Actualitate

APM: Calitatea aerului în Bistrița-Năsăud

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud deţine o staţie automată de fond urban pentru monitorizarea calităţii aerului, respectiv Staţia BN1, care face parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) aflată în administrarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

Această staţie este amplasată în incinta APM BN, în zona de sud a municipiului Bistriţa limitrof parcului municipal – zonă rezidenţială. Poluanţii monitorizaţi de staţie sunt: dioxidul de sulf, oxizii de azot, monoxidul de carbon, benzenul, pulberile în suspensie şi ozonul.

În conformitate cu prevederile Legii 104/2011 privind calitatea aerului, care transpune Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa, autorităţile publice teritoriale pentru protecţia mediului pun la dispoziţia publicului anual, până în data de 30 martie, raportul privind calitatea aerului înconjurător pentru anul anterior, raport ce cuprinde informaţii privind toţi poluanţii care intră sub incidenţa acestei legi.

Acest raport a fost întocmit de APM BN în cursul lunii martie 2019 pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, face referire la calitatea aerului din municipiul Bistriţa şi este pus la dispoziția publicului pe site-ul APM BN http://www.anpm.ro/web/apm-bistrita/raportare-anuala.

”Conform concluziilor acestui raport, calitatea aerului înconjurător din municipiul Bistriţa pentru poluanţii măsurați se află sub valorile limită pentru protecţia sănătăţii umane stabilite prin Legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu exceptia  unui număr de 13 depășiri ale valorii limită zilnice la pulberile în suspensie- PM10 gravimetric, depășiri care au avut drept cauză, în principal condițiile meteo nefavorabile şi creşterea consumului de combustibil în perioadele reci. Analiza indicelui de calitate a aerului la Stația BN1 în anul 2018 ne arată o încadrare a calităţii aerului pentru cea mai mare parte a anului, în categoria foarte bun”, informează APM BN într-un comunicat.

Raportul privind calitatea aerului pentru anul 2018 este elaborat pe baza datelor de calitate a aerului validate de către operatorul local APM BN (aceste date au un caracter preliminar), şi urmează să fie certificate de către Centrul de Evaluare a Calităţii Aerului din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Radioactivitatea mediului înconjurător în judeţul Bistriţa-Năsăud în anul 2018

APM BN  deţine şi o staţie automată de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer, staţie ce face parte din Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) aflată în administrarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului. Staţia automată este amplasată tot în incinta APM BN şi măsoară doza de radiaţie gama absorbită în aer cu ajutorul celor două contoare Geiger Muller, precum şi parametrii meteorologici, respectiv: temperatura, umiditatea, direcţia şi viteza vântului, presiunea atmosferică, cantitatea de precipitaţii.

În urma realizarii monitorizarii de catre APM BN a debitului dozei gama absorbite în aer in cursul anului 2018, s-au înregistrat un număr de 17276 determinări orare la cei doi contori ai staţiei. Valoarea medie anuală a debitului dozei gama absorbite în aer a fost de 0,122605 μSv/h pentru un contor, respectiv 0,108816 μSv/h pentru cel de al doilea contor. Valoarea maximă orară a debitului dozei gama pentru cele două contoare în cursul anului 2018 a fost de 0,169 μSv/h, respectiv 0,149 μSv/h.

Ordinul Ministerului Mediului şi Pădurilor nr. 1978/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a RNSRM stabileşte limite pentru debitul dozei gama din aer astfel: limita de atenţionare – 0,250μ Sv/h; limita de avertizare – 1μ Sv/h şi limita de alarmare – 10 μ Sv/h.

”Concluziile măsurătorilor efectuate de APM BN în cadrul programului de supraveghere permanentă a radioactivităţii aerului indică faptul că în judeţul Bistriţa- Năsăud nu au avut loc modificări ale fondului radioactiv natural, valorile debitului dozei de radiatii gama, atât cele orare, cât şi cele medii lunare şi anuale situându-se sub limita de avertizare, atât în anul 2018 cât și în anii anteriori”, se mai arată în comunicatul APM.

9 comentarii

    • Cu sau fără campanie nu e de ras. Aerul în multe zone din oraș e irespirabil. În cartierul Subcetate e de plâns. Poate vad și autoritățile de control și se mai poate face.

  • Ia mutati voi tovarasi statia fantoma in intersectie la POSTA VECHE sau la HAN. La ora actuala in Parc si cu aer proaspat infuzat de PADUREA CODRISOR normal ca aveti date corespunzatoare. Dar daca se facea centura neocolitoare pe unde dorea OTC si zburau cateva hectare din Codrisor pun pariu ca dupa tiruri venea urgia si in Parc. Cu tot anuntul vostru tot nu va cred pt. ca mi-am pierdut increderea in absolut toate institutiile statului.

  • Apoi tu tovarase fantoma, Balan, nu ai cum sa le pricepi pe toate, asa cum dai senzatia. Esti in campanie electorala si-ti dai cu parerea despre toate si mai ai pretentia ca dreptatea si adevarul sunt numai de partea ta. Nu intelegi ca o statie de fond urban cum e la Bistrita se amplaseaza dupa niste reguli un functie de emisii. Daca nu-i pusa unde zici matale nu conteaza masuratorile autoritatilor. Tu si inca cativa sunteti autoritatea suprema in Bistrita. Succes in campanie!

    • Cu sau fără campanie nu e de ras. Aerul în multe zone din oraș e irespirabil. În cartierul Subcetate e de plâns. Poate vad și autoritățile de control și se mai poate face.

  • Draga , tu ori esti dusa cu pluta ca dancila ori faci parte din institutia cu pricina si trebuie sa castigi o pita graind dupa aparat.Dar de ce sa nu fie schimbata locatia si citirea sa se faca in diferite puncte. Unde scrie in ce norme ca statia trebuie musai sa ste in curtea APM-ului ? Masuratorile facute in Timisoara, Iasi, Brasov si Bucuresti cele mai poluate orase Europene ai impresia ca s-au luat la aer conditionat ? Nu mai spune ?

  • Domnu Balan aveti dreptate…calitatea aerului pe calea moldovei …irespirabil…daca mergi pe deal in livada icar sau in varf la codrisor ( bazin apa ) si arunci o privire peste oras se vede ca in ceata..plin de fum si praf. Trebuie facuta o restrictie a automobilelor , cele care nu sunt hibride sau electrice sa circule doar 2 zile pe saptamana prin oras, sa fie autobuze electrice care sa asigure transportul persoanelor in cauza . Pe timp de vara se poate folosi bicicleta sau trotineta.

    • ar fi suficient sa se puna o restrictie la hârburi: de la euro 4 în sus circula, restul pa!
      si cu impozite progresive în functie de poluare, ca altfel peste zece ani tot cu euro 4 vechi de 15 ani o sa ne plimbam, o sa avem jumatate parcul auto format din masini de un sfert de veac, cum avem acuma.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS