Social

Alte 35 de ha de livezi, defrișate. Cât s-a plantat

Peste 35 de hectare de teren plantate cu pomi fructiferi au fost defrișate anul trecut în Bistrița-Năsăud, potrivit Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud care a emis autorizații în acest sens în baza Legii nr. 348/2003.

Conform instituției, au fost depuse 48 de cereri de autorizații de defrișare pentru o suprafață de 35,56 ha pomi fructiferi, dar și șapte pentru plantarea a 14,22 ha pomi fructiferi. De asemenea, Direcția pentru Agricultură a dat aviz favorabil pentru nouă cereri venite din partea unor persoane care au vrut să taie nuci.

În prezent, în județ, mai avem livezi pe o suprafață totală de 6187 de hectare, cea mai mare suprafață – 4967 ha – fiind livezi de meri.

În 1990, în Bistriţa-Năsăud erau declarate 12.403 hectare livezi, iar în 2010 mai erau 8.320 hectare. Livezile au fost defrișate pentru ca să fie edificate case, să se extindă păpșunile sau pârloagele.

În 1990, livezile şi pepinierele pomicole din România se întindeau pe o suprafaţă de 310.945 hectare.

Foto: arhivă

Etichete

20 comentarii

  • Asta-i tata , si se mai plang investitorii ca nu au unde sa construiasca blocuri . Nu ne mai trebuie mere si fructe autohtone, ele vin din Polonia, Israel, Grecia. La construit , nu conteaza ca se vand sau stau goale. In Romania este o explozie DEMOGRAFICA cum nu s-a mai vazut vreodata , astfel pana in 2100 vom fi cam 12 milioane . Nu conteaza daca sunt utilitati, sa ne mutam in LIVADA de unde putem admira si stelele.

    • Problema e programul Prima Casă care a distorsionat piața. Se construiește mult și cu mici excepții prost. Se vând și locuințele stau goale 50%. Suntem într-o bulă imobiliară iar lăcomia îi orbește pe mulți . Când o să se spargă bula ?
      Daca as știi as face bani, estimez că maxim la sfârșitul ciclului acesta electoral -2024

    • Îl citez pa Câțu 2016:
      ”Subvențiile de tipul PRIMA CASĂ alături de fondurile de garantare și contragarantare reprezintă cea mai mare amenințare pentru bunăstarea viitoare… Dar cel mai grav este că susținerea publică pentru acest tip de subvenții / programe care acționează ca arme de distrugere în masă cu efect întârziat vine de la cei care s-au automandatat apărătorii macrostabilității…”
      Și el ce face ?
      Ajuns la putere domnul Cîțu s-a răzgândit în privința acestei ”arme de distrugere în masă” dar s-a hotărât să dubleze plafonul de la 70.000 de Euro la 140.000 Euro. Așadar nu mai garantează statul doar locuințe sociale; mai nou, România își permite să garanteze băncilor și dezvoltării lor profitul și unora LUXUL. Asta da PM ” liberal”

    • Si ca sa vezi ca nici aici nu ai dreptate in ce scrii afla ca o livada este rentabila cam 20-30 de ani dupa care …apune!
      Ne mutam in livada ca e rentabil.
      Si te mai intreb daca pe un teren a fost livada care si-a depasit termenul de rentabilitate , valoareaza 30 de euro pe mp si este aproape de centrul localitatii, ce faci? locuinte sau plantezi pomi fructiferi? Zona Bistritei este expusa la inghet tarziu primavara care e fatal productiei fata de zone de campie unde inca mai sunt terenuri libere pentru asa ceva!
      Concluzia?
      Ne mutam in livada!

    • da, ne putem muta in livada, singura utilitate, si la asta se pot gasi solutii, este curentul. In rest faci o fintina, pui o fosa omologata, pui centrala pe lemn sau curent, pietruiesti drumul.
      si poti trai linistit fara a mai plati o gramada de utilitati.
      pt asta trebuie intradevar si putina harnicie si sa nu astepti totul de la stat.

  • Stimata CRISTIANA SABAU ! Ca si cititor constant, prieten al TIMP OLINE fara de care nu imi incep ziua, si nu pun seara capul pe perina pana nu imi primesc portia de stiri, imi permit sa va dau un sfat deschis, prietenos pana la CER. Urmarind numarul foarte mare de comentarii si citiri inregistrate pe cele doua articole scrise de d-vs in legatura cu Urbanismul bistritean , va rog sa constatati cu ochiul d-vs critic ca a sosit momentul sa faceti un triaj mult asteptat de cititorii onesti , educati si care au curajul demnitatii si isi asuma ceea ce noteaza aici cu numele adevarat .Chiar d-vs o cereati in diferite ocazii raspunzand postacilor anonimi dar obraznici chiar cu autoarea. Vedem cum s-a intamplat pe un alt online destul de frecventat, insa nu ca TIMP ONLINE ca doamna care administreaza acel ziar a eradicat acest fenomen greu de contolat de injurii, atacuri la persoana,etc in care nu te poti loga fara sa ai adresa de facebook si sa te si semnezi si sa iti arati si figura de pe respectiva adresa de facebook. Nu cer o ingradire al dreptului cititorului insa pana la o democratie reala acest segment mic plin de obedienta, slaba crestere nu trebuie sa iasa mereu deasupra si sa acuze pe altii fara discernamant, dusmania pe ziarul acesta trebuie sa inceteze.Fara dovezi fara sa cunosti bine pe cel care-l ataci in comentarii , astfel de apucaturi de tip kgb nu au ce cauta intr-o societate deschisa in care sa nu iti fie groaza si rusine sa iti folosesti numele. Nu doresc ca minunatul TIMP ONLINE sa fie platforma care intretine si sustine astfel de ciudosi de oameni lipsiti de scrupule, invidiosi , rautaciosi si needucati.Va dau cuvantul meu ca am stat la povesti cu multi amici, cititori de-ai d-vs si asta a reiesit in discutiile noastre, si ei va cer acest lucru. O zi minunata !

    • fara comentarii, ….teanul nu mai este vizionat nici 50% ca pe vremuri. aceste comentarii sunt atractia…parerea mea…o restrictionare a anonimatului da rau la business. da, sunt si anonimi care comenteaza urit, da domnu Balan incercati sa evitati comentariile lor.

    • Pune seara capul pe un braț de lemne de măr și-o sa fi mult mai hodinit a doua zi nene Bălan,o să vezi cu alți ochi succesurile guvernanților de azi comparativ cu cele de ieri.Foarte utile și pe gustul cititorilor aceste comentarii.

    • la dat sfaturi pe banii altora !
      Dl. Balan , Timponline este pana la urma o afacere care , ca orice afacere trebuie sa aducă profit , nu pierdere .Ca are si un benefic rol social-educativ , asta e foarte bine .Cel care-si bagă banii , știe cel mai bine cum sa-si gestioneze treburile .
      Daca vrei sa vezi cum e , fa-ți si dumneata un ziar online si administreaza-l dupa cum te duce capul.
      Pe banii dumitale poti sa comanzi ce vrei , pe banii altora n-ai dreptul nici macar sa-ți dai cu parerea !

    • Nea Balane, asta e farmecul ziarului COMENTARIILE. Comentariile sunt moderate și e o muncă destul de grea. Lumea publica sub anonimat fapte care nu îndrăznesc să le rostească in public de frică. Da, frica de vecinul, de infractorul care făcea obiectul articolului, de polițistul corupt, de șeful care a angajat numai incompetenți, de repercusiuni din pricina statutului. Din comentarii am aflat lucruri interesante , explicații la unele care mi se păreau inexplicabile, etc. Majoritatea care publică sub numele real pupă în fund un sef,(de partid, de CJ, de la serviciu …de ziar) sau mai transmit „sincere condoleanțe ” pe gratis.
      Fata de bi_____anul aici mi se pare că „cititorii noştri, sunt mai deştepţi decât ai lor”

  • Si eu vreau sa fac o propunere. Doresc ca pe acest sait sa nu mai fie admise comentariile celor care incalca legea cu buna stiintaȘ de exemplu cei ce nu au autorizatie la casa in care locuiesc, cei ce instiga si jignesc cand primesc minusuri la comentarii de pupat in cur si cei ce folosesc numele de de ecologist dar vor parcari de masini diesel in oras!

  • paradoxul romanesc este ca in timp ce puletii comenteaza ca niste fraieri rautaciosi si se mananca intre ei, parlamentarii nostri dragi halesc ca lumea in fiecare zi la bufetul parlamentului avand o masa copioasa Meniul Zilei cu sub 10 lei. . . Bagati tare fratilor comentaci !

    • de ce esti invidios pe parlamentari ca manca toata ziu mancare ieftina?
      eu de ex nu sunt invidios pe tine ca mananci tota ziua la k……t !

    • Bălan cere cu două comentarii mai sus să fie interziși cei în anonimat. Bine noi știm că tu ești și veveritz și cu acest alias ești cel care înjură cel mai mult și jignește în continuu. Ciudat om ești. Postezi și tu în anonimat, dar te plângi de alții care nu te înjură ci îți spun doar părerea. Cum injuri dacă se realizează ceea ce îți dorești? Sau veveritz e marcă înregistrată și poți înjura mai departe?

  • Limbajul folosit de Balan este perfect pentru castorul impostor al carui nume de imprumut denota ca si un castor gandeste mai bine ca tine.Daca iti este rusine cu numele tau fa-te chiar si cartita.

    • Vai da ce agresiv suntem! La fel ca și tovarășul Bălan (alias veveritz și altele). Dar poate Pop Viorel este doar un alt alias al domnului Bălan. Voi, aliații lui, sunteți singurii agresivi și jignitori în comentarii. Tu nu prea denoți de loc inteligență Viorele sau și tu injuri și jignești la fel? Vă propun să vă faceti o grupă privată la Facebook unde sa vă practicați acest fetiș. Vă puteți înjură acolo cum doriți. Aici sunt de acord, nu este locul.

  • In anii 1980 Judetul Bistrița-Năsăud se număra printre cele mai importante zone pomicole ale României cu o suprafată de peste 16.000 de hectare de livezi. Acestea erau repartizate in trei bazine pomicole si anume:
    -Bazinul Bistrita- cu centrele Bistrita, Josenii Bârgăului, Sieu-Măgherus, Dumitra si Lechinta;
    -Bazinul Piemontul Călimanilor- cu centrele Sieu, Cetate, Sieut;
    -Bazinul Ungurasului si Suplaiului-cu centrele Branistea, Reteag, Nuseni, Beclean, Căianu-Mic;
    Nu întâmplător la Bistrita exista o fabrică de marmeladă cu o productie de 1200 tone anual si unul dintre cele mai mari depozite de fructe din țară cu o capacitate de păstrare de peste 3000 de tone anual, care după 1989, odată cu diminuarea drastică a suprafetelor de livezi au devenit amintire.
    Prin anii 2010, se vorbea despre o eventuală reconversie pomicolă, cu fonduri europene similară cu reconversia din viticultură, insă fara prea multe importuri a materialului săditor care, in cele mai multe cazuri, este nepretabil zonelor de cultură de la noi. Reconversia trebuia să constituie un program comun, desfăsurat cu multa grijă sub coordonarea Statiunilor de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă, care să asigure si material săditor adecvat, reprezentand o investitie de lungă durată. Orice greseală de folosire a materialului săditor (ex.: ce portaltoi asezat fara zonare la nivel de ecosistem sau la nivel de trup), poate genera probleme pentru o perioada de 15 -20 de ani de exploatare a plantatiilor.
    Dar, din păcare în loc să fie sprijinite Statiunile de Cercetare Pomicolă, acestea au fost apropae desfiintate prin diminuarea drastică a suprafetelor de livezi si pepiniere asa cum este cazul Statiunii Pomicole Bistrita.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS