Actualitate

Vezi ce cuprinde programa pentru grupa pregătitoare!

Curriculumul pentru grupa pregătitoare, supus dezbaterii publice, include şi Religia, copiii urmând să înveţe rugăciuni precum „Toţi, cu inima curată”; „Doamne, Doamne, ceresc Tată”, texte biblice, colinde sau cântări religioase, cum ar fi „Ţie, Doamne”sau Troparul Învierii Domnului.

Ministerul Educaţiei a suspus dezbaterii publice curriculumul pentru grupa pregătitoare, materiile care vor fi studiate fiind Dezvoltare personală, Comunicare în limba română, Educaţie pentru societate, Religie, Matematică şi explorarea mediului, Muzică şi mişcare, Tehnologii de informare şi comunicare, Educaţie fizică şi sport, Arte vizuale şi lucru manual.

Copiii vor avea o oră de Religie pe săptămână, una dintre raţiunile introducerii acesteia în programa pentru clasa pregătitoare fiind aceea că „rolul religiei la vârstele mici este recunoscut şi susţinut de teoreticienii şi practicienii din domeniul educaţiei, care evidenţiază importanţa educaţiei religioase în formarea propriei identităţi a elevilor, aspectele legate de credinţe şi convingeri fiind un element important al acesteia”.

Ministerul propune o programă care se adresează copiilor de religie ortodoxă, programele pentru alte culte urmând să se ghideze după principii similare.

La capitolul competenţe generale, Ministerul îşi propune, printre altele, „colaborarea cu copiii şi cu adulţii din mediul familiar, în acord cu valorile religioase”.

Copiii trebuie ca, până la finalul grupei pregătitoare, să poată identifica elemente de bază ale credinţei religioase, să poată analiza „caracteristicile comportamentale ale unui bun creştin, pe baza valorificării unor situaţii din viaţa de zi cu zi”, să poată aplica „reguli de comportament moral-creştin în contexte de viaţă familiare”, să poată identifica elemente de diferenţiere între oameni.

De asemenea, copiii vor trebui să poată explica semnificaţia unor elemente religioase cunoscute, obiectiv ce va fi atins prin dialoguri pe baza unor audiţii de texte biblice şi despre vieţile sfinţilor, descrierea unor icoane, învăţarea de rugăciuni, cântări, colinde. Copiii vor mai trebui să poată identifica „sărbători şi evenimente cu semnificaţii religioase, cu incidenţă asupra vieţii familiei”, abilitate dobândită în urma audierii unor texte din literatura română şi universală despre marile sărbători creştine, analizarea unor imagini relevante din viaţa copiilor şi a familiilor lor, realizarea unor proiecte pe diferite teme religioase („Cum am sărbătorit Crăciunul”, „Cum ne pregătim de Paşte” etc.).

Procesul de învăţare include vizite la biserici, vizionarea de filme având conţinut religios sau căutarea pe internet a unor informaţii sau imagini având conţinut religios.

„Profesorul poate organiza vizite la biserică cu elevii cu diferite ocazii şi scopuri: pentru participarea şi observarea anumitor slujbe bisericeşti; pentru a primi Sfânta Împărtăşanie; pentru discuţii cu preotul pe teme religioase sau pentru a organiza în comun diferite evenimente importante pentru comunitate”, precizează documentul elaborat de Ministerul Educaţiei.

Copiii vor învăţa rugăciuni precum „Toţi, cu inima curată”, „Doamne, Doamne, ceresc Tată”, „Înger, îngeraşul meu”, „Tatăl nostru”, „Doamne, cât este de bine”, dar şi cuvintele care însoţesc semnul Sfintei Cruci, la începutul şi la sfârşitul rugăciunii. Le vor fi citite şi texte biblice: „Te voi lăuda, că sunt o făptură aşa de minunată!” (Psalmi 138, 14); „Copii, ascultaţi pe părinţii voştri în Domnul că aceasta este cu dreptate” (Efeseni 6, 1); „Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură, plângeţi cu cei ce plâng” (Romani 12, 15); „Nu răsplătiţi nimanui raul cu rau” (Romani 12, 17). Copiii din grupa pregătitoare vor învăţa şi cântări religioase: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi”; „Ţie, Doamne”; „Fie numele Domnului binecuvântat”; Troparul Învierii Domnului.

Programa include şi colinde: „Astăzi S-a născut Hristos”; „Steaua sus răsare”; „Trei păstori”; „Am plecat să colindăm”; „Viflaime, Viflaime”.

Curriculumul pentru grupa pregătitoare este supus dezbaterii publice timp de două săptămâni, începând din 1 martie.

În clasa pregătitoare vor învăţa copiii care până la 31 august 2012 au şase ani împliniţi sau, în cazuri speciale, cei care împlinesc această vârstă până la 31 decembrie 2012. În cel de-al doilea caz, este însă nevoie de acordul scris al părinţilor şi de acordul unui expert că este pregătit copilul să se adapteze cerinţelor de la şcoală mai stricte decât cele de la grădiniţă.

Dacă părinţii nu doresc înscrierea în învăţământul primar sau dacă evaluarea dezvoltării copiilor de către experţi recomandă înscrierea la grădiniţă, copiii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2012 vor fi înscrişi la grupa mare.

În clasa I vor fi înscrişi copiii care au 7 ani împliniţi până la 31 august 2012 inclusiv, indiferent dacă au fost sau nu au fost la grădiniţă. Copiii care au 6 ani împliniţi până la 31 august 2012 inclusiv şi au făcut grupa pregătitoare pot fi înscrişi în clasa I doar dacă părinţii solicită în scris acest lucru. În cazul celor care nu au făcut grupa pregătitoare este nevoie ca un expert să ateste, în urma unei evaluări psihosomatice, pregătirea acestuia pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

Ministerul Educaţiei interzice segregări, teste sau examene, atât la înscrierea la clasa pregătitoare, cât şi la înscrierea în clasa I.

Sursa: Mediafax

2 comentarii

  • UNELE NOTIUNI MI SE PAR ABSTRACTE PENTRU ACEASTA VARSTA.CRED CA TREBUIE SA NE LIMITAM DOAR LA ,,BINE SI RAU,,PENTRU A-I FERI PE COPII DE NECAZURI SI MAI CRED CA AR FI SUFICIENT SA NE OPRIM LA SEMNIFICATIA SARBATORILOR DE PASTI SI CRACIUN CU BUCURIILE ADUSE DE ACESTEA PENTRU CEI MICI.SA-I INVATAM SA IUBEASCA SI SA RESPECTE CE E IN JURUL LOR (PARINTI, EDUCATORI ,ANIMALE, FLORI , POMI ETC)CU CARE EI INTRA IN CONTACT ZILNIC.

  • CELE MAI USOR PRIMITE DE COPII SUNT ACELE POVESTIOARE , PILDE , POEZIOARE , CANTECELE ETC , DIN CARE EI SA TRAGA O POVATA , UN EXEMPLU DE COMPORTAMENT SAU BUNE PRACTICI ,DEMNE DE URMAT , DECAT SA INVATAM CA PE VREMEA LUI CREANGA , TEXTE FARA SA LE INTELEGEM , LA ACEASTA VARSTA SEMNIFICATIA.CRED CA ,, INGERASUL ,, CA RUGACIUNE ESTE SUFICIENTA PENTRU ACESTI MICUTI. RUGACIUNEA ,, TATAL NOSTRU ,, ESTE MULT MAI PROFUNDA SI MAI GREU DE INTELES PENTRU EI CARE ,UNII, MAI SI POCESC CUVINTELE.NU CRED CA AU FOST CONSULTATE SI CADRELE DIDACTICE , CELE CARE PREDAU ELEMENTE DE RELIGIE LA ACESTE VARSTE CAND MICUTII DACA NU INTELEG NICI NU TE BAGA IN SEAMA SI TE TREZESTI CA VORBESTI SINGUR.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS