Actualitate

Buletinele de vot nu pot fi fotografiate de nimeni, avertizează Reghina Berari, preşedintele BEJ

Preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de voatre din Bistriţa şi localităţile învecinate au aflat joi de la judecătorul Reghina Berari că nimeni nu are voie să fotografieze buletinele de vot, nici măcar cei care pun ştampila pe ele. Preşedintele BEJ le-a atras atenţia celor responsabili de bunul mers al votării să facă ce este necesar să împiedice acest lucru.

La instruirea care a avut loc la Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”, judecătorul Reghina Berari le-a precizat pas cu pas celor prezenţi ce trebuie să facă în zilele care urmează şi care sunt responsabilităţile lor.

Preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare au aflat de la magistrat că răspund pentru securitatea buletinelor de vot şi a procesului de votare, pentru ştampile şi urne, pentru listele permanente, dar şi cele suplimentare. Ea a spus că, în afară de cei care locuiesc pe raza secţiei de votare, au domiciliul sau reşedinţa acolo, nimeni altcineva nu poate vota, nici măcar membrii biroului dacă aceştia locuiesc în raza altei secţii.

Reghina Berari le-a atras atenţia să fie vigilenţi atunci când înmânează alegătorilor buletine de vot pentru ca nu cumva aceştia să primească mai multe exemplare.

„Eu am primit, la un moment dat, două exemplare pentru alegerea primarului. Pe unul l-am returnat, dar s-ar putea să nu găsiţi oameni care să procedeze la fel. Aviz celor care fac parte din secţia de votare de la Şcoala Generală nr. 1 (unde va vota anul acesta preşedintele BEJ -n.r)”, a spus Reghina Berari.

Ea a atras atenţia preşedinţilor legat de urna mobilă care nu poate fi solicitată decât de persoane netransportabile care însă nu trebuie să prezinte acte doveditoare în acest sens.

„Cei care merg cu urna specială sau mobilă cum i se mai spune să fie operativi şi să aibă grijă să se întoarcă înainte să se încheie procesul de votare. Au mai fost cazuri când au trecut apa şi au venit cu buletinele ude sau când au stat pe la crâşmă”, a spus preşedintele BEJ.

În ce priveşte votarea cu însoţitor, Reghina Berari a spus că aceasta este permisă în cazul persoanelor nevăzătoare sau a celor care suferă de boli ce generează tremuratul mâinii.

„Să nu existe în schimb însoţitori de profesie ca să aveţi reclamaţii de la partide că aceeaşi persoană a intrat în cabine cu toţi cei care nu puteau vota şi le-a indicat pe ce să pună ştampila”, a declarat ea.

Reghina Berari a mai explicat şi cum se face numărătoarea voturilor, cum trebuie să fie completate procesele verbale.

„Legat de fotografierea voturilor trebuie să ştiţi că aceasta este interzisă. Nu ştiu ce metode veţi adopta să împiedicaţi acest lucru, rămâne la latitudinea dumneavoastră, dar asiguraţi-vă că nimeni nu fotografiază buletinele”, a spus Reghina Berari.

La şedinţa de instruire de joi au mai participat subprefectul Ovidiu Frenţ, şeful Direcţiei de Statistică, Mircea Chira, şeful STS, col. Dumitru Forfotă, şi un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente.

Cristiana Sabău

   

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS