Actualitate

Sute de oameni cer, printr-o petiție, renumărarea voturilor pentru primarul Bistriței

Peste 650 de persoane cer, printr-o petiție, renumărarea voturilor pentru funcția de primar al Bistriței, în așa fel încât ”cel declarat primar să aibă un mandat bazat pe adevăr, nu pe minciună”. ”Bistrița vrea alegeri CURATE!”, scrie în petiție.

”Având în vedere că în urma alegerilor de duminică, 9 iunie, la unele dintre cele 58 de secții de votare din Bistrița s-au constatat inadvertențe între voturile consemnate în procese verbale și cele înregistrate în sistemul informatic, cerem membrilor Biroului Electoral Județean Bistrița-Năsăud:

Președinte: Judecător BOȚU MUGUREL-ARIN
Locțiitor: Judecător VÎNTU ANA-MARIA
Reprezentant AEP: PARTENE VALERICA
Reprezentanți partide politice:
Partidul Social Democrat – Vultur Ioan-Dorin
Partidul Național Liberal – Moldovan Cristina-Maria
Partidul Uniunea Salvați România – Vintilă Alexandru
Partidul Alianța Unirea Românilor – Nan Silviu
Uniunea Democrată Maghiară din România – Szabo Margit-Dalma
Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale din Camera Deputaților – Lombrea Dacian
Partidul Mișcarea Populară – Grindean Oana-Miruna
Partidul Pro România – Coman Iuliu-Ciprian
Partidul Ecologist Român – Rus Dana-Olimpia
Reînnoim Proiectul European al României (abreviat REPER) – Caia Elena Teodora
Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache – Grapini Dumitru
Partidul Umanist Social Liberal – Macarie Remus

să accepte RENUMĂRAREA VOTURILOR pentru funcția de PRIMAR al Bistriței!

Este inadmisibil ca 15.489 de oameni care au votat cu alt candidat decât cel care s-a autodeclarat primar să nu știe ce s-a întâmplat cu votul lor.

Domnilor din BEJ, în România au murit oameni ca să avem dreptul să votăm! Votul este un simbol al LIBERTĂȚII și DEMNITĂȚII noastre!

Ca cetățeni ai Bistriței vă cerem să dispuneți renumărarea voturilor, iar cel declarat primar să aibă un mandat bazat pe adevăr, nu pe minciună.

Bistrița vrea alegeri CURATE!”, se arată în petiție: https://www.petitieonline.com/signatures/solicitm_renumrarea_voturilor_pentru_functia_de_primar_al_bistritei/

Pe același subiect scrie și profesorul Florin Bojor, care numește ceea ce se întâmplă ”Mineriada alegerilor la Bistrița”.

„Mineriada alegerilor” la Bistriţa

Zilele acestea se împlinesc 34 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, adică 34 de ani de când sistemul cleptocratic al „partidului mare”, după cum îl definea părintele acestuia, ideologul Silviu Brucan, a pus stăpânire pe România.

Tot zilele acestea, Bistriţa fierbe de incertitudinea rezultatului alegerilor locale: unii spun că a câştigat actualul primar Ioan Turc, alţii spun că a câştigat viitorul primar Gabriel Lazany. Părerile sunt împărţite, deşi cifrele ar trebui să facă lumină. Şi tocmai aici este problema: instituţiile statului sistemului cleptocratic nu doresc transparenţa, absolut necesară unei democraţii, câtă vreme renumărarea voturilor este oprită de tot felul de mecanisme.

Ce este mai simplu: să numeri din nou voturile sau să te judeci din poartă în poartă? Dar, sistemul cleptocratic vrea să ne arate că puterea e la ei, precum părinţii lor au arătat-o la Mineriadă. Atunci, chiar dacă gruparea Iliescu-Brucan a câştigat zdrobitor alegerile, totuşi simţeau nevoia să exprime prin forţă că e a lor România.

De atunci, am mai evoluat atraşi fiind de stilul de trai şi bogăţia Europei democratice. Asta s-a văzut la protestul din 10 august 2018 că nu ne-au mai arestat sau omorât, ci numai ne-au gazat şi bătut sporadic…

Cum atât PSD, cât şi PNL sunt emanaţia „partidului mare”, în traducere: „aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie”, mi-e totuna cine comandă la Bistriţa, însă e foarte grav că prin faptul că nu se numără din nou voturile lovim chiar în încrederea că alegerile noastre sunt libere, democratice şi corecte. Plus că, diferenţa infimă de 8 voturi ar cere de la sine renumărarea pentru a da maximă siguranţă învingătorului şi recunoaşterea înfrângerii de către învins.

Acum 34 de ani a fost o Mineridă care să ne omoare spiritul de revoltă, zilele acestea la Bistriţa e o „mineriadă” care să ne omoare încrederea în vot…”

Florin I. Bojor

40 comentarii

 • Sunt convins că printre ,,mulțimea” de 500 de persoane se află și vreo 10 din ăia di driapta, care duminică au zis…dă să-mi bag ceva în ele alegeri, că tăt an nost iese și fără 10 voturi, apoi s-au dus în verde…no, amu dacă ăia 10 mergeau la vot, avea Turc 2 voturi în plus și cereau alții renumărarea…înțelegeți, că doar nu sunteți turci. No, numa zîc .

  60
  33
  • Circu continuă doi lose-ri cu proietce proaste se bat ca chiorii care să prindă ciolanu.

   58
   13
  • Ițele sunt comicate la stadion cine se va băga să dărâme stadionul are mari şanse să se trezească cu un dosar penal şi o lungă perioadă petrecută la beci.

   29
   7
  • Despre cum a ajuns stadionul in situatia asta ar fi bine sa ne răspundă cei care au fost in consiliul local in timpul mandatului de primar al domnului Toniuc.Atunci s-a cedat stadionul cu titlu gratuit catre clubul lui nea Jean .Acum stadionul e in posesia lichidatorilor si a unor persoane catre care clubul de fotbal avea datorii neachitate.Daca o entitate privată rascumpără drepturile litigioase poate face ce vrea cu stadionul cu conditia ca destinatia sa fie tot pentru activitati cultural sportive.Astia care la tastatura sunteti mari suporteri ,dar daca trebuie sa platiti 20 de lei intrarea la un meci va kăktzi pe voi, puteti face o asociatie ,cautati si sponsori ,cumparati stadionul ,il zugraviti ca altceva nu puteti ,il puneti sef pe candidatul pnl la Lechința ,fostul director de imagine a lui nea Jan ,băiatu cu vinoteca si folcloristele pentru arbitri si gata …puteți să incepeti iar cu moooia.

   11
   4
  • Da, ai dreptate, dar corecta desfășurare a alegerilor este importanta. Și nu cred că pe PSD îi caracterizează corectitudinea! Plus greșelile explicabile ale oamenilor din comisii, pe fondul oboselii. Cât privește alegerea in două tururi, PNL culege ce-a semănat!

   10
   5
  • Penelistii ar trebui sa inteleaga ca au pierdut fotoliul din cauza lor.Nu poti sa pierzi vremea 3 ani jumate dupa care sa incerci sa prostesti oamenii cu lucrari in viteza facute prost si pe bani multi de la buget.

   12
  • Se ştie: Oficial este Lazany neoficial se ştie că primar este şi a fost Gaftone de aceea oraşul ăsta arată în aşa hal.

   59
   8
  • Dacă se va pune serios în discuție demolarea stadionul şi nu la o propunere eşuată de campanie electorală să vezi atunci val de semnături pe petiții şi scandal nu fix pix ca la petiția asta.

   30
   11
  • @claudelu, Este destulă vreme până pe 27 Septembrie, se pot număra şi renumără voturile de zeci de ori.
   Dacă este supoziția că la primarie votul a fost viciat atunci este logic că şi pentru consiliu local votul a fost viciat şi trebuie făcută renumărarea voturilor şi pentru Consiliu Local că şi ăia sunt nelegitimi.

   17
   8
 • Oare nu era mai bine o petiție pentru alegerea în 2 tururi?
  Alegerile astea sunt duse. Nu mai întoarce nimeni nimic. E doar gargara de campanie.

  35
  8
 • Locuitorii din Blocul Dallas şi locuitori de pe Tărpiului l-au făcut primar pe Lazany fără ei nu pupa el cele 8 voturi.

  49
  10
  • Doar atât PNL-ul doar 600 de membri are în tot oraşu şi mai vor să aibă şi primar ?! 🤣

   53
   9
  • Ceva este putred . Pentru a îşi depunne candidatura la primărie a fost nevoie să aibă un număt mult mai mare de semnături decât cele din petiție. Oare cum ” marile ” partide îşi adună semnăturile, tot din pix ?

   40
   4
  • Să tot face la alegeri până iese primar cine trebuie , da ce este aivi democrație să iasă primar cine vor oamenii !

   37
   7
 • daca se renumara si iese Turc facem petitie sa se renumere din nou. Ceva e putred, de la invazia subprefectului la BEM,la neasumarea semnaturilor de pe procesele verbale de unde reiese clar ca numarul de voturi a fost corect, la necontestarea de catre membrii pnl a pv de la sectii…..ceva nu e ok! democratia inseamna asumare.asumarea oamenilor pe care i-ai trimis in SV si a observatorilor trimisi, asumarea unei campanii lesinate si arogante, etc….. asa cum unii vor renumararea tot asa unii nu vor asta, pentru ca daca era invers era scandalul cat casa! nu mai bine cereti vizualizarea camerelor de supraveghere sa vedem si noi cine a dormit in post ?

  24
  6
 • Când va spus Vadim că a fost furat la alegeri deşi ați ştiut că aşa este va-ți făcut că plouă şi nu aţi făcut nimic acum vi sa întors şi vouă, luați de aici fraierilor !

  38
  4
  • Dupa cum folosesti limba romana, pari a fi autodidact ! Adica n-ai prea dat pe la scoala…Si mai dai si lectii…

   2
   5
 • Deja o luati pe urmele lui Clotilde Armand.Petitii, sesizari,contestatii.De ce nu va asumati rezultatul?
  Penibil.

  34
  25
 • mah iara numarati … pana una alta faceti buletine de vot mai calumea … ca pui stampila si se vede pe partea aialalta de foaie … si daca e alt partid acolo ce se intampla?! exact se anuleaza … bine ca de pliante profi de campanie aveti bani … ca alea is bune si la alegerile urmatoare … da de niste buletine de vot calumea n aveti … is mai subtiri ca hartia de buda astea

  27
  4
 • Ăștia „dă driapta” să se împace cu ideea că au pierdut alegerile! Și-au luat plăcuța suedeză înapoi.

  27
  21
  • Să ți-o dăm la cioc, noi, ăștia „dă driapta”, ție, bugetar cordit, adică asitat social.

   10
   27
  • Ați luat o la cioc și in ochiu maro tot voi .Bugetari sunteți și voi cordiți și in urechi.

   4
   2
  • @Boratus mă, ceacanau, dacă eram bugetari, votam cu PeSeDe. Să primim pomeni. Dacă nu suntem pesedei, am votat cu cine am crezut noi.

   Acuma poți să te întinzi, cu 3 trandafiri roșii „pă pcept”.

   5
   3
 • Situatia se poate rezolva fozrte usor de catre organele de ancheta.Balamukul a inceput de la sectia 16 unde un candidat a fost trecut pe primul proces verbal ,in jurul orei 4 dimineata cu 405 voturi,altul cu 299 si inca doi cu 0 voturi. In momentul in care le-a fost bagat sub nas ca sa semneze,normal că acei membri ai comisiei care reprezentau partile defavorizate au facut galagie au refuzat sa semneze ,s-a refacut numaratoarea si s-a intocmit al doilea proces verbal cu situatia reală in jurul orei 6 dimineata.Trebuie vazut al cui e scrisul de pe pv anulat ,luate niste declaratii de la membrii sectiei de votare si se lamuresc lucrurile.E clar ca se incearcă acoperirea unei tentative de furt care a fost oprita si acum se exploateaza .Conducerea BEM si BEJ ar trebui sa sezizeze organele de cercetare in acest caz.Daca s-a generalizat ideea ca e furt,furtul se repara prin ancheta ,stabilirea scopului si valorii prejudiciului ,pedepsirea vinovatului si reparatia celor pagubiti in egala masura cu paguba avută.

  17
  9
 • Nu petitie , protest in strada. Ce ecasa mare lucru sa nu pana la 2000 de voturi ??? Daca iiai toleram si nu iesim in strada frageda democratie dupa 30 de ani s-a dus .

  7
  20
  • Care 2000? Aia cu care ai vorbit limba in limba, timpan in timpan?

   2
   1
 • Să se numere și cele ale verzilor că au avut 1 vot și Balan știa că trebuie să aibă zero voturi.

  16
  3
 • Şi Bălan este nemulțumit că a luat 1 vot când trebuia să ia 0 voturi. 😀
  Din nefericire Bălan la tras după el şi pe Turc la groapa de gunoi din Decebal.

  29
  2
 • Bai veverit.
  Ai facut scoala ca sa te prinzi si tu ca 903 voturi nu sunt egale cu o(zero) voturi asta pe Bistrita la CL si inca 1.100 pe judet unde au intrat si 7 (sapte) consilieri de comune.
  Deci cu 2000 voturi la general onoarea ecologista a fost salvata bai baiete cu nasul pe sus ca si coada veveritei.
  Vezi ca esti analfabet functional ?

  2
  17
  • Daca onoarea ecologista a fost salvata, atunci de ce e asa catranit mosul balan?
   De ce se plange ca nu l-au votat cei 4000 cu care a vorbit limba in limba, timpan in timpan?
   Oare din cauza colegilor de partid? Frezorul sa fie de vina? Bordurista?

 • Nu ar fi mai bine o petitie in care sa se ceara ca tovarasul primar si toti viceprimarii si toti functionarii din primarie sa-si prezinte un raport de activitate zilnica si lunara pentru toti cei 4 ani in care au fost platiti de catre noi?
  Ai frecat menta 4 ani si inca mai vrei?

  17
  • Muncă, cel mai aproape, găsești în Cluj. Numa’ că, la cât îs de scumpe chiriile, dacă ai un pic de cap, îți dai seama că nu merită să stai în Cluj, dacă nu ai locuință asigurată. Așa că, te orientezi spre străinătate.

   Tovarășul Răducu cu ce se poate lăuda, ca atragere de investiții private în județ?

   Excludem Îndemânărea, MIS Group, Frasinul și alte cumetrii. Unde, oricum, din ce se aude, oamenii (angajații) sunt tratați ca ultimele gunoaie. Așa cum se aude și despre PeSeDei că fac, atunci când îs la butoane.

   Ia viteză că ești rupt de realitate. Sau ești…pesedeu.

   6
   4
 • Ăștia cărora vă plac trandafirii roșii, gândiți vă la copiii voștri, absolvenți de facultate, plecați la muncă în alte județe, sau chiar în străinătate. S-apoi ganditi-va la personaje gen Bogdănel Ivan, Gâdei, Fredy Simonis etc.

  Dacă nu vă spune nimic numele acestor indivizi, înseamnă că vă meritați soarta. În special numele lui Bogdanel, și meritele lui profesionale.

  6
  4
  • Fă o enumerare cu loazele pnl iste și cu ,,realizările ” lor și vezi că iți dă cam la fel dacă nu chiar pe plus.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.