Social

Biserica-monument istoric din Dobricel, resfințită de IPS Mitropolit Andrei (FOTO)

IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie și a binecuvântat lucrările realizate la biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, monument istoric din Dobricel, comuna Spermezeu.

Biserica de lemn din Dobricel datează din anul 1744 și a fost restaurat în întregime, în ultimii doi ani. ”Am început lucrările de restaurare în anul 2018 și am reușit să refacem biserica în totalitate. Am schimbat acoperișul, care era într-o stare avansată de degradare, gardul împrejmuitor, din piatră, l-am acoperit cu șindrilă, am amenajat curtea interioară și este un adevărat colțișor de rai aici, o biserică-monument istoric, ce a fost readusă la viață cu sprijinul credincioșilor și prin grija autorităților locale”, a precizat preotul paroh Dănuț Vidican.

Dupa slujba de binecuvântare, IPS Andrei, într-un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit  Sfânta Liturghie pe un altar de vară, amenajat în curtea bisericii din lemn. La slujbă au luat parte credincioșii parohiei dar și din satele învecinate, majoritatea îmbrăcați în straie populare, fii ai satului, dar și autorități locale și județene. În cuvântul de învățătură, IPS Andrei le-a explicat Evanghelia Duminicii a 5-a după Rusalii, (Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei), dar a vorbit și despre importanța păstrării tradițiilor și credinței strămoșești.

La finalul Liturghiei, în semn de apreciere și mulțumire pentru munca depusă, preotului paroh Dănuț Vidican i-a fost conferită „Crucea Transilvană pentru clerici”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, oferită preoților pentru merite deosebite. De asemenea, IPS Andrei a oferit distincții și diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în restaurarea bisericii, autorități locale, fii ai satului și membri ai Comitetului Parohial. Astfel, primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi, de care aparține localitatea Dobricel, a primit din partea ierarhului Ordinul „Mihai Vodă”, instituit recent de Arhiepiscopie cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Dobricel, ce datează din anul 1744, are un plan simplu: dreptunghiular, cu un pronaos cu intrarea pe latura de sud și un perete plin, cu trei laturi, ce se îmbină în unghiuri drepte, prevăzut cu o ușă spre naos. Absida altarului este decroșată. Acoperișul de șindrilă, unitar, acoperă și porțiunile decroșate, sprijinindu-se la colțurile absidei altarului pe doi stâlpi și formând astfel două mici pridvoare.

Deasupra pronaosului se ridică un turn cu baza pătrată, având o galerie deschisă, cu câte două arcade pe fiecare latură. Coiful înalt, dar proporțional față de restul construcției, are o bază de asemenea pătrată. Se remarcă, dintre elementele reprezentative, o mică fereastră semicirculară, tăiată în lățimea unei singure bârne și consolele în trepte ce susțin acoperișul la colțurile pronaosului și absidei altarului. Pe latura superioară a ancadramentului ușii de acces din pronaos spre naos, în cadrul unei inscripții din care au rămas fragmente, s-a păstrat intact anul construirii bisericii – 1744. Pronaosul tăvănit, naosul cu boltă semicilindrică și altarul de asemenea boltit semicilindric, dar ceva mai scund, au fost pictate, ca dovadă fiind cele câteva resturi de pânză fixate pe pereți. Din iconostas se mai păstrează ușile împărătești, el având o formă arhaică, doar cu două uși de acces în altar.

”Biserica de lemn ridicată din anul 1744 înlocuia, probabil, o biserică în care românii ce alcătuiau comunitatea satului se rugau. În lipsa unor documente care să o înregistreze „după tradiţie parohia ar avea începuturile încă din veacul al XV-lea”. Având un plan considerat arhaic, biserica are doar două deschideri la altar, elemente care „după modul și forma de construcţie” ar permite o datare la începutul secolului al XVIII-lea. În timp biserica mai a suferit o serie de reparaţii: la 1860 a fost învelită cu „șindrilă îngustă de brad și nu cu puţină măestrie”, iar în 1916 acoperișul a fost refăcut cu șindrilă lată, reparat turnul și padimentul bisericii, lucrări care au costat 1.200 de coroane, adunate de săteni”, scrie Corneliu Gaiu în ”Topografii spirituale”.

4 comentarii

  • Praznicul, cât de micuț,
    E cu Radu și-Andreicuț.
    Cu Andreicuț și cu Radu,
    Funcția bate iar gradul.

  • Sunt un locuitor din Spermezeu și vă spun de pe acuma: La învierea din viața de apoi pe mine să nu contați. Eu nu suport să văd miliarde și miliarde de miliarde de cadavre împăiate ca în Balul vampirilor a lui Roman Polansky, un bal de dimensiuni cosmice din câte ne spun aici popii. Nu mai vreau să-l văd și dincolo pe Andreicuț turnătorul cu șerbălul pe cap și barba ortodoxă a lui Radu Moldovan. Mi-a fost de ajuns aici. Așa că dați-mi voie să vă zic că mie mi-e bugăt. Vouă, celorlalți, succes la viitoarea pravoslavnică întâlnire. Aleluia!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS