Actualitate

Bistrița, primul oraș de sosire în Turul României. Un ciclist german s-a impus în sprintul final

Caravana ciclistă a Turului României 2022 a avut ca punct de sosire în etapa 1, care s-a întins pe 205 km, centrul Bistriței. După ce au intrat în județul Bistrița-Năsăud dinspre Maramureș, cei 123 de cicliști componenți ai echipelor din 15 țări au străbătut traseul Agrieșel – Agrieș – Târlișua – Borleasa – Lunca Borlesei – Spermezeu – Căianu Mic – Dobric – Ilișua – Uriu – Cristeștii Ciceului – Coldău – Beclean – Șintereag – Blăjenii de Jos – Sigmir – Bistrița, unde până la finișul din Piața Centrală (zona Biserica Evanghelică – Sugălete) au sprintat pe ruta str. Soarelui – str. Calea Clujului – str. Libertății – bd. Independenței – str. Gheorghe Șincai.

Pe traseul din județ, dar și la sosirea în Bistrița, cicliștii au fost încurajați de pe margine de echipe de suporteri localnici. Din acest motiv, organizatorii au considerat că a fost cea mai frumoasă etapă care a avut loc vreodată în ciclismul românesc.

Prima etapă a Turului României a fost un adevărat test de putere și răbdare pentru toți rutierii: 3 cățărări repertoriate, 2 sprinturi și aproximativ 5 ore de cursă intensă. Etapa a început cu numeroase încercări de evadare ale unor cicliști, prinși de pluton în scurt timp. Singurul grup care a reușit să se desprindă și care a rezistat până aproape de final a fost format din Cormac McGeough (Wildlife Generation) și Robin Plamondon (Premier Tech U23). Finalul a fost destinat celor iubitori de viteză. Imediat după ce evadarea a fost prinsă, echipele favoriților au început să își poziționeze cât mai bine sprinterii.

AICI VIDEO ETAPA 1

Etapa a fost câștigată de Lucas Carstensen (Germania), component al echipei Bike Aid. El a primit și tricoul roșu, destinat liderului în clasamentul pe puncte. Pe locurile 2 și 3 în această etapă s-au clasat cehul Daniel Babor (Elkov Kasper Czech Cycling Team) şi rutierul român Eduard Grosu (Drone Hopper-Androni Giocatto), căruia i-a revenit tricoul galben, pentru liderul în clasamentul general, dar și tricoul albastru, destinat liderului în clasamentul românilor. Tricoul verde a ajuns la Cormac McGeough (Irlanda), de la echipa Wildlife Generation Pro Cycling, lider în clasamentul cățărătorilor. Tricoul alb, pentru liderul în clasamentul tinerilor, i-a fost dat lui Mika Heming (Germania) de la echipa ATT Investment.

AICI REZULTATELE COMPLETE

Festivitatea de premiere a fost oficiată de președintele Federației Române de Ciclism, Alex Ciocan, primarul Ioan Turc și vicepreședintele CJ Ciprian Kecskes-Simionca.

”Este o bucurie și o onoare să fim parte în acest proiect generos care se află la a 55-a ediție. Bistrița vă primește cu brațele deschise. Orașul încurajează mobilitatea verde. Avem 27 de km de piste pentru cicliști în diferite etape de execuție și le mulțumesc bistrițenilor pentru răbdarea pe care o au și pentru curajul de a schimba, până la urmă, modul de abordare. De la mașină la bicicletă și la mersul pe jos e o distanță destul de scurtă atunci când crezi într-un proiect, când îți dorești un aer mai curat, un oraș mai generos pentru toată lumea. Le mulțumesc bistrițenilor pentru înțelegere, orașul este plin de șantiere dar am făcut-o și pe asta, i-am primit pe cicliști, suntem pe harta Turului României și cred că este un lucru important”, a spus primarul Ioan Turc.

Prima etapă, câștigată de spectatori!

Etapa 1 din Turul României 2022 a marcat o bornă importantă: a oferit un spectacol demn de orice competiție ciclistă internațională, nu doar pe drum, ci mai ales pe marginea lui. Sute de oameni s-au adunat pe traseul care a pornit de la Satu Mare, la Spermezeu, Căianu Mic și mai ales la Beclean, unde parcă a ieșit tot orașul să încurajeze sportivii și să salute caravana ciclistă. La Bistrița, cicliștii locali i-au întâmpinat pe profesioniști pe cățărarea de dinainte de oraș, iar la sosire zeci de oameni au aplaudat efortul de peste patru ore al sportivilor din caravana Turului României. Finalul de etapă a fost de poveste, cu românul Eduard Grosu care, mulțumită rezultatului de la contratimp din ziua precedentă, a îmbrăcat tricoul galben de lider în clasamentul general.

Cursa a fost extrem de nervoasă la început – mai mulți cicliști au încercat să evadeze din pluton, pentru că, într-o etapă de peste 200 de km, pe un traseu fără provocări, exista o șansă destul de mare ca victoria să le revină. După o oră derulată la o viteză medie de 45,6 km/oră, au reușit să se distanțeze de pluton cicliștii Cormac McGeough (Wildlife Generation), Robin Plamondon (Premier Tech U23), care și-au disputat cele trei cățărări și cele două sprinturi intermediare de pe traseu. Etapa a fost câștigată la foto finiș de Lucas Carstensen, a cărui echipă, Bike Aid, a pedalat astăzi cu banderolă neagră pe braț, în onoarea unui fost membru al echipei germane, kenianul Suleiman Kangangi, care a murit săptămâna trecută în timpul unei competiții desfășurate la Vermont, Statele Unite ale Americii, după o căzătură survenită pe o porțiune pe care se pedala cu viteză mare. Pe locul doi a terminat cehul Daniel Babor (Elkov-Kasper), iar pe trei românul Eduard Grosu (Drone Hopper-Androni Giocattoli).

Însă câștigătorul detașat al etapei 1 din Turul României 2022 a fost spectatorul de pe marginea drumului: sute de oameni au ieșit să întâmpine caravana ciclistă în aproape toate localitățile de pe traseu. La Căianu Mic, cicliștii au fost primiți cu aplauze și mesaje de încurajare imprimate pe un banner uriaș: ”Frumoasă organizare! Felicitări! A fost o mare onoare pentru noi să vă putem întâmpina chiar la noi acasă. Mult succes!”, a transmis Paul Știr, primarul comunei Căianu Mic. ”Ne-am bucurat din suflet și autentic! Să le transmiteți tuturor cicliștilor că Turul României ne va rămâne în inimi mereu!”, a transmis și Mihaela Hiticaș, consilier de comunicare la Primăria Beclean.

Înainte de finișul de etapă, în centrul Bistriței a avut loc ”Cursa copiilor”, la care s-au înscris aproape 150 de copii pe șase categorii de vârstă: Copii A, născuți între 2008-2009; Copii B, născuți între 2010-2011; Copii C, născuți între 2012-2013; Copii D1, născuți între 2014-2015; Copii D2, născuți între 2016-2017; Pișpirici, născuți între 2018-2020 (au putut concura și cu triciclete sau biciclete fără pedale).

Joi 8 septembrie se pleacă în etapa a 2-a, din Bistrița. Startul festiv este programat, tot din Piața Centrală, la ora 12.00, pe traseul str. Gheorghe Șincai – bd. Independenței, iar startul efectiv se dă la Viișoara la 12.15. Traseul etapei 2 (169 km): Bistrița – Viișoara – Sărățel – Herina – Galații Bistriței – Lechința – Matei – Fântânele – Moruț – Budești – Budești Fânațe – Țagu – Sărmășel Gară – Satu Nou – Sânpetru de Câmpie – Pârâu Crucii – Șăulia – Miheșu de Câmpie – Sărmașu – Raciu – Voiniceni – Târgu Mureș.

Până joi după-amiază, circulația în zona centrală a Bistriței este restricționată (Independenței, Șincai, Piața Centrală, Dornei, Piața Unirii, Liviu Rebreanu).

28 comentarii

  • Deasemenea vă mulțumesc că ați pus link-ul live cu această etapă pe care am urmărit-o pe PC. Iar când băieți sau apropiat de Bistrița am plecat să-i văd în realitate, recunosc că am plecat cu mașina și nu cu bicicleta pentru a fi mai rapid și nu cumva să-i pierd.

    • Pe Libertăți se văd pe marginea drumului și containere cu gunoi pline cu vârf neridicate. Penibil, dacă și când știu că se filmează și se dă la TV administratori orașului lasă gunoiul în mijlocul drumului atunci orașul ăsta chiar nu mai are nicio șansă.

    • Ia spune ce i asa de frumos pe strada Clujului?Fara contextul cursei cicliste?V ati crezut si voi amaratilor spectatori la turul Frantei.Reveniti va la realitatea gropilor,a santurilor necuratate,a buruienilor cat gardul,a lucrarilor incepute de anul trecut si neterminate a sandramalelor construite dupa zona folclorica din care provin proprietarii si multe altele.

    • Sunt vile foarte frumoase pe strada Calea Clujului. Mie în plac , nu sunt ca cuburile urîte făcute de dezvoltatori sau casele lipite una de alta și cu ferestrele în stradă de nu poți să mai respiri.

    • In piffkinesiche land tot asa se construiesc vilele dupa cum il taie pe fieczre schweinbauer kopf ul? Una la liziera ,una la sosea si intre ele campuri cu buruieni?

    • Sunt vile cochete una și una pe strada Calea Clujului, sper să le fie interzis dezvoltatorilor să construiască blocuri pe această stradă. Ar fi o mare insolență din parte Primăriei dacă ar permite să se strice și această stradă frumoasă cu blocuri.

    • Este frumoasă strada Calea Clujului fiindcă fiecare om care locuiește acolo a încercat să-și facă casa PE GUSTUL lui cât de FRUMOS a putut el fără să facă rabat de la calitate , eu spun că oameni de acolo chiar au reușit să-și facă case foarte faine. Ar fi o nedreptate și o bătaie de joc pentru strădania lor dacă pe strada Calea Clujului ar apărea urîțenile de locuințe colective steriotip fără nicio noimă.

    • Pe strada Calea Clujului sunt necesare construirea de piste de biciclete și trotuare pe ambele părți a străzii. Este ciudat că nu sau construit până acum după atâția ani.

    • Sunteti superbi voi sarantocilor ,numa voi stiti cum rezistati ,v ati facut casoaie cu 10 camere si stati in doua .Sa va vedem cum platiti impozitele dupa noua OG cu grila notariala ca baza de calcul si cum va incalziti caminele alea culturale tip colhoz. Care aveti garduri din lemn o mai duceti.De aia sunt vreo 5 anunturi de vanzare pe calea Clujului? Si ce frumos e aproape de halda de zgura…o sa cada pe voi.Niste case de neam prost ,sa va puneti si turnuletze.Unii aveti.

    • Speranțe deșarte în curând vor apare blocuri și acolo ca și PUZ -ul făcut cu fentă pe Ioan Căianu va fi distrusă și strada Calea Clujului. Ăștia nu se opresc de la nimic în goana lor după bani vor să distrugă totul. Mai nou vor să distrugă și șanțul de gardă care protejează zona de inundații.

    • Noul slogan de după alegerile locale din Bistrița : Noi nu oprim dezvoltarea orașului noi îl distrugem și-l mutilăm.

  • Daca stiau ciclistii astia un pic de respect ,trebuia ca pe o bucata de traseu sa conduca plutonul chiar domnul primar,cu tzoagla si cu tinuta cu pantofi cu spitz din clipul din campania electorala si cu banderola de primar.Merita acest privilegiu pentru ca datorita dansului se pot organiza asemenea evenimente de anvergura mondiala intr un oras care arata ca dupa bombardament.

  • Am fost pe dealul Sigmirului unde an văzut super atacurile cicliștilor. Î-mi pare rău că nu a fost semnal și nu au fost trimise la televizor fiindcă a fost frumos.

  • Iar ne-am făcut de kaka, la startul etapei 2 sau văzut ” splendid ” la TV toate spărurile de pe strada Șincai. Nu se putea alege un loc fain din Bistrița unde să fie startul pentru a se evita să ne facem din nou și din nou de cacao ?

  • Câștigători cățărări de la Bâlea Lac din etapa de azi: 1. cehul Jakub Otruba, 2. englezul Mark Stewart , 3. românul Cristian Răileanu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS