Actualitate

Ziua Europei și Ziua Independenței, sărbătorite printr-un ceremonial la Beclean

Anul acesta, în Bistrița-Năsăud, Ziua Europei (9 mai) și Ziua Independenței de Stat a României (10 mai) au fost marcate printr-un ceremonial militar și religios care a avut loc în Piața Drapelului Național din Beclean, la Monumentul Eroilor.

Ceremonia a constat în: acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiuni, depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor și defilarea efectivelor participante la eveniment.

”Sărbătorim 79 de ani de la Ziua Victoriei coaliției națiunilor unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, 147 de ani de la proclamarea Independenței și 67 de ani de la înființarea comunității europene, un proiect extrem de important. Vedem cu toții ce a însemnat acest lucru din punctul de vedere al dezvoltării țării, al creșterii nivelului de trai, al dezvoltării infrastructurii de orice fel. România nu putea să facă atât de mulți pași în față fără a avea acest statut de membru al Uniunii Europene. Vedem ce se întâmplă de doi ani la graniță, nu foarte departe de noi, în urma conflictului dintre Rusia și Ucraina. Statutul nostru de membru NATO ne asigură liniștea și pacea. Îmi doresc ca Uniunea Europeană actuală, care trece prin frământări grele și complicate, să poată depăși cu succes acest moment. Înaintașii noștri au păstrat cu preț de sânge independența țării pentru ca noi astăzi să putem vorbi liber românește, să putem spune ce gândim”, a spus în discursul său președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

La rândul său, primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, le-a mulțumit tuturor celor care au făcut posibil acest moment festiv, dedicat locuitorilor orașului și nu numai, și a vorbit despre importanța Uniunii Europene în dezvoltarea comunităților.

Data de 9 mai este Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declarație din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia susţinerii acestei celebrări a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Ziua de 10 mai este sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenței Naționale a României – sărbătoare naţională. În 10 mai 1877, Senatul proclama Independența statului român, când conducătorul de la acea vreme, Principele Carol I, a semnat proclamația ”Independența absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege. Cu o zi înainte, actul fusese citit în Parlament de către Mihail Kogălniceanu și votat de reprezentanții celor două Camere.

Data de 10 mai are și alte semnificații. În 10 mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământ în fața Parlamentului Principatelor Unite. În 10 mai 1881, România a fost proclamată regat iar Carol I rege, cunoscând ulterior, timp de mai bine de jumătate de deceniu, o perioadă de prosperitate şi de progres economic şi social.

13 comentarii

  • În fiecare an, la 9 mai, este sarbatorita „Ziua Europei”, cunoscută ca Ziua Schuman, amintind de Declaraţia rostită la 9 mai 1950 de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, care prevedea crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste două resurse, fapt pentru care a rămas înscrisă în istoria construcţiei europene drept „declaraţia Schuman”. De aceea, textul Declaraţiei Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
    Dând curs apelului lui Robert Schuman, statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută sub numele de Piaţa Comună, şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.
    Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, acestui complex proiect de construcţie europeană i s-a alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), în 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria, în 2007, Bulgaria şi România şi în 2013, Croaţia. În cadrul Consiliului European de la Milano, din 1985, s-a luat decizia ca serbarea Zilei Europei să aibă loc în fiecare an la 9 mai, iar Parlamentul European a recunoscut Ziua Europei de 9 mai, ca sărbătoare oficială în octombrie 2008.
    Totusi, încă de pe 19 septembrie 1946, la Universitatea din Zurich, Winston Churchill a vorbit despre viitorul continentului european maltratat și distrus dupa cel de al-II-lea război mondial: “Doresc să vorbesc despre tragedia Europei, acest nobil continent, patria tuturor marilor rase părintești ale lumii occidentale, fundamentul credinței și eticii creștine, originea majorității culturii, artelor, filozofiei și științei, atât din antichitate, cât și din timpurile moderne. Dacă Europa ar fi fost odată unită în împărtășirea moștenirii sale comune, nu ar fi existat nicio limită pentru fericire, prosperitate și glorie”. Pentru a nu mai permite ca o astfel de tragedie să se repete, Churchill a pledat pentru construirea unui fel de „Statele Unite ale Europei”, având drept nucleu reconcilierea Germaniei și Franței și a propus crearea Consiliului Europei, prima organizație pan-europeană edificată după cel de-al doilea Război Mondial, înființată în 1949.
    La mai bine de 75 de ani de la celebrul discurs al lui Churchill, desi lucrurile au evoluat, Europa a ajuns din nou intr-un impas.
    Cauzele sunt multiple si ele tin de slaba calitate a clasei conducatoare. Totul porneste de la educatie . Asa cum spunea Eminescu, „Trădătorii devin oameni mari şi respectaţi, bârfitorii de cafenele – literatori, ignoranţii şi proştii – administratori ai statului român.”
    Articolul 148 din Constituția României reglementează – Integrarea în Uniunea Europeană, raporturile cu UE, stabilind, în alineatul 2, că în urma aderării, ”prevederile tratatelor constitutive ale uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.”
    La nivelul Uniunii Europene, şi pe scena internaţională în general, statele sunt suverane. Totusi, Uniunea Europeană reprezintă astfel o juxtapunere a suveranităţilor statelor membre, ceea ce limitează suveranitatea fiecăruia. Prin urmare, suveranitatea nu poate fi absolută, ci fiecare stat trebuie să
    respecte suveranitatea celorlalte state, precum şi normele dreptului
    comunitar.
    Există 3 principii pornind de la care se stabilesc domeniile în care are voie să acționeze UE și cum anume o poate face:
    1) principiul atribuirii de competențe – Uniunea Europeană are doar competențele conferite de tratatele UE, tratate care au fost ratificate de toate statele membre
    2) principiul proporționalității – acțiunile UE trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor tratatelor UE
    3) principiul subsidiarității – în domeniile în care pot acționa atât guvernele statelor membre, cât și Uniunea Europeană, UE poate interveni doar dacă acțiunile sale ar fi mai eficiente decât cele naționale.
    În anumite domenii, singurul legiuitor este Uniunea Europeană. Rolul statelor membre este limitat la aplicarea normelor (fac excepție cazurile în care UE autorizează guvernele naționale să adopte singure anumite reglementări). Pentru aceste domenii, UE are ceea ce tratatele numesc „competențe exclusive”:
    -uniunea vamală;
    -normele în materie de concurență aplicabile pe piața unică;
    -politica monetară pentru țările din zona euro;
    -comerțul și acordurile internaționale (în anumite condiții);
    -flora și fauna marină reglementată de politica comună în domeniul pescuitului;
    Uniunea Europeană are „competențe speciale” care îi permit să joace un rol special și să depășească atribuțiile conferite de tratate în cazul:
    -coordonării politicilor economice și de ocupare a forței de muncă;
    -definirii și punerii în aplicare a politicii externe și de securitate comune;
    -utilizării „clauzei de flexibilitate”, care se aplică în condiții foarte stricte și îi permite UE să acționeze în afara domeniilor sale obișnuite de competență.
    In prezent se vehiculează din ce ince mai mult conceptul de Statele Unite ale Europei sub forma unor scenarii similare ipotetice de unificare a Europei, ca o singură națiune europeană și ca o singură federație de state, similar cu Statele Unite ale Americii.

    7
    11
  • @Iuliu
    La școală ne-a învățat să punem “ghilimele” la textul care nu ne aparține!
    De asemenea trebuie să precizăm și sursa!
    Textul tău a fost publicat azi pe unele publicații care în diferite contexte au mai fost identificate ca militând “smecherește” pentru un fals suveranism (vremuri apuse, asociate mult spre Est)!
    Te rog nu ne “polua” evenimentul European!

    @Beclean
    Felictări!

    11
    5
    • @Un prwst
      Să inventeze, cel puțin în mintea oamenilor, ceea ce nu există, oximoroni precum”națiunea europeană”, „cultura europeană” ș. a. m. d.
      Cui prodest? Tuturor celor ce activează în instituțiile „ioropene” și sunt plătiți gras din taxele și impozitele oamenilor de rând.

      16
      5
    • Multumesc pentru raspuns domnule M. S…u. Acum ma simt mai bine. Am banuit ca la mijloc e o pacaleala asa cum sunt cartile de istorie din Romania! Ce sunt? Un conglomerat de consoane si vocale….

      5
      1
  • La ce ajută aceste comemorări?

    “Cei ce nu își amintesc trecutul sunt condamnați să îl repete.”
    – George Santayana

    Rezumat: Subliniază importanța cunoașterii istoriei pentru a evita repetarea greșelilor din trecut.

    19
    2
    • Mortii din ucraina din ambele tabere, CAND II COMEMORAM?
      Mortii din spitale cand ii comemoram?
      Mortii de pe trecerile de pietoni cand ii comemoram?
      Televizorul cu lampi, gramofonul, cand il comemoram?
      Dinozaurii cand sunt comemorati?
      HAI SA FACEM VIATA NOASTRA PLINA DE COMEMORARI!
      Azi comemoram politicienii, europarlamentarii decedati care si au dat viata pentru ceea ce avem acum!

      3
      8
    • Mai ales după anul 2000, EU a fost lovită, zdruncinată de noile „ideologii”,dgendar, de atacuri teroriste și valuri, exod, de imigranți (sirienii) și din Orient și Africa veniți via Mediterană…deci,

      săracă Europa încearcă să se îndrepte INCOTRO?? 🙁

      Ref.muzica, Clar , peisajul muzical s-a urâțit, cel puțin aceste două performances CASTIGATOARE, pe mine m-au șocat definitiv : – 2006: Grotesc și satanyc: „Lordi – Hard Rock Hallelujah -Finland – Grand Final – Eurovision 2006 Winner” pe YouTube
      https://youtu.be/gAh9NRGNhUU?si=W-RBXQzZgRPhDwqw
      Și
      -In 2014,o mare parte din europeni aplaudau și ovaționau un ccrenvurști/”o”anumit(a)Conchita-Wurst (barbatul-femeie cu barbă „cu barbă);in prezent are HIV: Eurovision 2014:Rise Like A Phoenix -🙀🧔 Austria – Winners Performance – Eurovision2014” https://youtu.be/8fvLtTRzdHw?si=sBFtcpADPEY5khdE
      ––
      Apoi, atacurile care au zguduit Europa:(2015) Paris, France – de la ” Charlie Hebdo”;
      -martie 2017, atacul terorist by CAR/ VAN, de pe podul Westminster Londra ,(atunci când a decedat și româncă Andreea C – https://www.euronews.com/2022/03/22/romanian-killed-in-london-terrorist-attack-is-remembered-five-years-on )

      2018: Atentatul din Târgul de Crăciun 2018 FR „Strasbourg : les images de l’attentat et du couvre-feu” pe YouTube
      https://youtu.be/Vjbsp9d4G0U?si=nij6zSXmXyTkeM8n

      Robert Schuman, putea el să prevadă toate astea? …cred că se zvârcolește în mormânt.

      13
  • "Europa🇪🇺 NU se mișcă în direcția pe care o sperase Schuman" spune:

    Omul:
    „Robert Schuman s-a născut la 29 iunie 1886 în Clausen (Luxemburg, Grand-Duche de Luxembourg), țara de origine a mamei sale. Tatăl său era
    originar dintr-un sat din Lorena, anexat Reich-ului german în 1870. –

    -După ce a studiat „Dreptul ” la universități germane din Bonn, Munchen, Berlin, apoi la
    Strasbourg, Robert
    Schuman s-a stabilit la Metz în 1912, ca avocat. Specialist în Drept civil și comercial, este angajat politic în apărarea particularismului
    regiunilor din estul Franței.

    -la 9 mai 1950 în Salonul de l’Horloge du Quai. d’Orsay, Robert Schuman, Ministrul francez al
    Afacerile Externe, invită oficial Franța, 🇨🇵 Germania 🇩🇪 și alte state europene, interesate să-şi plaseze producţia de Cărbune şi de Oţel, sub controlul unei Instituţii Supranaționale Europene.
    –––––
    🔸Importanța credinței sale:
    Religia ✝️ a marcat puternic viața lui Robert Schuman și modul său de a gândi, vedea lumea. Această influență creștină venea, în principal, de la mama sa, care era foarte religioasă.
    Robert Schuman a fost o figură destul de atipică în lumea politică franceză. El se poziţionează în favoarea partidelor şi grupurilor de centru-dreapta, Creştin-democraţii, pe care îi consideră
    cel mai puţin- ostili valorilor creştine. ”
    (…) Conclusion:
    🇪🇺Cu toate acestea,
    Nici astăzi, Europa NU se mișcă în direcția pe care o sperase Schuman.
    🇪🇺Néanmoins,
    aujourd’hui encore, l’Europe ne va pas dans le sens que Schuman avait espéré.
    [Sursa: 🇪🇺 Service de recherche du Parlement européen
    Auteur: Étienne Deschamps, avec Charlotte Glorieux.
    Unité Archives historiques
    PE 637.930 – mai 2019]

    27
    1
  • EUROVISION : 9msi:
    „Evoluția ” Europei se vede și în „evoluția” muzicii promovate:
    („Viziunea Europei ” în trecut,pe vremea ministrului Robert Schuman, când femeile erau Feminine♥️, și Bărbații rămâneau tot bărbați 🙂 ):

    🎻1957„Corry Brokken – Net Als Toen – Eurovision 1957 – The Netherlands – Winner” pe YouTube
    https://youtu.be/e5gLyP977ew?si=P6xLZVR2j0feeur7
    1960: France🎻🎺 „Jacqueline Boyer – Tom Pillibi – Eurovision 1960 – France – Winner” pe YouTube
    https://youtu.be/pL2cekes0yo?si=5P_kZc9BM2-f6k6b

    -Vizionează : 🇬🇧 UK save all your kisses for me 🌺„Eurovision 1976 – United Kingdom” pe YouTube
    https://youtu.be/fhq_Q1Ut8SQ?si=mhgakECOHvj11Lfz

    21
  • Un ceremonial neanuntat de psd+pnl. Pacat ca astfel de activitati sunt folosite in campania electorala. A aparit si Raducu. Daca nu era in campanie, nu-l vedeam la fata. Rusine organizatorilor. Acest eveniment era organizat in Bistrița. Au fugit laun psd ist sa nu fie deranjați

    10
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.