Actualitate

Au ”bombard(ir)at”. O companie condusă de Gelu Drăgan a făcut intervenții neautorizate

O firmă condusă de omul de afaceri Gelu Drăgan a făcut lucrări de renovare a Restaurantului Parc, supranumit Bombardiru, situat într-o zonă protejată, fără să dețină nicio autorizație de construire din partea Primăriei Bistrița sau a Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Bistrița-Năsăud, informează Poliția Locală Bistrița.

”Intervenții neautorizate în zona construită protejată!!

”Zidul Cetății Bistriței, Șanțul de apărare al cetății medievale Bistrița și Situl arheologic ”Orașul medieval Bistrița”, ce datează din sec. XV-XVI, nu au fost considerate motive suficiente, de către o societate comercială, pentru a opri renovarea unui restaurant. Cetatea Bistriței a fost una dintre cele mai importante și puternice fortificații din Transilvania și unul dintre cele 7 burguri în jurul cărora s-a organizat și existența celorlalte comunități săsești din România. Zidul Cetății, Șanțul și Valul de apărare, mărginesc și acum zona Parcului Municipal Regele Mihai I al României.

În scopul desfășurării activității de alimentație publică tip „restaurant”, societatea, fără a deține nicio autorizație emisă de instituțiile abilitate, a intervenit asupra zonei construite protejate, prin efectuarea de lucrări de intervenție la peretele clădirii în zona ușilor de acces. Acoperișul existent pe zidul aflat pe amplasamentul zidului Cetății Medievale Bistrița, situat în stânga porții de acces auto, a fost mutat pe porțiunea de zid existent în partea dreaptă a porții de acces auto iar clădirea inițială a fost extinsă cu un corp de clădire care se sprijină pe zidul Cetății Medievale Bistrița, afectând și Șanțul de apărare al cetății medievale Bistrița, fără să existe o cercetare arheologică, așa cum prevede legea.

S-au efectuat aceste intervenții fără a deține Autorizație de Construire emisă de Primăria Bistrița și fără a fi avizate de Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița Năsăud, iar societatea comercială a fost notificată în acest sens.

Conform prevederilor Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, intervențiile care se efectuează asupra imobilelor monumente istorice, asupra imobilelor din zone de protecție care nu sunt monumente istorice, dar care se află în zone de protecție a monumentelor istorice sau în zone construite protejate, se fac numai în baza și cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii sau după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii.

Au fost transmise înștiințări către Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud în scopul verificării și luării măsurilor legale ce se impun în asemenea situații”, a transmis Poliția Locală Bistrița.

Gelu Drăgan a cumpărat în 2019 fostul Restaurant Parc. Anul acesta, la jumătatea lunii iulie, a deschis Terasa EMI Bombardir.

16 comentarii

  • …erau vreo 2 . acolo ce lucrau..traversau de parca erau de la politie…masinile trebuiau sa opreasca….de urgenta o amenda mare ….si refacut inapoi

    42
    4
    • Eliberați Zidul Cetății din gratile de închisoare !
      Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței .
      Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi doar accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de apărare din Parcu Mare vor face o buclă agreabilă de plimbare cu biccicleta și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.
      https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ

      52
      5
  • Demult încearcă toți sa îl opreasca sa facă prostii. Și pe centura. Acolo nimeni nu ii autorizat ca nu are actele în regulă. Plătesc săracii oameni chirii babane și iau amenzi pe banda rulanta ca nu ii ok spațiul închiriat. Peste tot a făcut nereguli. Ce ne mai mira ca a spart zid monument.

    44
    17
    • Io zic sa faceți o tura prin orașele medievale din Franța, Germania, sa vedeți la cât e ceasul, la noi e ca în junglă

      19
      5
  • Acest cal troian al Bistriței, un „mare” om de afaceri de vb de zici că le știe pe toate.. instituțiile statului să își facă treaba că prea îl lasă și îl ocolesc pe acest cârpaci.

    49
    1
  • Dar dl Drăgan nu a terminat renovarea într-o noape, să nu vadă nimeni. A lucrat cel puțin un an, toată lumea știa ce face acolo, a scris și în ziare. De ce nu s-au sesizat din oficiu autoritățile? De ce Poliția Locală nu a oprit niciodată pe-acolo să îl întrebe de sănătate? Sunt de acord că dl Drăgan este vinovat, dar și autoritățile își au partea de vină. Demisia celor care nu s-au sesizat!!!

    68
    2
  • Daca e zidul cetatii si e monument istoric de ce s-a zidit cu caramida, tencuit, acoperit, etc… Trebuia lasat oroginal, ala numai monument istoric nu mai e.

    40
    5
  • Autoritatile o sa isi ceara scuze pentru deranj de la Dragan.Zidul cetătii a fost acoperit cu tencuiala si caramizi prin 1983 sa 1984 cand s a amenajat fostul restaurant Parc.Dragan nu a facut altceva decat sa dea tencuiala jos si sa il puna in valoare.O poarta de termopan nu i mare lucru .O sa o inlocuiasca cu una de pe pietonal poate…Incepand cu Directia pentru servicii publice si terminand cu magazinul Gigi e plin de porti istorice majoritatea in stare jalnica.Ar putea Dragan sa cumpere una si sa o inlocuiasca pe aia de termopan.

    15
    46
    • Da, distrugeți tot ce poate sa arate istoria milenara a orașului nostru, nu au reușit multe popoare sa spargă zidul cetății dar a reușit un….. dar sa știți ca la un muncitor care spargea cu rotopercutoarea ia întrat ceva în ochi (poate blestemele sașilor bistrițenii), avind traseul de întoarcere acasă va spun ca a durat vreo 4zile sa spargă zidul cetății, oare cei de la Cultura știu sa ceara doar bani de spectacole iar partea de patrimoniu se ocupa doar de locuri de parcare(uite aveți de unde reduce posturi de Bugetari care nu își fac treaba), sau ca de obicei ii premiați.

      31
      3
  • Pentru a mai degaja din circulația auto care distruge Zidul Cetății cel mai important şi vechi obiectiv istoric al Bistriței este necesar urgent asfaltarea străzii Codrişor pentru două sensuri de circulație auto şi construirea podului auto Stadionului între străzile Vasile Conta şi Codrişor.
    Asfatatea străzii Codrişor nu deranjează pe nimeni , vedeți asta în filmulețul de mai jos.
    https://www.youtube.com/watch?v=QnrnFK2oxHk

    29
    2
    • Ba da asfaltarea străzii Codrişor deranjează veverițele lui Bălan şi Chereji de la marginea pădurii 😂 în schimb PUZ-ul de pe strada Tabără care este fix în mijlocul Pădurii Codrişor nu-i deranjrază 🤑 şi nu deranjează pe nimeni din primărie🤑.
      Destul de ciudat !

      31
      2
  • Probabil omul de afaceri Gelu Drăgan a considerat importantă renovarea restaurantului Parc (Bombardiru’) a cărui valoare istorică ar consta in faptul că acolo si-a inceput munca de ospătar presedintele Consiliului Judetean Radu Moldovan, meseria pentru care i s-a pus eticheta de „chelner” după cum singur a declarat intr-un interviu despre despre copilăria și ascensiunea sa profesională .
    Lăsând gluma deoparte, trebuie spus că Bistriţa mai are putine vestigii istorice din perioada medievală. Si cu toate astea, chiar fostul edil Ovidiu Cretu a comis o mare gafa odata cu reabilitarea si amenajarea parcului municipal. Este vorba de digul sau valul de pamânt care a facut parte din sistemul de aparare al cetatii medievale, unde taluzul de pe latura nordică a fost desfiintat prin ridicarea unui zid de brton la baza digului dinspre proprietati si umplerea cu pământ a spatiului rezultat.
    Cretu vorbea de „o lucrare nouă care nu este prevăzută iniţial în proiect…amenajarea taluzului sau a falezei.Probabil ca nu a fost prins in proiect din cauza ca este considerat monument istoric protejat, la care nu se poate interveni prin inlocuirea taluzului cu un zid de beton”, constient că a comis o ilegalitate.
    Iată ce spunea Nicolae Iorga in lucrarea sa intitulată „Neamul românesc in Ardeal si Tara Ungureasca la 1906 ” despre pastrarea trecutului istoric al orasului: „Bistriţa nu este nici pe departe o Sighişoară , căci n-a păstrat din zidurile ei decât ce se mai vede în marginea râului printre copacii bătrâni ai unei frumoase plimbări şi din trecut nu-ţi vorbeşte nici un alt martur decât biserica de pe care tocmai se rădea , În călătoria mea din urmă , spoiala neagră a veacurilor , care aminteşte mai mult decât pătează”.

    9
    1
  • Acest gelu (angajații-i spun ”domnu jelu”), este probabil prototipul omului căruia capitalismul i-a băgat – fără voia lui – o avere pe gât. Și cum s-a ajuns vătaf, fără vreo calitate anume sau vreo muncă deosebită, a începută să creadă că totul i se cuvine, fără rugăminți, cereri, proceduri, aprobări. El e șef, probabil.Se pare că ar mai avea o reclamație de acest gen prin Piața centrală unde mai are spații aproape moca. Aici (acolo) sunt banii Dv. !

    12
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS