Social

Urșii, lupii și mistreții au creat cele mai multe pagube în agricultură

Lupii, urșii și mistreții au creat pagube fermierilor din județ, aproape o sută dintre ei solicitând statului despăgubiri pentru că le-au fost distruse culturile sau ucise animalele domestice.

Potrivit Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, în 2020 au fost întocmite 95 procese de evaluare a pagubelor produse de speciile de faună de interes cinegetic (lupi, urși, mistreți) la culturile agricole și animalele domestice.

Reprezentanți ai Direcției pentru Agricultură au făcut parte din comisii mixte alături de Garda Forestieră și Agenția pentru Protecția Mediului. Despăgubirile se acordă în baza Legilor nr. 1679/2008 și nr. 407/2006.

În 2019, au fost constituite 109 de comisii în vederea constatării și evaluării pagubelor produse de exemplare din speciile de faună de interes cinegetic, culturilor agricole, silvice si animalelor domestice, conform HG nr.1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea Vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi obligaţiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice şi proprietarilor de culturi agricole, silvice şi de animale domestice pentru prevenirea pagubelor.

Judeţul Bistriţa – Năsăud dispune de o suprafaţă agricolă de 297.738 ha, ceea ce reprezintă 55,5% din suprafaţa totală a judeţului de 535.849 ha.

Suprafaţa agricolă aparţine în cea mai mare parte sectorului privat. Terenul arabil se întinde pe o suprafaţă de 91.473 ha cu o pondere mai însemnată în comunele din zona colinară a Câmpiei Transilvaniei (partea sudică a judeţului), păşunile şi fâneţele naturale se întind pe o suprafaţă de 198.754 ha, suprafaţa de livezi este de 7.065 ha, iar suprafaţa ocupată cu viţă de vie este de 446 ha. Total terenuri neagricole 238.111 ha.

15 comentarii

    • Citi Hotararea de Guvern 1679/2008, unde scrie clar procedura de lucru! Mai simplu, conform acestui act legislativ, trebuie sa va adresati in teemen de 24 de ore cu o solicitare depusa la sediul Primariei de domiciliu!

  • Primăria locală trebuie sesizată în scris asupra pagubelor produse de animale
    sălbatice în termen de 24 de ore. Urmează convocarea comisiei de constatare și evaluare a pagubelor produse de animale sălbatice prin grija primarului, în termen de 24 de ore de la data înregistrării cererii persoanei păgubite. Daunele provocate de mistreți, cerbi, căprioare vor fi acoperite de către asociațiile de vânătoare pe a cărei teritoriu s-a înregistrat paguba.

    • Proprietarii de terenuri agricole trebuie să îndeplinească niște condiții conform HG. 1679/2008

    • Sunt niste obligatii legale ale propritarilor de teren, care in general nu sunt in intregime indeplinite! Actul legislativ este cam partinitor, propritarul terenului cam ramane cu paguba, cel putin in cazul pagubelor produse de mistreti! In cazul ursului sau a lupului situatia este alta…sunt specii strict protejate, asa ca nu este posibila recoltarea lor, asa ca…se platesc despagubiri!

  • Și reversul e valabil. Adică, cele mai mari pagube, aduse animalelor sălbatice, au fost aduse, de criminalii de mediu,prin tăierea pădurilor și distrugerea habitatului. Ce să facă bietele animăluțe? Să moară de foame?
    PĂREREA MEA!

  • Bravii SASI din Transilvania cand s-au asezat pe aceste meleaguri nu s-au dat cu ATEVEUL prin paduri, drujbe nu au avut, OFROUDURI nu au organizat, ci au plantat constiincios si au intretinut perdele de pomi fructiferi, meri, peri la liziera padurilor si a dealurilor. Si in spatele fiecarei gospodarii dar si in fata caselor erau acesti pomi fructiferi. Se stie ca URSUL si MISTRETUL sunt mari consumatori de fructe, astfel la intrarea in iarna toate fapturile padurii avea ce manca. Filosofia era simpla la SASI insa foarte eficienta absolut la toate . Tampitii din comisii, Parlamentarii vanatori cu sutele, ministerul habarnist la toate nu au nici o strategie in acest sens. Din contra o FUFA de ministru a Mediului, nici nu-i dau numele de proasta ce era, voia sa pregateasca un program de imprejmuire a padurilor cu GARDURI ELECTRICE. Halal ! Despre interventia bipezilor nu mai are rost sa vorbim. Noi ne distrugem tot, dupa ce gatam padurile ne mai ramane sa scoatem licitatii pt. straini sa vina la impuscat de ursi, cerbi, ciute, mistreti. Nu ne meritam tara ! Si GATA !

  • “Vitalie Cojocari: Ai avut o idee similar să faci un ”inspector al vânătorii”. De ce nu ai reușit?

    Bogdan Micu: Aplicația ”Inspectorul vânătorii” a fost făcută, a fost predată la minister, dar când am făcut o dezbatere publică cu vânătorii s-a întâmplat ce se întâmplă și la păduri. O mică minoritate, care e și la conducerea lor, s-a opus complet.

    Vitalie Cojocari: Ce ar fi făcut acest inspector al vânătorii?

    Bogdan Micu: În primul rind, autorizațiile ar fi fost emise digital, în al doilea rând un lucru de bun simț- să știu că poate unde mă duc pe o vale, pe un munte are loc o vânătoare, să nu mă duc, că poate mă împușcă. Trebuia să faci poze, știai și ce s-a recoltat.

    Vitalie Cojocari: Care sunt interesele lor?

    Bogdan Micu: Financiare, nimic altceva.

    Vitalie Cojocari: Ce poți să câștigi din vânat?

    Bogdan Micu: Din vânat, nu știu, dar la păduri, având în vedere că industria are peste un miliard de euro pe an, sunt niște sume considerabile. Și sunt la nivel local, toți câștigă. Nu știu foarte bine industria vânatului, nu știu de ce nu au vrut. Mulți au zis că nu voiau să se știe că se duc la vânat persoane foarte importante. Ăsta a fost argumentul lor suprem.”
    (Vezi Interviurile lui Vitalie)

    • Știați că de câteva zile Inspectorul Pădurii nu mai funcționează? În vremea d-nei Doina Pană iar în perioada a lui Silva-silvae și mai mult, i s-au restrâns posibilitățile. Acuma să sperăm că i se schimbă doar interfața. Încercați în fiecare zi la http://www.inspectorulpadurii.ro în speranța că nu-l vor închide liberalii și uniunea de tot. Când am văzut cum îi deranjează autorul programului inclusiv pe așa-zișii “ecologiștii” declarați, nu m-ar mira absolut deloc.

  • Am vreo 15 nuci de vreo 40 de ani in extravilan pe un teren fanate, ingradit si acum vreo 7 ani a intrat ursul si au rupt tot .
    M-am interesat de unde pot despagubiri si am ajuns la Ocolul sivic din Bistrita, erau la Piata rusilor atunci.
    Si ma intreaba, terenul este ingradit, am raspuns DA
    Ma intreaba, nucii au fost decalrati la registrul agricol ca si livada de nuci? Am spus ca nu, sunt nuci razleti pe o parcela de fanate. daca e cazul ma duc sa i declar.
    Dar nucile le-ai cules? Am spus ca nu am apucat.
    No, uite de asta au intrat ursii si ti-a distrus productia de nuci , ca tu nu ai cules nucile.
    Mai spune ceva! Am injurat in gand si am plecat afland ca mai exista o institutie a statului care ia salariul degeaba!

  • Iubitori de animale sasi cumpere pământuri sale le semene cu cereale ca să le poate distruge animalele sălbatice ca vinatori sa aibă carne de vinat și Sa va rida în fata vezi doamne autoritățile cu scuzele de rigoare și în legătură cu sasi oameni aia de treaba care în afara de slugi no dat nimic ca dara era pământurile nu ale romănilor care erau considerati fraier ca și acuma pentru ca la romani le plăceau bogatii ca pe noi ducea ca erau învăluiți de treaba vecinului

    • acum e la fel
      lucram pentru nemti dar si cumparam tot de la ei
      adica noi am ramas tot prosti si ei….sus!
      de ce?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS