Actualitate

Ce amenzi vor plăti cetățenii, firmele, dar și Vitalia, pentru contravenții în domeniul salubrizării

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud aprobă în 27 ianuarie Regulamentul de organizare și funcționare a Serviciului public de salubrizare, respectiv activitățile de colectare, transport și transfer al deșeurilor, inclusiv managementul stațiilor de transfer și a centrelor de colectare, dar și Regulamentul de organizare și funcționare privind activitățile de management și operare a Centrului de la Tărpiu.

Regulamentul stabilește cadrul în care se desfășoară serviciul de salubrizare, modalitățile și condițiile ce trebuie îndeplinite, indicatorii de performanță, condițiile tehnice, raporturile dintre operatorul Vitalia și utilizator.

Printre altele, se prevede că operatorul are obligația să țină evidența, alături de administrație, a utilizatorilor cu și fără contracte, persoanele fizice și juridice trebuie să realizeze activitatea de colectare separată, menținerea curățeniei la punctele de colectare cade în sarcina persoanelor fizice/juridice dacă acestea se află în spații aparținând utilizatorului sau în sarcina operatorului dacă acestea se află pe domeniul public, deșeurile din construcții și demolări se transportă de către operator în baza unui contract de prestări servicii.

Frecvența colectărilor: ”din poartă în poartă” o dată la două săptămâni pentru deșeurile reciclabile uscate și o dată pe săptămână pentru deșeurile biodegradabile și reziduale, iar de la punctele de colectare o dată la trei zile pentru deșeurile reciclabile uscate, iar pentru deșeurile biodegradabile și reziduale: între 1 aprilie și 30 septembrie zilnic în zona centrală, de la sectorul alimentar, hoteluri, piețe, spitale, grădinițe și creșe și o dată la două zile în celelalte cazuri, iar între 1 octombrie și 31 martie o dată la cel mult trei zile. Intervalul între două colectări poate fi mărit în funcție de necesități. Intervalul orar de colectare este preferabil între orele 22.00 și 6.00 pe arterele cu iluminat public corespunzător, în funcție de posibilitățile de acces.

În regulament sunt prevăzute și sancțiuni pentru operatorii serviciului de salubritate, dar și pentru utilizatorii acestuia.

Pentru operator: amenzi între 30.000 și 50.000 de lei pentru nerespectarea normelor privind păstrarea igienei publice, refuzul de a se supune controlului sau obstrucționarea acestuia, practicarea altor tarife decât cele stabilite, între 10.000 și 50.000 de lei pentru refuzul de a pune la dispoziția autorităților locale datele solicitate, furnizarea serviciilor în afara parametrilor tehnici cantitativi și calitativi.

Pentru persoane fizice și juridice:

1.500 – 3.000 lei fapta de aprindere şi/sau ardere a deşeurilor din recipientele de colectare selectiva/colectare sau de ardere a deşeurilor vegetale rezultate de la operaţiunile de curăţare a spaţiilor verzi, arbuştilor, arborilor

500 – 1.000 lei refuzul utilizatorilor de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorul de salubrizare licențiat în aria de delegare

500 – 1.000 lei utilizarea serviciului de salubrizare fără contract de prestare a serviciului de salubrizare

500 – 1.000 lei modificarea neautorizată de către utilizatori a infrastructurii serviciului de salubrizare

400 – 800 lei respectiv 10.000 – 20.000 lei nerespectarea de către utilizatorii (persoane fizice, persoane juridice, instituţii publice) care generează deşeuri de ambalaje din alte activităţi decât cele comerciale, industriale sau de producţie a obligaţiei de a depune deşeuri de ambalaje ale produselor cumpărate, în spaţiile special amenajate de operatorii economici care comercializează produse în structuri de vânzare cu suprafaţă medie şi mare sau să le predea operatorilolor de salubrizare sau operatorilor economici autorizaţi pentru colectarea lor.

Activitatea de precolectare, colectare și transport al deșeurilor municipale și managementul stațiilor de transfer și al centrelor de colectare din judeţul Bistriţa-Năsăud este realizată, în asociere, de SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA, SC Brantner Servicii Ecologice SA și SC Floricon Salub SRL. Activitatea de management a CMID Tărpiu a fost cocnesionată către SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS