Actualitate

Ziua Independenței, sărbătorită la Monumentul Eroilor din Bistrița

Pentru a marca Ziua Independenței Naționale a României (10 mai), în Bistrița a avut loc o ceremonie militară și religioasă la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș.

Ceremonialul a cuprins acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor din partea autorităților locale și a Garnizoanei Bistrița, defilarea efectivelor militare.

La eveniment au participat prefectul Teofil Cioarbă, locțiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, col. Florin Ștefănescu, viceprimarul Sorin Hangan, vicepreședinții CJ Camelia Tabără și Ciprian Kecskes-Simionca, subprefecții Ioan Zăgrean și Decsei Atilla, șefi de instituții, consilieri municipali, reprezentanți ai asociațiilor de veterani și ai monarhiștilor bistrițeni.

”Sărbătorim un moment important în istoria țării noastre. În urmă cu 146 de ani, la această dată, România a obținut independența față de Imperiul Otoman. A fost un eveniment deosebit de important pentru noi ca și nație, deoarece a adus cu sine un prestigiu uriaș și a marcat începutul unei noi etape în istoria noastră. Așa cum scria și Domnitorul Carol I: ”Independența noastră ne-am câștigat-o cu sângele nostru și prin urmare nu o datorăm decât nouă înșine”. Acum, mai mult ca oricând, este important să ne amintim de aceste momente și să ne reafirmăm angajamentul de a fi o țară independentă și puternică. Sărbătorirea acestei zile ne oferă ocazia de a reflecta asupra progresului pe care l-am făcut ca națiune și asupra provocărilor cu care ne confruntăm. Astăzi, ca oficialități și cetățeni ai acestei țări, suntem datori să continuăm să ne străduim să aducem România într-o poziție puternică și să ne apărăm valorile și libertățile noastre. Haideți să luăm aminte la exemplul celor din trecut, să lasăm răutățile deoparte și să ne unim forțele pentru a construi un viitor mai bun pentru România. La mulți ani România, la mulți ani români!”, a spus prefectul Teofil Cioarbă.

Ziua de 10 mai este sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenței Naționale a României – sărbătoare naţională. În 10 mai 1877, Senatul proclama Independența statului român, când conducătorul de la acea vreme, Principele Carol I, a semnat proclamația ”Independența absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege. Cu o zi înainte, actul fusese citit în Parlament de către Mihail Kogălniceanu și votat de reprezentanții celor două Camere.

Data de 10 mai are și alte semnificații. În 10 mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământ în fața Parlamentului Principatelor Unite. În 10 mai 1881, România a fost proclamată regat iar Carol I rege, cunoscând ulterior, timp de mai bine de jumătate de deceniu, o perioadă de prosperitate şi de progres economic şi social.

9 comentarii

  • Să închizi singura rută pe care se poate traversa orașul, indiferent de motiv, denotă lipsa de respect pentru cetățenii orașului. Prefectul, subprefecții și mai ales primarul, ar trebui să încerce câteva drumuri cu mașina prin oraș ca să înțeleagă cu ce ne confruntăm. Îi invităm în realitatea noastră pentru că am înțeles deja că ei trăiesc într-un univers paralel.

    18
    4
    • @Gabi
      Ai fi găsit totuși o rută, chiar dacă ocoleai puțin pe străduțe..
      Totuși puțin respect pentru sărbătoare (nu pentru „oficialitățile” prezente…) n-ar strica uneori…

      4
      15
    • Vrei respect?
      Platesc impozite ptr voi si e respectul suprem.
      Insiruie si tu o lista cu niste respecte pentru mine umilul platitor de taxe!!!
      PS eu ca platitor de taxe pot sa ies cu nuntasii mei pe strazi si sa ma erijez in tot felul de povesti?

      16
      3
  • In sfârsit revenirea la normalitate cu privire la sărbătorirea Zilei Independenţei Naţionale a României, pe 10 Mai.
    Până mai anii trecuţi, zilei de 9 Mai îi era atribuită in mod eronat o triplă semnificatie si anume:
    – Proclamarea independenței de stat a României;
    – ️Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial;
    – Ziua Europei.
    Nimic mai fals. Să le luăm pe rând, pentru a identifica falsificarea si restabilirea adevărului istoric.
    -Ziua Independentei de Stat a României este pe 10 mai, 1877. In urma contributiei semnificativedin cadrul războiului ruso-turc (1877-1878), România îşi câstiga independenţa faţă de imperiul otoman. Astfel, pe 10 mai, 1877, Senatul ţării a votat proclamaţia de independenţă, care a fost aprobată în anul 1878 la Congresul de la Berlin. Confuzia vine din faptul că în timpul regimului comunist, atunci când se vorbea despre Independenţa României se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu rostit în Parlament la 9 mai 1877. Prin aceasta mistificare, comunistii au incercat sa evite referirea la ziua de 10 MAI, cunoscută si sub denumirea de „Ziua Regalităţii” .
    -Ziua Victoriei în Al Doilea Război Mondial este pe 8 mai si nu pe 9 mai. Totul a pornit de la faptul că documentul de capitulare a Germaniei a fost semnat în fața Aliaților – Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Sovietică, pe 7 mai și a intrat în vigoare în ziua următoare, 8 mai, la ora 23:01, când la Moscova era trecut de miezul noptii. Asa se explică faptul că Rusia si tările din fostul lagăr comunist aniversează Ziua Victoriei în Al Doilea Război Mondial la 9 mai.

    5
    6
    • Energetica?
      Alimentara?
      Politica?
      Hai sictir!!!

      8
      2
    • Daca nu simtim macar sa invatam conform dex ce e aia libertate …indepedenta etc pe care unii o sarbatoresc mai ceva ca …. ziua de pensie!!!
      Ceea ce se face e bagare in seama!
      AZI m a depasit o coloana cu girofar….m a gandeam ca ieri era la usa sa mi cerseasca votul si azi trebuie sa ma feresc sa ….se simta speciali!!!
      La munca la leonii….nu pe strazi cu girofar!

      8
      2
  • Sărbătorile, de orice fel al fi ele, ar trebui rărite, cam din 5 în 5 ani, pentru a nu-și pierde din interes și semnificație.
    Urmează ziua silvicultorului chel, a ceferistului pieton și a marinei de coastă, deal și câmpie !
    Trăiască oficialitățile, care le sărbătoresc și-s și plătite pentru asta.

    13
    1
  • Dacă s-ar fi dat GRATIS o porție de fasole cu ciolan sau 2 mici cu muștar, nemulțumiții ar fi participat și ei, cu cocarde în piept și înfășurați în tricolor…

    1
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS