Social

Misiunile de distrugere a zăpoarelor continuă

ACTUALIZARE 3 Misiunile echipajului pirotehnic al ISU Bistrița continuă. Duminică, pirotehniștii au mers în zona lacului Colibița pentru distrugerea unor formațiuni de gheață în vederea creării unui canal de scurgere a apei.

 

ACTUALIZARE 2 Intervenții la Zagra, Rebra, Maieru, Valea Mare, misiuni de monitorizare în multe alte zone

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin preşedinte – prefectul judeţului, Ovidiu Frenţ, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud, Radu Moldovan, comanda inspectoratului și Grupul de Suport Tehnic al CJSU Bistrița-Năsăud au monitorizat în teren situaţia operativă din toate punctele din județul Bistrița – Năsăud în care au fost semnalate situații de urgență generate de formarea zăpoarelor.

Echipajul pirotehnic din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Bistrița” a intervenit, în cooperare cu Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, Grupul de Suport Tehnic al CJSU, Serviciul de Gospodărire a Apelor din județul Bistrița-Năsăud dar și operatori economici privați, pentru prevenirea sau înlăturarea, după caz, a situațiilor de urgență generate de aglomerări de gheață formate pe albiile mai multor cursuri de apă din localitățile: Zagra, Rebra, Maieru, Valea Mare. Au fost create canale de scurgere printre acumulările de gheață pentru dirijarea apei în albiile râurilor.

Misiuni de monitorizare au fost executate în municipiul Bistrița, Chintelnic, Crainimăt, Chiraleș, Șirioara, Coasta, Cristur Șieu, Șieu Odorhei, Șintereag, Cociu, Mogoșeni, Florești, Nimigea, Căianu Mic, Ilișua, Spermezeu etc.

În localitățile Valea Mare și Dobric s-a acționat atât pirotehnic, cât și cu utilaje grele, pentru slăbirea zăpoarelor formate, pentru crearea unor canale de scurgere a apei. În aceste locații, situația rămâne atent monitorizată, iar în funcție de evoluția din teren, acțiunile în sprijinul populației vor continua și mâine, de la primele ore ale dimineții.

Pentru monitorizarea aglomerărilor de gheață acumulate în albia râului Bistrița, echipe suport din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată “Grigore Bălan” au asigurat monitorizarea situației operative de pe raza municipiului, alături de specialiștii ISU “Bistrița”. Din fericire, formațiunile de gheață s-au deplasat în mod natural în aval, fără a provoca pagube în localitățile tranzitate.

Pompierii militari de la Secția Năsăud au acționat, în localitățile Rebra și Liviu Rebreanu, iar pompierii militari din Sîngeorz-Băi au acționat, pe raza localității Anieș, pentru evacuarea apei din mai multe curți și beciuri.

ACTUALIZARE 1 (FOTO-VIDEO) Pe tot parcursul nopţii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a monitorizat situaţia operativă de pe toate cursurile de apă din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Din cauza unui zăpor de gheaţă format pe cursul râului Zagra, drumul județean 172 a fost inundat pe o distanţă de peste 500 de m, la intrare în localitatea Zagra, spre Mocod. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Zagra a luat măsura asigurării transportului pentru 2 persoane care necesitau dializa, cu ajutorul echipajelor specializate. Încă de la primele ore ale dimineții, echipajul pirotehnic din cadrul ISU a fost direcţionat în teren pentru continuarea misiunilor de sprijin în zona respectivă. Astfel, pirotehniştii bistriţeni au ajuns în punctul unde s-a format zăporul de gheaţă, cu ajutorul unei bărci şi au executat opt detonări controlate, folosind cca. 5 kg material exploziv. După succesiunea de explozii, au fost create canale de scurgere a apei, astfel că zăporul a fost dislocat, iar drumul judeţean a devenit practicabil.

Ulterior, în jurul orei 12.00, echipajul pirotehnic a fost direcţionat spre Rebra. Aici, un zăpor de cca. 800 de m a provocat inundarea a 16 gospodării (curţi şi două beciuri), curtea şcolii din localitate, două terenuri de sport şi un parc. Pomperii militari de la Secţia Năsăud acţionează, de la primele ore ale dimineţii, cu motopompe pentru sprijinirea populaţiei efectate de inundaţie, prin evacuarea apei din curţi şi beciuri.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Rebra, cu utilaje grele (buldoexcavatoare), echipaje SGA BN şi echipaje de pompieri (cel pirotehnic şi alte echipaje) fac eforturi susţinute pentru distrugerea zăporului şi gestionarea situaţiei din teren.

Situaţii de urgenţă generate de formarea zăpoarelor de gheaţă au mai fost înregistrate în localităţile Spermezeu, Chintelnic şi Crainimăt, echipaje ISU şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au monitorizat situaţia operativă din teren şi au acţionat cu utilaje grele (buldoexcavatoare) pentru dislocarea formaţiunilor de gheaţă.

În continuare, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin preşedinte (prefectul judeţului, domnul Ovidiu Victor Frenţ), preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud, domnul Emil Radu Moldovan şi comanda inspectoratului monitorizează situaţia operativă din localităţile (Şanţ, Valea Mare, Maieru, Anieş, Rebra şi alte locaţii din judeţ unde s-au format zăpoare ce ameninţă comunităţile respective) şi va aloca toate resursele disponibile pentru sprijinirea populaţiei, informează CJSU.

 

”Mulțumim bunului Dumnezeu și echipei de la ISU pentru rezolvarea problemei pe râul Rebra! Podul de gheață a fost distrus și nu mai pune în pericol gospodăriile din această zonă. Acum ne mutăm cu toate efectivele la Maieru, unde sper să rezolvăm problema cât mai repede!”, a menționat președintele CJ Radu Moldovan.

ȘTIREA INIȚIALĂ Autoritățile județene au apelat inclusiv la sprijinul armatei pentru a distruge zăpoarele, pagube produse de inundații fiind înregistrate în comunele Telciu și Rebra. La Maieru, de asemenea, sunt probleme, la fel și la Chiraleș, dar și în alte zone.

Hidrologii au emis cod portocaliu de inundații pentru sâmbătă 4 februarie, în intervalul 11.00 – 23.00: ”Ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, influenţei evoluţiei formaţiunilor de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, aglomerări de gheţuri) şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație pe unele râuri din bazinul hidrografic Someşul Mare, judeţul Bistriţa-Năsăud. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinul mijlociu al râului Someşul Mare, în intervalul 04.02.2017 ora 14.00 – 04.02.2017 ora 18.00”.

REBRA

 

”La Rebra la fel ca în multe zone din județ sunt probleme foarte mari din cauza podurilor de gheață! Dispozitivele ISU sunt împărțite în mai multe zone ale județului și din cauza gravității situației am apelat inclusiv la sprijinul armatei pentru distrugerea podurilor de gheață. La Maieru situația este mai gravă și așteptam intervenția ISU și a armatei!”, a anunțat pe Facebook președintele CJ Radu Moldovan.

Echipajul pirotehnic al ISU Bistrița a acționat, toată ziua de ieri, pentru sprijinirea autorităților locale din Coșbuc și Rebra, alături de echipaje de intervenție aparținând SGA Bistrița-Năsăud, dar și în alte zone pentru misiuni de monitorizare (Valea Sălăuței, Gersa).

Pe râul din localitatea Rebra s-a format un zăpor de gheață, pe o lungime de câteva sute de metri, ce a provocat inundarea a 16 gospodării (curți, anexe și două case), un parc, două terenuri de sport și curtea școlii din localitate.

Vineri de la ora 16.00 și până la lăsarea întunericului, pirotehniștii bistrițeni au acționat în cinci rânduri, cu material exploziv, pentru detonări controlate. Împreună cu CLSU Rebra, care a intervenit cu utilaje grele din dotare, s-a acționat pentru crearea unor canale de scurgere a apei blocate de zăporul de gheață.

 

Din păcate, formațiunile masive de gheață venite din amonte se acumulează în continuare în zona respectivă, dar situația rămane permanent în monitorizare. Misiunile în sprijinirea populației continuă, începând de la primele ore ale dimineții, informează ISU Bistrița.

  

În prima parte a zilei, două distrugeri controlate au fost executate și în localitatea Coșbuc, pe râul Sălăuța, unde s-a format un zăpor de aproximativ patru km. Zăporul a fost dislocat după intervenția pirotehniștilor. Ulterior s-a format un blocaj în zona localității Salva, dar formațiunile de gheață au ajuns în Someșul Mare. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență monitorizează toate cursurile de apă din județ, și în alte zone unde s-au format zăpoare de gheață (Zagra, Ilva Mică, Maieru, Rebrișoara, Sîngeorz-Băi) și va acționa atât preventiv cât și pentru înlăturarea efectelor provocate de aceste fenomene.

MAIERU

 

Se așteaptă inervenția ISU și a Armatei.

CHIRALEȘ

 

12 comentarii

  • Mă îndoiesc de profesionalismul celor care au hotărât amplasarea scolii si a terenurilor de fotbal intr-o zonă cu risc de inundații.
    Era evident că la topirea zăpezii, râul va iesi din matcă. Si atunci de ce ați construit acolo?

    • Nu-i bai! O sa faca un zid/mal de protectie care o sa coste de doua ori cat scoala. Oricum, abuzul in serviciu nu o sa se mai aplice. Asa s-a furat si se fura Romania.

  • Am o întrbare pentru ISU: de ce nu s-au făcut aceste detonări înainte să fie inundate gospodăriile? Știam cu toții cât de înghețate sunt râurile și că o să urmeze aceste ploi, iar consecințele erau evidente. Dar nu, la noi nu se face prevenire, la noi e mai ok să se ia măsuri. Vai de mama noastră. Ar trebui să fie trași la răspundere cei din cadrul ISU, poate O DATĂ se va face ceva din timp.

    • Daca nu ai debit pe riu o pusti si ramine acolo, mai ales ca pe toata lungimea cursurilor de apa a fost pod de gheata.

    • Daca ai avea putina minte sa gandesti ti-ai da seama ca desi s-ar fi facut detonari nu era debit suficient de apa ca sa duca gheata. Dar in ziua de astazi toti suntem experti in toate domeniile de aia avem o tara „model”. Asa ca mai bine ai solicita interventia celor de la ISU sa iti bubuie c**-ul ca sa nu faci presiune in cap de la atata ” stiinta”

    • Eu cunosc situatia de pe raul Salauta de peste 40 de ani si in fiecare an se petrec aceleasi evenimente. Pe valea Salautei sunt tei puncte critice de opturare a vaii care un permite trecerea blocurilor de gheata si nimeni nu ia nici o masura de inlaturare a acestor puncte critice, se cunoaste foarte bine situatia si degeaba. Trebuie urgent prevazute fonduri si apucat de treaba. Altfel in fiecare an ne lamentam si ne plangem degeaba.

  • Domnule viceprimar de Bistrita, ai torenti care in Bistrita, rezolva aceasta problema. Ce cauti intr-o vizita politica in judet. De inundatii va doare in c… doar de imaginea politica va doare acum. Dispare si accea. Va-ti umflat prea repede, asa o sa va desumflati.

  • Pe undeva ai dreptate Ion. Probabil viceprimarul a vizitat comuna natala, Cosbuc s-atunci se justifica vizita.
    Dar vezi, asa, pe viitor, se scrie „v-ati”!
    In rest toate cele bune tuturor!
    Mai vreau sa spun ca ar trebui sa fim uniti si nu dezbinati! Sa ne intelegem si nu sa ne tot atacam!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS