Actualitate

Amenzi de 60.000 de lei pentru munca la negru date de ITM Bistriţa-Năsăud luna trecută

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud a dat amenzi de 60.000 de lei unor angajatori care la care, luna trecută, inspectorii au găsit oameni ce munceau la negru. Este vorba de o firmă de construcţii, un salon de frumuseţe şi o pizzerie. Întrucât nu le-au încheiat contracte de muncă, patronii au fost amendaţi cu câte 10.000 de lei pentru fiecare om ce lucra ilegal.

Potrivit unui raport făcut public pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud condus de Otilia Berbecar (foto), patru persoane au fosat găsite muncind la negru într-o firmă de construcţii şi câte una într-un salon de înfrumuseţare, respectiv pizzerie/restaurant. Pentru fiecare om care nu primea bani în baza unui contract de muncă, angajatorii au fost amendaţi cu câte 10.000 de lei. În total, ITM a aplicat, astfel, amenzi de 60.000 de lei. Două persoane dintre cele suprinse că munceau la negru erau femei.

În iulie, ITM a găsit alte trei persoane muncind la negru, iar în iunie şi mai câte nouă. În aprilie s-au dat amenzi pentru alte patru persoane care munceau fără forme legale, în martie pentru trei, iar în februarie şi ianuarie pentru câte patru.

Munca fără forme legale prezintă o serie de dezavantaje, atât pentru angajat, cât şi pentru angajator. Iată câteva din dezavantajele muncii “la negru” pentru angajat: nu beneficiază de salariul minim pe economie, sporuri salariale determinate de vechime, condiţii de muncă; nu beneficiază de reducerea normei de timp ca urmare a condiţiilor de muncă; nu i se plăteşte diurnă pentru deplasare şi detaşare şi indemnizaţia de transport; nu primeşte indemnizaţie de transfer; nu are dreptul la concediul legal de odihnă plătit şi alte concedii legal reglementate pentru evenimente deosebite (căsătorii, deces, naşterea unui copil în familie), pentru studii etc.; nu este asigurat pentru riscuri previzibile şi imprevizibile cum sunt: invaliditatea, accidentele de toate felurile, bolile, maternitatea, bătrâneţea, decesul; nu are dreptul la indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente înafara muncii, boli profesionale şi accidente de muncă; nu beneficiază de prestaţii şi asistenţă pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă cum sunt: indemnizaţia pentru trecerea temporară în altă muncă, indemnizaţia pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină, ajutoare pentru diferite proteze, tratament balnear gratuit sau parţial gratuit şi reabilitare profesională; nu beneficiază de indemnizaţia pentru maternitate (concediu pre şi post natal) precum şi pentru creşterea copilului sau îngrijire de până la 2 ani sau îngrijirea copilului bolnav. (Aceste drepturi se cuvin numai asiguratului care are un stagiu de cotizare de cel puţin 6 luni realizat în ultimele 12 anterioare producerii riscului.

De asemenea, cel care munceşte „la negru”, nu beneficiază de pensie de limită de vârstă, anticipată, anticipată parţial, de invaliditate sau de urmaş; nu se acordă ajutorul de deces; nu beneficiază de asistenţă medicală gratuită, medicamentaţie gratuită sau compensată; nu se bucură de drepturile protective privind securitatea şi sănătatea în muncă, de echipament de lucru şi protecţie şi alimentaţie antidot la care ar avea dreptul în funcţie de specificul activităţii; nu beneficiază de şomaj şi indemnizaţie de sprijin; nu are dreptul la cursuri gratuite de calificare, recalificare şi reconversie profesională precum şi alte măsuri active legal reglementate în vederea exercitării unei activităţi sau ocupării unui loc de muncă; nu i se plătesc tichete de masă;  nu se bucură de protecţia legală a femeilor şi copiilor; nu exercită drepturile colective constituţionale cum sunt: dreptul la asociere în sindicate, la negocierea contractului colectiv de muncă; este limitat dreptul la creditare bancară, etc.

În consecinţă, muncind în afara cadrului legal angajatul suportă de unul singur toate riscurile şi consecinţele negative ale acestei opţiuni pe piaţa muncii.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS