Social

Câte cupluri din județ trăiesc și de cinci decenii fără să fi trecut pe la altar

Și-au găsit un partener de viață cu care însă nu s-au căsătorit. Aproape 40% dintre cele circa 4000 de femei din județ aflate în această situație trăiesc în concubinaj de mai bine de 10 ani, arată datele ultimului recensământ. Unele au sub 14 ani, altele peste 75 de ani.

Dintre cele 3921 de femei din Bistrița-Năsăud care trăiesc în uniune consensuală, 61,20% se află într-o relație neoficializată cu partenerul lor de mai puțin de 10 ani, iar 5,53% trăiesc așa de peste trei decenii, arată datele ultimului recensământ.

Cele mai multe femei care trăiesc în concubinaj au următoarele vârste:
  • 532 – între 20 și 24 de ani
  • 498 – între 25 și 29 de ani
  • 488 – între 30 și 34 de ani
  • 462 – între 35 și 39 de ani
  • 449 – între 40 și 44 de ani
  • 419 – între 45 și 49 de ani
  • 311 – între 50 și 54 de ani
  • 243 – între 15 și 19 ani
  • 160 – între 55 și 59 de ani
  • 140 – între 60 și 64 de ani

La data recensământului, erau și 44 de femei în județ cu vârsta peste 75 de ani care trăiau în concubinaj, șapte dintre ele de peste cinci decenii.

România este unul dintre cele cinci state membre ale Uniunii Europene care nu aprobă parteneriatele sau uniunile civile de niciun fel (nici între persoane de sex diferit, nici între persoane de același sex).

Codul civil definește căsătoria ca „uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, încheiată în condițiile legii, în scopul de a întemeia o familie”. ”Soții trebuie să ia deciziile de comun acord în tot ceea ce privește căsătoria”. De asemenea, aceștia „își datorează reciproc respect, fidelitate și sprijin moral, având îndatorirea de a locui împreună” (art. 309).

Obligațiile nu se aplică însă și concubinilor, astfel că un concubin nu va putea niciodată să ceară în instanță daune morale pentru părăsirea domiciliului comun.

În concubinaj nu există uniunea de interese. Cei doi nu au drepturi și obligații reciproce, nu trebuie să dea socoteală de gestiunea financiară proprie, pot să ascundă valoarea reală a salariilor câștigate, iar bunurile aparțin fiecăruia după cum le-a cumpărat fiecare.

Spre exemplu, dacă unul dintre concubini, în calitate de unic proprietar, dorește să-și ipotecheze casa în care locuiesc cei doi de 10 ani, el nu va trebui să ceară acordul concubinului său.

2 comentarii

  • Foarte interesant că ne ținem popor creștin și tot timpul pupăm la moaște, se înmulțesc bisericile și mănăstirile ca ciupercile după ploaie, în detrimentul spitalelor, școlilor și azilelor, dar ne place concubinajul. Creștinii îl denumesc curvie sau preacurvie… Vorba prietenului de mai sus, are dreptate când spune că totul e „ hai, hui”… Fiecare va vedea la A Doua Venire a Domnului, la selecție, până atunci alegere liberă și fiecare pe riscul lui.

    8
    14
    • Venire?
      Pentru cine vine?
      Crestini?
      Restul 6 miliarde vine altcineva?
      Sunt mai multi?
      Se face lista?

      10
      7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS