Actualitate

Camelia Tabără: Dacă vor salarii mai mari cu 25%, cadrele didactice să facă voluntariat

Profesorii care fac voluntariat în timpul lor liber, cei care se implică în Programul "Şcoală după şcoală" şi în alte activităţi ar trebui să primească gradaţii de merit. "E o inflaţie de calificative foarte bine în toate şcolile. Sunt unii care şi-au dat punctaj maxim şi s-au supărat când le-am tăiat din cele o sută de puncte. E imposibil să ai punctaj maxim", a spus inspectorul general Camelia Tabără.

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără le-a cerut directorilor de şcoli să ţină o evidenţă clară a muncii prestate de fiecare dascăl pentru ca, de acum, gradaţiile de merit să fie acordate corect.

„Sunt colegi care intră la clasă şi atât. Avem pe de altă parte sarcini ingrate pe care nu avem cui le repartiza fiindcă toţi ridică din umeri. Cred că e bine să ne reamintim, şi să reamintim inclusiv sindicatului, că noi suntem plătiţi pentru 40 de ore pe săptămână care înseamnă timpul direct de 18 ore şi timp indirect de 22 de ore. De acolo încolo vorbim de timpul voluntar. Vizavi de timpul indirect, poate începeţi să-l măsuraţi şi să începeţi să cereţi justificarea lui. Te duci în asistenţă şi se vede, chiar dacă nu eşti de specialitate, dacă e o lecţie care se face de un profesor care pur şi simplu intră la clasă sau dacă lecţia a fost gândită, pregătită, au fost materiale anexe care au necesitat timp. Până la urmă, 22 de ore împărţite la cinci zile înseamnă că avem obligaţia patru ore pe zi să ne pregătim lecţiile de a doua zi”, a spus Tabără.

Inspectorul general a spus că este inadmisibil să se dea o lucrare de control în septembrie, iar aceasta să nu fie corectată decât în noiembrie. „Atunci vă rog să-l întrebaţi pe colegul respectiv cum se justifică cele 22 de ore de timp indirect. O lucrare dată în septembrie şi adusă de Crăciun nu ştiu dacă are vreo valoare sau dacă mai putem vorbi de calitate şi de act didactic direct”, a adăugat ea.

Timpul voluntar, a explicat inspectorul general, este cel care depăşeşte cele 22 de ore, ea apreciind că sunt foarte mulţi profesori implicaţi în activităţi pe care le fac cu „foarte multă dăruire”.

„Mergem în inspecţii în şcoli care nu sunt dintre cele cu pretenţii şi vedem lecţii foarte frumoase şi tineri care se străduie foarte mult. Vizavi de timpul voluntar, aici ar trebui cumva să recompensăm cu gradaţie de merit şi avem obligaţia să facem măsurătoare fiindcă se primeşte, în plus, la salariu 25%. Să alegem şi să delimităm lucrurile. Voluntariatul nu se impune, dar sunt colegi care vor să facă orice sacrificând din timpul lor liber, iar alţii care nu vor să facă voluntariat. Niciun fel de problemă, e zona în care nimic nu se poate impune. Însă trebuie să vedem că avem exemple care ne pot folosi de model. Primăria Bistriţa, prin Serviciul de Tineret şi Sport, a construit un nucleu de consultaţii şi acolo fac ore pentru bacalaureat numai pe bază de voluntariat. O fac serios şi consistent. (…) Mai e şi Programul Şcoală după şcoală care are două componente. Sunt părinţi dispuşi să plătească ore de toate felurile. Grija noastră e ca demersul să fie legal. Mai este însă şi componenta de alternativă pentru copiii cu probleme, care ajung acasă şi nimeni nu îi întreabă de teme, iar în şcoală să fie dascăli care îi ajută la lecţii. Ne-am propus, împreună cu doamna Smaranda Florean – inspector pentru învăţământul primar -, să începem în şcolile bistriţene să dezvoltăm această componentă. La Consiliul consultativ a lansat această ofertă şi sunt foarte multe învăţătoare care vor să lucreze în sistem de voluntariat pe această structură. Sperăm să începem din ianuarie 2014. Vrem să o facem corect, iar în timp să o putem recompensa cu nivelul de gradaţie”, a mai spus inspectorul şcolar general.

Camelia Tabără a spus că ISJ are în vedere şi proiecte educaţionale de consistenţă. „Monica Buboly, inspectorul de specialitate, a contactat foarte mulţi parteneri, a vorbit cu multă lume şi avem din partea oamenilor din afara sistemului ofertă să iniţiem aşa numitele Hobby-cluburi în care să-i ţinem pe copii pe lângă noi şi să nu-i lăsăm pradă străzii şi ispitelor de acolo. Dacă vom reuşi să le facem, cu siguranţă că foarte mulţi dintre colegii noştri vor rezona şi vor veni alături de noi asumându-şi că o fac dincolo de obligaţiile de catedră”, a spus inspectorul şcolar general.

Camelia Tabără a adăugat că e „o inflaţie” de calificative „foarte bine” în toate şcolile.

„Cred că e zona în care nu suntem corecţi şi riguroşi. Nu ezităm să-i ierarhizăm pe copii, facem topuri, dar când e vorba de noi, toată lumea ia foarte bine, dacă se poate chiar 100 de puncte. Chiar am avut această mirare că o doamnă profesoară care s-a autoevaluat cu 100 de puncte a venit foarte mirată de ce i s-au luat din puncte. E foarte clar: fiindcă nu a fost monitorizată. E imposibil să ai punctaj maxim! Sunt activităţi extrem de variate şi nu ai cum să faci din toate. Cred că noi trebuie să începem şi să dăm un ton, să arătăm care e baremul şi, cu siguranţă, atitudinea va fi alta. Nu mi se pare incorect să dăm calificative „foarte bine” tuturor faţă de numărul mare de colegi conştiincioşi care fac de toate şi sunt mâna noastră dreaptă şi pe care ne bazăm. Sunt şi alţii care se strecoară pe lângă ei şi, până la urmă, când ajungem la restrângere de activitate ni se spune că are probleme. De unde să ştim dacă a fost mereu evaluat cu „foarte bine”?”, a mai spus Tabără.

Inspectorul general a declarat că, în opinia sa, directorii ar trebui să aibă un fond de premiere la dispoziţia lor de circa 4% aşa încât să-i poată recompensa pe profesorii care muncesc.

Cristiana Sabău

13 comentarii

  • Praf in ochi comunisto-pesedista. Chiar crezi ca mai sunt multi prosti care sa te si creada. Dar ai un tupeu de nesimtita. Crezi ca fostii colegi nu te cunosc cate parale faci? Dar toate vor veni la vremea lor, mai repede sau mai tarziu.

    • corect, ar trebui si in ISJ astfel de criterii d ecompetenta, nu lipitori de afuise ajunsi inspectori de specialitate…

  • Tanti Tabara, aveti nostalgia „muncii patriotice” si a practicii agricole de dinainte de 1990, se vede. Iarasi punem elevii sa adune recolta, sa stranga castane si sa mature strazile?

  • D-nele Dan cred ca ar trebui sa vorbiti mai civilizat despre un om de care nu stiti nimic profesional vorbind. Daca aveti curaj dati-va numele adevarat pentru ca e clar nu ati facut parte din colectivul de dacali ai scolii unde profeseaza dansa, sau daca faceti parte ati reusit sa treceti neobeservat si probabil asta va doare.

    • crina, poate o fi fost ok tabara ca director la andrei, ca inspector general insa lasa muuuuuuuuult de dorit, ii sufla o gramada in ,,zama”, ce sa faci politica e mai presus de profesie la tanti tabara.

    • Draga Crina, poti fi un bun profesionist, dar comportamentul sa lase de dorit. A ameninta dascalii este o meteahna comunista, iar faptul ca ameninta este un comportament de nesimtita. „Comunista nesimtita” poate din functia pe care o are doar sa aplice legea, si ar face bine sa o aplice.

  • Cand or sa faca voluntariat hotii din guvern, atunci or sa vada si la noi cat voluntariat se face ca la prosti. Intr-o tara unde drepturile omului sunt calcate in picioare chiar de cei de la FMI care stabilesc cine moare si cine nu, sa faca voluntariat ipocritul de politician. Nici nu ar trebui sa deschida gura astia la cum trateaza copiii si viitorul lor din tara asta. Intr-o scoala nu ar investi nici banii de la deplasarile de pe o luna si cer voluntariat tot la cei ce-l fac deja???

  • Cadrele didactice fac voluntariat zilnic . Salariile lor sunt atat de mici incat e zilnic voluntariatul. Doamna inspector general, nu toti au salariul d- voastra!!!!!!! Fiti mai temperata daca vreti sa mai traiti bine!!! Deja ati emis mult prea multe amenintari. Nu uitati ca fiecare pasare pe limba ei piere!!!!!

  • E tipic romanului ajuns intr-o functie de conducere. Daca nici un inspector general nu isi apara profesorii, cine sa o mai faca?D-na Tabara cum mai zic si alti colegi, munca in scoala e una de voluntariat, pe langa orele de curs, pregatirea pentru ore, fise, teste, etc, sa nu uitam de zecile de comisii din care facem parte, aia munca de voluntariat :)).Nu noi am gresit ca ne-am facut profesori, ci credem ca avem vocatia de a fi profesori. Profesorii au ajuns carne de tun pentru toata lumea, elevii tot mai nesimtiti cu tot mai multe drepturi, presa care nu scapa nimic, guvernul care isi bate joc de ei, iar mai nou inspectoratul arunca cu noroi cat il tine puterile. Ce salariu aveti doamna inspector? Oricum banuiesc ca peste 2000 de lei. Un debutant castiga 830, iar atunci cand au fost taiate cu 25 %, castiga 600. E penibil.In Romania traiesti bine cu 2000 de lei, dar cu 830 nu prea, iar un debutantant face voluntariat pe bune, planuri de lectii obligatorii, schite, fise, teste.
    Doamna inspector probabil prinsa in aceasta miscare de nuantare vadita impotriva profesorilor ati uitat ce inseamna notiunea voluntariat, dar nu cred, cred ca stiti foarte bine, doar ca vreti putin spectacol.
    Nu ma mir ca nici inspectoratul nu mai ia partea profesorilor, deoarece in Romania Politia vrea doar sa amendeze nu sa ofere siguranta, justitia e corupta, iar parlamentarii iti vor binele…si intr-adevar ti-l iau. :))

    • În România, Legea nr.339 din 17 iulie 2006 dă următoarea definiție:

      „Voluntariatul este activitatea de interes public desfașurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială; activitatea de interes public este activitatea desfașurată în domenii cum sunt: asistență și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea.”

  • ,,Inspectorul şcolar general Camelia Tabără le-a cerut directorilor de şcoli să ţină o evidenţă clară a muncii prestate de fiecare dascăl pentru ca, de acum, gradaţiile de merit să fie acordate corect”
    – Cum gradatiile de merit nu au fost acordate corect, doamna Tabara? Nici in acest an scolar cand erati in fruntea ISJBN?? Foarte rau!
    – Doamna Sabau, cereti doamnei tabara sa faca publica fisa de evaluare a inspectorilor pt acordarea calificativului anual si mai ales sa spuna ce calificative au inspectorii de specialitate pt activitatea de anul trecut. Sau mai bine zis, este vreunul care sa nu fii luat ,,f bine”? Nu cred. Cum sa dai calificativ mai slab unui inspector numit politic, care nu a excelat in activitate. Stau si ma minunez de isnpectoarea de romana de exemplu, care nu scapa nicio ocazie de a aparea la intruniri politice si a posta apoi pe fb poze de la acestea. Mai nou vad ca face propaganda la o actiune a TSD, nu stiu de olimpiada de comunicare politica, zau asa e penibil, doamna Tabara, spuneti/i fetei sa o lase mai usor cu politica, sa nu se vada chiar asa tare cum a ajuns dumneaei in ISJ.
    Cand in ISJ o sa fie corectitudine, atunci mai veti doamna Tabara cu chestiuni de genul asta in presa. Pana atunci, lucrurile afimate tin de baliverne si de ipocrizie. Fie habar nu aveti ce se intampla in ISJ si in scoli – si e f. grav de pe pozitia in care va aflati – fie stiti si nu va pasa, pozati in reformatoarea invatamantului din BN – si e la fel de grav. Mai faceti studii de caz prin ISJ si starpiti neregulile de acolo, apoi cereti de la profesori tot ce va trece prin minte. Si va ca va trec multe, din ce in ce mai multe….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.