Actualitate Recomandări

Vitalia, amendată! Soluţia Gărzii de Mediu pentru creşterea colectării selective

Operatorul de salubritate Vitalia a fost amendat de Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud pentru modul defectuos în care colectează şi depozitează deşeurile din judeţ. Compania a primit răgaz ca, până la începutul anului viitor, să remedieze deficienţele şi să îmbunătăţească serviciile.

„Noi am verificat şi verificăm în continuare societatea Vitalia pe două componente: de colectare şi depozitare. cristian niculae garda de mediu 26 marVerificând firma anul acesta, am constatat că fac şi lucruri bune, dar am găsit şi multe nereguli.  Am atenţiat asupra mai multor aspecte despre care noi considerăm că nu merg bine la ei. I-am amendat cu 30.000 de lei şi le-am dat două avertismente. Le-am dat încă un termen până în 30 ianuarie 2016 să îşi pună lucrurile în ordine. Acum două luni am avut o discuţie cu domnul Octavian Morariu, preşedintele Vitaliei, este foarte interesat ca lucrurile să meargă bine. De altfel a şi schimbat conducerea societăţii de la Bistriţa”, a declarat pentru Timp Online comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Cristian Niculae.

Potrivit acestuia, cei care trebuie să stea de veghe la felul în care se colectează gunoiul ar trebui să fie în primul rând beneficiarii, adică cei care plătesc pentru ele, iar reprezentantul acestora este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri: „Garda de Mediu intervine doar dacă aceste gunoaie ajung în râuri, în păduri şi în alte părţi. Administraţiile locale, administraţia judeţeană sunt cele care trebuie să intervină în celelalte cazuri. Până la urmă, când plătim un serviciu trebuie să avem pretenţii şi să îi cerem celui pe care îl plătim să îşi facă datoria”.

În opinia sa, şi cetăţenii sunt de vină pentru că nu depun gunoaiele în containerele potrivite.

„Nu colectează selectiv în primul rând. Nu depun deşeurile în containele potrivite din cauza comodităţii sau pentru că nu vor să se murdărească pe mâini când deschid capacele. Având gunoi în jurul containerelor, vin animale care îl împrăştie, apar acele imagini dezolante pe lângă punctele de colectare. Nu e numai vina Vitaliei pentru ce se întâmplă. Faptul că nu se colectează selectiv trage foarte mult lucrurile în jos. Colectarea selectivă la nivelul populaţiei este undeva la 10% faţă de ce ar trebui să fie. În Bistriţa e chiar bine faţă de alte oraşe. Cei care au proiectat sistemul l-au gândit în funcţie de cantitatea de deşeuri estimată. Întrucât nu se colectează selectiv, iar cei care au proiectat sistemul au estimat că se va face acest tip de colectare, automat  recipientele pentru deşeuri menajere se umplu mai repede. Containerele pentru gunoi menajer se umplu foarte repede, iar restul mai greu. Din cauza aceasta avem pline recipientele pentru gunoi menajer. Am fost de mai multe ori la depozitul ecologic şi am văzut că în celulă, cel puţin 50-60% sunt deşeuri reciclabile care nu ar trebui să fie acolo. Automat se va umple repede celula şi va trebui făcută o nouă celulă. Deşeurile colectate selectiv ar fi trebuit reciclate şi refolosite”, a spus comisarul şef.

Cristian Niculae crede că proiectul are mari lacune legate de colectarea selectivă în special în mediul rural.

„La ţară, există containere pentru plastic şi metal, respectiv hârtie şi carton doar în anumite locuri, maxim două sau trei puncte. Când se va duce lelea Floare sau badea Grigore trei kilometri cu saci de deşeuri colectate selectiv şi să le pună pe fiecare acolo unde trebuie? Eu am venit cu o propunere să derulăm de anul viitor un proiect pilot. Din ianuarie 2016 sau februarie, să distribuim timp de trei luni saci menajeri bistriţenilor care locuiesc la case ca să creştem colectarea selectivă. În Bistriţa sunt aproximativ 8000 de case şi am propus ca Vitalia să cumpere saci menajeri pe care oamenii să îi primească gratuit, câte unul pentru hârtie şi carton şi altul pentru plastic şi metal fiindcă deşeuri de sticlă sunt puţine. Să dăm saci de două culori, iar în momentul în care maşina Vitaliei trece săptămânal să ridice gunoiul menajer, cetăţenii să scoată în faţa casei şi sacii cu gunoiul colectat selectiv. Cred că aşa va fi mult mai comod pentru cetăţeni să colecteze selectiv. Eu sunt convins că va creşte colectarea selectivă în felul acesta pentru că multă lume reclamă că trebuie să pună gunoiul în maşină, să se ducă cu ele 500-600 de metri, acolo să deschidă capace murdare şi insalubre, să aibă mănuşi. Dacă va merge bine, vom extinde proiectul la nivelul întregului judeţ”, a mai spus Cristian Niculae.

Comisarul şef crede că lucrurile se vor îmbunătăţi doar în momentul în care şi cetăţenii vor da dovadă de spirit civic. „Oamenii trebuie să înţeleagă că şi deşeurile sunt ale noastre. Dacă noi nu ne gospodărim, nu vom avea un oraş şi un judeţ curat. Oricum e un pas în faţă. Management integrat se face doar în cinci judeţe din ţară. Suntem aşadar un judeţ pilot. Ţine de noi să îl îmbunătăţim şi să îl aducem la parametri care trebuie şi au fost gândiţi iniţial”.

12 comentarii

  • Domnule comisar sef, spuneti ca „Garda de Mediu intervine doar dacă aceste gunoaie ajung în râuri, în păduri şi în alte părţi”. Ce vreti sa spuneti prin „şi în alte părţi”? Aveti cunostintele necesare sa imi enumerati ce intra in aceasta definitie? Din materialul publicat de dv., reiese ca principalul vinovat de proasta gospodarire a gunoiului este cetateanul.

    • principalii vinovati de acera imagine sunt cei care cauta prin tomberoane si scot pungi cu gunoi, isi iau ce le trebuie din punga si restul o lasa jos langa tomberon

  • Foarte buna ideea cu sacii colorati, mai ales ca pe vremea cand colecta Urbana, asa se proceda: stiam ca in prima saptamana din luna scoteam sacii cu hartie, iar in a treia saptamana cei cu plastic, a functionat foarte bine sistemul pentru cei de la case. Acum trebuie sa merg la distanta de trei strazi cu sacii si cand ajung containerele sunt pline, plus ca fanta de la hartie e mica, scot cu mana din sacii mei si pun in container, desi de multe ori nici nu ma pot apropia de ele din cauza gunoaielor de langa, iar containerele sunt pline de jeg.

  • Sunt situatii in care numarul containerelor nu este corelat cu numarul apartamentelor (locuitorilor) din zona. Pe scurt NU SUNT SUFICIENTE , astfel ca ele se umplu la capacitatea maxima in foarte scurt timp. Solicitati Vitaliei sa faca o astfel de analiza si sa amplaseze sau reamplaseze containere in anumite zone. Deasemenea frecventa de ridicare a acestora difera de la zona la zona in functie de cele mentionate anterior. Tot Vitalia este cea care trebuie sa monitorizeze si sa stie acest lucru. Degeaba amenzi, daca situatia se perpetueaza.
    Scopul final al acestor actiuni este CURATENIA.

  • Ionele ai dreptate ca nu este corelat numarul de containere cu numarul de locuitori din zona,iar selectarea deseurilor nu avem cum sa o facem daca,containerele pentru reciclabile le-au transformat in containere pentru gunoi.S-au dublat preturile si calitatea serviciului este acelasi,cine raspunde de majorarea tarifului si serviciu parca este mai prost…ALOOO domnilor de la ADI ce faceti?cand va vedem in teren jucand?caci deocamdata sunteti tot pe banca de rezerva si luati salariile frumoase…

  • Mai degraba ar trebui o comunicare eficienta catre cetatean. Sa stie ce e colectarea selectiva, de ce se face si cum se face. Eu nu am vazut nici un afis sau flyer pe vre-o scara de bloc care sa informeze si sa educe oamenii. Macar informatii trimise catre administratori de bloc care sa le comunice mai departe. Sa se spuna clar ce materiale sunt reciclabile si ce nu pentru ca eu am avut o surpriza: folia de ambalare de tip stretch desi e plastic se colecteaza ca gunoi menajer, nu e reciclabila.

  • Nu sunt avocatul Vitaliei,dar trebuie sa recunoastem ca mentalitatea romanului lasa mult de dorit iar consecintele se vad in tot ce inseamna educatie,curatenie si bun simt.Priviti cum arata malurile Somesului Mare ,cum arata rigolele pe linga sosea si calea ferata…Stiu ca o sa cititi articolul si comentariile deci va rog d-l comisar sef sa-mi raspundeti cati agenti economici ati amendat care nu au contract cu operatorul(am vazut si auzit declaratia unui repr.al Vitaliei ca sunt peste 1000 de firme fara contract)deoarece acestia depoziteaza in locuri nepermise.Daca tot timpul umblam doar la efect si nu la cauza nu rezolvam nimic.Dupa ce ca sunt amariti,nu-i sprijiniti cu nimic ii mai si amendati.

  • De ce este această situație:
    1. Populația nu are deprinderi de colectare și selectare a deșeurilor.
    2. Numărul insuficient de containere raportat la numărul blocurilor arondate
    3. Proasta construcție a containerelor (capace grele, trebuie ridicate cu mâna, total neigienic, un orificiu minuscul pentru PET-uri și cartoane)
    4. Țiganii care au găsit și de această dată modalitatea de a le scoate și împrăstia peste tot.
    5. Vitalia să golească mai des containerele
    6. Poliția comunitară să patruleze și să amendeze cetățenii ce nu respectă regulile.

    Pentru (1) propun educarea cetățenilor prin mijloacele mass-media, afișe cu normele de colectare selectivă a deșeurilor la fiecare scară de bloc, amenzi sau muncă în folosul comunității.

  • fratilor de ce trebuie sa ne facem conlocuitorii nostri prosti,ca le trebuie mai multa comunicare,aici atit trebuie ca vitalia sa-si faca treaba cum scrie cartea,caci fiecare dintre noi stie ce este hartia,plasticul si celelalte deseuri reciclabile,deoarece nu cred ca cineva di BISTRITA a facut scoala in acelasi mod cum a facut-o ELENA cea care spunea CO2.Mai degraba sunt cei care raspund de aceasta activitate,cei care ne cred prosti ca au venit pe piata cu 3.50lei si cei de la ADI au raspuns foarte promt la dublarea pretului …facind probabil si ei din aceeasi clasa……care din primarii care au votat majorarea ma duce gindul ca au si ei o prima de craciun….unde esti D na?

    • Cei mai multi cetateni, nemultumiti de serviciile operatorului de salubritate isi spun deja ca la cati a banii vor da azi-maine pentru ridicarea gunioului nici nu mai are rost sa se deranjeze prea mult cu selectarea.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS