Virgil Rus, doctor în Știința Educației fizice și Sportive, i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban prin care îi propune spre analiză ”un pachet minim de măsuri care poate debloca acest domeniu de interes public prin funcționarea acestuia cât mai rapid”. O redăm integral:
”Domnule prim-ministru Ludovic Orban,
Centrele fitness ar putea fi redeschise până la data de 1 iunie dacă s-ar înțelege pe deplin importanța acestora pentru comunitate, dacă ar fi mai mult interes în această direcție din partea oficialităților și dacă s-ar respecta câteva măsuri de precauție.
Se știe că măsurile luate de guvernanți cu privire la gestionarea situației Covid 19 sunt în mare parte ok, (Felicitări!), dar altele sunt cel puțin… exagerate, probabil pe motiv de precauție.
Dacă privim în mediul de afaceri vom observa printre efectele exagerării cum se prăbușesc ani de muncă și de investiții ai unor antreprenori, cum probabil va crește rândul șomerilor, al patologiilor care apar pe acest fond „psiho” și al afecțiunilor asociate. Singurul lucru care va scădea va fi… calitatea vieții omului, iar toate acestea nu pot avea decât un efect negativ asupra economiei țării, strategie pe care nu vrem să credem că face parte din pachetul guvernului dvs.
Domeniul fitness are un rol fundamental pentru om, pentru comunitate. Am putut observa cu toții ce efecte a avut lipsa mișcării în tot acest timp de izolare. Domeniul fitness a devenit pentru majoritatea oamenilor un mod de viață iar pentru cei mai mulți, panaceu.
Până se revine la o formă de normalitate, vă propunem spre analiză un pachet minim de măsuri care poate debloca acest domeniu de interes public prin funcționarea acestuia cât mai rapid. Înainte însă, vă propunem să ne familiarizăm cu unele dintre formele de subsistem printr-o scurtă clasificare a acestora după următoarele criterii:
- Criteriul adresabilității:
- Sportul pentru toți (caracter sanogen);
- Sportul de performanță (caracter competițional);
- Sportul terapeutic (recuperare);
- Criteriul dotării sălilor:
- Săli cu aparate (fitness și/sau body-building);
- Săli fără aparate (fitness, aerobic și alte specialități care se predau la clase);
- Studiouri (fitness și alte specialități sportive – personal training);
- Săli de kinetoterapie;
- Criteriul serviciilor :
- Centre Fitness – Spa & Wellnes (recreativ);
- Centre de modelare și de întreținere corporală (armonie corporală);
- Centre de performanță (emulație);
- Centre kineto (recuperare);
Această adresă a noastră se îndreaptă asupra categoriilor care nu implică performanța sportivă și recuperarea fizică, chiar dacă și în aceste zone se potrivesc unele dintre măsurile propuse de noi mai jos.
Sălile de fitness, cu sau fără aparate, studiourile sau alte centre de acest gen cărora li s-au suspendat activitatea și care continuă să fie închise ar putea fi redeschise până la data de 1 iunie respectând următoarele măsuri:
Din partea clientului:
- Purtarea măștii și a mănușilor de protecție;
- Completarea și semnarea formularelor (declarație pe propria răspundere, consimțământ privind starea de sănătate și/sau interacțiunea cu persoanele care au fost confirmate cu Covid 19);
- Intrarea în vestiar doar în limita locurilor, amenajate corespunzător de către proprietarii sălilor, respectând normele de distanțare socială recomandată;
- Folosirea aparatelor sau a obiectelor doar sub îndrumarea instructorului sau a antrenorului*;
*Instructorul are obligația de a se asigura că aparatul sau obiectul este igienizat atât înainte cât și după folosirea acestuia. De asemenea va îndruma deplasarea la aparate sau prin încinta sălii folosind un traseu adecvat pentru evitarea pe cât posibil a intersectării clientului cu alte persoane.
- Folosirea prosopului personal pe aparat; antrenorul va îndruma clientul în acest sens.
- Folosirea echipamentului personal adecvat;
- Evitarea dușului;
- În studiouri, sălile de aerobic și alte specialități se vor respecta indicațiile prevăzute la art. 1-3, 5, 6,7. din acest aliniat;
Din partea sălii:
- Acceptarea în incintă a unui număr limitat de persoane, raportat la numărul de aparate și la suprafața sălii (mp) pentru păstrarea distanțării sociale recomandate;
- Scanarea temperaturii clientului la intrarea în sală, conform reglementărilor în vigoare;
- Amenajarea vestiarelor cu numărul de locuri adecvat;
- Pregătirea formularelor tipizate pentru client (art. 2, din „măsuri client”);
- Amenajarea aparatelor și aranjarea obiectelor din dotarea sălii în așa fel încât sportivii să nu fie în situația de a sta unul cu fața la celălalt în timpul efortului fizic și în raport cu distanțarea socială;
- Sălile de aerobic și studiourile vor respecta reglementările privind distanțarea socială;
- Marcarea prin benzi a traseului clientului spre aparate (acolo unde este posibil);
- Dotarea sălii cu:
- filtre cu dezinfectanți (preșuri la fiecare ușă);
- dozatoare cu dezinfectant;
- aerisire pe cale naturală (ferestre, uși, lumină naturală);
- lămpi UV corespunzătoare suprafeței spațiului; folosirea lămpilor UV se poate face pe baza unui program stabilit (în funcție de orarul sălii) care va fi anunțat (afișat) pentru ca fiecare client să fie informat și să-și poată organiza antrenamentul în intervalul de timp stabilit de sală. Lampa UV poate fi utilizată la fiecare trei ore timp de 20 de minute, moment în care se întrerupe orice activitate în incintă. Întreg personalul și clienții vor elibera sala. De asemenea lampa UV va fi folosită și la finalul programului sălii timp de 60 minute.
Alături de toate aceste măsuri, Guvernul se poate implica prin:
- Deblocarea domeniului fitness;
- Subvenționarea sălilor pentru dotarea acestora cu lămpi UV adecvate (în acest mod se asigură achiziționarea unor lămpi performante);
- Scutirea de impozite și alte taxe pentru o perioadă de minim șase luni de la data de 1 iunie ( presupunând că la această dată se redeschide activitatea fitness);
- Facilitarea accesării fondurilor europene, de către toate formele de organizare (SC, PFA, II, IF, etc.), pentru dezvoltarea activităților din acest domeniu, nu preferențial.
Suntem convinși că această listă poate fi completată în favoarea scopului în sine de a debloca și de face funcțional un domeniu de activitate important pentru sănătatea omului. În acest sens salutăm implicarea guvernanților și implicarea specialiștilor sportivi de a veni cu propuneri la acest pachet de măsuri care se vrea a fi unul pe termen limitat, temporar, până la endemizare.
Împreună am putea găsi și dezvolta cele mai bune repere pentru o viață echilibrată fără a altera drepturile fundamentale ale omului. Cu precauție și cu responsabilitate din partea fiecăruia să încercăm să deblocăm accesul la sănătate prin deschiderea domeniului de activitate fitness.
Virgil Rus, dr. Știința Educației fizice și Sportive”
Mai multe găsiți AICI.
Spania a deschis sălile de fitness . Cred că doar la Madrid sunt închise.
Vestiarele sunt închise și după Ce termina de lucrat la aparat se curăță . Fără mască sau mănuși
Cine e Virgil asta sa-i scrie la Premier cu „Se știe că măsurile luate de guvernanți cu privire la gestionarea situației Covid 19 sunt în mare parte ok, (Felicitări!), ” , ok???? SI ASTEPTI RASPUNS virgile?:)))))
Lampi cu ultraviolete?
Stie dl Virgil ca sunt 3 tipuri de raze ultraviolete UV-A, UV-B si UV-C?
Doar a treia categorie e germicida, da si extrem e periculoasa pentru piele si ochi.iar lampile UV la 45 de dollari pe amazon sunt apa de frectie..
De acord cu punctul de vedere. Guvernele simt presiunea companiilor, mai ales cele mari pentru a redeschide..dar interesul public (sanatatea )e altul.
Mai bine cereai in scrisoare doar un ajutor financiar, ca să poți trăi în aceste vremuri, pentru ca in sala de sport exista riscul sa vina un Rambo infectat care poate sa iti distrugă business-ul definitiv.
Lasa-i pe ei sa își asume când si cum se vor deschide sălile de sport și vei dormi liniștit.
Noapte buna!