Social

Staţiunii Sângeorz-Băi îi lipseşte cazarea de patru stele. De ce motivaţie au nevoie investitorii

Patronii celor două hoteluri din Sângeorz-Băi ar putea face investiţii în unităţile lor de cazare aşa încât măcar unul sau două etaje din fiecare să aibă confort de patru stele. Se va întâmpla cel mai probabil după ce va schimba la faţă oraşul-staţiune care are în lucru proiecte de 40 de milioane de euro, a spus într-o conferinţă de presă, primarul Traian Ogâgău care a discutat cu hotelierii.

„Am avut o discuţie cu patronii de la SC Hebe SA în urmă cu doi ani. Atunci au spus, pe bună dreptate, că nu au investit fiindcă nu a făcut nimic până atunci, în 2016, nici administraţia oraşului. Mi se pare normal că investitorii nu au avut încredere să vină la Sângeorz-Băi. Ştiţi prin câte am trecut ca să demolez nişte ruine acolo, să îi dau o altă faţă staţiunii, câte dosare penale avem pentru toaletizarea parcului. De doi ani şi jumătate îmi stă în coaste, dar nu dăm înapoi. În ce priveşte investitorii, chiar azi noapte am venit de la Bucureşti şi le-am spus că vrem să facem un centru social în parcul staţiunii şi avem şi alte proiecte care vor ridica oraşul. Le-am cerut acestor investitori ca, în anii viitori, să ia în calcul ca măcar un etaj sau două să le amenajeze la rangul de patru stele. Ducem lipsă de cazare de patru stele. La ora actuală sunt doar 2 şi 3 stele, iar turiştii mai pretenţioşi care vor să vină să se recreeze au nevoie de condiţii de cazare de alt nivel”, a spus Traian Ogâgău.

Primarul oraşului-staţiune a adăugat că hotelierii au dat vina pe faptul că nu există reţea de gaz la Sângeorz-Băi, iar acest lucru este un impediment pentru ei întrucât costurile cu încălzirea şi apa caldă sunt mari. De altfel, aşa cum se ştie, iarna hotelurile nu sunt deschise fiindcă e foarte greu de întreţinut o clădire cu sute de camere cum e Hebe.

„În staţiune trebuie făcute hoteluri până într-o sută de camere şi se va schimba faţa staţiunii. Noi lucrăm la proiecte de peste 40 de milioane de euro, multe din ele în precontractare. Până în primăvară vom semna proiecte pentru investiţii în Sângeorz-Băi în valoare de o sumă de nici nu a visat Sângeorz-Băi. Oportunităţile pe fonduri europene pe care le-am prins au fost binevenite. Aseară am primit vestea că vom avea finanţare pentru amenajarea de piste pentru biciclete pe ambele maluri ale Someşului, pentru podul rutier în zona staţiei de epurare şi asfaltări de străzi, un proiect de 5 milioane de euro şi încă un proiect pentru tubarea Văii Borcutului, pietonal şi asfaltări de străzi în staţiunea Sângeorz-Băi, alt proiect de 5 milioane de euro. Avem semnat un contract de finanţare pe POR pentru reabilitarea infrastructurii turismului balnear, proiect în lucru pentru a-l urca pe SEAP. Am convingerea că, odată finalizate aceste proiecte şi investitorii vor căpăta încredere şi vor veni la noi”, a spus Traian Ogâgău.

Potrivit primarului Sângeorz-Băi, administraţia locală va avea la dispoziţie 5 milioane de euro pentru a exploata Izvorul nr. 6.

Acesta a fost luat în 2016 de la societatea Hebe, va fi amenajat într-o mofetă, dar banii vor fi folosiţi şi pentru a face terenuri de tenis, o scenă mobilă, alei prin pădurea-parc, respectiv un muzeu al apelor minerale şi un atelier de creaţie într-o veche vilă ce va fi reabilitată.

7 comentarii

 • De incalzire geotermala.
  GEOTERMALA.
  Costuri minime pe termen lung, mai ales cand stai pe un rezervor natural de apa calda probabil.
  De ce sa platesti gazul adus de nu stiu unde cand stai cu fundul pe un calorifer natural.
  Se aude?

  • apa termala se pare ca nu poate fi folosita ca si agent termic .la felix ar trebui sa fie asa si totusi nu e incalzire cu apa termala … de aceea felixul e f scump … la sangeorz bai , o retea de gaz ar salva statiunea , ar scoate o din anonimat .pana la urma ce ar fi atat de scump sa se traga teava de gaz de la nasaud ??? peste tot in judet trebuie gaz si poate se reuseste printr o noua asociatie de dezvoltare la nivel de judet sa se traga reteaua de gaz peste tot . bargaiele ar inflori , valea somesului la fel , salautei , zagri , tiblesului , peste tot trebuie gaz . slava domnului sunt resurse de gaz infinite .

 • Intre apelele minerale prezente la Sangeorz si apele termale prezente la Oradea (de exemplu) e o mare diferenta …..si de grade.

 • Dl Florean nu are nimic de zis? sa alieze pe primaru cu alianta vestului sa faca in suparare ceva cu statiunea asta!!! ca scuze gaseste milioane!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Am scris un răspuns mai lung presărat din Roşca şi autorii, Mineral and Thermal Waters capitolul depre România dar…la postare s-a şters. Frustrant să.dai 10 min care se duc în neant din cauza unui setup sunt 10 min irosite aiurea.
  Pe scurt geotermal nu înseamnă ape cu temperaturi peste 100 ° C. O temperatură interioară foarte confortabilă iarna pt om este undeva pe la 21-22° c. Iar cu sisteme de forare, transport izolat termic şi chimic a apei cred că s-ar putea asigura temperatura.respectivă. numai bine

  • Pe scurt, la 250m in pamint temperatura solului este de 12 grade.
   Daca temperatura apei la robinet este de 8-10 grade inseamma ca utilizand temperatura geotermala castigi maxim 2-4 grade.
   Ajuta, dar nu dai jos puloverul.
   Ca sa obtii o temperatura de 70 grade (cam cat este in calorifere) trebuie sa forezi la peste 2500m.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.