Social

Locuitorii satelor de pe Valea Bârgăului, avertizați în legătură cu apariția urșilor

Asociația Proprietarilor de Pădure ”Bistricioara” și Ocolul Silvic Bistrița Bârgăului au cerut locuitorilor din comunele Bistrița Bârgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Tiha Bârgăului și turiștilor care vizitează Colibița ca, în cazul apariției urșilor în zona în care se află, să anunțe de urgență personalul silvic de la Ocolul Silvic Bistrița Bârgăului sau Postul de Jandarmi Montani Colibița ”în vederea luării masurilor legale de alungare a acestora”.

Potrivit unei postări pe Facebook făcută de inginerul Dan Țacăl, șeful de ocol, locuitorii zonelor populate de urși trebuie să știe că urșii sunt niște animale cu un comportament oportunist și foarte adaptativ.

În România, ei au acces foarte ușor la resturile alimentare (depozite de deșeuri, tomberoane neizolate etc.), fapt ce îi atrage lângă sate și orașe. Din păcate, de-a lungul timpului, mulți urși au fost atrași și obișnuiți cu hrana oferită de om, ajungând astfel în zonele locuite.

Dacă luați în considerare sfaturile de mai jos, puteți evita conflictele chiar și în zonele unde există populații semnificative de urși.

Primul pas pentru evitarea întâlnirilor nedorite între oameni și urși îl reprezintă amenajarea unor recipiente de depozitare a deșeurilor ”anti-urs”. Drept consecință, urșii nu vor mai fi atrași de hrana obținută ușor, iar acest comportament nu va mai fi încurajat.

  • Nu depozitați gunoaiele la întâmplare, nici măcar în zonele rezidențiale. Puneți deșeurile într-un tomberon rezistent anti-urs, care poate fi blocat.
  • Duceți gunoiul la tomberon pe lumină, preferabil în ziua în care sunt colectate deșeurile.
  • Dacă aveți livadă, culegeți fructele din pomi. Fructele fermentate pot genera un miros foarte atractiv pentru urși.
  • Nu lăsați hrana animalelor de companie în afara casei. Castronul câinelui sau al pisicii trebuie să stea înăuntru, încuiat.
  • Nu puneți carne, pește sau fructe cu miros puternic în compost. Ați mai putea reduce mirosul compostului cu zeamă de limetă sau să adăugați bacterii care grăbesc procesul de descompunere a resturilor vegetale (se pot cumpăra din comerț).
  • Dacă ați făcut un grătar sau ați gătit la ceaun, spălați toate ustensilele și duceți-le în interior
  • Dacă vedeți un urs, nu încercați să-l hrăniți sub nicio formă. Mai mult, nu îi atrageți atenția.
  • Dacă vedeți un urs când călătoriți cu mașina, nu urmăriți animalul și nu ieșiți din mașină sub nicio formă.
  • Cum să evităm conflictele cu ursul în timpul drumețiilor în zonele populate de urși, vă recomandăm să porniți la drumeție în grup și să faceți zgomot de intensitate medie, astfel încât urșii să fie alertați de la distanță și din timp de prezența dvs. Cel mai probabil urșii vă vor evita.
  • Dacă totuși sunteți singur în pădure, la cules de ciuperci spre exemplu, nu rămâneți în tăcere deplină și nu vă furișați. Puteți să fluierați, să cântați, să bateți din palme sau să faceți zgomot cu un clopoțel. Dacă aveți un câine de companie cu dvs., țineți-l tot timpul în lesă. Altfel, îl poate aduce pe urs direct către dvs.

În oricare din situațiile de mai sus, evitați să porniți la drum dacă ați consumat băuturi alcoolice.

Dacă, în ciuda precauțiilor, ursul vă vede și nu vă ignoră:

Vine spre dvs.!: Păstrați-vă calmul, probabil doar se preface, nu urmează neapărat un atac real. Urșii adesea mimează atacul doar ca să vă intimideze.

Stă ridicat pe labele din spate: Nu intrați în panică. Nu e un semn de agresiune, e o modalitate prin care care ursul obține mai multe informații despre posibila amenințare și ce se întâmplă în jurul lui. În ambele situații, fiți calm și țineți brațele în sus, ca să păreți mai impunător, și vorbiți cu ursul, ca să vă poată identifica drept ființă umană.

Dacă ursul vine spre dvs. și vă atacă, așezați-vă ghemuit, cu mâinile încleștate la ceafă, cu bărbia și cu genunchii aduși la piept, pentru a proteja jugulara și organele interne.

Dacă vedeți ursul și vă ignoră, retrageți-vă încet, întoarceți-vă în direcția din care ați venit, pentru a evita întâlnirea cu ursul! E total nerecomandat să abordați, să hrăniți sau să vă faceți selfie cu ursul. Evitați să faceți asta!
Nu vă întoarceți cu spatele la urs, dar în același timp evitați să-l priviți direct în ochi. Nu vă plasați niciodată între puii de urs și mama acestora
În cazul în care aveți un copil cu dvs., liniștiți-l și luați-l în brațe.

Nu fugiți de urs mai ales dacă sunteți aproape de el. Cel mai rapid om poate atinge maximum 44,72 km/h pe o distanță scurtă, pe teren plat și pe vânt slab. Viteza medie în alergare a ursului este de 50 km/h pe distanțe lungi, chiar și în pădure. Totodată urșii sunt mai buni cățărători în copaci decât noi! Nu vă luați la întrecere cu ei!

Nu mai faceți zgomot dacă vă dați seama că ursul v-a văzut. Acum e momentul să vă retrageți în liniște.

Dacă ursul nu vă mai poate vedea și vă aflați la cel puțin 150 – 200 de metri, puteți continua drumeția. Știind deja locația ursului, ar trebui să luați în considerare schimbarea traseului.

Dacă ursul își pierde interesul față de dvs., când vă retrageți, puteți lăsa în urma dvs. pe drum căciula, fularul, mănușile și mai ales rucsacul, dacă transportați în el alimente. Acestea vor trezi curiozitatea animalului și va începe să le miroasă, timp în care dvs. continuați să vă retrageți. Mai târziu, vă puteți întoarce după ele.

Cum să evităm conflictele cu ursul atunci când campăm:

  • Nu depozitați alimente, cosmetice sau pastă de dinți în cort, ci la o distanță mai mare (150 – 200 m). Agățați-le într-un copac dacă e posibil.
  • Colectați resturile, ambalajele și recipientele alimentelor și țineți-le departe de zona de campare. Dacă e posibil, băgați-le într-o pungă de plastic și agățați-le de un copac.
  • Camparea în zonele sălbatice izolate ar trebui să fie făcută la circa 150 – 200 m de locul unde e preparată hrana.
  • Evitați consumul de alimente cu miros puternic, cum ar fi peștele la conservă, laptele condensat sau fructele confiate.
  • Spălați vasele imediat după ce terminați masa, dar nu în zona de campare.
  • Dacă mergeți cu mașina, eventual și cu rulota, stați aproape de vehicul și păstrați la îndemână cheia de la mașină. Evitați depozitarea alimentelor în mașină dacă o lăsați nesupravegheată mai mult timp.
  • Evitați camparea sau instalarea unei tabere în sălbăticie, mai bine căutați o zonă de campare îngrădită/special amenajată.
  • Când vă planificați o călătorie într-o zonă populată de urși, procurați-vă un spray ”anti-urs”.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului LIFE EuroLargeCarnivores și se bazează pe recomandări oferite de experți în carnivore mari ai National Park Services (SUA), Bear Smart Society (SUA), Slovak Wildlife Institute,Milvus Group(România), WWF.

https://www.facebook.com/tacal.dan/posts/2520270944871241

12 comentarii

  • Cum este corect?
    Mi-a intrat ursu-n cămară sau
    Mi-o intrat ursu în cămară
    ?????
    Domnul Bălan ajută-mă te rog!

    • Corect este mi-a intrat camaradul în urs, camaradul fiind Pesedeul. Aici domnul Marius Bălan are dreptate: Întreabă-l pe Ioan Deneș că le știe pe toate. Era un banc în care ursul s-a urcat pe unul care lucra la CFR.
      – Ce faci ursule? l-a întrebat boactărul.
      – Pun frână, i-a răspuns ursul.
      Ori printre vânătorii bistrițeni se știe că ursul are un ștremeleag foarte mare. De-atuncea boactărului i se mai spune pe-aici și Sulică-frânarul.

  • Iar ești hăituit urs-brun?
    Dă-mi ceva și nu le spun
    Că te-am văzut ieri în sat,
    Urs bătrân, controversat.
    – Eu nu am nimic de dat,
    Pădurea mea s-a gătat,
    Și tu n-ai nimic de spus,
    Că și codrul tău s-a dus.
    Dar de vrei să mă omori
    Cheamă șapte vânători
    Și-o mulțime de norod
    Și popii pentru prohod.

  • Intrebarea este buna de pus doar ministrului Mediului si subordonatilor lui. Si locuitorii mun. B-ta trebuie sa fie avertizati ca au sosit VEVERITELE in parcul mun si risca sa fie scalpati.Am ajuns sa traim sa vedem asemenea anunturi hazli . Cred ca autoritatile doresc neaparat sa ne scoata pe viitor un popor panicat, isterizat dependent de sistemul statului prin care vom fi avertizati sa nu mai iesim din case. Se pregateste si un studiu de impachetare a omului modern care va trebui sa se retraga intr-un turn de fildes cu toata tehnica moderna dupa el si restul sa fie prezentat prin scanare de imagini si manipulari odioase de la cei care au menirea sa prezinte lumea de langa noi exact invers cum este. Au inceput deja seriile de stiri absolut pe toate canalele si aplicatiile de pe internet cu teme (VINE URGIA) adica subiecte isterizate cu starea vremii. Acesti indivizi care si-au facut o preocupare din a exagera si a privi lumea in plan personal incearca si reusesc sa inoculeze tinerei generatii o frica fata de o lume creata voit tot mai anapoda. Totul este scos din tiparul normalitatii si modificat dupa bunul plac al stiristilor la care se mai adauga cate un individ platit sa sperie lumea. Cica astea sunt procedurile care ne vor ghida viata. HALAL LUME !Nimeni nu spune o iota de ce au ajuns sa coboare ursii tot mai aproape de noi. Chiar nu avem nici o vina ?

  • Ursul coboară în sate pentru că îi e mai ușor să mănânce o oaie cu care se satură pentru toată ziua, decât să umble prin pădure să caute miere sau fructe. Păduri sunt destule, știu că e modă acum să te plângi că vezi doamne ne-au tăiat austriecii pădurile, le-au tăiat pe dracu, sunt câteva cazuri izolate dar pădure mai este destulă și oricum pădurea se regenerează în 20 de ani, deci nu e ca și cum ți-ar tăia cineva o mână. Domnule Bălan, înțelegeți că urșii nu au niciun dușman natural și s-au înmulțit excesiv, dacă nu îi ținem sub control vor intra în casele noastre și peste câțiva ani se vor uita cu noi din sufragerie la telenovele turcești.

  • Am citit pe undeva că în Germania nu mai există niciun exemplar și noi românii, darnici și buni la suflet cum suntem, le-am oferit să le trimitem urși de la noi să iși repopuleze pădurile, și ghici? au refuzat, au spus că ei nu riscă să se întâlnească fermierii cu ursul. Deci nici măcar de sămânță nu vor, iar noi stăm capră în fața urșilor să ne frece în ochiul maro că așa zic pseudo-ecologiștii că e bine.

    • Deoarece „eologiștii” lui pește produc eoliene. Vroiam să explic asta și . de sub mantia lui Dăncilă: Deneș, Suciu, Pană & comp., dar am văzut că n-are sens.

  • Nu vă panicați!
    Urșii sunt ca și diasporezii! Vin în vizită toamna!
    Peste o lună pleacă și nu-i mai vedeți până în Septembrie 2020!
    O să vă fie dor de urși, rândunele, berze, cocori!

  • În perioada ceaușistă ursul era un animal emblematic la Bistrița și figura pe stema județului. În fața ocoalelor silvice erau panouri pe care stătea scris mare: „În viitor, cine va avea păduri, va avea aur”. Apoi au venit ei. Au început să taie la ras pădurile. Au dărâmat toate panourile din fața ocoalelor silvice pe care le-au împărțit frățește, la triburi. Pe stema județului în loc de urs au pus o lupoaică. Pe paznicii de pădure, atâția câți au mai rămas, după ce ni-i hăituiesc, îi omoară. Auziți, analfabeților? Ne p.m și noi pe stema voastră.

  • Numele grecesc al ursului era arktos. Prin urmare Bistrița a ajuns Arcadia urșilor. Pleonasm? Însă pentru câtă vreme? Depinde de bistrițeni? Depinde de prefectură? Depinde de politruci? De silviculturnicii care conduc județul?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS