Social

Ziua și furtul de lemne. Șeful Gărzii Forestiere Cluj: Fenomenul tăierii ilegale de arbori nu va fi eradicat

Nicio zi fără ca cineva să nu fure lemne din pădure. Așa s-a întâmplat în Bistrița-Năsăud unde polițiștii au întocmit anul trecut 387 de dosare penale, mai multe cu 162 față de anul anterior fiindcă s-a schimbat Codul Silvic și orice tăiere fără drept de arbori din fondul forestier, indiferent de volumul și valoarea prejudiciului, constituie infracțiune.

Potrivit raportului de activitate al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, în 2021 au fost făcute 1.316 controale și acțiuni pentru depistarea ilegalităților în domeniul silvic. Au fost constatate 387 de infracțiuni cu 162 mai multe față de 2020 și au fost aplicate 275 de contravenții. A fost confiscată cantitatea de 1.417,23 mc material lemnos.

Timp Online l-a întrebat pe Istrate Ștețco, șeful Gărzii Forestiere Cluj, din ce zone s-a furat cel mai mult.

”Nu avem o zonă despre care să spunem că de acolo se taie cel mai mult. Se taie din tot județul. Noi avem constatările cele mai mari la Telciu fiindcă acolo au fost foarte multe sesizări în special în parchete autorizate la exploatare. Criza lemnului de foc este foarte mare la nivel național și este posibil ca, în perioada aceasta foarte rece, starea infracțională să crească foarte mult. În 2020, s-a modificat Codul Silvic, astfel orice faptă de tăiere este infracțiune, indiferent de volumul materialului lemnos sau de valoarea prejudiciului. Înainte, Codul Silvic prevedea că e infracțiune doar când valoarea prejudiciului depășea de 5 ori valoarea medie a unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Acela era 164 de lei se înmulțea cu 5. Orice depășea această valoare era infracțiune. Din 2020, orice tăiere din fond forestier național este infracțiune. Ce înseamnă tăieri din afara fondului forestier sunt contravenții. Nu știu dacă această modificare adusă Codului Silvic este de bun augur sau nu. Ar trebui făcută o analiză peste un an sau doi și să se vadă dacă nu prin această modificare s-au blocat Poliția și parchetele și nu s-a ajuns la ce s-a dorit. Azi nu pot să spun. Trebuie făcută o analiză macro la nivel național ca să se vadă dacă modificările au fost bune sau nu”, a spus Istrate Ștețco.

Șeful Gărzii Forestiere a mai adăugat că ”fenomenul tăierii ilegale de arbori nu va fi eradicat”.

”Nicăieri în lumea aceasta nu este eradicat, dar e important că a scăzut foarte tare, iar posibilitățile de a săvârși fapte ilegale sunt foarte limitate. Pedepsele sunt foarte mari și răspund. Sumal 2 îi încurcă foarte mult la transport. Dacă nu pot transporta material lemnos tăiat ilegal, nu au interes să-l taie. Se pot vedea în sistem, au acces instituțiile, dar și populația care poate intra pe Inspectorul Pădurii și poate vedea un transport de material lemnos, poate să vadă traseul și pozele și creează un anumit efect psihologic asupra lor și nu mai săvârșesc atâtea fapte”, a spus el.

Etichete

9 comentarii

  • Ce inseamna taieri din afara fondului forestier ?
    Habar nu are sa raspunda specialistul in cauza.
    Va dau eu raspunsul si intrebati-l si pe activistul TETCU si pe reprezentantul pescarilor bistriteni MARIUS RUS.
    Si in aceasta toamna- iarna si in anii trecuti am sunat la 112 si am manat Politia Sieu -Odorhei de la spate cand am auzit zgomotul drujbei pe apa pe malurile Sieului la Sirioara.
    Deci aici nu detine statul nici un control desi vegetatia forestiera de pe maluri apartine ROMSILVA.
    Furturile nu inceteaza decat atunci cand ARMATA, POLITIA, JANDARMERIA vor pazi cu arma-n mana padurea, si apele si valcelele.
    Controale de rutina zilnice dar si voluntari platiti, exact ca si cum se doreste cu serviciul militar platit cu voluntari.
    In rest numai ne miorlalim, hotii de lemne sunt cu mult mai organizati decat Comisarii, si Ocoalele silvice la un loc.
    Se taie-n draci de pe ape in special vinerea si sambata dimineata dupa 10.
    Se aud drujbele de la mare distanta numai Politia doarme si alte institutii sunt intrate direct in HIBERNARE.

  • Puteti da minusuri cate vreti ca sunteti habarnisti.
    Voi nu ati cautat si nu ati vazut ce am vazut eu.
    Sunteti foarte paraleli cu subiectul. Trei -cinci activisti au mai ramas in BN care se lupta cu aceste mizerii, si detin date insa nimeni nu ne asculta.

  • Da, se tae, nu e bine, dar acesti oameni in general nu vand lemnele. Sunt cu doi cai amarati si le duc sa se incalzeasca. As fi de acord sa facem echipe de activi care sa prinda pe cei care fac comert ilegal cu sau fara stirea padurarilor

  • Am vorbit la mobil cu domnul STETCO si spre marea mea surpriza am aflat ca legea nu mai ocroteste arborii de pe maluri si nu mai sunt gestionati de Romsilva asa cum era odata .
    Deci sunt arborii nimanui si asta se vede demult.
    Cer scuze domnului comisar al Garzii Forestiere Cluj pentru exprimarea dura , insa il rog sa faca tot posibilul sa se implice la nivel zonal si sa se reintroduca obligatoriu aceste perdele forestiere la Romsilva.
    Nu putem trai ca in Africa intre triburi si fiecare sa isi taia cat vrea.
    Acesti arbori au un rol mare in fixarea malurilor si in potolirea inundatiilor.

  • Bosota bai baiatu.
    Florin Piersic marele nostru actor avea o vorba cand se intalnea cu prostii si zicea .
    (S-mi giugiulesti barzoiul )
    Iti transmit si eu una de dulce exact ce am invatat de la maestrul Florin Piersic.
    Alalalt Florin de care pomenesti tu e bun la Calinescu Sow ca de politica nu-i sade deloc.

  • Să fim serioși. Noi nu suntem nemți sau vikingi, unii dintre noi suntem daci liberi. „Codru-i frate cu românul”. Trebuie să umblăm la cauzele defrișărilor necontrolate și nu coerciție, adică sancțiuni. Oamenii din zona montană trebuie să trăiască și ei cumva… Deocamdată societatea românească duce lipsă de ordine și disciplină în toate domeniile. Politicienii au dezamăgit, iar democrația noastră de cumetrenie și nepotism nu ține. Poate cineva,cu forța muscalului rasputin, alias Putin, ar aduce o liniște și un capitalism funcționabil. Până atunci, nu „Deșteaptă-te române” ci „Descurcă-te române”. În 32 de ani, am progresat, de la lozincile „Nu ne videm țara, „Noi muncim, nu gândim”, „Moarte intelectualilor”, „Afară din țară, nu ai mâncat salam cu cu soia” și am ajuns „colac peste pupăză”, „Puneți masca, ca să apuci Pasca!” Speranța noastră este la alegerile din decembrie 2024.

  • Nu țin cu domnul Istrate, dar să ști că a vorbit la subiect. După mintiuca ta și a unuia ca Păun, ar trebui peste câțiva ani să ne facem culuar cu maceta ca să te apropii de malul unui râu. Nu este ok. Vouă vă place că totul să fie neatins, virgin, sălbatic sunteți niste visători, că să nu spun ratați. Fondul forestier este cel care interesează, nu ce-i înafara lui. Dacă cineva își aduna câteva crengi, vreascuri de pe lângă apă este o problemă? Se face comerț? Esti un zgarie brânză împreună cu toți activistii(ratații societatii). Din cauza voastră ne mănâncă urșii si lupii. Tot lătrati ca să protejăm urșii până am ajuns să avem 60% din populația de urși a europei și este în continuă creștere. Țări precum Franța, Germania, Austria, Elveția, Suedia, Norvegia care au păduri de zeci de ori mai multe că România, mai au urși doar la grădina zoologică, iar la noi cand moare cate un cioban care îsi apără oile și rămân pe drumuri copii mici, nu este problemă, mai importante sunt animalele sălbătice. Noi suntem obligați să fim jungla europei. La nimeni nu trebuie urși nici macar gratis, dar prin vocea Bruxelului suntem obligați să-i ținem pe toți cei care nu au loc în țările mai sus amintite, care chipurile sunt civilizate. Manca-v-ar covidul de ratați!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS