Actualitate Recomandări

Așa arată Casa de Cultură reabilitată cu 3 milioane euro. Când va fi inaugurată

(FOTO) Municipalitatea a încheiat proiectul ”Reabilitarea clădirii Centrului Municipal de Cultură ”George Coşbuc”, monument istoric de categoria A”, în valoare totală finală de 13.701.248,91 lei (3.087.396,66 euro), 67,29% din valoarea contractului de finanțare prin Programul Operațional Regional.

1 casa de cultura final 15 2 casa de cultura final 15 3 casa de cultura final 15 4 casa de cultura final 15

”Proiectul a fost depus pentru finanțare în 2009, contractul de finanțare a fost semnat după aproape trei ani. Contractul de execuție a fost semnat în 2013. Valoarea contractului de finanțare a fost de 4,6 milioane euro, iar la final, după revizuirea proiectului, ajungem la 3 milioane de euro. Lucrările s-au desfășurat pe două contracte pentru că am revizuit proiectul. Vreau să remarc calitatea deosebită a lucrărilor și mobilizarea excepțională pentru a finaliza lucrările. Am schimbat culoarea roșie din sala mare, am trecut pe verde. În rest, culorile le-am păstrat similare celor originale. În zilele următoare vom face recepția finală, în ianuarie Centrul Cultural Municipal începe să-și mute mobilierul și lucrurile care sunt acum împrăștiate la sediul de pe pietonal, la Sigmir sau Viișoara. Apreciez că evenimentele de deschidere vor avea loc undeva la sfârșitul lunii ianuarie”, a spus primarul Ovidiu Crețu.

Clădirea Centrului Cultural Municipal va deveni ”Palatul Culturii Bistrițene”.

5 casa de cultura final 15 6 casa de cultura final 15 7 casa de cultura final 15 8 casa de cultura final 15

Valoarea contractelor de execuţie a lucrărilor (două contracte), realizate de asocierea SC Creativ Group SRL – SC Euras SRL, este 10.010.767,69 lei respectiv 4.420.685,85 lei, branșamentul electric costând 96.398,95 lei. 

”Lucrările executate constau în reabilitarea structurală a clădirii, decorația eclectică a fațadelor și a interioarelor, cu medalioane și reliefuri decorative, refacerea cromaticii istorice a interioarelor, reabilitarea suprafețelor de piatră și eliminarea intervențiilor din perioada comunistă care nu se încadrau în stilul arhitectural al clădirii. Arhitectura în stilul artei 1900 a fost proeictată de arhitectul vienez Paul Brang, iar elementele decorative ale fațadelor au fost preluate la mai multe clădiri din oraș. Sala mare de spectacole este cea mai cochetă din Bistrița. Proiectul de restaurare a urmărit consolidarea și punerea în valoare a monumentului împreună cu adaptarea spațiului interior la standardele lumii contemporane. Prin aceste intervenții s-a refăcut practic stilistica vieneză a celui mai important edificiu cultural al Bistriței”, precizează municipalitatea.

9 casa de cultura final 15 10 casa de cultura final 15 11 casa de cultura final 15 12 casa de cultura final 15

Clădirea Centrului Cultural Municipal de pe strada Albert Berger, monument istoric de categoria A şi parte a patrimoniului cultural naţional, a fost refăcută ”în vederea includerii sale în circuitele turistice publice interne şi internaţionale, creşterii numărului de turişti români şi străini care vizează Bistriţa, precum şi introducerii imobilului în lista monumentelor UNESCO”. Construit în anul 1895 în șanțul vechii cetăți, actualmente str. Albert Berger nr. 10, edificiul a fost ridicat din fondurile Asociației Meseriașilor din Bistrița și purta numele de Gewerbeverein (Casa Asociației Meseriașilor).

13 casa de cultura final 15 14 casa de cultura final 15 15 casa de cultura final 15 16 casa de cultura final 15

Obiectivele proiectului: îmbunătăţirea condiţiilor funcţionale privitoare la utilizarea construcţiei, reabilitarea structurii de rezistenţă a clădirii, repararea şi recondiţionarea tuturor elementelor decorative şi de finisaj cu valoare istorică păstrând pe cât posibil soluţiile iniţiale, efectuarea unor lucrări de reparaţii capitale la instalaţiile electrice, de încălzire, apă şi canalizare conform necesităţilor funcţionale şi arhitecturale ale clădirii, recondiţionarea sistemului de ventilare cu refolosirea parţială a sistemului istoric, iluminat arhitectural interior şi exterior, înlocuirea scaunelor din sala de spectacole şi sala studio, refacerea structurii scenei cu o pantă calculată pentru optimizarea vizibilităţii, dotarea cu sistem audio/video performant, dotarea obiectivului cu un infochioşc pentru informare turistică.

17 casa de cultura final 15 18 casa de cultura final 15 19 casa de cultura final 15 20 casa de cultura final 15

În clădire va fi amenajat un muzeu de artă medievală cu expoziţii periodice şi speciale, vor fi organizate expoziţii, cursuri de iniţiere în muzică şi în arta tradiţională, cursuri de dans popular, de societate şi sportiv.

21 casa de cultura final 15 22 casa de cultura final 15 23 casa de cultura final 15 24 casa de cultura final 15

6 comentarii

  • Arata foarte bine, se observa atentia pentru detalii! Este o reabilitare reusita! De remarcat ca s-a pastrat mozaicul specific artei proletare a anilor ’50, chiar daca a aparut mult mai tarziu decat cladirea in sine. Cred ca e o atitudine buna sa aratam si partile mai neplacute ale trecutului nostru. Sa nu mai ascundem 50 de ani de comunism sub pres pentru ca pana la urma ne defineste ca societate a lui 2015.

  • Nu arata rau, nimic de spus.
    Eu as fi curios sa vedem niste proiecte ce vizeaza lucruri incepute si finalizate de Cretu.
    Parcul, Casa de Cultura, pasajele etc toate existau si inainte de Cretu.
    Va rog sa nu va deranjati pentru 2 fantani.

    • Sunteti neinformat! Da , multe existau, dar erau degradate. Reabilitarile , angajate si urmarite de domnul primar Cretu , sunt mullte si Bistrita arat bine acum. Plimbati-va si le veti vedea. Am doar un sfat:sa se mai gandeasca la transformarea Pietei Centrale si sa nu o urateasca .

  • Interesantă remarca băiatului de la 4. Cozorocul șepci muncitorești tras pe o ureche, latura dinspre parc, putea fi demolat, muncitori nu avut nici atunci, cum nu au nici acum un cuvânt de spus. Bani sunt mulți.

  • Dacă verdele de pe pereți e din același material ca vișiniul anterior (căptușeală), atunci sala are o mare problemă de acustică. Dacă scaunele au tapițerie nouă dar pe vechea structură, atunci nu vei sta prea comod. Ce s-a făcut pe scenă în scopul îmbunătățirii acusticii? Are sala climatizare? În rest… parcă ar fi în Rusia. Dar e frumos.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS