Actualitate

Castelul Teleki din Comlod, mai aproape de reabilitare. Contract de finanțare semnat

Castelul Teleki de la Comlod, comuna Milaș, va intra în reabilitare. S-a semnat contractul de finanțare al proiectului prin care monumentul istoric de interes național va beneficia de lucrări ample de restaurare, consolidare, protecție și conservare.

Prin această investiție derulată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va fi pusă în evidență valoarea inestimabilă a acestui castel construit în 1756, reprezentativ pentru barocul transilvănean.

Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, realizat de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Autoritatea de management: Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Valoarea totală a proiectului este de 51,4 milioane lei.

Castelul Teleki de la Comlod, asemenea celui de la Posmuș, deja reabilitat, face parte din strategia de dezvoltare a județului Bistrița-Năsăud. Obiectivul a fost pus în siguranță și în conservare în 2020, de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Vechiul castel, construit în 1756 în stil baroc, mai are are și astăzi blazoanele primelor familii care au locuit aici, Wesseleny și Daniel. Acestea au fost realizate de Anton Schuchbauer, unul dintre cei mai importanți sculptori din Transilvania la acea vreme. În secolul al XIX-lea, castelul ajunge la familia Teleki, în urma unei căsătorii, iar în 1951 este naționalizat. Mult mai târziu, în 2008, a intrat în posesia Consiliului Județean. Fără bani pentru reabilitare, în 2015, autoritățile au scos la vânzare castelul, la prețul de 110.000 de euro, dar fără succes.

TITLUL PROIECTULUI: ”Reabilitarea Castelului Teleki Comlod”

Programul Regional Nord-Vest 2021-2027                                              

Autoritatea de management: Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest 

Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, Obiectiv de politică 5: O Europă mai aproape de cetățeni, prin promovarea dezvoltării durabile și integrate a tuturor tipurilor de teritorii și de inițiative locale Prioritatea 7: O regiune atractivă Obiectiv specific 5.2: Promovarea dezvoltării locale integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în alte zone decât cele urbane

APEL DE PROIECTE: PRNV/2023/721/1

Valoarea totală a proiectului este de 51.412.720,69lei

Contribuția CJ BN: 2% din valoarea eligibilă a proiectului (671.572 lei) 

Data semnării contractului de finanțare: 26.08.2024

Data finalizării este 31.12.2028 

Obiectivul general al proiectului Obiectivul general al proiectului – REABILITAREA CASTELULUI TELEKI COMLOD în scopul conservării, protecției și valorificării durabile și competitive a patrimoniului cultural și istoric din mediul rural. Obiectivul general al proiectului nostru contribuie direct la îndeplinirea a) OBIECTIV DE POLITICĂ 5: O Europă mai aproape de cetățeni, prin promovarea dezvoltării durabile și integrate a tuturor tipurilor de teritorii și de inițiative locale b) PRIORITATEA 7: O regiune atractivă c) OBIECTIV SPECIFIC RSO5.2 – Promovarea dezvoltării locale integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în alte zone decât cele urbane d) a) Conservarea, protecția și valorificarea durabilă și competitivă a patrimoniului cultural și istoric, inclusiv asigurarea și/sau îmbunătățirea accesului către acestea Restaurarea castelului TELEKI din localitatea Comlod, ar putea sa aibă un impact direct și asupra dezvoltării sectorul turismului în regiune/ județ/localitate, punându-se în evidență valoarea incomensurabila a acestui obiectiv turistic de interes național. Restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea unei clădiri încurajează investiții în reabilitarea clădirilor învecinate, ducând la redarea circuitului economic al unei localități, creând importante resurse financiare. Creșterea numărului de turiștii, generata de potențialul turistic al unei zone, respectiv de starea de conservare a acestora, completate de baza tehnico-materiala aferentă zonei, va conduce în mod direct la apariția de noi mici întreprinzători, conducând către o diversificare a serviciilor publice și turistice, pensiuni turistice. Astfel, apreciem ca implementarea proiectului inițiat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud poate avea un impact pozitiv în dezvoltarea turismului local si regional. 

Proiectul propus se compune din 2 obiecte, după cum urmează:

OBIECTUL 1 – REABILITAREA CASTELULUI TELEKI

a) Amenajarea unui spațiu cultural, multifuncțional în clădirea castelului, prin lucrări de restaurare, revitalizare, consolidare si valorificare durabilă

b) Refuncționalizarea subsolului și a parterului

c) Refacerea șarpantei şi a învelitorii

d) Modernizarea, reabilitarea, restaurarea şi /sau conservarea elementelor arhitecturale valoroase.

e) Restaurarea tuturor componentelor artistice din metal, stucatură, etc.

f) Eliminarea cauzelor şi degradărilor de fizica şi biologia construcției

g) înlocuirea şi modernizarea instalațiilor , utilajelor şi echipamentelor sanitare, electrice, termice şi ventilare, instalații de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu, instalații de stingere incendiu, necesare funcționarii conform normelor şi normativelor în vigoare.

h) Lucrări de creșterea confortului, eficientizarea energetică şi reducerea consumurilor de utilități. 

OBIECTUL 2 – AMENAJARE EXTERIOARĂ

Sistematizarea pe verticală şi amenajarea spațiilor exterioare adiacente (Se propune sistematizarea exterioară a terenului în vederea amenajării unui spațiu în care să se poată organiza diferite evenimente. Amenajarea exterioară va tine cont de vegetația înaltă existentă pe parcelă. Se va propune plantarea de vegetație nouă înaltă, medie şi măruntă care va pune în valoare grădina exterioară şi spațiile exterioare nou amenajate. Terenul va fi amenajat prin taluzări şi/sau ziduri de sprijin astfel încât să permită colectarea apelor meteorice şi dirijarea lor în afara zonei de protecție a clădirilor, prevenind ulterior stagnarea apelor în vecinătatea construcțiilor şi implicit riscul infiltrării la fundații, fapt care ar putea genera modificarea importanței terenului de fundare. Se vor prevede noi rețele exterioare pentru instalațiile sanitare şi electrice. Se va prevede iluminat exterior şi iluminat arhitectural al volumului castelului, instalații sanitare pentru colectarea apelor pluviale şi păstrarea acesteia într-un bazin colector, instalații pentru irigarea amenajărilor exterioare etc).

Prin lucrările propuse se vor conserva, restaura şi pune în valoare elementele patrimoniale ale clădirii, componentele artistice deosebite, şi se va îmbunătăți imaginea urbană în urma reabilitării fațadelor şi a amenajărilor exterioare. Propunerile privind lucrările specifice de conservare şi restaurare se vor realiza ținând cont de legislația şi convențiile naționale și internaționale, în limita bunelor practici din domeniul restaurării și conservării monumentelor istorice, în vedere păstrării concepției, substanței originale şi a estetici inițiale, prin intervenții reversibile, pentru a nu afecta caracterul şi valoarea clădirii.

Etichete

3 comentarii

  • Mă bucur ca se reabilitează, dar ar trebui mai multă atenție când se aleg materialele.
    Am văzut ce s-a făcut la Posmus și lasă de dorit; feroneria e așa și așa, parcă e de la Dedeman, balustrada aia cu bare de oțel parcă e de la căminele de nefamiliști, ușile din material prost, (in schimb tocul ușii , original din stejar masiv, e de o frumusețe inegalabila ) cum sa pui o asemenea usa peste un toc cu personalitate ?!?!
    etc.

    Deficitul bugetar al statului e de 8% din PIB , dar nu se vede in economie!
    Cheltuim bani in neștire, doar dobânzile la împrumuturi sunt de 40 miliarde lei /an și economia creste cu doar 1% !??
    Este o afacere bună?
    Să te împrumuți cu o sumă de bani (echivalentul 8% din PIB ) pt ca economia să-ți crească cu 1%?
    E semn ca banii luați împrumut nu produc plusvaloare.

    13
    4
  • Într-o casa de 400 de metri pătrați poreclită „castel”, politrucii de la CJ au hotarat să „bage” 10 Milioane de Euro. Adică 25.000 de euro pe metru pătrat. Nici la Notre Dame, nici în Arabia Saudită sau în Dubai costurile de construcție nu ating nivelurile astea. Și pentru ce?! În afară de cei 100 de locuitori din Comlod nimeni din județ nu știe unde e cotețul ăsta și cum se ajunge acolo. Așa se fac lucrurile! Nu s-a găsit nimeni ca sa cumpere ruina cu 100 de mii de Euro și s-a decis CJ să bage în niște ziduri prăbușite, fără nici o valoare istorică sau arhitecturală de 50 de ori mai mult decât face cu tot cu resursele subsolului. Astea sunt binefacerile Partidului Comasat! Ruine în pustii ce vor fi placate cu aur și dotate cu nebulizatoare și covorașe antiseptice anti covid, costume de cosmonauți pentru vizitatori și proiectoare care vor scrie pe cer numele rectitorilor și resfințitorilor locului pentru ca turiștii de lux aduși cu elicopterele să aibă ce admira la după o masă cu preparate din labă de urs. Inestimabil! Felicitari, Bravo, să trăiască! E și primul contract semnat de CJ după 6 ani în care n-a făcut nimic dar s-a meritat!
    https://timponline.ro/de-ce-castelul-teleki-din-comlod-nu-a-fost-vandut-nici-la-a-doua-licitatie/

    18
    7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.