Cultură

Actorul Ion Riţiu, la Biblioteca Judeţeană

Actorul Ion Riţiu, cunoscut publicului pentru rolurile din peliculele ”Duelul”, ”Mircea”, ”Coroana de foc” sau ”Ultimul corupt din România” regizate de Sergiu Nicolaescu, a participat la un eveniment cultural organizat de Biblioteca Judeţeană şi a promis că va reveni la Bistriţa pentru o proiecţie a filmului ”Ciuleandra”, în care a avut un rol principal, şi o dezbatere pe tema acestuia.

La evenimentul de la Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc”, ”O prietenie exemplară: Octavian Goga – Ady Endre”, invitaţi au fost Ion Riţiu şi Kilyen Ilka (soţ şi soţie), actori la Teatrul Naţional din Târgu Mureş.

Manifestarea culturală a cuprins o prezentare amplă a celor doi mari scriitori, Octavian Goga şi Ady Endre, bazată pe un scenariu literar special conceput de Kilyen Ilka, un recital din poezia lor în limbile română şi maghiară, o generoasă proiecţie cu fotografii de arhivă, precum şi intermezzo-uri muzicale clasice în interpretarea pianistului Cristian Lepădatu. Moderatori au fost managerul Bibliotecii, Ioan Pintea, şi Plesch Katalin.

Ion Riţiu, în vârstă de 62 de ani, va reveni în curând la Bistriţa pentru o proiecţie a filmului ”Ciuleandra” şi o dezbatere pe marginea acestuia.

Anca Nicola şi Ion Riţiu, actorii care au interpretat rolurile principale în filmul ”Ciuleandra”, ecranizare după romanul lui Liviu Rebreanu, au fost declaraţi în 1986 ”cel mai frumos cuplu al anului” la Festivalul de film de la Karlovy Vary, unde România a participat cu această producţie.

În 1983 Riţiu a fost distribuit de Sergiu Nicolaescu în filmul ”Duelul” (rolul lui Rică Păsărin), apoi a jucat în alte filme regizate de acesta: ”Noi, cei din linia întâi” (1985), ”Ciuleandra” (1987) – rolul Puiu Faranga, ”Mircea” (1989) – rolul Baiazid; ”Coroana de foc” (1990), ”Oglinda” (1993), ”Templul tăcerii” (1994), ”Supravieţuitorul” (2008), ”Poker” (2010), ”Ultimul corupt din România” (2012).

bjbn ir 1 bjbn ir 2 bjbn ir 3 bjbn ir 5 bjbn ir 6 bjbn ir 7 DSCF9924 bjbn ir 8

1 comentariu

  • „Am trait in vremea prostilor” spune Goga in testamentul sau aflat in manuscris la muzeul memorial de la Ciucea. Afirmatia aceasta este valabila si astazi. Penibil. La biblioteca judeteana actiuni culturale precum aceea de fata dedicata prieteniei dintre Octavian Goga si Ady Endre se desfasoara in continuare intr-un coridor ingust ce seamana mai curand cu un vagon de tren clasa a II-a, in care oamenii stau inghesuiti cate doi de o parte si de alta a unui interval stramt pe care se strecoara controlorul. La capatul vagonului o masuta la care abia ai loc sa te strecori tine loc de „prezidiu”. O improvizatie jenanta, mai rau ca la o biblioteca comunala. In primul rand biblioteca a fost mutata fortat intr-un spatiu prea mic, inadecvat sa gazduiasca toate functiile unei biblioteci publice. Cu toate astea nu se face nimic pentru optimizarea situatiei. Este vorba de mansardarea podului cladirii unde s-ar putea amenaja sali de lectura sau chiar o sala de conferinte dupa modelul Bibliotecii judetene Brasov (casa Baiulescu).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS