Social

Angajații Casei de Pensii Bistrița-Năsăud intră în grevă generală

Angajaţii Casei Judeţene de Pensii Bistrița-Năsăud intră luni 27 noiembrie în grevă generală, după ce timp de mai multe zile au organizat diverse forme de protest, fără rezultat.

”Începând cu data de 27.11.2023, grevă generală pe teren nelimitat”, a anunțat Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud.

Astfel, începând de luni, funcţionarii de la Casa de Pensii vor întrerupe activitatea pe termen nelimitat, ceea ce înseamnă că pe durata protestului programul cu publicul va fi suspendat.

Angajaţii vor veni la serviciu, dar nu vor desfăşura niciun fel de activitate. 

Revendicările la nivel național sunt: ”Tratament echitabil: cerem respect și tratament echitabil din partea guvernanților și a factorilor decizionali. Nu mai suntem dispuși să acceptăm discriminare sau batjocură; Remunerare corectă: solicităm o evaluare justă a salariilor noastre în conformitate cu efortul depus și responsabilitățile asumate. Suntem demni de o remunerare pe măsura contribuției noastre la societate; Condiții de muncă adecvate: cerem asigurarea unui mediu de lucru sănătos și sigur, precum și resurse suficiente pentru a ne desfășura activitatea în mod eficient; Personal adecvat: suntem conștienți de cerințele activităților noastre și solicităm alocarea unui personal suficient pentru a face față volumului de muncă și pentru a asigura servicii de calitate”.

Protest și la Statistică

”Începând cu data de 24 noiembrie, salariații din cadrul Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud au decis să declanșeze un protest spontan care se va desfășura până când revendicările noastre vor fi soluționate. Am adoptat această formă de manifestare pentru a ne exprima nemulțumirea față de politicile de salarizare ale statisticienilor.

Institutul Național de Statistică, cu aportul direcţiilor teritoriale subordonate, asigură îndeplinirea obligaţiilor României faţă de Comisia Europeană în ceea ce priveşte statisticile oficiale, neexistând până în prezent niciun caz în care statul român să fie sancţionat pentru neîndeplinirea acestor obligaţii. Niciun proiect, plan de acțiune, strategii pe termen mediu și lung, nu pot fi realizate fără datele culese, procesate, interpretate și diseminate de către statisticieni (indicele preţurilor de consum, produsul intern brut, indicatorii pieţei muncii, ai activităţii întreprinderilor, ai comerţului intern şi internațional, ai populaţiei, migraţiei, agriculturii etc.), de aceea solicităm salarii conforme cu nivelul de pregătire și complexitatea activității desfășurate, echitate în raport cu instituțiile de la nivel central și cu alte instituții care, indiferent de context, primesc majorări salariale sau reîncadrări în anexele legii 153/2017.

Principalele revendicări care vor conduce la soluționarea problemelor existente la nivelul instituției noastre sunt: stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici și personalului contractual la nivelul administrației publice centrale, funcționarii publici și personalul contractual să beneficieze de un spor de complexitate de 15% aplicat la salariul de bază.

Facem precizarea că toate aceste revendicări au fost prezentate Guvernului României încă din anul 2022 prin Memorandumul cu tema: “Soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Național de Statistică și al direcțiilor regionale și
județene de statistică”. Acest Memorandum a fost semnat de Primul Ministru al României din acea vreme, dl. Nicolae Ionel Ciucă, la data de 13.07.2022, dar nu a fost pus în aplicare. Solicităm Guvernului asumarea Memorandumului semnat și aprobat pentru a putea fi pus în aplicare.

Tabel cu nivelul salariului de bază, la data de 30 septembrie 2023, în diferite instituții:

Exprimându-ne nemulţumirea faţă de salarizarea discriminatorie îndelungată, solicităm respect, echitate și plată egală pentru muncă egală!”

Colectivul salariaților din DRS Bistrița-Năsăud

11 comentarii

  • Cum v-au pus puțin la muncă v-ați și inflamat deja !
    Ce bani ați merita voi pentru faptul că acum o luna de zile , intr-o luni dimineața, deși programul de lucru începe la 8,30 , la ora 8,45 ușa de la intrare era închisă ,iar afara , in frig ,așteptau pensionarii să binevoiți a-i lăsa înăuntru ?
    Acum ati trecut la alt nivel , nu mai deschideți ușa deloc !

    53
    1
    • Pe aicea respiră tot sistemul românesc , bine ai făcut de a menționa acest fapt 👍🏻

      7
      11
    • La privat era mai bine cu salarul dar trebuia si muncit. Pe stat in povesti si barfit nu se iau bani.

      13
      3
  • Sistemul bugetar are nevoie urgent de o curatenie masiva si din 2024 exista trei optiuni:

    1. vor creste masiv taxele pentru cei care platesc deja o gramada de taxe
    2. statul initiaza urgent o reforma de reducere a numarului de bugetari de 1,3 – 1,4 milioane pana la 1 milion si in paralel ii curenteaza pe toti care fac evaziune fiscala. Polonia are 800.000 de bugetari la o populatie aproape dubla. Bolojan a dovedit la Oradea ca se poate face treaba cu jumatate numarul de angajati atat la primarie, cat si consiliul judetean.
    3. mergem in continuare cu sistemul actual, marim salariile tuturor bugetarilor, marim pensiile, etc.

    Optiunile 1 si 3 inseamna colapsc economic. Multi vor pleca in strainatate, in special cei care presteaza munca calificata. Intreprinderile mici si mijlocii vor da faliment si se vor inchide pentru ca nu vor suporta dobanzile bancilor, iar statul va avea mari dificultati in a plati pensii, salarii si in general in a finanta unitati publice. Finalul catastrofal si foarte plauzibil ar fi ca pe un astfel de fond sa se reinstaureze o dictatura in Romania.

    18
    7
  • Vina mai mare au cei care le maresc salariile ! N-am vazut pe nimeni sa plece de acolo sa-si gaseaasca un job mai bine platit. Asta inseamna ca e foarte bine. Daca apare un loc vacant sunt foarte multi candidati,dar, din pacate este cu dedicatie! Concursul e doar de forma. Nu-i vinovat cel care cere ci cel care da. Sunt foarte multe locuri de munca in mediul privat numai ca acolo se munceste daca nu performezi nu te tine nimeni nici cu un salariul mic.

    23
    2
  • Sunt de tot rasul bugetarii astia. Cum se gandesc, ca le mai trebuie ceva bani , cum isi iau un carton pe care isi scriu revendicarile si se posteaza in fata institutiei, anuntand si greva, bine inteles. Pe vremea cand era premier, dl.Stolojan,o data au incercat sa faca greva si cand au vazut ca se lasa cu, conciederi si inlocuirea lor, au stat in banca lor. Asa ar trebui procedat si acum.Greva?Acasa si in locul lor, altii cu mult mai competenti. Nu din cauza mariri pensiilor se intra in deficit bugetar.Pensionarii primesc pensiile din ce si-au adunat in 30-40 ani de munca, prin contributia lor.Sa taie vaucerele de vacanta la bugetari,sunt o multime de bani, sa le taie sporurile, de stat pe scaun, de stres pe care il au cu publicul si se poate continua.Cu siguranta vor gasi bani.

    17
    4
  • Degeaba facem legi dacă nu se aplică. Pe la mijlocul lunii noiembrie-2023, premierul Marcel Ciolacu prezent la Summit-ul Autorităților Publice Locale din România a afirmat că reforma administrativă trebuie făcută, chiar dacă nu se va pune în aplicare în 2024. Reforma administrativ-teritoriala ar permite reducerea numarului de servicii publice deconcentrate ale ministerelor in teritoriu.
    In subordinea Ministerului Muncii există următoarele servicii publice deconcentrate:
    1. direcţii de muncă şi protecţie socială judeţene şi a municipiului Bucureşti;
    2. organisme intermediare regionale pentru Programul operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane”;
    3. inspectorate teritoriale de muncă şi al municipiului Bucureşti;
    4. case de pensii judeţene şi a municipiului Bucureşti;
    5. agenţii pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti;
    6. inspectorate sociale regionale;
    7. agenţii judeţene pentru prestaţii sociale, respectiv a municipiului Bucureşti.
    In prezent există depus la senat un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României.
    (https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)
    Proiectul initiat de Vlad Benga din partea USR, zace in sertarele Parlamentului, in timp ce presedintele Senatului Nicolae Ciucă nu catadicseste să-l pună pe ordinea de zi, dar premierul se lamentează că România se află in situatie precară din cauza cheltuielior bugetare la nivel central si local.
    De aceea, proiectul de lege propus de Vlad Benga, deputat USR, privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, prin comasarea satelor și reducerea numărului de județe, ar trebui promovat de parlament cel putin acum când a ajuns cutitul la os din cauza crizelor suprapuse.
    (Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)

    9
    3
    • Până după alegerile din 2024 nu se face nimic. Se va da indexarea pensiilor din ianuarie 2024 și atât. Cu recalcularea mai vedem. Cei care tot explică la TV, cu recalcularea, de peste 5 ani, este numai tragere de timp. Latrans, mănâncă și ei o pâine. De unde bani? Poate dacă mai deschid unele portbagaje la baronii locali… Se va aplica deodată cu 300 de parlamentari!

      11
      1
  • A-ti auzit de tribunale, domnilor? Ia incercati si nu dati pensiile la data stabilita si o sa vedeti. Nu sunt banii vostri, nu a-ti lucrat voi pentru ei si nimeni nu are dreptul sa stopeze plata pensiilor. Ar trebui sa va fie rusine, asta daca aveti. Pentru neregulile interne pe care le aveti, sefii ar trebui sa vi le rezolve, nu guvernul.

    7
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS