Actualitate Recomandări

Cozonacul s-a scumpit, dar oferta e variată. La Bistrița se găsește și Babka

Rombat

Tradiţionalul cozonac de Crăciun s-a scumpit față de anul trecut cu circa 20%, însă îl găsim în cofetării și patiserii într-o varietate mare de forme și umpluturi, care mai de care mai atrăgătoare. Prețul cozonacilor începe de la 40 de lei/kg, dar poate depăși și 70 de lei/kg.

Faţă de anul trecut, preţurile au crescut din cauza scumpirilor la energie și combustibil, variantele speciale, precum cele însiropate sau reinterpretările moderne – cu fistic, cu ciocolată – sunt mai scumpe decât cozonacul clasic.

Unele cofetării din Bistrița au la vânzare și Babka, un desert tradițional de origine est-europeană, foarte popular în comunitățile evreiești, dar devenit în ultimii ani un produs de cofetărie apreciat în toată lumea. A apărut în Polonia și Ucraina, fiind inițial un desert simplu, preparat din aluat rămas, dar a devenit celebru mai ales în SUA.

Babka este un cozonac împletit, realizat din aluat dospit, bogat în unt și ouă, umplut generos și răsucit în spirală cu umpluturi de ciocolată, scorțișoară, nucă și mac. Față de cozonacul clasic, Babka are mai multă umplutură raportată la aluat, este răsucit în straturi vizibile, nu doar rulat, de multe ori este însiropat după coacere, ceea ce îl face mai umed.

O cofetărie din Bistrița a făcut, pentru Crăciun, ”cozonac shaorma” pe care l-a scos la vânzare cu 80 de lei bucata.

Pentru cei cu bugete mai reduse, alternativele mai accesibile se găsesc în supermarketuri, unde preţurile pornesc de la aproximativ 20 de lei, însă în cofetăriile şi patiseriile de lux din marile orașe un cozonac poate ajunge să coste între 150 şi 235 de lei, în funcţie de gramaj şi reţetă.

Estimările arată că aproximativ şapte milioane de cozonaci vor ajunge pe mesele românilor de sărbători, doar din producţia patiseriilor, fără a-i include pe cei preparaţi în gospodării.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.