Prunul creat în laborator, rezistent la o boală care face ravagii în livezile din România, este studiat de cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Bistriţa. Este vorba de un pom modificat genetic şi care nu se îmbolnăveşte de vărsatul prunului, o boală incurabilă a cărei înaintare poate fi oprită doar prin tăierea pomilor afectaţi.
Cercetătorii bistriţeni colaborează cu cei din Statele Unite, unde una dintre clonele prunului clasic este deja patentată şi folosită de agricultori. Potrivit Digi 24, prunii modificați genetic vor putea fi plantați în România din 2019, adică atunci când acest proiect de cercetare va lua sfârșit. Uniunea Europeană permite fiecărei membre să decidă dacă aprobă sau interzice cultivarea organismelor modificate genetic.
Între timp însă, fructele obţinute de pe aceşti pruni nu sunt consumate. Potrivit Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, anul trecut au fost distruse 75 de kg de prune recoltate de la 24 de pruni transgenici Honey Swet, pruni plantaţi în scop experimental la SCDP Bistriţa-Năsăud.
„Producţia a fost distrusă în prezenţa unei comisii comune alcătuită din reprezentanţi dela de Direcţia Agricolă, Agenţia de Protectie a Mediului şi SCDP”, arată Direcţia Agricolă Bistriţa-Năsăud într-un raport.
În 1996, Stațiunea Pomicolă a inițiat un proiect de testare în câmp, în colaborare cu institutul INRA Bordeaux, în condiții de presiune virală crescută a rezistenței prunilor modificați genetic la virusul Plum pox. Un număr de 70 de exemplare cu organisme transgenice au fost aduse din Franța și plantate într-un poligon experimental de 0,14 hectare înconjurat de culturi de meri pentru a evită polenizarea încrucișata și transferul genei către prunii din loturile învecinate nemodificați genetic. O parte dintre cei 70 de pruni s-au uscat, în poligon mai existând 57 din materialul transgenic inițial. În 2005, Garda de Mediu a dispus să fie tăiaţi.
Numa daca le dai cate un jinars modificat genetic la politicieni, mai poti spera ca isi modifica si ei oleaca comportamentul. Merita incercat.
tot materialul pomicol ce e produs la vremea asta este PLIN DE VIRUSI!
daca nu faci 10-12 stropiri anual nu ai nimic !
e plin fructul de insecticide!
daca nu stropesti in maxim 5 ani e gata de el
asa ca… mancati radacini!
se mai poate manca eco… cirese amare, visini, piersici de vie, nuci… care nu trebuie stropiti niciodata!!!
Daca te duc la mine in ocol si pe podirei si pe poiana cea salbatica,si pe la gardul de la tantarim, mananci prune si mere eco de te caci pe tine. E drept ,trebuie sa le infulici in maxim o luna.
Ma bucur ca ai experienta descrisa!
Sa inteleg ca ce faci tu folosesti ca ingrasamant si-l recirculi, nu?
Da IOANE…experienta am doar in parte. Ei nici chiar asa. Asta cu ingrasamantul, ma duc si eu civilizat si trag apa. Priceput ?