Timp de gândire

Virgil Rus: Caniculă sau… toamnă pentru a modela și arde țesutul adipos?

Adesea putem observa vara pe aleile din parcuri sau pe pistele amenajate (pe stadioane sau pe terenurile sportive), persoane (sportivi de performanță sau practicanți ai sportului pentru toți) care folosesc echipamente groase în timp ce aleargă în condiții climaterice care depășesc pragul de confort, situații caniculare, pentru motivul de a slăbi ori de a-și îmbunătăți parametrii de performanță.

Este această metodă eficientă, oportună în vederea ameliorării parametrilor somato-fiziologici și a pierderilor surplusului de kilograme?

Dorința de a slăbi (pierderea surplusului de kg) cât mai repede determină unele persoane să recurgă, pe lângă adoptarea unor diete drastice, la tot felul de echipamente sportive care să accelereze transpirația, considerând că în acest fel și slăbitul, ca proces de diminuare a țesutului adipos, este favorizat. În acest sens, mi-am propus să abordez, acest aspect, chiar dacă a venit toamna, pentru a aduce câteva repere ce pot produce avantaje sau dezavantaje celor care adoptă acest mod de pregătire în procesul de diminuare a greutății corporale.

Termoreglarea, știm, este un proces fiziologic continuu prin care corpul își echilibrează temperatura, indiferent de variațiile mediului ambiant, în vederea unui metabolism adecvat, optimizat în raport cu funcțiile vitale. În funcție de factorii climaterici ambientali, aceasta acționează pentru a diminua, respectiv pentru a crește temperatura organismului, în funcție de condițiile climaterice, în vederea susținerii funcțiilor vitale în parametri de funcționare.

Termoliza este forma procesului de termoreglare care intervine în condiții de supraîncălzire a mediului ambiant și se manifestă în special prin mecanisme fiziologice care favorizează reglarea temperaturii prin transpirație rezultând în acest mod o scădere a temperaturii corporale.

Termogeneza este procesul fiziologic care produce căldură în organism în situațiile în care temperaturile mediului ambiant sunt scăzute. Fără a intra în amănunte, aceste procese fiind studiate și prezentate de fiziologi, voi aborda câteva aspecte care îți pot fi de folos de acum înainte când vrei să te antrenezi și să optimizezi efortul fizic.

În timpul antrenamentelor și în funcție de temperatura mediului ambiant acționează mai mult sau mai puțin una dintre cele două componente ale termoreglării. În cazul în care căldura este excesivă se declanșează transpirația ca răspuns al sistemului termoreglator al corpului uman.

Transpirația este compusă în principal din apă și din elemente importante pentru buna funcționare a corpului cum, ar fi electroliți și minerale (sodiu, potasiu, Ca, Mg s.a.) dar și alte componente care susțin importante funcții vitale în organism (imunoglobuline – anticorpi, aminoacizi, glicoproteine, etc.).

Pierderile de apă se manifestă și în condiții normale nu doar pe timp de antrenament, ca reacții fiziologice prin diureza, ventilație pulmonară, transpirație dar care sunt echilibrate printr-o hidratare corectă, echilibrată și raportată la conditiile climaterice, efortul depus sau alți factori. Orice dezechilibru și modificări hidroelectrolitice care apar în condițiile unor pierderi masive de lichide afectează ph-ul sanguin, echilibrul acido-bazic și starea de sănătate a omului.

Primele semne ale deshidratării sunt resimțite de obicei prin senzația de sete, gura uscată, salivă lipicioasă iar dacă corpul nu primește lichidele necesare aceste stări pot fi urmate de amețeli, ochi uscați, crampe și dureri musculare, fatigabililitate (oboseală cronică) și chiar deces.

În condițiile în care modificările parametrilor ambientali sunt majore, în cazul nostru creșterea temperaturii ambientale ( > 25° C și ± 70 % umiditate)  organismul trebuie să „lupte” cu temperatura mediului ambiant consumând rezerve importante de energie pe un fond în care prejudiciile sunt create în urma pierderilor de substanțe vitale: apă, electroliți, minerale, ș.a.

Care sunt avantajele/ dezavantajele transpirației în raport cu sportul?

Prin transpirație sunt eliminați produși toxici de catabolism, aspect care poate fi considerat un prim avantaj atunci când vorbim despre detoxifierea organismului. Excesul însă și aici poate dăuna.

Un alt avantaj îl poate constitui de asemenea peeling-ul chimic realizat de acizii din conținutul transpirației care angrenează în acțiunea lor particulele uscate ale pielii împrospătând în acest fel tenul. Din aceste motive practicanții, în mod special persoanele de gen feminin au tenul mai fin și par a opri timpul în loc. Dar și acest lucru se realizează în condiții normale de confort termic fără a fi necesară amplificarea căldurii externe.

Dezechilibrele hidroelectrolitice prezintă în schimb un mare dezavantaj în raport cu aparent avantajele prezentate mai sus, mai ales în condițiile în care aceste substanțe nu sunt recuperate. Persoana deshidratată va resimți în timpul efortului sau imediat după, amețeală sau aritmii cardiace, stări de greață sau senzație de oboseală aparută mult mai devreme ca de obicei. Pe acest fond, și în cazul continuării efortului fizic, cresc riscurile apariției unor tulburări circulatorii datorate sângelui îngroșat din cauza pierderilor de apă, aspect ce poate produce chiar un atac cerebral cu urmări nefaste sau moarte subită, mai ales în cazul în care persoana a recurs și la stimulante de ardere sau de efort (amfetamina, cafeina, etc).

1 zona efortImaginile alăturate prezintă grafic zone de efort pentru același gen de efort, același set de exerciții realizate în condiții climaterice diferite (zile cu temperaturi normale „Fig. 1” și zile cu temperatori ridicate „Fig. 2”, peste 24° C și zile caniculare „Fig. 3”).

Se pot observa modificări ale zonei de efort și a frecvenței cardiace prin creșterea acesteia și prin diminuarea timpul optim de efort necesar în optimizarea unor procese și rezultate vizate și planificate.

Recomandări

Considerăm că zona de confort termic corporal nu trebuie dezechilibrată prin apelarea la echipamente groase sau împachetări pe tot corpul, deoarece țesutul adipos se „topește” printr-o ardere internă și nu prin temperaturi externe ridicate. În general majoritatea specialiștilor din domeniul activităților corporale cunosc că „arderile” sunt generate de un proces fiziologic intern, și nu extern, datorat efortului fizic sistematic împreună cu adoptarea unei alimentații echilibrate. Altfel spus, nu poți să stai lângă sobă și să aștepți să se topească grăsimea dar poți să începi să te antrenezi sistematic, să te hrănești sănătos în acest mod obținând și rezultatele mult dorite.

În perioadele afectate de caniculă și umiditate excesivă a aerului este recomandat a se evita practicarea exercițiilor fizice în spații deschise în orele cu disconfort termic. Dacă situația o impune totuși, fără a face din acest mod un obicei, atunci e necesar ca în aceste condiții să se înceapă hidratarea organismului pre-efort (înainte de efortul fizic), în timpul efortului (în pauze) și post-efort, prin înghițituri mici de lichide (apă și eventual săruri de rehidratare) pentru a menține cât de cât echilibrul hidric corporal adecvat și pentru a evita disfuncțiile corporale.

Pierderea substanțelor vitale prin transpirație din timpul antrenamentelor în care s-a creat un disconfort termic mărit (căldură excesivă) generează dezavantaje organismului care depășesc semnificativ presupusele avantaje și obiectivul vizat, fapt pentru care NU se recomandă împiedicarea procesului de termoreglare, echipamentul trebuind a fi adecvat, bine aerisit și cât mai lejer. Incintele sportive e necesar a oferi un mediu optim ambiental prin asigurarea unei ventilații optime și prin reglarea temperaturii și umezelii la parametrii calitativi unde saturația de O2 să fie eficientă în raport cu consumul iar temperatura să fie reglată în jurul a 18-21° C ± 2°C cu umiditatea relativă aerului între min. 31% – max. < 60%.

Studii și cercetări în domeniu arată că un adult are nevoie de aproximativ 35 ml/ kg-corp; un copil de 50 – 60 ml / kg-corp; nou-născuți de 150 ml / kg-corp; Asta înseamnă că un adult sănătos, de 70 de kilograme, are nevoie în condiții climaterice normale de 2,450 litri de lichide pe zi. În condițiile de caniculă deficitul hidric putând ajunge cu până la 2 litri pe oră. În aceste situații, pentru evitarea unor dezechilibre care pot afecta grav sănătatea acest deficit poate fi evitat prin ingerarea a 70 – 80 gr. de apă la 15’ – 30’ (depinde de gradul de disconfort termic și de efortul depus) la temperatura camerei combinată, în situațiile în care se practică un sport, cu săruri de rehidratare, minerale și glucoză. În unele situații, în condiții caniculare sau speciale de muncă (furnale, topitorii, sere, etc.) necesarul de lichide putând ajunge și chiar depăși 7 litri/ zi.

Model dinamica efortului 4.1Dacă în urma împachetării cu tot felul de folii și echipamente, poate să apară o diminuare a perimetrului segment corporal împachetat aceasta se datorează într-un mare procent pierderii de lichide, a apei în general și mai puțin sau deloc a scăderii țesutului adipos.

Pierderea surplusului de kg se realizează prin antrenamente sistematizate (Fig. 4) în acest sens, prin eforturi fizice încadrate în anumiți parametrii despre care în aceste momente realizez un studiu și depsre care cu siguranță vom discuta într-un articol următor.

Până atunci însă vă invit în această perioadă frumoasă de toamnă să ne bucurăm de condițiile optime de practicare a sportului pe care le avem atât în unele locații indoor cât și în cele outdoor, mai ales dacă ploaia nu își face simțită prezența.

Prof. Virgil R. Rus, dr. Ştiinţa Educaţiei Fizice şi Sportului

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS