Actualitate

Proiect de lege privind graţierea, adoptat. Codurile penale, modificate. Doina Pană: ”O idee bună!”

Guvernul a adoptat, marţi seară, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, a anunţat ministrul Justiţiei, Florin Iordache. În acelaşi timp, Guvernul a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale. El a precizat că acest proiect de lege privind graţierea unor pedepse va merge în procedură de urgenţă în Parlament, alături de un proiect de lege care vizează modificarea Legii privind executarea pedepselor.

Eu susțin modul în care a ales Guvernul să o facă, pentru amendarea Codului penal era urgență maximă. Orice decizie a CCR trebuie să intre în vigoare în 45 de zile și asta trebuie să facă Guvernul sau Parlamentul. Pentru că de foarte multă vreme Parlamentul n-a făcut-o, Guvernul și-a asumat acest lucru, în foarte multe instanțe de judecată sunt situații în care un anumit articol e în vigoare dar în același timp CCR l-a modificat sau l-a anulat. oricum această OUG ajunge în Parlament, dacă mai trebuie să suporte modificări se va întâmpla acolo. Guvernul a pus în legalitate ceea ce a hotărât CCR. Legat de proiectul de lege privind grațierea, o văd o idee bună, sper să fie o procedură de urgență ca să nu riscăm să intrăm în acea decizie pilot a CEDO. E bine că au fost trimise spre Parlament, unde necesită un traseu urgent. Fiecare e liber să protesteze, trăim într-o țară liberă” – deputatul Doina Pană, vicepreședinte PSD, la Digi 24

Conform Hotnews, printre politicienii care pot scăpa de dosare se numără și fostul deputat PNL Ioan Oltean. El a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în noiembrie 2015, pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și trafic de influență. În iulie 2016, Iona Oltean a fost trimis în judecată într-un alt dosar, alături de Crinuța Dumitrean, fostul președinte al ANRP. În acest dosar, printre altele, procurorii anticorupție îi acuză pe cei doi de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

„Am modificat o iniţiativă a vechiului Guvern pe care am pus-o în concordanţă cu conducerea ANP, astfel încât să fie uşor aplicată. Este vorba de recursul în compensare la fiecare zece zile, pentru cei care sunt în penitenciar, cu câte o zi. La 30 de zile câştigă câte 3 zile. Am venit în completarea acestor măsuri cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a normei de hrană şi asigurarea implementării proiectelor de investiţii în acest an a două penitenciare cu câte 1.000 de locuri la Caracal (Olt) şi Berceni (Prahova)”, a spus Florin Iordache, potrivit news.ro.

El a susţinut că aceste proiecte de lege au fost adoptate doar pentru a „evita o hotărâre pilot la CEDO”. Pe ordinea de zi a Guvernului nu se aflau cele două proiecte privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Florin Iordache a spus că ordinea de zi a fost suplimentată.

Potrivit OUG, incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă. ”La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă şi s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache, ministrul Justiţiei.

Pentru prejudiciile sub această sumă se vor întreprinde doar demersuri administrative. ”Nu este sancţionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil”, a apreciat Iordache. Întrebat care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificări, Iordache a răspuns: ”OUG şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni.”

În ce priveşte procedura de emitere a unei ordonanţe de urgenţă, ministrul Justiţiei a invocat că există deja OUG 18/2016 prin care au fost modificate şi anul trecut Codurile penale şi acum a fost folosită aceeaşi procedură pentru că Parlamentul şi Guvernul încă nu au pus în acord prevederile legale cu decizii ale Curţii Constituţionale. ”Legile le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul să modifice OUG aşa cum socoteşte de cuviinţă”, a adăugat Iordache.

OUG menţine termenul de 6 luni de zile până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni.

Proiectul de lege privind graţierea unor fapte adoptat marţi seară de Guvern elimină, comparativ cu varianta iniţială, posibilitatea graţierii persoanelor care au peste 60 de ani, dar introduce graţierea parţială pentru persoanele care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, în condiţiile în care iniţial vârsta era de 5 ani. De asemenea, în actul normativ adoptat de Guvern marţi seară nu mai există prevederi referitoare la persoane diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale.Sunt exceptate de la prevederile legii persoanele care au comis infracţiuni cu violenţă şi cele care au săvârşit unele fapte de corupţie.

Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată, prevede primul articol al legii. De asemenea, se înjumătăţesc pedepsele cu închisoarea aplicate femeilor însărcinate şi celor care sunt unic întreţinător de familie, având în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească. Ambele situaţii trebuie să existe la data intrării în vigoare a legii. În toate aceste cazuri, graţierea este condiţionată de achitarea în termen de un an de la condamnarea definitivă sau de la punere în libertate a eventualelor despăgurbiri. În cazul neachitării, graţierea este revocată. Totodată, prevederile legii referitoare la graţiere nu se aplică recidiviştilor.

Nu beneficiază de prevederile acestei legi persoanele care au săvârşit infracţiuni contra vieţii, vătămări corporale, rele tratamente aplicate minorului, agresiuni asupra fătului, lipsirea de libertate, şantaj, trafic de persoane vulnerabile, omor calificat, violarea domiciliului, bancruta frauduloasă, furtul calificat, înşelăciune, fals în orice formă, părăsirea locului accidentului, represiunea nedreaptă, abuzul în serviciu, conflictul de interese, falsificarea de monedă, falsul intelectual, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, traficul de produse toxice, infracţiunile contra securităţii naţionale, cele privind combaterea terorismului, infracţiunile de genocid, contra umanităţii şi război. Nu sunt graţiate nici persoanele pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani sau mai mare. Cei care în decurs de 3 ani săvârşesc o nouă infracţiune execută şi restul de pedepsă.

Legea se va aplica numai faptelor comise înainte de 18 ianuarie 2017 şi intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Poziția DNA:

”Direcția Națională Anticorupție a întocmit o analiză a impactului pe care adoptarea – prin ordonanță de urgență, a modificărilor Codului penal și Codului de procedură penală – o va avea asupra dosarelor penale aflate în curs de instrumentare și în proces de judecare. Această analiză a fost făcută în condițiile în care, după transmiterea, la Ministerul Justiției, la data de 20 ianuarie 2017, a unui punct de vedere argumentat referitor la modificările propuse la Codul penal și la Codul de Procedură penală, până astăzi nu s-a conturat o perspectivă și o formă, alta decât cea inițială, în care ar urma să fie modificate cele două proiecte care, între altele, ar favoriza persoanele care de acum înainte vor săvârși fapte de abuz în serviciu – fapte asimilate infracțiunilor de corupție. În plus, de aceste modificări vor avea de profitat și persoane deja acuzate/trimise în judecată pentru abuz în serviciu. Având în vedere că aceste prevederi intră în sfera legii penale mai favorabile, intrarea lor în vigoare, chiar și pentru scurt timp, îi va avantaja pe cei deja anchetați sau trimiși în judecată.

1. Astfel, orice faptă care ar cauza un prejudiciu de sub 200.000 lei nu va mai fi investigată și pedepsită; în cauzele trimise la instanță procesul penal încetează, iar cauzele aflate în lucru la DNA se vor clasa. Limita de 200.000 lei nu are nicio legătura cu decizia Curții Constituționale a României în ceea ce privește această infracțiune, cu toate că, în nota de fundamentare se invocă acest aspect. Această limită este stabilită în mod arbitrar, fără a fi justificată în vreun fel, existând posibilitatea să fie favorizate anumite persoane determinate.

2. Orice faptă pentru care nu există plângere prealabilă depusă de partea vătămată nu va mai putea fi investigată. Dacă autorul faptei este însuși conducătorul instituției, ar trebui să formuleze plângere împotriva propriei persoane. Mai mult, plângerea prealabilă poate fi introdusă doar în termen de trei luni de când partea vătămată a cunoscut existența faptei. Spre exemplu, controalele Curții de Conturi, ale ANAF sau ale altor organisme cu atribuții de control, care vizează activitatea unei instituții din anul anterior nu mai pot determina formularea unei plângeri prealabile. Toate dosarele aflate deja pe rolul instanțelor, având ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu, vor fi condiționate de formularea plângerii prealabile de către persoana vătămată. Dacă o asemenea instituție va refuza formularea plângerii, se va dispune încetarea procesului penal.

3. Pedeapsa pentru infracțiunea de abuz în serviciu scade nejustificat de mult, de la maximum 7 ani la maximum 3 ani, fără a se preciza care este justificarea. În consecință scade termenul de prescripție la 5 ani. Prin urmare, o serie de procese și anchete vor înceta din cauza împlinirii termenului de prescripție. Reducerea pedepsei nu este justificată, ba mai mult, aduce în derizoriu orice efort de a descuraja conduita abuzivă a funcționarului în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

De exemplu, în perioada 2014-2016, au fost trimise în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu 1.171 persoane fizice și 34 de persoane juridice, iar prejudiciile cauzate prin comiterea faptelor sunt de peste un miliard euro (1.048.341.902 euro). În prezent se află în lucru la DNA 2.151 dosare având ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu.

În fața acestei realități, pedeapsa trebuie să fie adecvată în momentul legiferării, în momentul individualizării prin aplicarea ei de către instanță, cât si în momentul executării efective a pedepsei. Or, prin noua reglementare va fi încurajată conduita abuzivă a funcționarilor, incorectitudinea, imoralitatea, lipsa de onestitate și de probitatea a acestora în soluționarea unor drepturi și interese ale persoanelor fizice sau juridice”.

37 comentarii

    • Doamna are dreptate. E o idee buna . Sa nu uitam pregătirea de viata pe care o are știe ce vorbește și trebuie susținută.

  • NEDREPTATE
    EU PRIVAT PE BANII MEI DACA NU PLATESC IMPOZITE LA 100.000 LEI SUNT PENALI
    EI …FUNCTIONARII PE BANII MEI DACA FAC UN PREJUDICIU DE 200.000 LEI MERG IN VACANTA
    asta e tara dreptatii si a rahatului condusa de toti retardatii si penalii

    • Daca ai avea firma, poate ai sti ca nu esti penal daca nu platesti impozite. Era pana nu de mult considerata infractiune doar neplata impozitelor cu retinere la sursa, dar a fost declarata neconstitutionala. Asa ca stai linistit ca nu esti penal din punctul asta de vedere.
      Functionarii nu merg in vacanta daca fac prejudiciu pana in 200.000 de lei, ci vor fi trasi la raspundere pe cale administrativa si civila. Daca se dovedeste ca banii respectivi au fost delapidati, furati sau fac obiectul altei infractiuni, vor raspunde penal pentru acele fapte. Asa ca nu are rost sa va impacientati. Pentru sume care depasesc 200 de mii de lei, vor fi acuzati, pe langa celelalte infractiuni prin care au adus prejudiciu, si de abuz in serviciu. Oare e chiar atat de greu sa citim un pic? Inteleg ca la cules de lozinci e mult mai usor, dar poate ar fi mai bine daca am citi inainte sa vorbim. Ar fi bine sa nu fim oi!

    • Daca (politicianul) functionar public x incredinteaza un contract de 199 999 ron unei firme care lucreaza 2 zile, este platita si pleaca fara sa termine lucrarea, iar functionarul public merge blat si nu actioneaza in instanta firma respectiva, unde ar fi incadrat?
      Din nou, multi nu inteleg ca inclusiv maniera de a produce aceste manifestari legislative au iritat lumea : pe sestache, la lumina lampaselor, fara sa anunte nimic in programul de guvernare, sfidand pe toti cei care s-au impotrivit.
      Se pare ca prim ministrul Grindeanu isi va anunta azi demisia, ceea ce ne arata inca o data ca guvernul actual a avut o singura menire importanta : sa dea ordonantele de azi noapte.
      Care apropo, au fost publicate la 1.

    • @citizen
      Daca maine acest guvern da o OUG potrivit careia vor fi arestati toti cei care nu fumeaza,acest lucru NU MAI ESTE ABUZ !
      Asta au legiferat banditii pe care-i aperi !

    • Ar fi incadrat la „descurcaret”. Glumesc! In primul rand ca nimeni nu plateste unei firme care lucreaza 2 zile. Pe de alta parte chiar daca fac blat si nu se denunta, deci nefiind abuz in serviciu, fapta ramane si firma va fi actionata in judecata pentru recuperarea sumelor sau pentru a o obliga sa termine lucrarile. Pe langa asta, normal ca se poate raspunde si penal si administrativ. In cazul in care reuseste 3 astfel de furtisaguri, omul isi poate cumpara o casa. Cate case isi poate lua daca face 18 furtisaguri? Parca ati fi copii! Lozincile astea de-a gata va fac sa va fie lene sa ganditi. Provocati anticipate si va veti aminti cu nostalgie ca in 11 decembrie ati luat de doua ori mai mult! 🙂

    • Dupa cate stiu eu, un functionar public are niste atributii, o fisa a postului unde este stipulat ce are de facut. In directa legatura cu asta, apare (sau nu) abuzul in functie.
      Ce povesteam acolo e doar o speta, iti pot da n exemple.
      Eu cred ca de exemplu, functionarul e obligat sa denunte o proasta executie, dar el poate acum sa nu o faca si nu risca nimic, daca suma nu trece de 200 000.
      Si revenim la modalitatea de implementare a modificarilor, tie ti se pare o chestie transparenta si democratica ce au facut? De ce nu au mers in parlament, de ce nu au lasat timp pentru dezbatere?
      E interesant faptul cum MCV-ul este o chestie superfluua, dar CEDO e pe buzele tuturor(cinic, n-asa?).

    • daca platesc impozite nu voi fi penal
      corect
      dar bugetarii care fac paguba in buget de 199000 sunt?
      si bugetarii merg in vacanta cu 199000 lei
      nimic nu intelegi citizen
      doar faci distinctie intre vocale si consoane
      azi ai fost consoana!

  • Marțea ,,cea mai neagră” dintre toate va duce la căderea guvernului, probabil la alegeri anticipate și puțin probabil, dar de luat în considerare…ceva la care nici nu ar trebui să ne gândim. Oricum, o lovitură mai mișelească pe la spatele STATULUI DE DREPT nici că se putea!

    • Aveti grija ce va doriti! Eu cred ca la anticipate ati lua o lectie mult mai dura decat in 11 decembrie.

  • Sunt curios cati dintre zecile de mii de bistriteni vor iesi in strada ca reactie la ceea ce face guvernul Dragnea ?
    Dupa cum ii stiu ca blegi si fricosi , se vor gasi maxim 50 de persoane

  • Uite-asa caii se fura
    Noaptea pe fulgeratura!
    (folclor teleormanean)
    Ma abtin cu greu sa nu jignesc o tovarasa… mi-e scarba de faptul ca Doina Pana este din Bistrita. Ea nu reprezinta Romania cinstita, ea reprezinta hotii, iar prin aceasta este complice la hotie. De fiecare data cand am sa-i vad mutra, am sa trec pe partea cealalta, pentru ca mi-e rusine mie de nerusinarea ei.

  • Am citit ca Adriana Saftoiu a propus demisia in bloc a opozitiei, cu scopul de a forta alegeri anticipate. Ar fi un gest de curaj si fara de precedent. Trebuie sa existe o modalitate de a opri acesta marsavie fara de seaman.

  • Incredibil cu ce minciuni se incearca justificarea acestei mizerii. Capacitatea legala a penitenciarului Bistrita: 501, total efectiv 378. Indice de ocupare 75,35%. Pentru toate potlogariile politice de vina e Europa. Pai hai sa n-o mai lungim si s-o punem oficial din nou cu fratii de-o credinta din Rusia. https://ionitas.ro/minte-iordache-inchisori/

  • După ca ai înghețat intreaga populație din tara cu criza lemnului de foc cu spălatul pe creier S mai ai curajul sa comentezi? Să-ți fie rușine ție și celor care te susțin.

    • Nu a rezolvat Ciolos problema lemnelor? Credeam ca s-a rezolvat.
      Cred ca asta i-a scapat. A facut comisia de taiat hartii, dar a uitat sa faca si omisia de taiat lemne. Pe aia a lasat-o pe seamna celor de la Schweighofer.

  • pentru cetateanul 75, ii doresc o viata frumoasa intr- o alta tara pentru ca in aceasta nu cred sa mai aiba o sansa in urmatorii 20 de ani.
    Iar Doina Pana , intr-o tara democrata legile le voteaza parlamentul.Ei nu au buget dar se grabesc sa scape hotii.

  • Pentru citizen 75: Eu ca profesor-tot un functionar public, nu?- daca-i cer copilului dumneavoastra 10.000 sa treaca clasa sau sa-si ia bacul, unde ma incadrez? Problema e semnalul dat de o putere a statului care, in loc sa lupte impotriva coruptiei, o sustine prin asemenea legi. Si e una de moralitate, care creeaza o imagine proasta tinerilor care asteapta modele de profesionisti, onesti si patrioti, nu smecheri care stiu sa „se scoata”. Ca inlocuim un guvern cu altul, e cea mai mica problema. Problema e sistemul intreg, care nu functioneaza cum trebuie.

  • Doamna pana bate campii si de cand s-a ajuns mare, se crede elena ceausescu.
    Se baga in consideratii privind deciziile CC care nu au nicio legatura cu dezancrininarea abuzului.
    O abureală care , culmea, prinde la mulţi.
    Devine din ce in ce mai mult un papagal, o trompeta a PSD, discreditandu-se.
    Cum ramane cu abuzul in serviciu cand nu produce un prejudiciu cuantificabil in bani, dar produce o vatamare a intereselor legitime ale unei persoane ?
    De ex. un şefuţ PSD te pică – abuziv – la un examen-concurs.
    Care-i paguba; care-i raspunderea ?
    Cum reparam prejudiciul ?
    Pai ce, noi avem interesul să reparam astfel de prejudicii, cand toată clica PSD a fost astfel pusă în funcţii ?

  • Sustin si eu ideea guvernului si a doamnei Pana! Cred ca este o masura buna…sa i lasam sa isi faca treaba pana la capat!!! Mult succes!

  • Nu isi da nici un pnl ist demisia…ca st parsivi si se tem sa nu mai prinda ciolanel…asa mic cum e …il au. Acum avem ce s-a votat….daca votezi penali, corupti, hoti…asa va fi si guvernarea…indrazneste sa crezi…ca va fi rau de tot…

  • Pentru ei poate 200 000 lei e un mizilic de neglijat dar oare cati dintre cei care traiesc din salariu si pensie au vazut macar cum arata 200 000 de lei !!! Pentru banii acestia o familie plateste 30 de ani sa-si cumpere o casa iar pentru ei nu inseamna nimic ! In ce lume traim mai oameni buni! Sfideaza o tara intreaga! Oare chiar nu se mai poate face nimic?

  • Eu am votat PSD si nu am crezut in baliverne. Programul lor de guvernare este foarte bun si i-as vota din nou dca s-ar face anticipate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS