Social

Statul dă bani pentru apicultori. De ce nu sunt accesaţi de fermierii din Bistriţa-Năsăud

Apicultorii care vor bani de la stat prin Programul Naţional Apicol 2017 trebuie să-şi pregătească documentele şi să le depună în perioada 1-15 august. Este puţin probabil că o vor face prea mulţi, spun apicultorii din Bistriţa-Năsăud, nemulţumiţi de birocraţie şi de faptul că trebuie să facă toate aceste demersuri într-o perioadă în care se află cu albinele în pastoraţie.

Maria Hiticaş, apicultori din judeţ, spune că, în anii trecuţi, dintre cei peste 1500 de membri ai asociaţiei crescătorilor de albine din judeţ nu au depus cereri de finanţare decât cel mult 20.

„Programul Naţional Apicol e în fiecare an. Prind foarte bine banii, numai că sunt atât de multe hârtii de făcut încât lumea renunţă din start. Eu am luat anul trecut bani pe medicamente şi pentru zece lăzi de stupi uzate. Acum am înţeles că se face direct prin APIA. Banii sunt foarte buni, mai ales pentru medicamente fiindcă noi plătim foarte mult pentru combaterea Varroa, un păduche pentru care trebuie făcute multe tratamente”, a spus Maria Hiticaş.

În plus, perioada de depunere a cererilor este prost aleasă, spune Maria Hiticaş, fiindcă majoritatea apicultorilor sunt plecaţi în pastoraţie şi nu se întorc în august ca să depună hârtii.

Guvernul a alocat pentru Programul Național Apicol 2017 suma de 32,542 milioane lei pentru îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole prin sprijinirea apicultorilor pentru achiziționarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de mătci, şi/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, precum şi acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achiziţionarea de: maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox.

Programul Național Apicol este elaborat împreună cu reprezentanții formelor asociative în conformitate cu prevederile Regulamentelor europene, iar alocarea financiară se face 50% de la bugetul UE și 50% de la bugetul României. În perioada 2008 – 2016, Programul Național Apicol a avut aproximativ 50.000 de solicitări finanțate, depuse de  apicultori, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizaţi în asociaţii de crescători de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producători, constituite conform legislaţiei în vigoare.

1 comentariu

  • PNA este facut cu dedicatie si nu pentru apicultori.Asa cum se dau subventii pe cap de animal,pasuni , lapte, etc. asa ar trebui sa se dea si pe familie de albine.Apicultorul stie cel mai bine de ce are nevoaie pentru a dezvolta stupina.Cei cu vacile ,cu oile au redus substantial zonele melifere si tot ei au mai multe subventii.Cineva are interes sa dispara aceasta activitate sau poate chiar sa dispara albina. ,,Da Doamne mintea romanului de pe urma”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS