Actualitate

UTCN și-a deschis porțile pentru elevii pasionați de una dintre cele 5 meserii ale viitorului

Elevii care activează în șapte echipe de robotică din Bistrița-Năsăud, înscrise în campionatul FIRST Challenge Robotic, au prioritate la înscriere pentru a urma un curs de proiectare 3D organizat de către Departament Ingineria Proiectării și Robotică a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN).

Elevii au aflat chiar vineri, la sediul universității din Bistrița, că au șansa să învețe modelarea 3D cu unul dintre cele mai performante softuri deținute de universitate.


”Timp de o lună, vor învăța să-și modeleze roboții în acest soft, iar pe cei care vor dori să continue, noi îi vom sprijini să aibă aceste licențe astfel încât să își poată face roboții și să transmită informațiile de la o generație la alta”, a prof. dr. ing. Călin Neamțu, coordonatorul acestui departament.

Potrivit acestuia, ”robotica este considerată una dintre cele cinci meserii ale viitorului”.

”În fiecare săptămână, apare un echipament, o tehnologie nouă care, de cele mai multe ori, ar trebui să ne facă viața mai ușoară. Programul de robotică la Cluj, dar și la Bistrița începe cu proiectare 3D, cu tot ce este necesar ca să fie pus în mișcare un robot și echipamentele auxiliare unui robot. Apoi se învață senzoristica, senzorii cu care elementele simte ce se întâmplă în jurul lui, partea de programare ca să i se poată spune robotului ce trebuie să facă și cum, discipline de realitate virtuală și augumentată. Task-urile unui inginer se schimbă de la o zi la alta și sunt din ce în ce mai complexe. Înlocuim muncitorii cu roboți, dar nu vom renunța la numărul de angajați pe care îl avem, ci va trebui să-i specializăm. Dacă o fabrică începe cu 0 roboți, 10 angajați și un inginer, probabil va ajunge la 10 roboți și 10 ingineri. Nu e neapărat trebuie un om per robot, dar inginerul trebuie să facă și task-uri de mentenanță care să țină roboții în funcțiune. Sunt în programă toate disciplinele pentru ca, în momentul absolvirii, să fie capabili să programeze un robot, să-l întrețină, să îi facă mentenanța și să îl integreze într-un sistem de producție. Roboții industriali sunt deja accesibili, costă undeva la 30.000 de euro, și pot fi puși la treabă acolo unde este deficit de forță de muncă”, a adăugat prof. dr. ing. Călin Neamțu.

La sediul UTCN din Bistrița sunt de altfel roboți de ultimă generație, roboți seriali, inclusiv un robot colaborativ care va fi folosit de studenții care învață la Bistrița.

”Vom avea un curs intensiv timp de o lună de zile, cu 4-6 ore pe săptămână, o parte online, o parte față în față. Cursul de modelare 3D se adresează doar elevilor de clasele a XI-a și a XII-a, cu excepția celor care fac parte din echipe de robotică, unde acceptăm cursanți indiferent de clasă și de vârstă. Încă nu am făcut publică lansarea cursului, dar elevii din Bistrița-Năsăud se pot deja înscrie. Vor primi o licență demo cu care să poată lucra până la finalul acestui an școlar, să poată exersa, iar după finalizarea celor 10 ședințe câte vor fi în total, vom avea un concurs de proiectare 3D pentru ei. Acest domeniu, proiectarea 3D, în momentul de față, atrage și generează foarte multe locuri de muncă. Cursul este cuprins în regulamentul de admitere, iar cei care vor ocupa primele trei locuri vor putea fi admiși pe locuri speciale, dar vor fi puțini dintre cei mulți care sperăm să participe la curs”, a spus prof. dr. ing. Călin Neamțu.  

Prof. univ. dr. ing. Virgil Ispas, directorul Extensiei Universitare Bistrița, le-a explicat elevilor că atât prin acest curs, cât și prin altele care vor mai fi organizate în perioada următoare, UTCN își deschide porțile pentru viitorii studenți.

”La deschiderea acestui spațiu, am promis că vom da acces elevilor din Bistrița-Năsăud la tot felul de manifestări legate de școală. Sperăm să îi ajutăm să se orienteze către noi pentru admitere și, în același timp, să încerce să lucreze în softuri la zi. La final, va fi un concurs, iar cei care vor avea un anumit punctaj vor avea o diplomă cu care vor avea acces la admitere la Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul producției, direct, fără altă evaluare. Vom mai face un curs de automatizări, dar și altele”, a spus prof. univ. dr. ing. Virgil Ispas, directorul Extensiei Universitare Bistrița.

Inspectorul școlar general Cristian Nicula, el însuși coordonator al echipelor de robotică de la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Beclean, a salutat inițiativa UTCN.

”Am tot spus de networking-ul din America. Evident că nu vom ajunge prea curând la acesl nivel, însă mă bucură inițiativa celor de la UTCN. Este bine că vin spre copii, este o preadmitere ce se întâmplă, iar faptul că elevii primesc niște softuri pe care le vor folosi nu poate fi decât un lucru bun”, a spus Nicula.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS