Actualitate Cultură

The Drinks Store: Degustare de vinuri româneşti de cea mai bună calitate (FOTO)

Magazinul The Drinks Store by CafeBarSelect de pe Calea Moldovei a găzduit, joi seara, o degustare a celor mai noi vinuri din portofoliul companiei Jidvei. De la somelierul Bogdan Dumitrescu, participanţii au aflat cum se degustă vinul şi care sunt paşii obligatorii pentru aprecierea lui. De asemenea, cu toţii ştiu de acum cu ce vin să-şi primească oaspeţii de sărbători.

Bogdan Dumitrescu, somelierul companiei Jidvei, a prezentat, în incinta magazinului The Drinks Store by CafeBarSelect de pe Calea Mdegustare 2oldovei, câteva vinuri noi ale companiei Jidvei şi i-a învăţat pe oaspeţii doamnei Mariana Deac să guste şi să aprecieze vinurile de calitate.

Mai întâi, el a explicat că Jidvei e unul dintre cei mai mari producători de vinuri din Transilvania în special pentru vinurile albe seci şi demiseci.

„Avem un areal de 5600 de hectare, 2400 de ha sunt pe rod cu viţă-de-vie, restul sunt plantaţii de pomi fructiferi şi pădure. La ora actuală deţinem 420 de hectare numai de Sauvignon Blanc, lucru care ne clasifică drept cel mai mare producător de Sauvignon Blanc din Europa. Avem singura şcoală de viţă-de-vie întinsă pe 17 hectare unde ne pregătim butaşii de viţă-de-vie. Bineînţeles că o bună parte din portaltoi vine din lumea nouă, mai exact din America. Ca mândrie naţională, familia Necşulescu este a doua familie producătoare de vin din lume. E unic proprietar”, a spus Dumitrescu.

Somelierul le-a oferit invitaţilor pentru început câte un pahar cu spumant. „Este un spumant, nu-i putem spune şampanie. Se numeşte Mărgăritar. E obţinut din trei soiuri de struguri Pinot Gri, Fetească Regală şi Pinot Noir care este vinificat în alb. Diferenţa între vinurile liniştite şi spumante constă în concentraţia de zahăr. Perlajul e cel mai frumos”, a spus somelierul.

Bogdan Dumitrescu a explicat că spumantul, fiind preferata regilor, este singura băutură cu care se poate începe masa, putând fi servită cu toate preparatele culinare. „Tot ce trebuie să reţineţi este că, pentru îngheţată şi ciocolată, nu există nici şampanie, nici vinuri liniştite”, a spus el.

El i-a învăţat pe invitaţii la degustare şi paşii în aprecierea unui vin. Primul este identificarea culorii. Apoi, trebuie mirosit vinul pentru perceperea „aromelor primare” de  fructe şi flori. Abia apoi, vinul trebuie învârtit puţin în pahar pentru a-l pune în contact cu oxigenul.

„Ştiţi cu toţii că vinul e o fiinţă vie: se naşte, trăieşte şi moare”, a spus somelierul ca să explice etapele. Apoi, a adăugat el, trebuie luată în gură o cantitate de vin potrivită – nici prea mare, nici prea mică- care să fie plimbată în cavitatea bucală. „Vom ţine limba lipită de cerul gurii şi vom număra în gând câte secunde există acea atracţie între limbă şi cerul gurii şi de aici termenul de vin scurt, vin mediu sau vin lung. După ce nu mai există acea atracţie, vom da aerul afară pe nas şi veţi vedea că tot ceea ce înseamnă fructe şi flori se vor amplifica de două-trei orio mai mult”, a spus somelierul.

În timp ce invitaţii îi urmau sfaturile şi sorbeau vinul ca nişte experţi, Bogdan Dumitrescu a trecut la prezentarea vinurilor seci pe care le-a numit „cele mai sănătoase produse”.

„A trecut o perioadă mai lungă până când, la Jidvei, a apărut o nouă gamă de vinuri, dar acest lucru s-a întâmplat pentru că la Jidvei s-a lucrat în vie, în cramă, în achiziţionarea de utilaje şi investiţia de noi crame. Deşi ne-am dorit ca în 2010 să apărem pe piaţă cu un nou produs, producătorul de sticle nu şi-a putut onora comanda, iar în 2011 am avut un an de excepţie în viticultura din Podişul Transilvaniei. Ne-au sosit şi sticlele. Este pentru prima dată în România când un producător de vinuri din România îmbuteliază vinul alb într-o sticlă închisă la culoare. Este pentru prima dată în istoria României când un producător autohton îşi personalizează sticla cu monogramă, CN în cazul de faţă, creând această gamă care se numeşte Ower’s Choise. E şi semnătura proprietarului şi seria unică din care avem plăcerea să gustăm vinuri, dat fiind faptul că vorbim de 26.800 de sticle din acest sortiment. Vedem pe etichetă şi un castel, cel de la Cetatea de Baltă, Maria este brandul, Maria fiind una dintre fetele proprietarului (…)”, a spus somelierul, prezentând vinurile Featescă Albă şi Pinot Gris.

Prezentarea a continuat şi cu vinurile din Colecţia Mysterium – Fetească Regală cu Muscat Ottonel şi Sauvignon Blanc, Traminer cu Savignon Alb şi Syrah cu Cabernet Sauvignon, dar şi din Colecţia Ana – Chardonny şi Muscat Ottonel.

Managerul firmei Cafe Bar Select, Mariana Deac, a declarat că anul acesta au avut loc în total 12 degustări găzduite de magazinul The Drinks Store. „De data aceasta, am invitat Mariana Deacsomelierul de la Jidvei fiindcă sunt nişte sortimente noi de vinuri pe care lumea nu le cunoaşte. Încercăm să le promovăm fiindcă românii nu au avut vinuri bune de piaţă şi tendinţa e să cumpărăm vinuri din import şi e păcat fiindcă noi avem, în România, vinuri foarte bune numai trebuie făcute cunoscute. Raportul calitate-preţ este foarte bun. Noi ne axăm pe vinurile noastre. În afară de vinuri, avem băuturi spirtoase, avem dulciuri, avem marfă de calitate. Încercăm să aducem marfă de calitate şi originală, nu ne batem joc. Cine vrea să cumpere un cadou frumos poate veni la noi. Facem şi coşuri la comandă, există şi pachete pregătite, dar putem face şi la comandă”, a spus Mariana Deac.

Firma Cafe Bar Select Bistriţa, una dintre cele kmai vechi şi cunoscute companii bistriţene de profil, deţine şi un depozit en-gros, situat pe strada Grigore Pletosu la nr. 68 din Bistriţa. „Onorăm comenzi şi la domiciliu, dar şi pe cele făcute online. La Bistriţa, transportul e gratuit”, a mai spus Mariana Deac.

AICI găsiţi mai multe fotografii de la eveniment şi din incinta magazinului aflat în vecinătatea Kaufland de pe Calea Moldovei.

degustare 3 degustare 4 degustare 5 degustare 6 degustare 7 degustare 8 degustare 9 degustare ultima degustare 13 degustare 10 degustare 11 degustare 12

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.