Actualitate Recomandări

Primăria Bistriţa, „o mare familie”. Consilier local de la PNL, acuzat că vrea să facă blocuri între case

Pensionat de curând din funcţia de şef al Serviciului de Urbanism din Primăria Bistriţa, arhitectul Ştefan Tamaş rămâne aproape de administraţia locală. La iniţiativa primarului Ovidiu Creţu, cel care l-a preferat încă de la bun început în funcţia de şef al Urbanismului local, acesta face parte acum şi din Comisia tehnică de amenajarea teritoriului şi de urbanism, alături de soţia sa, arhitecta Marcela Tamaş. Acest lucru a fost posibil chiar cu votul unei părţi dintre aleşii PNL din Consiliul Local Bistriţa care ar fi avut, conform secretarului Floare Gaftone, unele motivaţii personale să susţină proiectul.

Floare Gaftone, secretarul municipiului: „Conform articolului 37 din Legea 350, Ordinul Arhitecţilor din România trebuie să dea o recomandare pentru arhitecţii şi urbaniştii care fac parte din această foarte, foarte importantă comisie tehnică care fundamentează inclusiv hotărârile dumneavoastră cu privire la un PUZ sau cu privire la PUG. Eu am făcut o observaţie că lipseşte recomandarea Ordinului Arhitecţilor. Am făcut o adresă către Ordinul Arhitecţilor, iar până la şedinţa CL am primit un răspuns prin care roagă Consiliul Local să proroge termenul de adoptare a hotărârii în acest sens întrucât dânşii au avut deja o şedinţă şi au decis în şedinţa respectivă să transmită tuturor membrilor filialei să depună o scrisoare de intenţie până în 28 noiembrie ora 12.00. În aceste condiţii, vă roagă să amânaţi decizia până după data de 29 noiembrie a.c. când o să primim această propunere. Domnul primar propune ca, din Comisia tehnică să facă parte fostul şef al Serviciului Urbanism, arhitectul Ştefan Tamaş. Informez CL că, din comisie, face parte şi soţia dânsului, doamna arhitect Marcela Tamaş. Este demn de reţinut că, dintr-un număr de 20 de membri din comisia respectivă, doar patru au calitatea de arhitecţi. Speranţa dumneavoastră întotdeauna se leagă de punctul de vedere al specialiştilor, însă vă informez că am atenţionat Ministerul Dezvoltării asupra unei prevederi din legea urbaniştilor că specialiştii desemnaţi în Comisia tehnică de urbanism trebuie să fie, atenţie, specialişti atestaţi. Printr-o precizare ultertioară o să aflu de la Ministerul Dezvoltării ce înţelege prin aceşti specialişti atestaţi. Rugămintea mea, dacă se poate, este să amânaţi luarea unei decizii. Este o comisie extrem de importantă şi am vrea să fim în cunoştinţă de cauză şi probabil să fie mai mulţi arhitecţi şi urbanişti în componenţa acestei comisii”.

Ioan Petelu (PNL): „Eu cred că este un conflict de interese dacă şi domnul Tamaş şi doamna Tamaş fac parte din acea comisie. Mai mult decât atât, am aflat că domnul Tamaş nu este reprezentantul Ordinului Arhitecţilor din România, ci este un arhitect. Cred că ar trebui evitate lucrurile acestea pentru că, altfel, riscăm să transformăm toată Primăria într-o mare familie”.

Ovidiu Creţu, primar: „În primul rând, vreau să vă spun că ei au făcut parte din patru ani din comisie şi nu a fost niciun conflict de interese. Domnul arhitect a lucrat în cadrul Primăriei, a condus Serviciul Urbanism, are experienţă foarte mare în domeniul legislaţiei şi asta este extrem de important. Referitor la ce a făcut doamna secretar, cerând informaţii în numele Primăriei, vă informez că doamna secretar îşi arogă nişte atribuţii care nu sunt de competenţa ei. Propunerea pentru această comisie vine din partea mea, e iniţiativa mea, din partea arhitectului şef. Domnul arhitect Tamaş consider că merită să facă parte şi avem nevoie de el în comisie unde nu sunt numai arhitecţi. În această comisie sunt specialişti din toate domeniile care ţin de dezvoltarea unui oraş”.

Constantin Rus (PSD): „Domnul arhitect Tamaş este un om cunoscut, recunoscut de noi toţi, de toată urnea noastră şi, ca urmare, vreau să o întreb pe doamna secretar: este ilegal să fie soţ-soţie în această comisie, este prevedere legală sau pur şi simplu interpretăm noi că nu ar fi moral?”

Floare Gaftone: „Toţi cei patru membri pot să vină în faţa comisiei cu proiecte de urbanism, respectiv PUD-uri sau PUZ-uri. În această situaţie, cel care propune nu poate să voteze propria documentaţie şi nici soţul sau soţia celui care susţine proiectul documentaţiei de urbanism nu va putea vota pentru soţul sau soţia sa pentru că vor fi în conflict de interese. Vă informez că am participat cu mare plăcere la şedinţele acestei comisii când eram membru. Domnul primar a considerat că este util pentru Consiliul Local să nu mai fie nici preşedintele Comisiei de urbanism în Comisia tehnică, să nu mai fie nici secretarul municipiului, de unde eu îmi extrăgeam foarte multe informaţii, repet, de la arhitecţi, nu de la ceilalţi membri pentru că, domnule primar, cred că confundaţi comisia de acorduri unice cu Comisia tehnică de urbanism. Electrica, Gazul, ei emit în baza certificatelor nişte avize. Deci avem nevoie ca, în Comisia tehnică de urbanism, să se discute probleme de urbanism. Deci repet, ar fi trebui ca nu 20% din comisie să fie urbanişti, ci 80%, iar restul să fie specialişti atestaţi, adică sociologi, etc. Eu m-am adresat Ministerului Dezvoltării şi vom veni cu precizări mai clare cu privire la compenenţă”.

Constantin Rus (PSD): „Nu aţi răspuns la întrebarea mea, doamna secretar. Eu am încredere în specialişti, ca urmare nu cred că trebuie să amânăm un astfel proiect de hotărâre pentru că o să ne adresăm Ministerului. Dacă e ilegal, evident că nu putem accepta numele respectiv. Eu cred că, la Bistriţa, va fi greu să satisfacă toate condiţiile pe care le enumeraţi. Bistriţa are puţini arhitecţi. Chiar nu ştiu câţi sunt, dar nu cred că sunt foarte mulţi. Eu vă susţin că trebuie să fie arhitecţi, urnaişti, oameni cu viziune, ca să nu ne dăm cu părerea despre multe lucruri despre care ne dăm uneori cu părerea”.

Ioan Peteleu (PNL): „Personal am toată aprecierea pentru domnul arhitect Tamaş care a fost, de fapt, şi singurul arhitect din Primăria Bistriţa. Nu ştiu să mai fi fost alt arhitect, dar nu cred că se pune problema numai în aceşti termeni de legalitate. Haideţi să discutăm şi de moralitate pentru că aceasta se răsfrânge asupra activităţii acelei comisii. Vă daţi seama ce ar însemna ca şi ceilalţi membri ai comisiei să fie toţi soţi şi soţii chiar dacă fac parte din organizaţii diferite? Nu ştiu dacă este sau nu legală, dar morală nu este. Sincer să fiu, dacă eram în locul domnului Tamaş nu aş fi acceptat această propunere”.

Camelia Tabără (PSD): „E o comisie pur tehnică. Dacă are în componenţă specialişti, oameni care au făcut 6 ani de facultate, oameni care au expertiză în domeniu, poate că ceea ce vom vedea în stradă va avea altă valoare, va avea un consens general. Ceea ce avem în Piaţa Centrală este emanaţia unei firme de arhitectură de înaltă ţinută. Noi aici am avut o mare dezbatere, am văzut că sunt profesionişti, că sunt mulţi arhitecţi acolo, cu un palmares foarte bogat şi totuşi, deşi este un proiect întocmit cu profesionalism, nu are susţinere printre cetăţeni”.

Floare Gaftone: „În Bistriţa sunt circa 30 de arhitecţi. O parte sunt membri OAR, iar o parte sunt reprezentanţi din Registrul Urbaniştilor din România. Nu toţi sunt agreaţi să facă documentaţii de urbanism PUD sau PUZ. Aceşti arhitecţi trebuie să aibă o specializare în plus şi să fie atestaţi. Deci eu sunt de părere că, în această comisie, trebuie să fie mai mulţi specialişti, iar CL să insiste pe consultarea cetăţenilor. De câte ori aţi participat la o dezbatere publică privind PUD-urile? Greşim în relaţia cu cetăţeanul pentru că nu organizăm niciodată consultarea publică. După ce sunt obţinute toate avizele, se întocmeşte un proiect de hotărâre care trebuie supus consultării publice conform Legii 52/2003, altfel riscăm ca, în instanţă, PUZ-urile noastre să fie anulate. Deci consultare şi dezbatere publică şi alături de dumneavoastră cât mai mulţi specialişti şi atunci oraşul va fi unul modern, cu o dezvoltare durabilă şi în interesul cetăţenilor”.

Constantin Rus (PSD): „Doamna secretar, nu mi-aţi dat răspunsul, ţineţi doar teorii. Ştiu rostul consultărilor, dezbaterilor, dar nu are nicio legătură cu specialiştii din comisie. Specialiştii trebuie să aibă pregătiri diverse ca să acopere toată gama de atitudini pe care trebuie să le aibă în momentul în care au un proiect de acest tip. Asta e una, cealaltă e alta. De asta suntem aici ca să reprezentăm poporul şi, când e nevoie, mergem la întâlniri cu acelaşi popor în faţa căruia peste câteva luni vom da socoteală. Vă rog să nu mai faceţi morală de acest tip. Pierdem vremea vorbind inutil despre un om cu pregătire bună şi care ştie ce e de făcut. Am întrebat dacă e legal sau ilegal şi nu am primit răspuns”.

Floare Gaftone: „Dintre cei 11 angajaţi la Serviciul Urbanism niciunul nu e arhitect. Domnul Tamaş nu a consiliat niciodată cum se cuvine secretarul municipiului. A trebuit să apelez la Registrul Urbaniştilor pentru un punct de vedere, iar instanţa a ţinut cont de părerea lor. Avem nevoie de specialişti aici ca să nu cer eu puncte de vedere de la Cluj sau de la minister”.

Diana Morar (PNL): „Această comisie are doar rol consultativ. Membrii comisiei sunt specialişti atestaţi din domeniul urbanismului, monumentelor istorice, etc. Ce înseamnă specialişti? Nu înseamnă că trebuie să fie membri din organisme, ci atestaţi profesional. Acest lucru ne spune legea. (…) Componenţa acestei comisii tehnice se aprobă în CL la propunerea primarului. Până în prezent nu este niciun impediment din punct de vedere legal referitor la modul cum s-a formulat acest proiect de hotărâre şi componenţa comisiei. În privinţa solicitării OAR de a proroga acest proiect de hotărâre nu are incidenţă din punct de vedere legal. În privinţa faptului ca doi soţi să facă parte din comisie, legea nu interzice în mod expres acest lucru (…)”.

Ovidiu Creţu: „Vă luăm de secretar, că doamna secretar vrea să fie primar”.

Floare Gaftone: „Doamna avocat Morar nu are ultima variantă a legii. Este vorba de articolul 37 indice 1 care spune că reprezentanţii OAR trebuie să dea recomandare, iar această recomandare nu există. Am solicitat un punct de vedere al Ordinului Arhitecţilor inclusiv pentru solicitarea dumneavoastră de a face blocuri între case”. 

Cu 16 voturi „pentru”, inclusiv de la reprezentanţi ai PNL, şi două abţineri, arhitectul Ştefan Tamaş a devenit membru în Comisia tehnică de urbanism.

Ştefan Tamaş a condus Serviciul de Urbanism al Primăriei Bistriţa din august 2010 încă din primul mandat al primarului Ovidiu Creţu, fiind singurul care s-a înscris atunci la concursul pe post. În mandatele actualului primar, a fost autorizată construcţia a numeroase case pe post de „anexe gospodăreşti”, după cum, în mandatul fostului primar Vasile Moldovan, actual consilier local din partea ALDE, s-au ridicat „case de vacanţă” pe unde a vrut fiecare.

61 comentarii

 • Ăsta este rolul opoziției, să facă blocuri și să-l pupe în fund pe primar ca să le aprobe. Foarte tare frate! Aceeași mizerie,cum bine zic unii.

 • Primarul Cretu e fenomenal , omul asta conduce primaria de peste 10 ani dar inca nu are un arhitect la Urbanism . Conform cutumei PSD , a inceput improvizatiile cu comisiile , astia au o slabiciune pentru comisii . Din pacate pentru bistriteni si comisia in sine este improvizatie , pentru ca ba o fac pe cumetrii ( cu sot-sotie in componenta ) ba nu-s acreditati , ba nu au nu stiu ce atestat , ba nu fac parte din nu stiu ce Ordin . Daca nu ar fi de ras , ar trebui sa plangem . Este imperios necesara o CURATENIE generala in Primaria Bistrita , de la A la Z . Cine isi va asuma sa o faca va putea duce orasul acolo unde merita , altfel ramanem Caracalul Romaniei .

  • Cine sa faca curatenie? Cretu? Niculae? Astii sigur NU, ca sunt imbirligati pina peste cap. Poate viitorul primar, dar ar trebui sa fie din afara spatiului politic fost si actual. Sper sa apara un om vertical, nemanjit si cu caracter. Sper!

 • Vai mama ei..si asta este secretar? Ameninta pe toata lumea..mai, dar tu cind spui prostiile astea ai solicitat punct de vedere de laAsociatia secretarilor? Cred ca da, numai ca le-ai incurcat, ai trimis la Asociatia Crescatorilor de Vaci.

  • Ho, Ho, Ho. Mai degraba pentru unii Primaria Bistrita e Cosa Nostra (Casa Noastra). Isi beau si cafelele impreuna.

 • Doamna Diana Morar vrea sa se facă dezvoltator imobiliar ???
  Eu asta pricep din ce a zis Gaftone! Colac peste pupăza , vrea și blocuri intre case!!
  Doamna Morar , e drept???
  Ziceti, cereți drept la replica !!!
  Acuma eu va sfătuiesc ca dacă vreți sa va apucați de imobiliare și sa faceți blocuri , averi grija ce teren cumpărați !
  Dacă e in zona lui $abina$ , dati o fuga pana la ea (cu ținuta obligatorie la purtător de care se scria in alt articol) și verificați . Dacă va încadrati cu ținuta , dacă va da parcări pe domeniu public , dacă faceți numa’ 7 parcări la 18 locuințe ca pe Someșului !!!
  Nu e ușor cu hrubanismul !!!
  Poate aveți impresia ca dacă sunteți avocata si Cunoașteti legea (și așa o fi) , ea se si aplica !!! Diar ati văzut ca in primărie conteaza ce vrea madam Gaftone , nu legea !! !!! Adică HCL aprobare PUG !!!
  Si gaftone a zis clar ca nu mai semnează autorizații de blocuri de mici dimensiuni !!! Eu ii plac numa’ alea mari , dar iara grija mare ca in zona la $abina$ nu mai aveți loc !!!
  Sa nu îngroșați rândurile constructorilor wannabe !!! Ca așa sunt de când nu mai semnează Gaftone !!

  • Grija mare la spatiile verzi…si la zburatorii de la mansarde…..Alea 7 locuri de parcare la 18 apartamente pe domeniul public (eventual in parcarea garii) nu langa bloc, da? Sa aiba zburatorii unde ateriza….

 • Ce ne ziceti voi aici este egal cu o mare chiloteala pe care o practicati intre voi. Sunteti departe de a iubi cu adevarat acest oras si de a sti ce-i trebuie fara sa lezati frumusetea de oras cetate cu importanta istorica. Cum va fata mintiuca puneti de PUG-uri si de proiecte care vin de-a valma fara gust. Astazi orasul este din ce in ce mai ingramadit prin aparitia blocurilor intre cvartalele de case. Harababura se extinde datorita afaceristilor care au mana libera de la voi. Nu zice nimeni ca nu avem nevoie de afaceristi cinstiti, insa se impune o randuiala si aici. Cand te duci inspre SARATA vezi vile, hale, depozite de cauciucuri si coapte de masini si pe stanga si pe dreapta. Depozite de orice fel care in fapt nu produc nimic. Inspre UNIREA este acelasi peisaj. Acuma ati bagat un bloc pe ST.O. IOSIF pe stanga intre case. Mai vreti unul in plin centru istoric in curtea scolii de pe ODOBESCU. Cred ca va duce necuratul si la stadionul JEAN PADUREANU. Sunt sigur ca va face cu ochiul menchi sa il demolati si sa puneti de niste blocuri tocmai in PARCUL MUN. Si in definitiv feliati orasul ca pe un tort intre interesele voastre. Si asta in timp ce cetatenii cinstiti care stau aici, sunt nascuti aici si au proprietatea lor de mai 100 de ani va bateti joc de ei. Unde este inspectoratul pt cultura ? Nu aud reactii ferme din partea lor. SA VA FIE RUSINE !!!

  • Corecta observatia dvs. domnule Balan!! Pana la urma dovedesc cu totii ca sunt doar pe interese personale sau ale altora! Suntem printre putinele orase diN tara in care s-a construit fiecare cu l-a taiat mintea dar toate astea nu se puteau face daca nu existau „interesele” unora care nu intamplator sunt in consiliul local! Si da ii dau dreptate domnului Balan: SA VA FIE RUSINE NENOROCITILOR!!

 • Pai bine mai Gaftone, ia zi-ne acuma:
  -cine l-a adus pe Tamas in Primărie??? Nu tu?!!!
  -cine era jurista in primăria pe vremea când doamna Tamas proiecta și dl Tamas autoriza???
  – 10 ani cât a durat tandemul soț-soție nu a fost conflict de interese???
  -in cei 10 ani de tandem , cu ce se ocupa jurista Primăriei ??? Adică tu, Gaftone? De ce n-ai semnalat asta timp de 10 ani ???? Ce interese aveai ???
  – a fost bun dl Tamas pana acuma ???
  – dl Tamas dacă e pensionar , s-ar putea sa nu mai aibă nimic de pierdut și sa SPUNĂ multe !!!
  Oare de tine ce ne-ar mai putea dezvălui ??? Ca la câte s-au scris , doar nu ai Belele și mai mari ???

 • Baaa, m-am prins !!!
  Gașca Gaftone & $abina$ & company au 2 urne din care extrag cine sa iasă a doua zi la gazeta.
  Una cu aia rai (Negrea, Tamas , primaru , arhitecta șefa , Larionesii etc )
  Una cu aia buni (Peteleu, ilies , , Ungur , Stern , Ion de la pompieri etc)
  Mai completați voi lista ca nu îmi aduc aminte acum…
  Pe aia buni Cica ii extrag cu forța ca nu vor , dar sunt amenințati și n-au ce face !!!
  Vedeți numa’ ca peste noapte unii sar dintr-o urnă in alta când nu sunt supravegheați si aia buni au devenit rai ca dau din casa și ce nu trebuie și va scot ilegalitățile la suprafața !!!

 • Acuma, fie vorba intre noi nici Tamas nu a fost foarte simpatic, dar macar era arhitect!!! Si de bine de rau, cu certuri cu injuraturi, mai aveai un dialog profesional cu el. Omul numai meserie nu poti sa zici ca nu stie!!! Cand era aliatul ei (a secretarei) era foarte bun (pana a vazut si el ca vorbeste cu peretete Gaftone), acuma ca vorba aia, e independent nu mai este bun….Si ce, mai Gaftone, daca-s amindoi, poate mai dezbat si acasa proiectele….ca intre specialisti. Auzi la ea de unde-si extragea ea foarte multe informatii!!!!!!…..Si ii facea placere!!!!…Ma femeie tu nu ai alta meserie???? Intreb si eu pentru un prieten…..ca la Cluj se vorbeste despre arhitectul esuat sef intergalatic Gaftone!!! Da, da! asa-i spun dansei specialistii aia pe care tot ii suna!!! Mai, nu vrei tu sa mergi in Cluj sa-i inveti si pe aia cum sa devina o comuna?? Telciu, daca se poate!!! Sau de ce nu te retragi in Telciu, a primar daca tot vrei….Intreb iarasi pentru….Functionarii astia nu trebuie sa-si faca examen psihologic (daca nu psihiatric) periodic. Intreb si eu…

  • Tamas e doar un arhitect, doar atat. Ca om e zero. Un mincinos si ipocrit. Am fost de 3 ori la el, de doua ori a spus intr-un fel si a treia oara nu a recunoscut nici daca aratam inregistrarea cu el.
   (Informatie verificata 100%)

 • DGPR-ul nu se sesizeaza oare? Cum sa spui cine si ce face? Cum sa o ameninti pe dna Morar ca vrea sa faca bloc? Eu asa vad lucrurile ca le-a spus Gaftone: doamna Morar stiu ca faci bloc, si daca nu esti de acord cu mine, te-ai lins pe bot de semnatura mea. A inteles cineva altfel???? Mai Gaftone, dar cind ai sunat la Lechinta, stiai ca exista legea GDPR? Sau pe tine hurbanismul te intereseaza si cum sa ameninti tot orasul?

  • Asta e penală cu dat informații la secretara unde și cine locuiește la o adresa și e și mai penala făcutul public in ședința de consiliu local !!!
   E și proba ca a scris doamna Cristiana !!!
   Voi va dati seama ca Gaftone a sunat la primaria lechinta și a întrebat cine e ioan pop de locuiește la adresa X?
   Și funcționarul de la primărie a făcut pe el când i-a zis Gaftone ca întreabă “secretarul mun. Bistrita”??? Asta nu e presiune ???
   Apropo, cum se numește in termeni juridici, Georgel Gaftone???
   Georgel , iaca mama ți-a mai făcut rost de un dosar !!!
   Vezi tu cum îți da mămica de lucru și te face și celebru ???

 • Pe articolul precedent, aseara, la o ora indecenta, la „pastila de ras” a inceput jeorje sa ne ameninte si el, ca stie el cine sintem…pai de unde sa stiti voi alceva decat sa amenintati cind sinteti prinsi in corzi…DAR MADAM GAFTONE, LA INTREBARILE LUI POP IOAN DIN LECHINTA NU VREI MATALUTA SA RASPUNZI? VI IN FIECARE ZI CU FUMIGENE? HAI CA ASTEPTAM CU INTERES….BLOCURILE DE LA ACETICA SINT BUNE SI ALEA DE VIS A VIS A METROPOLISULUI NU? intreb si eu pentru acelasi etern prieten…

 • D-le RABINUL multumesc pt. cele notate si spuse. Incet , incet poate o sa ne dam seama amandoi ca parerile noastre pot atinge un tel comun. Acela de a schimba ceva in bine situatia noastra a tuturor si sa urmarim impreuna doar binele comun. Eu personsal nu o sa va mai atac cu nici un cuvintel pe acest online. Suntem prea mici si slabi sa ne porcarim intre noi, si nu este bine ca si crestini sa abordam in felul acesta lucrurile. Sper sa contez pe prietenia d-vs intr-o zi fara sa va cer nimic in schimb. O ZI BUNA !

 • Doamna Diana Morar, Dvs ce ati zis când v-a acuzat doamna Gaftone????
  Ati tăcut chitic???? Sau n-a scris doamna Cristiana???
  Ziceti/ne și noua!!!!
  Atâta mi-as dori sa se bage și Diana morar in imobiliare !!! Nu de alta , dar sa afle adevarul și sa ne zică din înaltă funcție de demnitate publica (ca a lui Peteleu) ce se întâmpla in primărie și cum Gaftone tratează discreționar investitorii !!!
  E clar ca nu i-ar semna nici ei!!!
  Ca pe ea ar da-o doamna Cristiana Sabau la ziar ca ar face conferința de presa sau ar vorbi in CL ?!

 • Din seria Las Primarias, sau cum semnalizezi prostia (altuia) in acte oficiale, va prezentam mai jos raspunsul dat unui dezvoltator (e drept, mai mic si fara tinuta obligatorie):

  Stimata doamna

  Referitor la cererea dvs. inregistrata la Primaria municipiului Bistrita, sun nr. xxxxxx/201x prin care solicitati emiterea Certificatului de urbanism cu scopul obtinerii autorizatiei de construire pentru 3 case de locuit insiruite in regim de inaltime P+1E, pe lot comun-in municipiul Bistrita, str. xxxxxx, nr. xxxx, va comunicam in continuare observatiile Secretarului Primariei municipiului Bistrita privind obtinerea certificatului de urbanism:
  ” In UTR xx-asa cum s-a cerut la Regimul tehnic, se pot construi locuinte individuale in regim discontinuu, adica „Izolat” sau „cuplat”. Nu si „insiruite” care sint in regim „continuu”.
  In aceasta situatie, va rugam sa va prezentati la Primaria mnicipiului Bistrita, in vederea restituirii documentatiei.
  cu stima
  arhitect sef

  Eeeee, fratilor, vedeti cu ce se ocupa secretarul cu interpretarea personala a PUG Bistrita (bine, nu stim care oricum, ala adevaratul sau halalaltu’). Oricare ar fi, femeia secretar, care repet, este jurist, nu are nici macar cunostintele minimale, de baza, de clasa a 8-a, in d’ale urbanismului. Regimul de construire, continuu sau discontinuu, se raporteaza fata de aliniament (adica, pe intelesul ei, gardul de la strada) si fata de cladirile de pe parcele invecinate (pe intelesul ei, vecini). SA INTELEAGA…discontinuu cind este cu distanta intre cladirile vecine, si continuu cind este lipita de ambele cladiri vecine (ca in centru nostru). Amplasarea pe parcela este altceva. Eu pot construii case insiruite, cite vreau, in regim discontinuu, daa nu sint lipite de cladirile invecinate…dar cine sa inteleaga. Sa trecem peste asta ca o vom bulversa si oricum este in ceata!!! Iarasi revin si repet, secretarul isi depaseste atributiile, da interpretari eronate si incapatinate, astfel incat Serviciul Urbanism, este blocat (in sensul de siderat si neputiincios), si da investitorului raspuns de genul asta….ce sa faca si ei saracii…ca decit sa corespondezi cu..secretarul si sa scrii adrese hazlii, credeti-ma ca si ei ar vrea (si e mai simplu) sa elibereze certificatul de urbanism.
  Mai urmeaza si altele…ca sint multe….si vorba lui jeorje…sa fim transparenti…astea deja sint pastile de plans…

  • Nici case nu mai semnează Gaftone ???
   No, asta ea nu ne-a zis !!!
   A zis ca nu mai vrea blocuri de mici dimensiuni !!!
   Acuma, ca sa fim corecți !!! aice nu e din rea-voința !!! Aici e din prostie și “profesionalismul” cu care o caracteriza fiul Georgel !!!
   Nu fiți rai , voi sunteți prefecți????
   No, oameni buni și cetățeni ai orașului , iaca cum se reglează piata imobiliară din biriyl secretarei !!!
   aveți opțiuni multiple dacă va trene o casa: in garsonierele lui Ilies pe Someșului (cu 1?parcare la 3 garsoniere ) , la Ungur ( apartamente dar fără cota de teren ) , la etajul 13 (neautorizat) a lui Ion de la pompieri și sa ne mai zică $abina$ ca ea știe !!!

 • cred ca….trebuie si un control psihiatric la (…) asta….
  Nu se poate asa ceva…aceasta (…) de telciu…..o luat-o razna //
  Au inceput sa curga plangerile penale si aluat-o razna….(…) comentariu editat

 • Mare putrezaciune este in serviciul lui Cretu de la urbanism. Mafia calabreza ar trebui sa se instruiasca la B-ta. Dna-ul si Curtea de Conturi dorm ?

 • Repet. Sint balbait…
  Putintica rabdare. Cu parintii trebuie sa ai rabdare. Referitor la intrebarile lui Ioan Pop (zis si IP de la Lechinta)..
  are sa ne lamureasca, fara nici o indoiala. Aveti incredere in ea. Ca si CL are incredere in ea.
  Starea de fapt este extrem de clara. Parcare pe domeniul public pe cheltuiala Primariei.
  I-mi vei da dreptate. Femeia este dusa..

 • In tot acest misto din care ies la iveala ilegalitatile din primaria Bistrita , eu trag un semnal de alarma si fac o dezvaluire . sper sa nu se supere cel despre care scriu !
  Un investitor cu autorizatia blocata de mai mult de un an de zile , ca ba sa faca un bloc, ba 2 blocuri, ba 3 blocuri, ba nici un bloc s-a imbolnavit !!! si asta si pe fond nervos de la atatea refuzuri ilegale !!! terenul e in zona de jos a orasului.
  Sa nu creada cineva ca e usor sa cumperi un teren , sa iei credit , sa te duci la primarie si sa te expedieze desi tu esti ok cu toate actele , sa nu doreasca sa iti semneze actele, sa nu poti construi nimic pe terenul tau si dupa un an sa iti bata banca la usa si sa te ameninte ca iti ia casa ca tu nu poti sa platesti ca doar nu ai construit nimic sa poti vinde ! Saau ce credeti ca toti sunt blindati de bani si or fi avut vreo matusa Tamara sa le lase mosteniri ???
  Si are mama si el ! Asa cum are doamna Gaftone fiu !
  LA astfel de atrocitati se ajunge !!! Oare cum dorm acesti functionari cand stiu ca poarta astfel de poveri de constiinta ???

  • Astea dor bine.Le intereseaza sa primeasca cat mai mult si apoi o sa iasa la pensie cu plinul facut. Crezi ca lui Prisecara care si-a insusit terenurile altora ii pasa?

 • Doamna Diana Morar ar trebui sa iasă sa răspundă la amenințările voalate ale doamnei Gaftone !!!
  Are și obligația fără de cetățenii acestui oraș care au ales-o!
  Aleșii trebuie sa răspundă in fata cetățenilor era o lozinca!!!
  Eu știu ca doamna Morar este chiar o tipa care se lupta cu ilegalitățile , mai ales ca e avocata !!!
  Apropo , nu tot ea zicea ca doamna Gaftone a trimis e-mailuri la toți consilierii înainte de ședința CL???
  Făcuti public emailul !!! sau conținea și amenințări legate de blocul pe care vreți sa îl ridicați???

  • Si mai are obligatia, fata de cetatenii acestui oras, sa vegheze ca functionarii sa fie intelectual si psihic in limitele decentei..adica mai pe romanaste normali la cap.

 • Am mai auzit o știre din oraș: cică oile alea de erau la păscut din spate de pe Calea Moldovei urmează sa ierneze , și restul specific vieții lor de iarna (fătat) intr-o hala din zona Dedeman , adică in zona lui $abina$ , încadrare zootehnica conform PUG verificat și avizat de aceeași $abina$ !!!
  Am mai auzit ca de paști urmează sa se facă și abator tot acolo ca atunci e trecere la oi !!!
  Oare aia de la Dedeman nu trebuiau sa facă și ei staul? ??
  Ca așa zice PUG-ul !!!

  • intre oi si miei
   intre ferma si bloc
   si intre $abina$ si Sabina Malaicu
   orice asemanare cu realitatea e doar intamplare

 • Asa zice un PUG care este pastorit de ciobanitze din Telciu si agricultoare din Sant….und’ te duci tu mielulee…la centura domnule..

 • Acuma va tot legati de Tamas, omul bun, rau, a fost arhitect, adevarul ca nici nu e usor sa fi singurul barbat din serviciu printre …numai femei, sa nu o mai lungim…problema e alta. Ca, Tamas, a sedus-o urbanistic pe Gaftone, a consiliat-o in multe nazbatii, a iubit-o arhitectural, iar in ultimii ani a inselat-o cu oamenii primarului, ca deh…cat te mai poti minti pe tine chiar si din dragoste. Iar Gaftone, ca o mireasa parasita in fata altarului, a incercat sa-si gaseasca fericirea urbanistica in bratele altui arhitect…numai ca acela era tanar si fara experienta, nu a putut sa-i satisfaca nevoile….si astfel, parasita, a ramas plina de neimpliniri si frustrari. A incercat ea sa-si gaseasca amanti pe specialitate din Cluj, dar aia erau insurati cu meseria si nu au vrut sa-si insele principiile. Nu-i mai raspundeau la telefon….circ ce mai…Si ce sa vezi intr-o zi? Se intilneste pe coridor cu o alta frustrata batrana si hirsiita prin serviciul urbanism…si s-au privit in ochi amindoua, au oftat si s-au imbratisat. Si a inceput un nou concubinaj si o noua poveste de dragoste, chiar daca nu era pe iubire macar era pe interes…Si acuma ii vorbeste pe fostii amanti de rau si cica, vorbeste prin ziare, se jura pe la colturi, ca atunci cand a intilnit-o pe coridor pe MS era virgina.Cica si cu Peteleu de fapt a avut o relatie platonica bazata pe respectul fata de cetatean, bazata pe grija fata de PUG (al Bistritei bineinteles), si ca de fapt nu o fost relatie ci tovarasie…si cate si mai cate…

  • cauta asfaltul si spune ca o linie continua trasata continuu in dreptul statiilor de autobuz si intersectii si discontinuua pe portiuni drepte …bine trasata de cei din urbanism in zilele de concedii pentru unii si libere pline de munca pentru altii…un fel de … cand pisica nu-i acasa soarecii joaca pe masa… dar ce naste din pisica tot interes papa… adica oricine ajunge la hurban isi cauta un model de casa a unei vechi angajate face la fel pana are livingul la fel
   asa ca spune mai direct

 • Ba Peteleu, si noi am aflat mai nou ca nici tu nu esti reprezentantul cetatenilor si ca esti numai consilier…si cand ai fost viceprimar ai fost numai Peteleu….

 • No, doamna Gaftone?
  Ii fain ce ati reușit sa faceți din bietii oameni?
  Ii fain ca nu au au ce construi si s-au apucat sa dea din casa (pardon, primărie!!!)
  Ii fain ca s-au reprofilat oamenii și s/au făcut scriitori!!!
  Și încă ce talent zace in unii…
  Pesemne ca nu mai lucrează de ceva timp … cam de pe când v-ati apucat Dvs sa blocați proiectele imobiliare???
  Ii fain , doamna Gaftone ? Ii fain???

  • Astia ca astia, da sa vezi functionarii..alde $abina$..si alde altii..care vorba aia..nu ma vad tinute obligatorii, cand or da din casa…cand or fi intrebati de un vreun Portocala…sa vezi distractie…no atunci noi constructorii in salopete, nu in tinuta obligatorie, vom putea muncii linistiti, in salopete,fara sa ne schimbam tinuta cand mergem la primarie…

 • Doamne ajuta! Sa aflam si noi ce este si ce a fost in primaria aia care se pare ca este pe persoana fizica Sabinas si Gaftone. Zici ca-i societate pe actiuni la purtator…un fel de Teldrum…

 • Primaria trebuie sa fie in vizorul Prefectului si a institutiilor de control specifice unor gen de afaceri foarte suspecte. Astept ca cetatean interventia lor.

 • Mai Peteleu, tu ai votat? Oare ce ai votat? Mai sti sa ne spui? Bai peteleu daca tamas e numai arhitect, tu ce ai vrea in comisie…academicieni..aduceti-l mai pe Norman Foster…dezgropati-l pe Gaudi…oare astia-s destui de buni pentru cuplul celebru si de vis gafton si peteleu? Oare pentru tinutele obligatorii ale lui $abina$ ce designer ar fi bun Versace…Saint Laureant….sau aialalti cu miliarde Gates si Soros? Intreb si eu pentru un prieten….

 • Urmează tragerea la sorți, a jocului patronat de Gaftone & Gaftone&$abina$, cine iese mîine din joben, și după cum ne-a obișnuit deja în fiecare seară „pastila de ras”. Așteptăm cu sufletul la gura. Așteptăm de asemenea explicațiile promise domnului IP din Lechința de către aceeași protagoniști….

 • Doamna Diana Morar, Dvs cum catalogați ce v-a zis secretara: “vreți sa faceți bloc intre case?”. E Amenințare ? E intimidare ? E presiune?
  Poate Dvs ati înțeles altfel?!!
  De ce n-ati mai zis nimic???
  Conform PUG avizat de Dna Gaftone, se poate !!!
  Acuma ca numai pt unii, știți povestea din presa !!!
  Nu v-a zis Dna Gaftone ce și cum se poate conform PUG ???Nu v-a zis ca alții au făcut !!!
  Ca dacă aducea vreun Argument de legalitate sau de oportunitate măcar, era altceva!!! V-a închis gura!!!
  Acuma gândiți voi cetățeni Onești dacă in ședința asta , pe un ditamai consilierul și cu presa de fata se vorbeste așa , oare in biroul doamnei Gaftone , unde nu e presa și investitorul e un om de rând , cum e tratat???
  Ce nu știe dansa e ca unii vin cu tehnica la purtător pe sub ținuta recomandata de $abina$…și hap o dau la presa zilele următoare!!!

  • Eu nu cred ca Diana Morar este slujbas la stat, in plus este si liberala (adica capitalista), si atunci care este problema? Ce problema are gaftone? Ca nu inteleg? Ar vrea si ea un bloc sa-si faca si nu o lasa primaria ca e functionar public? Sa plece in privat atunci..Dar unde? Ca incompetent la privat nu prea poti fi, prost la fel nu poti fi la privat…si atunci? Nu mai bine sta la stat? Pai ba da? Dar primare Cretu..ca sa te mai votez…eu si altii…ai face bine sa o vanturi de acolo..si pe ea si pe, deja celebra $abina$. Le place verdele si spatiile verzi la amindoua…la Serviciul Spatii Verzi! Apropo, aveti asa ceva in primarie, nu?

 • Ce nu intelege Gaftone, ca in conformitate cu acest PUG va fi trasa la raspundere penala si materiala. Atat de beneficiari caruia, vorba unui comentator…ii bate banca la usa…cat si de Primarie ca institutie (ca doar nu-i institutia lu’ tacsu), pe urmatorul considerent: pe un teren perfect construibil pentru locuinte colective de mici dimensiuni cu un numar de..sa zicem 20 apartamente, beneficiarul a cerut in 2017 Autorizatie…de un an de zile gaftone refuza sa-i elibereze autorizatia, adica 12 luni..atentie. Omul a platit undeva la 20.000 lei taxa pentru aceasta autorizatie. Omul o da in instanta, penal ce vreti voi. Castiga clar peste cel mult un an! Va asigur de treaba asta! O executa pe gaftone, ca doar omul cere daune, nu? Eeee acuma vine partea interesanta…ca pierzind gaftone procesul, instanta va decide ca este vinovata de abuz in serviciu si rea vointa, atunci primaria..atentie..este obligata sa-si recupereze si ea prejudiciu nascut din abuzul de putere si reavointa a madamei, adica…contravaloarea a 2 ani de impozite si taxe raportate la cele 20 apartamente care ar fi trebuit sa le faca investitorul. Ca investitorul, ca sa stiti dragi cetateni, ca si daca nu le vinde el plateste impozit pe apartamente…Eeeee, dragii mei v-am spus o poveste interesanta, am ridicat mingea la fileul primarului, consilierilor..etc. Si atunci..sa nu-ti iei certificat de nebun(a). In aceasi situatie mai este si casiera sefa $abina$. Toate bune?

 • In situația ipotetică dar probabilă expusă de Jhonny bravo eu va sfătuiesc doamna Gaftone sa treceti casa pe Georgel !
  Asta ca sa scăpați macar cu căsuța!!
  Poate restituiti si pavajul sau bordurile (nu mai rețin ) de la CeFeRe (cum zicea cineva ) ca nu se știe niciodată !!! Poate era pt parcarile de la gara a lui Ilies!!!
  Și ca sa scăpați și de mutatul sus pe deal (chiar daca salvati casa) sa va luați buletin cu dunga roșie !!!
  No , nu v-am salvat mai tare decât Georgel ???

 • Care casa, ca la cate procese are, si cate executari va avea….
  Sfat de investitor catre gaftone: semneaza-ti repede vreo 2-3 autorizatii de bloc cu vreo 30 ap., daca se poate pe culoarea maro din PUG (sti matale, aia care este si pe Crinilo si la pompier) , si apuca-te repejor de construit…ca la cate procese si executari vei avea….sa ai de unde…ca o casa cu ceva teren(si ala in litigiu cu Udrescu) nu ajunge…
  Si..apropo..cand depui pentru autorizatie sa nu uiti sa treci pe la $abina$ in tinuta obligatorie, bineinteles. De parcari nu te ingrijora..te invata Ilies ce si cum…
  Hai, acuma la munca, repejor…ca ai devenit, vorba ta, investitor/constructor..Spor la treaba!

 • Am vazut ca doamna Cristiana Sabau i-a facut o propunere unui comentator ( la un articol legat de inginerul care a murit in accidentul de la pasarela) de a scrie la ziar. Adevarul e ca tipul a scris un comentariu fff fain. Iti mergea la suflet ! Daca dati posibilitatea cititorilor talentati de a scrie la ziar , de ce nu le propuneti la cei care scriu pe aici (unii chiar scriu foarte fain ) sa scrie la ziar ? stilul pamflet sau mistocaresc sau cu perdea e stilul care place romanilor ! cine stie ce Dragos Patraru sau Radu Banciu zace in ei!!! Evident, sa nu spurce lumea ca in comentarii, ci sa o faca asa , mai cu poveste, pe ocolite, mistocaresc , sa mai traga de obraz pe cate un functionar , sa mai scrie ce matrapazlacuri se fac prin urbanism ! v-ar putea ajuta si cu ancheta jurnalistica a dvs pe urbanism…
  eu as citi pamflete spumoase.

 • Terminati cu denigrarile astea… duamnele sunt procesioniste… Pentru ala cu prietenii! SE AUDE? Daca prietenii tai ar fi investitori adevarati, ar stii sa plateasca si taxa sabi..peciala..de autorizare.. care include automat si semnatura speciala tip… aftone.. altfel.. pa autorizatie. Bineinteles se plateste separat.,la plic,si nu se elibereaza chitanta. Altfel ce vorbim,? noi o platim, dar prietenii tai vor gratis.?NU SE POATE!!! in ce tara traim?

 • Mai trece o saptamana, si raspunsurile promise de gaftone nu au aparut…ce facem? Poate se gaseste un pop ioan din bistrita sa-i mai puna niste intrebari…ca poate nu le-a inteles…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS