Actualitate

ZICI 2018 la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Bistriţa

(FOTO) Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI 2018), un eveniment global marcat de milioane de oameni în peste 100 de țări, s-a celebrat şi la Bistriţa. Clubul de lectură „Experientze” de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare”, condus de directorul adjunct Claudia Feldrihan, a avut-o ca invitată pe Antonia Orban, coordonatoarea cerului de teatru de la Palatul Copiilor Bistriţa.

 

„Anul trecut am aflat că exista un grup dedicat cititului împreună în această zi specială. În 2017, am fost prima şcoală din judeţ care a sărbătorit Ziua Internaţională a Cititului Împreună. Acum este al doilea an în care facem această activitate pentru că şcoala noastră are un club de lectură, cu oameni implicaţi, cu tineri cărora le place să citească. Aşa că de ce să nu facem asta împreună, să nu facem din citit o sărbătoare? Iată-ne la a doua ediţie. Se spune că fiinţei umane, dacă îi citeşti sau dacă practică într-un fel lectura, i se dezvoltă abilităţile cognitive pe de-o parte, iar pe de altă parte şi inteligenţa emoţională. Astăzi, am ales cartea potrivită, ne-am gândit ce ni s-ar potrivi, ne-am ales invitatul surpriză care să citească expresiv în aşa fel încât lectura să ajungă la sufletul celui care ascultă. Apoi, trebuie cumva valorificată toată această experienţă de lectură. Colegii mei din şcoală sunt foarte creativi. Unii valorifică experienţa demonstrându-ne că înţeg textul pe care l-au citit fie printr-un desen, fie prin dramatizare sau o piesă muzicală, fiecare prin ceea ce îi oferă creativitatea. Cu cât e mai nonconformistă, cu atât mai bine”, a spus Claudia Feldrihan, director adjunct.

Membrii Clubului de lectură „Experientze” s-au adunat în sala festivă a şcolii unde profesoara Antonia Orban le-a vorbit despre arta dramatică şi calităţile pe care trebuie să le aibă un actor. A fost doar o introducere pentru ceea ce a urmat, lectura textului „Clinica sinucigaşilor”, scris de Gabriela Mihalache.

„Predând teatru la Palatul Copiilor, m-am gândit să citim un text dramatic, să putem citi şi pe roluri. Poate părea dur, dar este foarte drăguţ. E un text pe care l-am descoperit anul trecut pe internet. L-am citit, mi-a plăcut foarte mult, l-am propus copiilor şi le-a plăcut şi lor şi au spus că îl vom juca. De ce l-a propus adolescenţilor de 14-15 ani? Pentru că anul trecut era o întreagă nebunie cu sinuciderea în masă, cu balena albastră. Textul tocmai această temă o dezvoltă, dar într-o notă optimistă. Este o comedie savuroasă, dar cu un mesaj extraordinar: din orice se poate ieşi, doar din moarte nu. În viaţă nu există necazuri, doar probleme care-şi găsesc la un moment dat o rezolvare”, a spus Antonia Orban.

Apelul lansat de Asociația “Citim Împreună România” (CIR), inițiatoarea proiectului, a atras anul acesta peste 500 de parteneri, care au organizat sesiuni de lectură împreună cu mii de copii și sute de educatori, învățători, profesori, bibliotecari, librari și pasionați de lectură.

1 comentariu

  • Dacă tot e vorba de învățământ să amintim că se fac concedieri masive în școli ca să se poată plăti salariile. Aceste concedieri se fac sub pretextul comasărilor și costul per elev o formulă de calcul total eronată.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.