Recomandări Social

Alpiniștii Radu Turtă și Dorin Cîrcu plănuiesc două noi expediții. Cât de costisitoare sunt

Alpiniștii Radu Turtă, originar din Bacău, dar stabilit la Sângeorz-Băi, și Dorin Cîrcu din Sângeorz-Băi, care urmează să plece în luna ianuarie 2022 în Kilimandjaro, cel mai înalt vârf din Africa, iar apoi în Aconcagua, pe unul dintre cele șapte vârfuri importante ale lumii, au explicat, în ședința Colegiului prefectural care sunt costurile expedițiilor montane și de ce le-ar prinde bine un ajutor din partea sponsorilor.

Radu Turtă este președintele Asociației Zmeu și vicepreședinte al Asociației Extreme Expedition. Face alpinism din 2005, antrenează oameni să urce pe munți înalți, fiind și instructor de fitness și de nutriție.

El a urcat până acum pe cele mai importante vârfuri din lume: Gran-Paradiso, cel mai înalt vârf din Alpii italieni, Dufourspitze din masivul Monte Rosa, Matterhorn, situat în Alpii Pennini, Mont Blanc de mai multe ori, Elbrus, Kilimandjaro, Aconcagua, Everest Base Camp, Araratul Mic, Araratul Mare – premieră mondială – iar de curând s-a întors din Nepal. De asemenea, a participat și la proiectul ”Toate pânzele sus!”, după cartea lui Radu Tudoran, care a plecat din ambarcațiunea cu vele din Varna și s-a oprit în Țara de Foc.

”Noi ne autofinanțăm. În cazul în care mergem la o instituție să obținem fonduri, suntem foarte rău priviți. Adică ei își spun: a, se mai duc și băieții ăștia, de ce să îi plătim? Se duc să se distreze! Noi ne riscăm viața acolo, nu se știe dacă ne mai întoarcem. E foarte jignitor, de-asta nici nu mai apelăm. În cazul în care eu fac o premieră cu Dorin, toate ziarele scriu: Bravo, bravo, sunteți din Bistrița-Năsăud, foarte bine! Nu mi se pare echitabil. Nu e o situație win-win. Scuze că m-am enervat”, a spus Radu Turtă, care a explicat că numai în echipament fiecare participant la o expediție de acest fel investește între 5.000 și 10.000 de euro.

”O pereche de bocanci pentru o altitudine de 6000 de metri costă 500 de euro și poate fi folosită două sezoane. Pe lângă ei, mai ai nevoie de altă ereche de bocanci de trei sezoane care costă vreo 200 de euro. Numai în bocancii pentru o expediție care durează o lună investim 700 de euro. Un sac bun de dormit ajunge la 1000 de euro. Geanta cu care urc în avion valorează 7000-8000 de euro. Și nu e pentru toată viața. E pentru doi ani. Acasă trebuie să urmez un regim alimentar, să fac sport. Alpinismul este un sport foarte costisitor”, a spus el.

Dorin Cîrcu, care deține master în turism sportiv și agremental obținut la Extensia Universitară Bistrița, și care este și fotograf, s-a prezentat: ”Fac alpinism din pasiune de când aveam 7 ani. Împreună cu Radu Turtă am reușit să facem o rută nouă pe Araratul Mare, o rută estică. Ca și experiență montană, am și eu câteva vârfuri. Am început în 2017 cu Gerlachovský din Munții Tatra, după care am urcat Vârful Mont Blanc, am urcat pe Vârful Elbrus, cel mai înalt din Europa și anul acesta am reușit, împreună cu Radu, să particip la această premieră pe Vârful Ararat. Aceste expediții sunt foarte costisitoare din punct de vedere financiar, dar și periculoase în același timp. Necesită un echipament adecvat, începând de la bocanci, rucsac, alte echipamente de siguranță, până la costuri cu avioane, taxe, vize, asigurări de sănătate. Ce vrem să facem pe viitor este să ducem cât mai sus atât orașul Sângeorz-Băi, cât și județul Bistrița-Năsăud. Pe viitor aș vrea ca anumiți sponsori să ne poată ajuta, să devină al treilea sau al patrulea alpinist pentru a cuceri și alte vârfuri atât din Europa, cât și din alte țări. Ne-am dori să fim ceva mai încurajați în viitor și de sponsori ”.

Ararat este un munte cu două vărfuri „Araratul Mare” (5.165 m) și „Araratul Mic” (3.896 m), muntele fiind de fapt un vulcan stins situat pe podișul Anatoliei, Turcia, în apropiere de granița cu Armenia și Iran.

5 comentarii

  • „Expeditie” daca ar fi ar aduce ceva rezultate stintiifice. Asa cum arata este un hobby, o admir pe cei doi, dar sa cauti finantare publica pentru hobbyul tau mi se pare cam exagerat si depasit idea.

    In schimb ar exista sigur o sumedie de sponsori de echipamente care ar fi dispusi daca ai de aratat ceva rezultate din trecut, ai idei mai iesite din comun sau esti dispus se mergi unde nu au fost alte millioane de omeni.

    Doar cu abordarea de om suparat…sanse minime. Am mai vazut alti sportivi care cu atitudinea asta nu au adunat nimic.

    Kilimandjaro parca este un munte foarte acesibil si la omeni obisnuiti care au doua picioare sanatoase, nimic extraordinar 🙂

    Scuze, nu am vrut se va jignesc, este doar prima impresie dupa citirea articolului. In rest o calatorie si experienta placuta va doresc.

  • Deci, cu asta se ocupă Colegiul Prefectural! Eram chiar curios.
    Mi s-a părut interesant că un montaniard a fost implicat într-un proiect de navigație. Oricât am căutat nu am găsit nimic în acest sens decât proiectul unui alt băcăuan Marius Albu care împreună cu soția sa Catalina a finalizat în 2018 proiectul “ Cu Toate Pânzele Sus pe Urmele Speranței”. Soții Albu au înconjurat își petrec viața pe mare și au înconjurat de mai multe ori pământul. Poate totuși nu e o minciună și o să aflăm când și în ce a constat proiectul ”Toate pânzele sus!” și participarea dl Turtă la proiect.

    • Alexandru, E adevărat, Radu a navigat cu noi din Varna pana in Atena. A participat la o etapa a proiectului nostru

  • Avem tentinta de a minimaliza totul.Nu conteaza ca e hobby,macar e altceva in societatea in care traim.Cate firme mari subventioneaza emisiuni in care se promoveaza prostia,barfa,incultura.Hai sa fim mai indulgenti,macar promovam altceva.

  • Felicitări pentru drumețiile lor, că expediții nu le poți spune….Ar trebui să o facă pe banii lor! Sponsorii pot folosi banii pentru multe alte cauze nobile,sunt atâția copiii sau bătrâni care s-ar bucura de ajutor….părerea mea! In rest,vreme bună și laudă mai puțină!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS