Vă rog să-mi explicaţi şi mie de ce necesară în anul 2013 (când sunt milioane de oameni care lucrează pe computer pentru companii din alt colţ de lume) dovada că o firmă mică are nevoie de un sediu social cu destinaţie de spaţiu. Dacă nu ai locuinţă în proprietate, nu-ţi rămâne decât să cauţi pe cineva care să te accepte şi să te rogi de străini să-ţi semneze teancuri de hârtii că nu au nimic împotrivă să existe, teoretic, un sediu de firmă în blocul lor. Pentru ce toate acestea? Ca să aibă Fiscul unde să trimită scrisori? Ce-l împiedică pe domnul Fisc să trimită un mail cu eventuale informaţii/somaţii ce-o fi având? Trăim în secolul în care plătim online facturile către furnizorii de utilităţi, într-o perioadă în care ne oferă chiar facilităţi dacă renunţăm la factura tipărită pentru cea electronică, dar tot ce ţine de relaţia cu statul trebuie să presupună hârtii multe şi la fel de multe taxe. Nu pot să înţeleg de ce nu primeşti un ID şi o parolă ca să te loghezi pe site-ul ANAF ca agent economic şi să afli tot ce trebuie să ştii despre firma ta, cât ai de plătit, când ai de plătit, ce obligaţii îţi revin. De ce trebuie să primesc eu în poştă o scrisoare de la Fisc prin care sunt somată să mă prezint la Poştă între orele X şi Y să ridic un plic în care găsesc o informaţie banală despre o schimbare legislativă sau o înştiinţare că nu am debite la stat? Dacă nu pot merge exact atunci sau greşesc ora, plicul se întoarce la expeditor, o firmă fantomă din Vâlcea care cred că face foarte mulţi bani de pe urma acestui aşa-zis „serviciu”. Fireşte că nu ştiu ce conţine plicul, mă îngrijorez, mă întreb dacă nu cumva mi-a scăpat ceva. O maximă tâmpenie birocratică pe care, cu siguranţă, că tot noi, agenţii economici mai mici sau mai mari o plătim.
Ca să nu mai vorbesc de celelalte instituţii în care dacă respiri, plăteşti, aşa încât ai senzaţia că, de fapt, statul român, te vrea şomer sau internat la spitalul de nebuni. Degeaba explici lucruri logice, degeaba le spui tuturor că eşti cu plăţile la zi, că eşti un contribuabil care înţelege şi respectă obligaţiile pe care le are. Primeşti răspunsuri de genul: „nu se poate altfel”.
Bun, atunci dacă nu se poate face nimic fără să plimbăm hârtii şi să plătim pentru fiecare coală depusă, eu propun să fim toţi angajaţi la stat dacă mai e loc. Cum mă îndoiesc profund că ar mai fi, nu ne rămâne decât să mergem la AJOFM pentru ca statul să ne dea bani din moment ce nu vrea să ia de la noi. Mă întreb atunci cine le va mai plăti salariile milioanelor de bugetari.
Efectiv birocraţia din România, care văd că îi înfurie până peste cap şi pe primari, te duce la exasperare. Îţi vine să laşi totul baltă şi să te duci cât vezi cu ochii fiindcă nimic nu e bine din ce faci sau cel puţin acesta este sentimentul pe care îl ai. La fiecare colţ de stradă, te ameninţă cineva cu amenda, cu închisoarea, cu suspendarea activităţii. Degeaba ceri un sfat, nu ţi-l dă nimeni. Degeaba vrei să faci lucrurile bine, n-ai cu cine. Parcă de la o zi la alta lucrurile se înrăutăţesc tot mai mult. Nu văd nicio schimbare în bine, nicio consideraţie a mulţimii de bugetari faţă de agenţii economici care le plătesc salariile. Aş spune chiar că agenţii economici sunt trataţi ostil ca nişte potenţiali infractori, iar atitudinea generalizată este una de dispreţ faţă de ei.
Să ne mai mirăm atunci că nu vin investitori în România? Cum să vină? Pentru ce să vină? Să ne mai mirăm că bieţii ţărani se îneacă la mal când au de deschis conturi în bănci şi de făcut PFA? Suntem în pragul colapsului economic fiindcă statul român omoară în fiecare zi agentul economic plimbându-l dintr-o parte în alta, chinuindu-l cu taxe tot mai mari, obligându-l să cedeze psihic şi să se ducă atât cât vede cu ochii numai să nu mai audă de monstrul birocratic din fiecare instituţie a statului. Epuizat de toate schimbările, secătuit de resurse după ce tot plăteşti, ar trebui să fii competitiv, să produci plus valoare. Îi înţeleg acum pe toţi cei care şi-au luat lumea în cap şi au plecat departe de România în care se vorbeşte despre orice, mai puţin despre problemele reale. În loc să trăncănească la nesfârşit despre ce-a zis unul şi ce-a făcut altul, politicienii, dacă nu ar fi ei înşişi nişte bugetari care habar nu au pe ce lume trăiesc, ar trebui să ajute mediul economic. Altfel, vom crăpa toţi şi nu va mai avea cine să le plătească diurnele şi hotelurile din capitală sutelor de parlamentari.
Cristiana Sabău
Statul lucreaza altfel, nu pe principii logice de eficienta a muncii, nu pe principii de ergonomie. Un bun prieten al meu, intrat in politica din mediul de afaceri, a ramas stupefiat zilele trecute. Explica cuiva din administratie cum vede el lucrurile facute in Romania, cum crede el ca ar trebui sa functioneze lucrurile, prin analogie cu firma din care provenea el. Raspunsul? „Pai tu crezi ca prefectura e o firma? Noi functionam altfel! ” Prost daca ma intreba pe mine, dar ei considera ca lucrurile „asa trebuie sa fie” si daca le spui ca pot fii si altfel, li se pare un imens sacrilegiu adus statului.
asa cum este constituit acest stat , serveste doar intereselor bugetare. atit. binenteles ca trebuie sa schimbam ceva . dar nu in anul asta sau in urmatorii 4-8 ani, cit va sta la guvernare USL-ul.
Odata cu deblocarea posturilor la bugetari si cu „regionalizarea” birocratia nu numai ca nu o sa scada, dar o sa se ingroase, astfel ce anumarul bugetarilor o sa fie record istoric in 2014. Si uite asa o sa fugim cu o hartie dupa stampila, de la primarie la judet, de la judet la regiune, de la regiune la minister si apoi pe la tot felul de directii regionale de administrare :))
.
In final, USL probabil ca o sa isi indeplineasca promisiunea si o sa creeze 1 milion de noi locuri de munca, toate in birouri.
Al doila articol astazi care ma face sa ma simt bine. Multumesc!
Sa pare sint si alti omeni care sa mira ca primesc scrisori astea de la finante fara mare continut, dar trimis si primit doar cu semnatura. In principiu ar trebui sa ne bucuram ca finantele „vorbesc” cu noi si au renuntat sa trimite, asa cum a fost acum vreo 10 ani, doar o data pe an un teanc de somatii cu dobanda de 3 lei, sau zerovirgulacincilei. Est o schimbara totusi. Foarte lenta iar existenta. Macar acum primesti de cind in cind o scrisore unde scrie ca nu ai datorii. Asa te poti linisti sa nu ai surprize la vreun control 🙂
Statul ne-o vrea someri?
Da’ cine-i statu’ asta?
O fi organele?
O fi institutiile?
O fi politicienii?
Ma pun pe studiu, poate ma dumiresc, ce-o fi cu statu’, daca el e vinovat de toate necazurile noastre, au exista o chestie ce se cheama guvernantza, si asta poate fi personificata, ca, pentru a acuza asa o entitate cum e statul roman, cred ca e vanare de vant.
Azi am fost invitat la o competiție de business plan-uri pentru liceeni. O echipă a gândit o firmă care reciclează hârtii. Juniorii au ajuns la concluzia că finanțele sunt cei mai mari generatori de deșeuri d ehârtie. Dacă cei mici au văzut asta, de ce mama naibi, adulții care se cred messia nu reușesc să înțeleagă cât de inutili sunt.