“Bucătăria nu înseamnă numai să faci mâncare. Trebuie să ştii microbiologie, puţină chimie”, ne-a spus una dintre absolvente, Leontina Dosan (foto stânga alături de Otilia Râpan, director AJOFM Bistriţa-Năsăud), care spune că a învăţat în ceşe şase luni de curs “de toate”. Este şomeră de mai mult timp, însă nu şi-a pierdut speranţa că, la un moment dat, va găsi de lucru. A urmat toate cursurile care i s-au părut potrivite.
“Nu am făcut doar un singur curs. Am urmat încă un curs de contabilitate şi vreau să mai urmez şi alte cursuri fiindcă nu se ştie niciodată în ce domeniu îmi găsesc de lucru. Cursul acesta însă mi-a plăcut foarte mult. Doamna profesor ne-a învăţat o grămadă de lucruri interesante, ne-a tratat ca pe copiii ei şi îi mulţumesc. A avut răbdare să ne înveţe mulţi termeni pe care nu îi cunoşteam şi fără de care nu se mai poate să practice bucătărie modernă fără să îi cunoşti. Eu am mai lucrat înainte, dar nu am avut calificare, iar multe lucruri nu le-am înţeles. Acum însă ştiu mai bine ce înseamnă fiecare şi sper că îmi voi găsi de lucru într-o echipă care să mă inspire şi de la care să am ce învăţa în continuare”, ne-a spus doamna Dosan.
Petrea Sângeorzan (57 de ani) a urmat la rândul lui cursul de bucătar: „Am cochetat cu bucătăria de când eram mic. Întrucât viaţa m-a adus în ipostaza să fiu şomer, mi-am spus că e bine să profit de oportunitate şi să urmez cursul acesta. Mă bucur că se realizează la noi aceste cursuri. Aici am învăţat reţete noi, modelul de preparare a produsului. Acasă faci într-un fel, aici trebuie să te conformezi reţetarului. Eu am vorbă: nu poate un produs să nu îţi iasă bine dacă nu respecţi reţeta. Aici am învăţat că orice abatere de la reţetă e greşită. Acum, că am absolvit cursul mă gândesc să mă angajez fiindcă bucătăria se învaţă în timp, într-o echipă. Trebuie să-ţi câştigi clienţii sporindu-le încrederea în ceea ce faci tu. Trebuie să fac practică. Apoi, nu exclud să-mi deschid propria afacere. Acelaşi preparat nu va ieşi la fel din mâinile a doi bucătari”.
Printre absolvenţi am găsit şi foarte mulţi tineri care au văzut în meseria de bucătar o oportunitate uriaşă pentru lumea în care trăim, din ce în ce mai pretenţioasă şi mai dispusă să de bani pentru mâncarea bine gătită şi de calitate. Dintre ei, doi şi-au găsit deja de lucru la un restaurant din oraş după ce şef Mihai Neacşu a venit să vadă ce învaţă la curs şi să-i invite să dea o probă de lucru.
„Am început cam de o lună să lucrez cu chef Mihai Neacşu. E o experienţă extraordinară la care să ştiţi că nici nu am visat. Îmi place foarte mult şi vreau să învăţ cât mai multe. Dânsul a venit aici, la curs, şi ne-a spus că e interesat să lucreze cu unii dintre noi. Eu şi colegul meu am mers, ne-a recrutat. A fost greu la început, dar am învăţat reţetele, ştim ce vrea şi ne place. Meseria aceasta e pasiune, e artă, îmi place foarte mult şi mă bucur enorm că am urmat acest curs fiindcă altfel nu aveam oportunitatea să lucrăm cu chef Mihai Neacşu”, ne-a spus tânăra.
„A fost ceva pe moment, a venit la curs, ne-a invitat să mergem, am mers mai mulţi şi am rămas noi doi. E o oportunitate uriaşă să lucrăm cu chef Mihai Neacşu. E un om de la care avem de învăţat, sperăm să ne îndrume şi să lucrăm şi cu alţii. Dacă nu veneam la cursul acesta, ratam ocazia să-l întâlnim. Dacă refuzam invitaţia lui, eram cel mai mare fraier”, ne-a spus şi Mihai.
Profesoara Viorica Rusu, cea care i-a instruit pe cei 21 de cursanţi, e foarte mândră de performanţele lor.
„Vă spun sincer că, în proporţie de 80%, cursanţii acestei serii au vrut să stăm peste program, să mai facem un preparat, să mai înveţe ceva. Faptul că 12 dintre ei şi-au găsit deja de lucru cred că spune ceva despre ei şi meseria pe care şi-au ales-o. Mă bucur mult pentru ei şi le urez mult succes în carieră. Sunt sigură că îl vor avea fiindcă sunt pasionaţi şi dornici să inoveze în bucătărie”, a declarat ea.
Directorul AJOFM Bistriţa-Năsăud, Otilia Râpan, i-a felicitat pe absolvenţi pentru alegerea făcută, dar şi pentru că, la finalul celor şase luni de pregătire au demonstrat cât de mult au evoluat.
De altfel, dovadă în acest sens au fost platourile pe care cursanţii le-au aranjat cu măiestrie arătând că sunt gata să demonstreze oricui că şi Bistriţa poate da ţării un viitor Master Chef!
Foarte bine/ felicitari. asa trebuie facut. bravo.
Bravo,felicitari doamnei Rusu Viorica si mult succes fostilor studenti
Un exemplu de urmat…
Multumesc !
Multumesc pentru cuvintele frumoase! Doresc ca tot mai multi someri sa se indrepte catre cursurile care se organizeaza.