Actualitate Recomandări

Bugetarea (ne)participativă. Turc: Suntem la început. Trei propuneri merită analizate

Bugetarea participativă, trâmbițată în campania electorală, nu se regăsește în bugetul de venituri și cheltuieli al orașului pentru anul în curs. Cel puțin asta reiese din întrebarea adresată executivului de consilierul USR PLUS Nicolae Pavelean.

”Nu am văzut prins în bugetul anului 2021 partea de bugetare participativă. Mai mult decât atât, știu că mi-ați promis, domnule primar, că, până la stabilirea bugetului pe 2021, vom lucra și vom decide asupra formei unui proiect de bugetare participativă care să prevadă un anumit procent din bugetul local asupra căruia cetățenii să poată hotărî. Aș vrea să știu care e stadiul”, a întrebat alesul USR PLUS.

Primarul i-a răspuns: ”Am identificat trei propuneri care merită analizate și avute în vedere pe execuția bugetului acestui an. Mă refer la realizarea unui teren de sport la Ghinda, sistem colectare PET-uri – e cât se poate de oportună o astfel de investiție – și iluminat treceri pietoni, un obiectiv pe care îl avem în vedere și el va fi implementat cel puțin parțial pe execuția acestui an. Urmează să stabilim un regulament pentru componenta de bugetare participativă. Suntem la început. E primul exercițiu pe care îl facem. Va trebui să promovăm cât se poate de puternic principiul de bugetare participativă, astfel încât oamenii să vină cu idei de bună calitate care să poată fi într-adevăr cuprinse în bugetele anilor viitori”.

În 1 februarie 2021, același Nicolae Pavelean observa că bugetarea participativă, care le permite cetăţenilor să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea localităţii lor era, deocamdată, la Bistrița, la stadiul de teorie ce nu are suport logistic pentru a fi pusă în practică. ”Am văzut că zilele trecute s-a lansat și secțiunea de bugetare participativă – lucru care nu face decât să ne bucure. Aș dori să știu dacă există un regulament clar cu privire la modul de derulare a acestui proces care să stabilească toate etapele care trebuie parcurse în cadrul lui, cât și bugetul pentru proiectele ce urmează a fi alese. Consider că un asemenea regulament ar trebui să fie adoptat printr-o Hotârâre de Consiliu Local și aș dori să știu dacă există în derulare un asemenea proiect de hotărâre. Reprezentanții USR PLUS suntem deschiși la participarea în dezvoltarea unui asemenea. Încă din 2019 am cerut să fie implementat”, a spus Nicolae Pavelean.

Primarul Ioan Turc i-a răspuns că aplicația City Health este ”una cu configurații prestabilite, cu modul pentru sesizări, pentru bugetare participativă și pentru sondaje”. ”Am închiriat această aplicație și ea va funcționa până în momentul în care vom avea o aplicație dedicată pentru municipiul Bistrița realizată de către cei de la Indeco și care va fi furnizată odată cu noul site și cu aparatura, etc. Avem nevoie de un regulament pentru bugetarea participativă și vom intra într-o ședință de CL cu o propunere de regulament până la ședința de CL în care vom adopta bugetul sau cel mai târziu în ședința aceea”, a spus Turc.

Ședința de adoptare a bugetului local a avut loc deja și nu s-a venit cu nicio propunere în acest sens nici înainte și nici în timpul ședinței.

Bugetarea participativă a fost adoptată în anul 1989 în Brazilia, în ultimii cincisprezece ani extinzându-se şi în Europa. Funcţionează în peste 1 500 de oraşe din întreaga lume, dintre care aproximativ o sută de oraşe în care este implementat bugetul participativ pot fi găsite la vecinii români (de ex., Cluj, Sibiu).

Scopul bugetului participativ nu este numai acela de a repartiza o anumită sumă de bani, deci nu este vorba de un program de granturi cu o nouă denumire. Scopul bugetului participativ este de a implica locuitorii în dialogul privind formarea locului în care trăiesc, de a arăta oamenilor care sunt posibilităţile localităţii şi modul în care pot contribui la formarea acesteia, precum şi de a învăţa Primăria cum să asculte cetăţenii şi cum să comunice în mod eficient şi constructiv cu ei. O parte importantă a bugetului participativ o constituie întâlnirile publice şi dezbaterile privind propunerile în cadrul cărora se pot naşte noi relaţii între vecini şi o atmosferă constructivă și plăcută în localitate.

6 comentarii

 • Ioan Turc – un mare mincinos, sau un impotent?
  Dintre toate promisiunile din campanie s-a realizat ZERO. Chiar nu mi-am imaginat că demagoia si minciuna pot fi aduse la perfecțiune. Păcat de orașul nostru. Ogâgău, așa cum e el, e mult peste Turc.

  • Esti nebun cu spume. Cum poti insulta asa, fara niciun temei?
   Ia mai verifica ce s-a promis si cat s-a realizat in primele luni dintr-un mandat de 4 ani, mai ales ca bugetul e aprobat de doar cateva zile.

  • Buget participativ,audit, organigramă,schimbare,respect pentru cetățeni, audiențe…Minciuni electorale!!! În schimb asistăm la hora de înfrățire a primarului cu gașca lui Crețu, aceeași oameni bine plătiți care conduc după modelul vechi și pe care îi mai și laudă primarul uitând parcă, că aceștia sunt postacii psd care îl denigrau in campanie și o fac în continuare pe la spate.Cat de naiv ,incompetent,sau ne bărbat să fie acest primar? Dezamăgire totală! Și surprizele vor continua..!

 • In 12 aprilie am inregistrat si depus atat online cat si in scris si inregistrat o informare cu 17 puncte privind ideile mele fata de Bugetul 2021.
  2. Alaturi de Bistrita Civica am semnat si o CONTESTATIE la proiectul bugetului. Insa am aflat cu stupoare ca cei de la Compartimentul Acte din Primarie nu a introdus aceste documente pe agendele consilierilor decat in ziua votarii bugetului, in ziua sedintei. Ca atare toti consilierii nu au stiut ce-i de capul lor fata de acest subiect . Reactia mea a fost una fireasca si le-am trimis la toti a doua scrisoare cu titlu semnificativ RUSINICA in care le-am spus ca si pe vremea pesedeului eram mai bine bagati in seama decat cu cele 20 de abtineri ale lor care ne demonstreaza noua ca baietii nu au chef sa discute despre o participare CIVICA fata de actul administrativ. La Bistrita acest concept nu exista !

 • Chiar atât de greu este să facă o aplicați în care, noi prostimea, să fim întrebați dacă suntem de acord cum și pe ce se cheltuie banii? Să lase oamenii să-și prezinte ideile și propunerile!
  Nu se dorește acest lucru! Cum mai pot ei să pună în aplicație toate aberațiile și prostiile din care fură? Nu veți vedea bugetare participativă la Bistrița prea curând!

 • GARGARĂ !!! Vorbă multă și realizari ZERO, asta caracterizează administrația de dreapta a orașului. O mare dezamăgire! „Ciuma roșie” pesediștii spuneau AM FĂCUT, iar peneliștii spun VOM FACE! asta e diferența.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS