Actualitate Recomandări

Ce pedeapsă a primit „Vampirul”. Câţi bani ar urma să încaseze Paul Andreica, poliţistul împuşcat în misiune

O instanţă a Tribunalului Bistriţa-Năsăud l-a condamnat pe autorul jafului de la Banca Raiffeisen, Dorin Sima, zis „Vampirul”, la pedeapsa cu închisoarea şi la plata unor daune materiale şi morale în beneficiul poliţistului Paul Andreica, pe care l-a împuşcat în timpuzl operaţiunii de capturare.

Potrivit sentinţei publicată pe portalul instanţelor de judecată, inculpatul Dorin Sima, care se află în Penitenciarul Gherla şi este recidivist, a fost condamnat la pedeapsa principală de 21 de ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj şi la 11 ani de închisoare pentru tâlhărie calificată. Alte pedepse decise de magistraţi au fost: 3 ani de închisoare pentru nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi la 3 ani de închisoare pentru uz de armă fără drept.

Instanţa a constatat că faptele deduse judecăţii au fost comise în stare de recidivă postexecutorie raportat la pedeapsa de 12 ani şi 6 luni aplicată prin S.p. 635/2004 a Tribunalului Satu Mare definitivă prin D.p. nr. 6866/2005 a ÎCCJ din executarea căreia inculpatul a fost liberat condiţionat cu un rest neexecutat de 1137 zile închisoare.

Ca urmare, magistraţii au decis să contopească pedepsele principale aplicate în pedeapsa cea mai grea de 21 ani închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de o treime din totalul celorlalte pedepse (5 ani şi 8 luni închisoare), rezultând pedeapsa principală finală de 26 de ani şi 8 luni închisoare. 

Instanţa dispus confiscarea pistolului letal cu glonţ marca Colt de calibru 11,43 şi a celor 5 tuburi cartuş de calibru 11,43 mm şi a celor două tuburi cartuş. În schimb, Sima va primi înapoi câteva obiecte de uz personal cum ar fi balsamul de buze, forfecuţa de unghii, ochelarii de soare, ţigaretele, pantofii, ceasul de mână, obiecte de îmbrăcăminte din colet, laptopul şi telefoanele mobile.

Tribunalul Bistriţa-Năsăud a admins şi acţiunea civilă formulată de poliţistul Paul Andreica, împuşcat în timpul jafului, şil-a obligat pe Sima la plata sumei de 12.152,32 lei cu titlu de daune materiale şi la plata sumei de 100.000 Euro cu titlu de daune morale.

A mai fost admisă şi acţiunea civilă formulată de Raiffeisen Bank S.A., aşa încât Sima e obligat la plata sumei de 6.605,42 lei. Spitalul de Urgenţă Tîrgu Mureş, unde a fost tratat poliţistul împuşcat, ar trebui să primească de la el 4.759,22 de lei, iar Serviciul Judeţean de Ambulanţă 492,25 lei. A fost respinsă ca neîntemeiată acţiunea civilă formulată de Inspectoratul de Poliţie Bistriţa-Năsăud.

Nu în ultimul rând, Sima a fost condamnat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în sumă de 9.000 lei, cuantum ce include şi contravaloarea cartuşelor utilizate cu ocazia acţiunii operative din data de 12.07.2016, de către organele de poliţie respectiv 2,55 lei. Sentinţa, dată la Bistriţa la finalul lunii iulie a,c., a fost contestată de Sima la Curtea de Apel Cluj în data de 17 august a.c. Prima înfăţişare e programată în 22 noiembrie 2017.

AICI puteţi citi filmul jafului de la Raiffeisen Bank, reconstituit de procurori. Acesta s-a petrecut în luna iulie a anului trecut. 

Urmare a celor întâmplate anul trecut, Paul Andreica a fost declarat de Poliţia Română câștigătorul categoriei ,,Investigarea şi combaterea criminalităţii”. Mai marii poliţiei l-au ales pe comisarul-șef de poliție Andreica Paul Leon drept poliţistul anului întrucât, „deși a fost împușcat în braț pe parcursul misiunii, polițistul a reușit localizarea şi prinderea unui infractor violent, autorul unei tâlhării armate”, a anunțat atunci Poliția Română.

8 comentarii

  • Cum să ceri daune morale de 100.000 €, intr-un judeť in care salariul mediu net este de 400€ ?
    100.000 € castigă un muncitor in 19 ani de zile.
    Pedeapsa de 27 de ani de inchisoare este exagerat de mare. Nu a murit nimeni oameni buni. Anders Brejvik a omorât zeci de tineri si a primit o pedeapsă mai blândă.
    Omul trebuie condamnat, dar nici chiar aşa.

    • Dacă erai împușcat tu în locul polițistului îi cereai doar 16 lei pt un pachet de țigări, nu?

    • Mare destept esti mai Adrian c.
      Pregătești si tu un jaf , de esti asa de indulgent . Puteau sa moara oameni . Vad ca esti foarte documentat ; cred ca apreciezi lucrarea lui Anders , dar totusi poate tie ti se pare v-au murit prea puțini si in cazul acela.

    • Aici nu e vorba despre cât de deștept e Adrian sau cât de prost.
      Sfera dreptului penal trebuie să țină seama de multe aspecte. Unul dintre acestea este echilibrarea unei pedepse în raport cu altele.
      Nu e normal să iei 15 ani pentru crimă și 27 de ani pentru ce-a făcut tâmpitul ăla. E total disproporționată pedeapsa.
      Citiți de curiozitate cazul crimei din Șiria, din 2005. Achitat de trei ori și condamnat de două ori, în diverse instanțe. Nebunul ăla (alt nebun) și-a ucis concubina și a făcut-o feliuțe mărunte, și a luat 20 de ani. După care a fost achitat. După care iar a fost condamnat. Și iar achitat.
      Fără îndoială, Vampiru e recidivist, a acumulat multe capete de acuzare, a rănit un polițist, e un pericol social, probabil un dezechilibrat periculos, dar 27 de ani de închisoare?
      O să vedeți la apel ce surpriză o să fie.

    • Marian Ganea: din câte am citit eu în presă, polițistul rănit a intervenit de unul singur, sfidând orice metodologie și tehnică pentru astfel de situații. Colegii lui erau scandalizați de felul în care a procedat marele erou.
      Nu doar că îi respingeam cererea de despăgubiri, dar îi ceream contravaloarea spitalizării. S-a crezut Robin Hood de Bistrița.

  • Asa e Daniel . Trebuia sa-i dea maxim 10 ani ca sa fiti si voi mulțumiți. Aveti de comentat ca s-a dat mai puțin în alte cazuri si cand se da mult iar comentați.
    Cam cum ar fi potrivit pt voi dragilor ?

    • Potrivit pentru mine ar fi ca deciziile diverselor instanțe să nu se mai contrazică.
      Potrivit pentru mine ar fi să se umble la codul penal. Cum naiba să iei 21 de ani pentru ultraj și între 10 și 20 de ani pentru crimă? Vouă vi se pare în regulă? Justiția se numește așa pentru că vine de la latinescul ”jus”, drept. Asta nu e dreptate. Unul omoară un om și scapă cu 10 ani de închisoare, și altul rănește un polițist care s-a băgat ca boul, sparge o bancă și ia tot aproape triplu.
      Eu nu zic că Vampiru o fi vreun sfânt sau vreun haiduc simpatic, eu zic că în România instanțele dau sentințe care se bat cap în cap și sunt prea mari diferențele între sentințe de fond și cele de apel, dacă înțelegi ce vreau să spun. E încă mult de lucru în sfera puterii judecătorești.

  • E un scenariu de film de duzina toata speta asta . Aparent , politistul a incalcat toate protocoalele actionand de unul singur , fara echipamentul corespunzator . Despre Sima , ce poti spune ? Un gainar teribilist care a furat 6600 de lei de la o banca . Daunele morale de 100.000 de euro raman doar teorie pentru ca nu vor fi platite niciodata , nefiind de unde . Pedepsele sunt relative , niciodata nu putem fi cu totii de acord cu ele . Pentru o paguba de 6.600 de lei si cateva focuri trase la nimereala IN STARE DE PANICA , jaf armat , contopiri , etc , 27 de ani . Cand guvernul PSD condus de Nastase a privatizat Petrom-ul , prejudiciul adus statului roman a fost de 17 miliarde de euro , pentru ca practic , l-a dat gratis . Ce pedeapsa rezoneaza cu subminarea economiei nationale ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS