Actualitate

Calitatea apelor, ”relativ bună”. PET-urile şi gunoaiele, principala sursă de poluare

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, Petru Drăgan, a declarat că nu se semnalează poluări masive pe râurile din judeţ şi că marea problemă o constituie gunoaiele aruncate în apă. În cadrul campaniei ”Luna pădurii” vor fi plantaţi peste două milioane de puieţi, în multe locuri pentru refacere şi completare.

”Nu sunt probleme deosebite cu calitatea apei, nu au fost semnalate poluări masive sau mortalitate piscicolă. Apare acea poluare periodică în zona Rodna, în urma fenomenului de furt vechi din mină, se scurg apele de mină. Este prezentă însă aşa numita poluare mecanică, PET-uri, gunoaie aruncate. Sper ca odată cu deschiderea depozitului de deşeuri de la Tărpiu să scadă aceste efecte poluante ale râurilor. Monitorizăm zilnic punctele nevralgice. Calitatea apei este relativ bună”, a spus Petru Drăgan (foto 1) la şedinţa Colegiului prefectural.

El a propus ca zona de câmpie, cea mai afectată de secetă în judeţ, să fie alimentată cu apă direct de la Colibiţa, subprefectul Ovidiu Frenţ precizând că acest proiect va fi introdus în strategia de dezvoltare a judeţului.

Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj, Istrate Şteţco (foto 2), a precizat că va fi parcursă cu lucrări de împăduriri integrale o suprafaţă totală de 275,15 ha din care 28,3 ha sunt proprietate publică a statului şi 246,85 ha proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, urmând să fie plantaţi peste 1,37 milioane de puieţi. De asemenea, se vor face completări în plantaţiile înfiinţate în fondul forestier  în anii anteriori, pe o suprafaţă de 74,86 ha unde se vor folosi peste 370.000 de puieţi din care circa 35.000 în pădurile proprietate publică a statului şi peste 335.000 în pădurile proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale. Peste 294.000 de puieţi vor fi folosiţi pentru completări şi refaceri în perimetrele de ameliorare a terenurilor degradate înfiinţate în anii anteriori în raza judeţului nostru. Se vor efectua completări şi în perimetrul de ameliorare din Comuna Dumitriţa, pe o suprafaţă de 58 ha, lucrare contractată de către Consiliul Judeţean şi finanţată din Fondul de Mediu.

Marea majoritate a puieţilor folosiţi pentru executarea acestor lucrări sunt produşi în pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice Bistriţa, ale ocoalelor silvice private şi în pepinierele particulare din raza judeţului. În această perioadă, acolo unde condiţile meteo permit, se desfăşoară lucrări de scoatere a puieţilor din pepiniere, transportul şi plantarea lor în şantierele de împăduriri, pentru a folosi avantajele excedentului hidric din sol determinat de topirea zăpezii.

Prefectul Ioan Țintean a declarat că în ”Luna pădurii” va avea loc ”un adevărat concurs de împăduriri între primării şi alte instituţii”, în paralel cu acţiunile de ecologizare a apelor.

Caius Diugan (foto 3), comisar şef la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, şi Anton Varga (foto 4), directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, au anunţat programul acţiunilor de inspecţie şi control pentru perioada sărbătorilor pascale.

Până în 10 mai, Comisariatul Judeţean Pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud va efectua acţiuni de control şi supraveghere privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale, respectiv: carne (în special carne miel), preparate din carne, ouă, vopsea de ouă, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri, etc.), ciocolată, produse din ciocolată, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grăsimi vegetale, vin, precum şi acţiuni de verificare a modului de etichetare, prezentare, publicitate şi comercializare a peştelui, preparatelor din peşte preambalate şi conservelor din peşte. Acţiunile de control privind calitatea produselor  alimentare, în special a celor specifice sărbătorilor pascale, vor viza şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural.

1 istrate stetco 2 caius diugan 3 anton varga  tintean frent 22 mar

2 comentarii

  • Da, cred ca afirmatia ” Este prezentă însă aşa numita poluare mecanică, PET-uri, gunoaie aruncate. Sper ca odată cu deschiderea depozitului de deşeuri de la Tărpiu să scadă aceste efecte poluante ale râurilor. Monitorizăm zilnic punctele nevralgice. Calitatea apei este relativ bună” …. este adevarata, culmea !
    Mai precis, calitatea apelor este relativ buna se bazeaza pe urmatoarele argumente :
    – nu este contaminata radioactiv.
    – este o poluare sezoniera, in conformitate cu traditiile locale.
    – Nu se vad pesti morti din cauza puhoaielor cu ape tulburi rezultate si din topirea zapezii, deci acestia nu exista !
    – Poluarea mecanica de pe Somes , Bistrita, Budac si alte vai si paraie vine de la bastinasii nostri nu de la unguri, turci, bulgari !
    – Apa este relativ buna daca o bei numai dupa umplerea stomacului ( depinde daca esti vegetarian sau nu)….pe nemancate nu prea merita!
    Iata argumentele care nu s-au spus in declaratia de mai sus!

  • Sper că garda de mediu va amenda primariile care nu au mobilizat oamenii să igienizeze malurile râurilor.Bine că au făcut angajări ….
    Am fost zilele trecute pe valea Rebrei.Un peisaj mirific,oameni gospodari şi…plin de pungi pe malul râului.Cine ar trebui să cureţe?
    Dacă fiecare om ar curăţa malul râului din dreptul casei sale ,dacă am educa adulţii şi apoi copiii ,dacă……

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS