Actualitate

Ce era mai greu nu a trecut. Cât va mai dura situația de criză provocată de coronavirus

Cât va mai dura starea de urgență? Când se așteaptă vârful pandemiei de coronavirus? Când ar putea fi relaxate măsurile de izolare, carantină și deplasare? Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că ceea ce este mai greu în privinţa crizei coronavirusului în România nu a trecut încă şi că totul depinde de cum vor evolua lucrurile în perioada următoare. 

”Îngrijorarea există pentru că nu ştii ce va fi. Există estimări, calcule, dar ştim că orice lucru se poate schimba pe parcurs. Îngrijorarea a fost exprimată la cel mai înalt nivel al statului şi îngrijorarea este că se va întoarce un număr mare înapoi şi ştim că cei mai mulţi români sunt în zonele periculoase. Oamenii vin şi îşi expun părinţii. Nu cred că a trecut ce era mai greu. Noi sperăm să nu avem o evoluţie bruscă a cazurilor şi să avem o evoluţie mai lină. Nimeni nu poate spune că am trecut peste ce era greu. Cred că ne vom confrunta cu o perioadă mai grea faţă de ce am trecut. Dacă apare o situaţie similară cu cea din Italia, clar că şi noi putem fi depăşiţi. Până acum noi am avut o creşere mai lină decât în alte zone. Dar dacă vom avea o creştere mai bruscă, sigur că şi noi vom fi depăşiţi. Dacă vorbim de starea de urgență, e foarte posibil să ajungă să fie prelungită încă o lună. Poate această decizie va fi luată în cursul săptămânii, înainte să ajungem la data limită a stării de urgență”, a declarat Raed Arafat.

El a făcut un apel la autorităţile din zona rurală să explice oamenilor cum să respecte regulile: „În zona rurală lumea e mai lejeră cu situaţia asta. Va trebui primarii să explice oamenilor să respecte regulile, să îi sprijine a înţelege care este situaţia cu care ne confruntăm. Trebuie aplicate şi acolo toate măsurile de distanţare”.

Întrebat cât vor mai dura măsurile de restricţie în România, Arafat nu a dorit să dea un termen exact, dar a spus că speră ca într-un timp cât mai scurt, în trei-patru săptămâni, să înceteze. „În China au început să relaxeze măsurile de carantină. Noi totuşi nu am ajuns la izolare totală, am pus reguli, iar economia cât de cât este lăsată să îşi desfăşoare activitatea. Normal că anumite sectoare sunt afectate. Cât va dura? Sperăm cât mai scurt, probabil 3-4 săptămâni, nu pot să dau cifre sau să fiu citat cu cifre. Totul depinde de evoluţia situaţiei. Este o muncă în echipă şi echipa suntem noi cu toţii, la toate nivelurile, de la omul de rând, până la nivelul cel mai înalt”, a mai spus secretarul de stat la Digi 24.

”E riscant să speculăm când se ridică aceste măsuri. Nu trebuie nimeni să se relaxeze. Nu cred că am ajuns la perioada de vârf. Este o evoluție mai controlată, poate că toate măsurile luate au avut un rol major în a menţine situaţia acolo unde este acum. Asta nu înseamnă că am trecut şi totul este bine. Încă este devreme pentru noi să ne relaxăm. Nimeni nu vrea să mai ţină aceste măsuri o zi în plus, dar o relaxare poate însemna scăparea de sub control a situaţiei. Rog oamenii să asculte recomandările, să accepte măsurile care nu sunt uşor de urmat, dar sunt spre binele nostru. Nu degeaba s-a decis prelungirea stării de urgenţă”, a mai spus el.

Într-o altă intervenție la TV, la Antena 3, Raed Arafat a afirmat: ”Suntem într-o situație ca la război. Dacă te bombardează, nu te bagi în buncăr? Nu suntem siguri că epidemia nu va reveni. Poate să se ducă în valuri. Poate să se ducă către mai, iunie, iulie. Vârful poate fi de pe 27 aprilie până în iunie”.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că specialiştii ministerului analizează posibilitatea ca, atunci când spitalele de suport pentru Covid-19 vor ajunge la jumătate din capacitate, cazurile uşoare, medii şi cele asimptomatice de coronavirus „să meargă către domiciliu, dar printr-un punct tampon”.

El estimează că, până la 1 iunie, România va ajunge la 10.000 de cazuri de coronavirus, iar odată cu a doua jumătate a lunii mai se aşteaptă la o scădere progresivă a numărului de cazuri noi: ”În acest context, ne gândim ca după 1 iunie să mergem până în 12.000 – 13.000 de cazuri, dar este un număr care poate fi modificat agresiv de nerespectarea anumitor condiţii”.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel, a declarat la Antena 3 că am mai putea sta acasă încă opt săptămâni. Acest lucru ar însemna 1 iunie. ”Eu spun că avem nevoie de încă opt săptămâni pentru a rezolva problema” a declarat Adrian Streinu-Cercel.

”Trebuie să aplicăm un plan de măsuri în forță. Dacă ținem planul de măsuri actual, terminăm în opt săptămâni începând de mâine”, a subliniat el.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS