Actualitate

Bistriţa Civică: Premii între 600 şi 1.500 lei la concursul ”Cunosc valorile Bistriţei?”

A doua ediţie a concursului adresat elevilor de gimnaziu ”Cunosc valorile Bistriţei?”, organizat de Asociaţia Bistriţa Civică, are loc marţi 12 mai, în Teatrul de vară. Elevii care participă la concurs trebuie să studieze lucrări din afara programei şcolare, disponibile la Bibliotecă sau Muzeu.

”Scopul acestui concurs este de a implica elevii oraşului în viaţa comunităţii, temele fiind în strânsă legatură cu viaţa în comunitate. Elevii care se vor înscrie la concurs vor trebui să studieze lucrări din afara programei şcolare, disponibile la Biblioteca Judeţeană sau la Muzeul Judeţean. Astfel, elevii vor cunoaşte valorile vechiului nostru burg, pe care îl vor îndrăgi mai mult şi, cu siguranţă, vor participa mai activ la viaţa comunităţii în viitor. Concursul îşi propune să contribuie la consolidarea conştiinţei civice de apartenenţă la o comunitate cu istorie foarte bogată, stârnind dorinţa de a contribui la dezvoltarea oraşului, de a-l plasa între oraşele de frunte din Transilvania şi din întreaga ţară, să redevină ”cetatea” vestită din nord-estul Transilvaniei”, a precizat Bistriţa Civică.

afis cunosc valorile bistritei 15Concursul se adresează elevilor din ciclul gimnazial din toate şcolile municipiului Bistriţa. Echipele vor fi alcătuite din 3 elevi. Nu este obligatoriu să fie colegi de clasă sau de la aceeaşi şcoală. Concursul din acest an va fi organizat pe două grupe de vârstă: Clasele V-a – VI-a; Clasele VII-a – VIII-a.

 

Finala concursului se va desfăşura în data de 12 mai, începând cu ora 17.00, la Teatrul de vară. În cazul în care se înscriu mai mult de 10 echipe pe o grupă de vârstă, se va organiza o preselecţie în perioada 4 – 8 mai.

În finală vor fi patru seturi a câte 5 întrebări, primele două în sistem test grilă, ultimele două cu răspunsuri libere. În caz de egalitate, vor fi adresate întrebări de departajare, până când se poate stabili clasamentul primelor trei echipe.

Bibiliografie: 1. Topografia monumentelor din municipiul Bistriţa – Corneliu Gaiu, Vasile Duda. 2. Biserica evanghelică Bistriţa – 450 de ani – Corneliu Gaiu, Vasile Duda, Hans Franchy. 3. Bistriţa – Gabriela Rădulescu. 4. Bistriţa O istorie urbană – Oraşul medieval Gabriela Rădulescu. 5. Cetatea Bistriţei – Corneliu Gaiu, Vasile Duda. 6. Mănăstirile Bistriţei – Corneliu Gaiu, Vasile Duda. 7. Sugălete Ansamblul urban medieval – Corneliu Gaiu, Vasile Duda. 8. Manual ”Cultură şi civilizaţie la Bistriţa” – Corneliu Gaiu, Vasile Duda, Gunther Klein, Nicoleta Toma. 9. Secţia de istorie a Muzeului Judeţean.

4 comentarii

  • Consecventa Asociaţiei Bistriţa Civică (ABC) de a organiza a doua editie a concursului ”cine ştie câştigă” intitulat ”Cunosc valorile Bistriţei?”, adresat elevilor de gimnaziu este demna de apreciat. Mai in gluma, mai in serios, in legatura cu bibliografia recomandata, trebuie spus ca lucrarea lui Corneliu Gaiu si Vasile Duda, Topografia monumentelor din municipiul Bistriţa. aparuta la Editura Accent in anul 2008, inainte de mutarea statuilor dupa mintea „isteata” a primarului Ovidiu Cretu, reprezinta o capcana pentru concurenti. Cuvantul Topografie vine de la grecescul „topos” =loc si „graphein” = a scrie si inseamna descrierea și reprezentarea grafică a unui loc, în vederea întocmirii hărților. Asadar, in prezent locul monumentelor din carte nu mai corespunde cu cel de pe teren. Concurentii s-ar putea intreba, de ce a mutat Cretu statuia lui Cuza de la IJP in Piata Unirii , stiut fiind ca numele pietei se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nici o legatura cu Domnitorul Cuza. Sau de ce a fost mutata statuia lui Petru Rares din piata cu acelasi nume pentru a face loc monumentului in forma de SULA tocmai langa PREFECTURA.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS