Actualitate

Camelia Tabără: Vom avea în continuare o mare problemă cu copiii de la Generală 2

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a spus în ultima şedinţă a ATOP că elevii de la Grupul Şcolar ”Grigore Moisil” sunt pe primul loc în topul chiulangiilor, că vor fi în continuare probleme cu cei de etnie romă care învăţau la Şc. Gen. nr. 2 şi au fost distribuiţi la alte şcoli din Bistriţa. ”Avem tot felul de proiecte cu romii, însă aceştia trebuie convinşi că este foarte important să vină în clase”.

”Am avut 800 de cazuri de violenţă în şcoală, asta însemnând un procent de 2%, ceea ce nu este mult. Probleme sunt însă cu copiii care nu vin la şcoală şi familia este neputincioasă. Problema principală este a copiilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, care nu sunt în nici un fel de şcoală, dar nu sunt nici în câmpul muncii. Şi de aici rezultă posibilii delicvenţi. Aici trebuie să reglementăm lucrurile, însă aceasta este o problemă a tuturor şi a nimănui. La Budacu de Sus, de exemplu, aproape în fiecare familie, unul din membrii familiei respective se află la închisoare. Însă trebuie să începem să lucrăm cu comisia de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean şi cu cei de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi acolo, cu o anumită tematică, trebuie identificate şcolile unde sunt probleme de acest gen şi scoase soluţii punctuale. Trebuie să încercăm, din statisticile pe care le avem, să vedem care sunt punctele slabe. I-am rugat pe cei de la Poliţie să ne dea şi nouă centralizatorul cu topul chiulangiilor. Am înţeles că Grupul Şcolar “Grigore Moisil” (fostul Industrial nr. 1) este pe locul întâi. Deci, cumva pe problematica pe care o vor identifica cei de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională să încercăm să venim cu soluţii”, a spus Camelia Tabără în ultima şedinţă a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).

Ea a precizat că vor fi în continuare probleme cu copiii care învăţau la Şcoala Generală nr. 2, desfiinţată din toamnă, chiar dacă aceştia au fost distribuiţi la alte unităţi de învăţământ. ”Probleme avem cu copii de 14-15 ani, care termină clasa a VIII-a, iar apoi nu-i mai regăsim înscrişi la nici o şcoală. Aceştia sunt copiii cu probleme. A început să se reglementeze şi problema cu decontul navetei. Deci, există şi susţinerea aceasta cu bani pentru liceu, acolo unde sunt probleme financiare. O să avem o mare problemă în continuare cu copiii de la Generală nr. 2, cu toate că noi i-am redistribuit pe toţi la alte şcoli. De asemenea, şi cadrele didactice sunt rezolvate. Noi avem tot felul de proiecte cu romii, însă aceştia trebuie convinşi că este foarte important să vină în clase şi să nu stea pe stradă, deoarece acolo sunt expuşi la tot felul de pericole. În ceea ce priveşte telefoanele mobile, noi putem să le interzicem pur şi simplu să vină cu telefoane la şcoală, dar şi în cazul acesta părinţii sunt de vină”.

Inspectorul Şcolar General a menţionat că înscrierea copiilor cu probleme la şcoli speciale este ”o poveste delicată”, deoarece nu se poate face nimic fără voia părintelui. ”Dacă părintele nu vrea să dea copilul la o şcoală specială nu-l poţi obliga. Pe de altă parte, am văzut părinţi care îl lasă pe copil la o şcoală normală, pentru că în acel copil există dorinţa de a se depăşi pe el însuşi. Şi vă dau un exemplu, cu acel Centru “Micul Prinţ”. Acolo Ana Dragu a făcut şi face lucruri minunate. Facem şi noi eforturi, însă aceasta este o problemă extrem de sensibilă şi nu putem face absolut nimic fără acordul părinţilor. Sau, aceste şcoli speciale trebuie să-şi definească succesul şcolar. Trebuie să-i măsori progresul. Pentru că sunt părinţi care spun că nu-i duc acolo pe copii pentru că acolo este o “gaură neagră” şi nu se face nimic.

Vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, preşedintele ATOP, a rugat Inspectoratul Şcolar şi Inspectoratul de Poliţie să colaboreze: ”Să se verifice barurile din apropierea şcolilor. Să se verifice şi să se vadă de ce elevii sunt acolo. Să li se ia documentele şi eventual, să se facă o adresă scrisă părinţilor. Aceasta trebuie să o gândim până în toamnă”.

5 comentarii

  • Problema e simpla, stimati tovarasi guvernanti de orice culoare politica veti fi fiind: repuneti economia in functiune, sa apara locuri de munca in tara.

  • „Noi avem tot felul de proiecte cu romii, însă aceştia trebuie convinşi că este foarte important să vină în clase şi să nu stea pe stradă, deoarece acolo sunt expuşi la tot felul de pericole”…asta este ridicol…ei sunt expusi pericolelor? De fapt comunitatea in ansamblu se afla in pericol daca acesti copii vagabondeaza, cersesc, forteaza porti si usi (cand restul oamenilor sunt la servici).
    In alte state, politia este obligata ca de la constatarea absentei la clasa a unui elev sa il ia pe acesta de acasa, sau sa il identifice prin bodegi si sa il duca la clasa, de cate ori este nevoie. Parintii acestuia sunt amendati (cu asta nu sunt tocmai de acord, pt ca nu vad cum ar putea parintele sa il forteze pe dobitoc sa mearga la scoala) daca pruncul refuza sa mearga la scoala. In cazul in care copilul se opune, politia si autoritatile statului il duc la o institutie care se ocupa de astfel de tineri, insa nu ramane pe strazi sa bantuie. Oricum, politia este cea care ii aduna de pe strada pe acesti copii, precum tot ea il ridica pe tanar de acasa dintre asternuturi si il duce fortat la scoala.
    Pedagogii sunt pe de alta parte cei care stabilesc incadrarea la clasa (nu parintii!!, adica daca ei constata ca, copilul nu face fata clasei, acesta este mutat intr-o clasa inferioara, respectiv intr-o scoala speciala. Parintii evident ca nu doresc sa recunoasca ca, copilul lor ar putea avea probleme (sunt si eu parinte, si copilul meu are diverse deficite, asa ca va rog respectuos sa nu imi sariti in cap), insa recunoasterea unei probleme duce la rezolvarea ei. Fireste ca toti ne dorim copii perfecti, capabili de orice, insa mai sunt si copii care nu satisfac pragul asteptarilor parintilor. Oricum ar fi ei, ii iubim si dorim sa se confrunte in lume cu situatii (si o scolarizare) pe masura puterii lor de perceptie si intelegere. Nu este realist si cinstit sa fortam un copil sa fie altfel decat este el in realitate.

  • ar mai fi o idee: sa ii stranga politia pe chiulangii si sa fie dusi la ore in folosul comunitatii, in cuantumul absentelor. Cu siguranta nimanui nu ii convine sa dea cu lopata pe nimic, si probabil o sa se lecuiasca de a mai fugi de la scoala. O sa constate astfel ca e mai usor sa stai cumintel in banca in loc sa faci munci istovitoare.

  • Avem o problema cat timp se afla Camelia Tabara in fruntea ISJ-ului!
    Ar trebui sa plece si sa lase loc unei alte persone competente , nu sa politizeze si femeia de serviciu din scolii, rusine sa-i fie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS