Un bistriţean care a întrebat de ce s-a majorat contribuţia la biserică a primit un răspuns halucinant din partea preotului paroh Dumitru Creţa care slujeşte la Biserica Ortodoxă „Sfântul Dumitru” de lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Scrisoarea preotului a fost postată pe Facebook de rudele bărbatului şi a stârnit numeroase comentarii, cele mai multe legate de „taxa pe suflet”.
„Tatăl A. (…) a îndrăznit să întrebe de ce s-a majorat contribuția la biserică. I s-a prezentat acest docoment oficial, o operă de artă în sine. Later edit: Vă rog să încetați cu observațiile tendențioase la adresa ortografiei preotului-paroh, posibil admirator al lui Ilarie Voronca: „Și cât de admirabile imagini rezultă uneori dintr-o greșeală gramaticală!” („Gramatică”,1924)
Dumitru Creţa este fiul fostului protopop Simion Creţa care, de altfel, a şi „moştenit” biserica de la tatăl lui. Parohia s-a înfiinţat în 1993 la iniţiativa protopopului Simion Creţa, în 1994 a fost începută construcţia bisericii, iar în 1995 în regăsim aici pe post pe diacon pe Dumitru Creţa. „În anul 2011, redincioşii parohiei şi nu numai au fost martorii unui moment emoţionant, hirotonirea întru preot-paroh, a diaconului Dumitru Creţa după o slujire de 15 ani, prin lucrarea vrednicului ierarh P.S. Dr. Irineu Pop Bistriţeanul”, scrie pe pagina web a parohiei.
După şase ani de slujit cu o „taxă pe suflet” modică, preotul a decis, iată, că e vremea să o actualizeze întrucât „s-au majorat serviciile”. Deranjant este însă tonul cu care un păstorul de suflete decide să-l pună la punct pe enoriaşul care a întrebat pe ce se bazează : „Pentru a nu vă simţi sărăciţi de această mare sumă, pe care o oferiţi o dată pe an cultului de care aparţineţi, parohia vă înapoiază banii”.
Exceptional citat ! „Și cât de admirabile imagini rezultă uneori dintr-o greșeală gramaticală!” („Gramatică”,1924) – ” 2membrii ” – ” simţii ” – cate unul din ” i ” trebuia pus deoparte,bagat in buzunar.
Pacat ca Biserica Ortodoxa este implicata de slujitorii ei in discutii ce puteau fi evitate.Modificarile de taxe ar trebui facute in consensualitate cu toate parohiile din oras,exceptie sa faca numai cele ce au biserici in constructie.Modificarea cuantumului acestor contributii trebuie fundamentate pe hotarari ale adunarilor parohiale.Altfel va fi o debandada paguboasa.
Majorarea taxei de cult este propunerea Consiliului Parohial a parohiei care este prezentată spre aprobare Adunării Parohiale în ziua de 1 ianuarie când preotul prezintă darea de seamă ….domnul A. avea posibilitatea să își exprime nemulțumirea ca membru al Adunării Parohiale în ziua de 1 ianuarie când s-au adoptat aceste măsuri administrative….probabil nu a participat la viața parohiei și a luat cunoștință de măsura adoptată de Adunarea Parohială a parohiei sale în lipsa sa….probabil au fost motive de ordin financiar pentru a susține activitățile parohiei….plata contribuției este opțională iar parohia eliberează chitanță pentru suma donată….ar fi bine dacă preoții ar fi duhuri care să nu aibă nevoie de vreun salar care să fie realizat prin donațiile credincioșilor….la cea de a doua venire a Domnului Hristos în împărăția lui Dumnezeu unde nu există taxe,donații,administrație ci doar viață veșnică fără sfârșit…..
Legea cultelor din 2006 da dreptul confesiunilor din Romania sa stabileasca taxe de cult,acestea fiind necesare deoarece statul ofera fiecarui cult recunoscut un sprijin in valoare de aproximativ 65% din salariul brut al slujitorului.Restul de pana la 100 % se completează credincioșii acelui cult!Dar de ce nu scrieți un articol si despre sumele plătite de ceilalți crestini?
Știți foarte bine că taxa pentru cult este benevolă. Nu văd pentru ce atâta tam-tam.. Omul era nemulțumit, preotul i-a dat banii înapoi. Nimeni nu e obligat să plătească!
Este pentru prima oara ,cand aud aceasta.
Contributia este benevola dar in caz ca ai nevoie de serviciile preotului iti pretinde taxa pe cult retroactiv pentru ultimii 3 ani. Altfel nu-ti boteaza copilul, nu oficiaza slujba de inmormantare sau cea de cununie. DECI…
Un popă semianalfabet îşi permite să ironizeze enoriaşii . Dacă ar şti enoriaşii in ce lux trăieşte popa nu ar mai da nici 1 leu la biserică . Să-ți fie ruşine , … părinte Creța .
Asta e un fel de Cretu, face ce vrea el… slujitorul
”plata contribuției este opțională iar parohia eliberează chitanță pentru suma donată….”
Citesc si ma minunez…
Nu vreau sa intru in nicio polemica cu BOR,insa in data de 1 ianuarie preotul paroh s-a prezentat cu Botezul in casa mea…stiam ca taxa contributiei este de 100 lei de familie (locuiesc intr-un cartier al Bistritei),insa cand sa platesc,mi s-a spus pe un ton ft rastit de catre preot ca trebuie sa plateasca si mama mea de 80 ani,bolnava ,cu handicap de gr 2,jumatate din taxa,adica 50 lei,pentru ca ea are alt nume ,deci este alta familie,i-am explicat ca este in intretinerea mea,ca celalat preot nu ne-a cerut asta ,nu am zis ca nu platesc ci doar am intrebat ,la care mi s-a raspuns la fel de rastit ca daca mama mea moare,el nu o inmormanteaza! i-am spus frumos ca nu-mi place atitudinea dansului ,ca putea sa ne explice pe un ton amabil insa a continuat sa se certe,sa ne vorbeasca urat.Si uite asa am ramas cu un gust amar in prima zi a acestui an,nu am facut demersuri la Parohie pentru ca nu vreau sa ma lupt cu nimeni…
Deci vine popa in casa ta si se rasteste la tine sa ii dai bani si pentru altcineva… …..
Daca asa este ar trebuii fara de rusine sa ne spuneti numele cartierului , astfel poate il va prinde rusinea pe cel inpricinat….
(…) nu-i da nimeni dreptul sa se comporte si sa vb asa!
daca facea asta la mine in casa cred se intampla un miracol, se teleporta dincolo de usa apartamentului printr-un portal deschis temporar ca urmare a catapultarii de care avea parte.
gratis, ca asa ne invata scriptura, sa ne iubim aproapele.
De ce nu ma mir? Locul de veci se cumpara, inmormantarea se plateste, cununia si botezul la fel…intrebarea e nu sunt angajati ai statului roman? Eu nu platesc la finante pentru adeverinta…de ce platim popii? Nu au salar?
Iuliana,preotul este părintele unei comunități, are studii superioare, dar statul ii da doar o parte din salariu.Toate cultele recunoscute au un ajutor financiar de la stat,dar acesta trebuie completat din taxa de cult.Alte culte plătesc lunar 10 % din venit la adunare, dar nu ii auzi sa se plângă atâta!…
Mihai si eu si altii avem studii superioare si statul nu ne da nimic.nici macar un salar decent…
De ce nu îi impozitați pe oameni, asa cum se face in alte țări?
Din salariul brut le retine 1%, bani care merg la Ministerul Bisericilor/ Ministerul Religiilor.
1% din 1.450 lei = 14,5 lei pe lună.
1% din 5.000 lei = 50 lei pe lună.
Dacă esti emigrant ortodox, musulman sau ateist etc. nu îti reține acel impozit de 1%.
Dacă nu c
Preotii sunt bugetari si ar trebui să isi primească salariul, in proportie de 100% de la stat.
Cheltuielile cu intretinerea casei parohiale si a bisericii, inmormântarile, nuntile, botezurile, ar trebui acoperite de către statul român nu de către enoriaşi.
Profesorii, pompierii, polițistii, îsi primesc cumva 65% din salariu de la stat si restul de 35% de la oameni?
Plata directă trebuie eliminată.
Plătesti 1% impozit la stat si nu mai ai nici o treabă cu preotul. După aceea totul este gratuit.
Mie nu imi plac taxele prea mari la inmormantare.Acel om a platit o viata taxele.Moare o singura data.Atata clementa ar trebui sa aiba din.partea bisericii.Mai ales ca multi decedeaza dupa un sir lung de chinuri,medicamente,doctori,etc.
Daca intrati pe site-ul protopopiatului veti vedea ca nu exista taxa de inmormantare,botez,cununie etc….aceste taxe le impun preotii iar oamenii,din cauza ca nu sunt informati,platesc….
Preotul pe langa salariul de la stat primeste si de la arhipiscopie, plus bani de la cununii, botezuri, inmormantari, pomelnice. Acestia ai cu sunt? Ce beneficiez eu de pe aceasta taxa? Platesc in fiecare an taxa, chiar daca nu merg la biserica de care apartin. Si cand vin sa stropeasca de Boboteaza iau banii si pleaca, nici nu te intreaba de sanatate sau daca esti bine. Pacat…
Pentru a elimina comentarii fara rost precizez: persoana in cauza, C.M. nu m a intrebat personal nimic despre aceasta contributie, nu frecventeza biserica, nu stie amanunte despre cheltuielile pe care le avem in cursul anului iar pentru ca era nemultumit i am returnat banii. Il invit sa si limpezeasca nelamuririle.
Si atitudinea cu care ati returnat banii? Aceasta cum se explica? E f trist ca nu intelegeti ca asta a deranjat, de fapt, pe toata lumea. Ati returnat niste bani a caror returnare nu v-a fost ceruta si v-ati suparat ca popa pe sat!
Cred în Dumnezeu însă nu și în …popi!Odată cu trecerea timpului „religia”înseamnă doar profit pt aceste „instituții smerite făcătoare de minuni”.Cotizațiile impuse de ei rezulta doar umplerea buzunarelor și nici decum ajutarea minimalista a sărmanilor enoriași (spre ex.)Sunt personal foarte dezamăgită de naivitatea celor care susțin cu ultima sursa de venit aceasta mascarada.Rugați va singuri ,cercetați și aveți încredere doar în Dumnezeu iar dacă doriți sa ajutați faceți o fără a va folosi de acești fățarnici.
Numai ca atunci cand sunteti pe laitza, aveti nevoie de preot si biserica, iar daca nu sustineti un cult de unde l luati? Iar legat de taxa la ortodocsi e cea mai mica, i a vedeti la alte culte, ati vrea chiar totul moca?
de ce sa am nevoie de un popa cand sunt pe laitza?adica daca eu traiesc in respectul valorilor biblice de fapt ale bunei convietuiri intr-o lume nebuna, trebuie musai sa-mi cant un popa la cap? ce ? altfel nu ma manca viermi??? Si sigur Dumnezeul meu imi va primi sufletul indiferent daca mi-a prohodit un popa sau nu!!!Caci Dumnezeu este bun , nu razbunator pe sufletele noastre! astea cu popii si cu banii sunt doar afaceri si un altfel de politica. Respect preotii cu har, modesti, cuviinciosi si drepti!
Parintele Dumitru este corect, harnic, obiectiv nu are lucxuri si ofera chitante pentru taxe……omul in cauza este un scartar rautacios si a facut tam tam ca asa vrea muschii lui, putea sa intrebe.
BOR = PSD = aceasi mizerie.
POT SA DEPUN CERERE PENTRU RESTITUIREA TAXEI PE SUFLET DIN ANII ANTERIORI?
Rautati impotriva bisericii au fost intotdeauna si vor fi.Din pacate ,nu suntem prea bine informati.Multi nu stiu pt ce e contributia anuala,si ce se intampla in decursul unui an cu acei bani.Apropo ,cu banii dati la inmormantare va explic cum e,slujba inmormantarii nu prevede nici cuvant de invatatura,nici Evanghelii citite pana la cimitir,aici fac referire in mediul rural,nici acele iertaciuni.Multi dintre voi a-ti vrea ca preotul sa fie sluga voastra,iar voi sa va lefaiti in tigari,bautura si chefuri.in leg cu contributia,aceasta se plateste la orice cult,dar aveti voi ceva cu Bis.Ort.,va da dracul de lucru….apropo nu plati contributia ,nu te obliga nimeni,dar sa nu ai pretentii sa benificiezi de aceleasi servicii in parohia de care apartii ca si cei care platesc.nu e corect.Ca vreti ca nu vreti ,Biserica va merge mai departe,iar pt cei curiosi,prea putin ne intereseaza comentariile……si hai ura si la gara…..
pt cei care inca nu sunt convinsi inca de faptul ca asa zisii slujitori ai Domnului din ziua de astazi,cu mici exceptii desigur,sunt niste japcari care profita de credinta unor oameni de rand,va invit sa va interesati ce taxa se percepe de exemplu in Dorolea de catre (…) popa satului, cand da iama in casele oamenilor cu Iordanul sau cum se mai spune ,,cu crucea”.ce spuneti de100 lei de persoana?decenta suma,nu?si cica se numeste donatie,nu japca.hai sictir popalailor,ne vedem in iad!!!
Am auzit ca mai sunt si alte sate in care taxa este 100 ron de persoana. Mi- a povestit o ruda ca parintii ei au vandut un porc, ca nu au pensie sa poata plati contributia la preot. Dar unde sunt mai multe persoane?
Cei mai putin dusi la biserica, dar f.buni comentaci invatati si terminologia bisericeasca. Aceasta institutie se ocupa cu ceea ce inseamna sufletul omului si implicit si preotul/pastorul/predicatorul bun rau cu e el. In vorbirea bisericeasca se practica acesti termeni: contributie pt. cult care se pune in functie de sufletele celor din casa sau persoane sau ……cum vreti voi. Aici cuvantul suflet indica nr. de persoane si nu altceva, nu ideea de parte a fiintei umane, care este o zona sensibila. Titlul „taxa pe suflet” e dendentios.Biserica nu pune taxe in functie de apartamen, casa sau zona de resedinta, ci in funtie de nr
de suflete.
Intrebari: 1.Oare Cel care s-a jertfit pe cruce pentru mantuirea sufletelor oamenilor, le-a cerut taxe? 2. Biserica o reprezinta cladirea si preotii, sau credinciosii? 3.Preotii cand mor platesc taxa de inmormantare? 4. Preotii cand mor ii ingroapa cu tot cu masinile de lux?
Si cum vezi tu existenta unei parohii , a unei biserici daca nu e sustinuta prin aceste contributii? Si ea are chetuieli etc.
DIN SUBVENTII APIA
Sa se dea inapoi terenurile la.culte atunci
Si care nu au propietati?
au terenuri cum au si in zilele noastre….donate de primarii inainte de alegeri pentru diverse biserici!
Adevaru i ca e si mare 40de cap, 2pizza de mancat dupa care iti da si chitanta,deci ii dai la biserica nu la popa…….mereti ma si taceti crestinilor.
Pr Dumitru la invitatia mea a venit sa mi faca sfestanie si mie si la mama nu mi a luat nici um leut, mi a zis sa merg sa pun la biserica cat vreau, inca nu am ajuns…….e usor sa sari cu gura pe cineva fara sa l cunosti.
Ma fac sa rad comentariile PREOTILOR UNDERCOVER! Sunteti penibili! Da,trebuie sa acceptam faptul ca in BOR lucrurile nu merg cum ar trebui,ca biserica este o institutie care se bazeaza pe nepotisme,bani etc! Din cauza unor preoti,care cred ca daca poarta sutana neagra sunt Dumnezeu si le se cuvine totul,lumea isi pierde incet si gramul de credinta care il are. Ar fi o gramada de nume de dat aici! Pace voua!
De vorbit se poate vorbi in vant, dar unde sunt argumentele?
Această biserică construită de familia Creța cu ajutorul militarilor de la Garnizoana Bistrița și cu mari donații de la firme din zona industrială a Bistriței,după sfințire,a fost numită pe bună dreptate „ Biserica Sf. Dumitru SRL ”.Preotul paroh a fost numit nu prin concurs ci prin …alte modalități ortodoxe ! Acum s-a ajuns săracul! Are o vilă pentru care ar trebui să muncești zi de zi două vieți cu tot luxul și confortul,cu supraveghere video etc,cu garaje și mașini scumpe,un adevărat colț de rai pe pământ! Mai lasă-ne părinte cu pretențiile, că mai cunoaștem și noi multe…!