Social

Unii părinți cer ca profesorii să plătească dacă vor să participe la banchet. Reacția dascălilor

Părinții elevilor care urmează să termine gimnaziul și liceul au început pregătirile pentru organizarea banchetelor la care participă și profesorii care predau la clasele respective. Întrucât sunt invitați, de regulă, aceștia din urmă nu plătesc, însă pare că sunt și excepții.

Pe un grup de Facebook, un profesor a scris următoarele: ”Ajung câteodată în punctul în care simt că explodez și nu mai pot să tac! De data asta, picătura a fost postarea cretină a unei mame care vine cu întrebări de genul: ce salarii aveți, domnilor profesori, nu vă e rușine să veniți moca la banchetele de absolvire? Oare cine dorește banchete, profesorii cumva?

Când am fost eu elev în clasa a XII-a, cea mai cumplită amenințare era: nu vă lăsăm să faceți banchet. Eram extrem de necăjiți și jigniți dacă un profesor nu venea la banchetul nostru. Era o ocazie unică de a-i vedea alături de noi, nu ca profesori, ci ca oameni! Acum, majoritatea copiilor sunt sătui de chefuri și nu sunt curioși să ne mai vadă, îi deranjăm. Nu mai vorbesc de sufletul mic, încărcat de ură, al unor părinți. Spălați-vă pe cap cu banchetele voastre!”.

Anunțul a stârnit un val de reacții din partea profesorilor care au exprimat puncte de vedere și pro, și contra. Iată câteva:

  • Nu mai puneți la suflet toate inepțiile părinților. Trebuie să aveți în vedere faptul că avem alte generații de elevi și alte generații de părinți. Aceștia din urmă sunt, de multe ori, mai răi decât progeniturile lor. Spuneți- le că salariul este confidențial sau, pur și simplu, ignorați asemenea impertinențe. Sănătatea noastră, a dascălilor este mai presus de vederile înguste ale unor neciopliți. Nu mergeți la banchetul elevilor ai căror părinți v-au insultat. Ignorați!
  • Banchetul este un prilej festiv de rămas bun, de a fi împreună elevi și profesori, în alte circumstanțe decât cele școlare. Profesorii sunt invitați, în semn de respect și apreciere pentru timpul petrecut împreună. Să pui problema așa, ca părinte, este foarte urât…
  • Nu trebuie să generalizăm. E adevărat că un reproș de la un părinte este ca o pată neagră pe care o vedem în fața ochilor dar, sunt destui părinți care ne apreciază. Nu trebuie să ne supărăm pe cineva care atât poate. Eu am realizat pe propria piele că niciodată nu vom mulțumi toți părinții, însă sunt destui care ne apreciază munca și, până la urmă, asta contează, așa că duceți-vă la banchet, mulți elevi vor aprecia.
  • Nu mai puneți la suflet! Spuneți-le că profesorii nu organizează banchetul. Elevii sunt cei foarte dornici. Profesorii nu îi obligă. Eu o spun din experiență când am fost elev. Când a venit vorba de banchet, dirigintele a spus că, dacă nu vrem, nu se organizează. Dar colegii au spus că vor cu orice preț. Deci, elevii sunt dornici. Diriginții nu îi obligă. Și tot elevii aduc vorba despre banchet. De mici văd ce fac cei mari.
  • Ăsta e respectul pe care ni-l oferă sistemul ! Mi se pare culmea ca un profesor să fie invitat la 4 petreceri și să-și plătească meniul peste tot, în fiecare an! De ce îi mai invită și apoi scriu bălării pe internet? Atât ii duce capul pe unii, banii primează!
  • Facebook e un mediu toxic. E ok să îl folosești ca să te distrezi sau ca să ții legătura cu foști colegi de școală, dar, dacă ajung să te enerveze postări ale nu știu cui, e semn că se impune o pauză. Și ceva terapie. În primul rând guvernul acestei țări ne tratează așa cum spuneți dvs, Ministerul Educației însuși ne tratează așa. Dacă ne-am revolta mai mult împotriva adevăratelor cauze și mai puțin pentru ce crede sau spune mămica X, ar fi poate mai bine!
  • Eu voi merge la banchet, în ciuda părinților. Nu este despre ei! Este despre elevii pe care îi cunoaștem atât de bine și care se vor bucura să ne vadă, cu siguranță. Îmi plătesc și meniul dacă trebuie și tot mă duc să vad cât de frumoși au crescut și să îi mai îmbrățisez măcar o dată.
  • Pentru serviciul de pază pe care-l prestează profesorii la banchet nu merita o farfurie de mâncare? Părinții nu și asumă să țină sub control zeci de copiii care vor să se distreze toată noaptea. Ei dorm bine mersi și lasă în grija profesorilor menținerea ordinii și protecției copiilor lor. Despre asta nu se spune nimic? Și acolo sunt folosiți profesorii, dar se așteaptă să și plătească ciorba. În ce lume ipocrită trăim?
  • Puneți niște meniuri de 25-30 lei și așa va fi economic pentru fiecare: o ciorbă 14 lei și un șnițel cu piure 11 lei! / Dar tot părinții fac meniul de 100 -150 lei, cine să vă mai înțeleagă? / Sau o prăjitură cu suc și discuții cât cuprinde! Profesorii vin din obligație profesională și afectivă vizavi de elevi, nu ca să se îngrașe!
  • Da’ să nu mai invite, domnule, pe nimeni. Eu ca dirigintă, dacă m-ar invita elevii la banchetul (la care apropo nici nu m-au invitat că nu au făcut) și m-ar invita doar pe mine și ar exclude ceilalți colegi, aș refuza ca dirigintă să mă duc. Ce e aia să mă duc singură? Să stau exclusiv cu ei?! Nu, mulțumesc!!! E o jignire față de colegi! Prefer să petrec și cu colegii mei, nu numa’ cu copiii. Ei pot să își facă ei banchetul lor. Dar ce credeți, la clasa unde am fost dirigintă, pentru că nu am dorit să organizez ceva eu (că știam ce discuții și neseriozitate există) și să mă duc să întreb eu pentru ei de localuri, când nici măcar o beteală sau niște globuri nu au vrut să aducă și să pună în clasă și unii au fost foarte … încât nici nu s-a organizat banchetul. Pentru că nu voiau să dea bani… , de gura mea s-au mai întâlnit iar la școală și am făcut o poză. Câțiva. Și atât, i-am înțeles și eu pe unii dintre ei că nu își pot permite, dar eu să vin invitată pe banii pe care știam că nu îi au nu m-aș fi dus, dacă aș fi fost exclusiv eu. Dacă ar fi invitat alți colegi, poate am fi mers. Dar o mică comandă la școală cu un suc și un fursec/ tort nu am refuzat, însă bineînțeles, am fost cu toți colegii profesori care oricum pentru mămică spun că nu au fost toți, pentru că unii profesori au avut anumite probleme și anumite situații și au lipsit de la banchet … Deci nu e peste tot la fel, eu am luat doar o prăjitură la o clasă a 12-a și dacă mi-ar fi cerut bani pentru așa ceva, păi nici nu mai mă duceam deloc. Să se ducă să petreacă singuri atunci, sunt mari, sunt majori aproape toți, să se ducă să facă ei cum doresc.
  • Banchetul nu este o activitate specifică instituției școlare, deși s-a încetățenit ca o tradiție de încheierea unui parcurs educațional. Organizarea și desfășurarea acestui eveniment extra revine celor care se ocupă cu organizarea. Școala are obligația să organizeze activitățile specifice unui final de parcurs educational: premierea, festivitățile de încheiere a parcursului educațional etc. Dacă banchetul a ajuns o formă de a reproșa profesorilor partea financiară, atunci va asigurăm că profesorii au posibilitatea financiară să își plătească meniu, deși îl pot servi și în altă parte. A-ți invita dascălii care te-au îndrumat și educat pe perioada școlii reprezintă o formă de respect pentru ei, nu cantina socială sau motiv de “țigănie”. Dacă aici s-a ajuns, atunci profesorul ar face bine să nu se implice în aceste evenimente care tind să devină “mocirle ale părinților”. Dacă tot respectul față de dascălul tău se reduce la a-l determina sau nu să își plătească meniul, atunci educația ta ca părinte/elev a eșuat.
  • Profesorii unei școli din mediul rural, care merg la banchet, își plătesc singuri meniul. Cred că așa ar corect, deși, în opinia mea, cel mai corect ar fi să se desființeze obiceiurile astea. Vorba aceea: vremuri noi, obiceiuri noi.
  • În școala noastră, profesorii își plătesc meniul. Nu este normal, dar mie îmi convine. Nu văd fețele acre ale unora că ne plătesc ei mâncarea. Situația este una mai specială, fiind elevi speciali cărora tot noi plătim banchetul lor iar, răsplata, e cele mai multe ori, este un mulțumesc….dacă este. Deci, prea multa umilire suportă un profesor!
Etichete

20 comentarii

    • Dar pomanagii de profesori cum dracu sa plateasca? Asteapta sa le cada din cer totul. Oricum, sunt o gramada de parinti care abia asteapta sa cotizeze cu diverse ocazii, fie sarbatiri, 8 Martie sau ce o mai fi…. Asa ca nu-i prost cine cere, ci cel care da. O natie de lingai in toate mediile….

      16
      49
    • Vă dați seama ca profesorii ar trebui să plătească la 10 majorate??? Un elev plătește doar o dată ptr el și o cota parte ptr profesorii invitați…. Acuma chiar mergem prea departe! Din totdeauna așa s-a procedat….

      12
      16
  • Facebookul e toxic, eu l-am dezactivat (nu l-am sters de tot) se poate activa din nou, dar mă simt mult mai bine acum, fără Facebook.

    Prețurile au crescut foarte mult în România, nu mai merge cu Banchete, Botezuri, Nunți si tu să plătești meniul.
    În Danemarca plătește. Organizatorul “cu bani luați împrumut” pe care îi plătește înapoi timp de 2-3 ani.
    Cadourile sunt simbolice,, cratițe, lumânări, vază etc adică nu acoperă nici pe departe cheltuiala celor care se căsătoresc.

    Banchetul trebuie făcut mai “low cost”
    1 un pahar de șampanie de bine ați venit și chipsuri.
    O supă la felul 1, și un pahar de vin alb
    Felul doi și un pahar de vin roșu
    Desert și un pahar de vin dulce pt desert (Vin de Porto) mai gros și cu mai mult alcool
    Cafea

    Atât, nu chef mare ca la nunțile împărătești!

    17
    20
    • @Adrian
      la cum le amesteci ..se simte Danemarca în tine 🙂

      pe subiect ”la ce salarii aveți, domnilor profesori, nu vă e rușine să veniți moca la banchetele de absolvire?”
      oare asta e cronologia?
      trebuia ignorată doamna și eventual blocată . .profesorii nu vin să vă consume beutura dragi părinți!

      25
      6
    • Adriane , low cost poate însemna less gain . Și știm cu toții motivul nunților ,botezurilor și altor reuniuni de astea : PROFITUL .

      2
      2
  • In zilele noastre , majoritatea absolventilor sunt majori, iar banchetele se tin in afara scolilor, drept urmare nu necesita prezenta unui profesor , ca in trecut cand se tineau in salile de sport sau cantinele scolilor.
    Daca elevi vor sa invite un profesor la banchet , atunci sa tina cont ca l-au invitat ,deci sa suporte costul consumatiei.
    Probabil mamica cu pricina , a iesit la intalniri in oras si si-a platit consumatia, de aici si frustrarea.

    20
    10
  • Nu credeți ca aceste banchete se fac cam des? Hop,sa ne etalam începând din clasa a VIII-a ,garderobele, dotările,telefoanele,unghiutele,etc.Altfel ar trebui gândite aceste momente unice în viata…..Este, doar o parere!

    27
    18
  • Nație contra naturii.
    Nu ne simțim bine, dacă nu-i rău.
    Facem din orice probleme și când sunt și când nu sunt.
    Oricum, sensul și semnificația tradiționale ale banchetului au pierit de o vreme.
    Acuma totu-i pentru expunere, fală, fițe, etc. și nimic pentru suflet.
    Cred că dacă aș fi dascăl, într-un context ca ăsta, aș declina orice invitație la un astfel de banchet.
    Eventual , i-aș invita eu pe elevii mei (clasa la care sunt diriginte) la un suc și o prăjitură, pe post de banchet de rămas bun.
    Devenim tot mai săraci, pe măsură ce avem tot mai mult de toate.

    23
    18
  • As vrea sa imi revad profa de mate! Si pe cea de romana….desi n-am fost un filozof! Si pe cea de fizica! Si pe toti ceilalti care mi-au fost profesori! Am cea mai mare recunostinta pentru d-voastra! Ma gandesc la ai mei profesori ca la ai mei parinti! Oare unde s-a ajuns cu aceasta denigrare a calitatii de profesor…..si de o parte….si de alta! Toti devenim autodidacti?! Oare!? Indrumarea nu trebuie sa vina de undeva?! De la cine?
    Dragii mei profesori….va iubesc!

    19
    12
  • Elevii participă la banchet o singură dată în viața, deci își permit să plătească 300 lei. Au avut timp să pună bani deoparte încă din clasa a IX- a.
    300 lei în 4 ani.
    Profesorii participa la banchet în fiecare an și predau la mai multe clase, deci plătesc 300 lei x 3 clase a XII -a
    Și anul viitor încă 900 lei când termină liceul clasa a Xl- a
    Și încă 900 lei peste doi ani
    Si inca 900 lei peste trei ani.

    Chiar credeți ca profesorii își permit să plătească 3.600 lei pt a participa la banchetele tuturor claselor de liceu?
    E lipsa de respect sa ceri acest lucru de la profesori.

    9
    17
  • Personal las banchetele în seama cui le organizează (părinți, elevi). Ducă-se ‘mnealor sănătoși și fie-le de bine merindea, beutura și țârlâiala ( muzică nu o mai poți numi).

    14
    2
  • Este jenant și degradant ca am ajuns să discutăm acest subiect!Sa ceri unui profesor care și-a dăruit o parte din viață pt educarea copilului tău,nu vi se pare că-i o mojicie să-i ceri sa-si plătească farfuria de mâncare? Oare te mai poți uita în ochii copilului tău ?!

    8
    20
  • Elevii nu au decat sa nu faca banchete si sa stea acasa.Sau profesorii sa nu mearga la banchet .Sa fie parintii si copiii si atunci sa plateasca.Si pe vremea vremurilor profesorii nu plateau erau invitati.Daca parintii au banii de toalete, telefoane de nu stiu care tip sa plateasca si la profesori.Acel comentariu de facebook a fost de tot ra…..tul. Na numa zic si io. Am facut scoala cam acum 50 de ani.

    0
    16
    • Dacă nu-şi plătesc consumația profesori să stea liniştiți acasă să nu mai derajeze cu prezența lor copiii care vor să se simtă bine la banchetul lor. Apropo se mai dau flori şi cadouri de 8 Martie la profesoare care în realitate sunt o mită ca copilul să primească note mai mari nemeritat.

      17
      1
  • Părinți să îşi organizeze măcar banchetul fără profesori fiindcă oricum nu sunt întrebați ce materi trebuie să învețe copiilor necesare pentru viața reală şi multe materi sunt degeaba o pierdere de timp organizată.

    11
    1
  • Acum părinți la majoritatea claselor au grupuri pe rețelele de socializare la profesori nu sunt invitați să fie membri. Pe unele grupuri pentru ca să poată participa toți colegi de clasă la banchet grupul plăteşte o parte din chetuieli pentru copii mai necăjiți, asta nu este valabil şi la profesori.

    10
  • Bine totuşi că nu este ca la careu ( festivitățile ? ) de început şi sfârşit de şcoală la care se autoinvită politiceni cu discursurile lor stupide că atunci ar fi plictiseala şi mai mare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS