Sănătate

Ce recomandă dr. Marius Pop pentru o dantură sănătoasă şi un zâmbet pe măsură

De Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, Dr. Marius Pop, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bistriţa-Năsăud, a spus că autorităţile publice pot conştientiza periodic cetăţenii asupra importanţei măsurilor de profilaxie buco-dentară şi a igienei orale în special, evitând astfel instalarea unor afecţiuni severe.

În fiecare an, pe întreg mapamondul, ziua de 12 septembrie este celebrată atât de medicii stomatologi cât şi de ceilalţi colegi medici, care gândesc programe elaborate şi bine ţintite în vederea asigurării unei profilaxii eficace a afecţiunilor oro-dentare.

Un astfel de program naţional au gândit şi medicii din cadrul Ministerului Sănătăţii în 2011, cu ajutorul A.S.P. judeţene şi Colegiul Medicilor din România, întins pe câţiva ani, program de care trebuie să beneficieze în special anumite categorii ale populaţiei: copii, gravide, tineri, cadre didactice, părinţi.

Această campanie de informare s-a desfăşurat între 12-30 septembrie 2011, şi în mod normal ar trebui să continue atât anul acesta, cât şi în 2013. Sunt vizate în general cabinetele stomatologice din ţară, în special cabinetele şcolare.

Sunt sigur că fiecare medic stomatolog, fără să i se spună, poate realiza în cabinetul său acest deziderat şi, în mod sigur, o va şi face. Autorităţile publice, prin acţiunea lor, pot revigora periodic, prin astfel de campanii, conştientizarea populaţiei asupra importanţei măsurilor de profilaxie buco-dentară şi a igienei orale în special, evitând astfel instalarea unor afecţiuni severe.

Exemplific câteva dintre măsurile de prevenire ale afecţiunilor oro-dentare: aport nutriţional corespunzător, consum de fructe şi legume, evitarea/renunţarea la tutun şi alcool, încurajarea părinţilor de a se spăla pe dinţi împreună cu copiii lor în vederea formării unei deprinderi corecte de la o vârstă fragedă, control regulat la cabinetul stomatologic (cel puţin o dată la 6 luni), prevenirea cancerului oral, aport de fluor.

Afecţiunile orale, netratate şi neglijate, pot fi, în timp, punctul de plecare a unor probleme serioase de sănătate a organismului; microorganisme precum streptococi, Helicobacter pylori, prezente la nivelul cavităţii orale în cazul inflamaţiilor pot ajunge în circulaţia sangvină şi pot provoca tromboze, infarct miocardic, accident vascular cerebral, meningite, abcese cerebrale, dermatite, dureri articulare, ulcer gastric.

Aşadar, trebuie luat la cunoştinţă faptul că în cavitatea orală există o varietate de specii de bacterii deosebit de periculoase, care pot perturba serios echilibrul biosistemului de apărare al organismului, cu repercusiuni neaşteptate pentru pacienţi. Dacă nu veţi uita ceea ce aţi aflat mai sus, veţi avea o dantură sănătoasă şi un zâmbet pe măsură.

Dr. Marius Pop, medic primar stomatologie generală

7 comentarii

    • Este incorectă aluzia dumneavoastră referitoare la dr. Marius Pop care tratează gratuit numeroase cazuri sociale, la fel ca şi alţi medici stomatologi. Totuşi, nu e vina medicilor că sistemul asigurărilor de sănătate e atât de păgubos din punctul de vedere al acoperirii serviciilor stomatologice.

    • Desigur, se recomanda sa aveti si bani ! Fiecare dintre noi are posibilitatea de a alege cabinetul/medicul pentru lucrarile dentare. Dupa buzunar! Dar daca vom urma sfaturile stomatologului, vom avea mai putina nevoie de el! Studiul facut in Romania nu ne clasifica printre cei fruntasi in folosirea periutei de dinti, pastei de dinti, sapunului. RUȘINICĂ!

  • dl. Pop aceste lucruri m-au invaţat parintii de cind aveam 2ani , si acest lucru il fac si eu baieţelului meu. cine nu le respecta ………sufera . va felicit ptr. tot ce faceţi . succes

  • Din cate inteleg din articol este vorba despre preventie si informarea publicului in legatura cu problemele stomatologice.Nu este vina medicului ca avem bani putini.Tratamentele stomatologice costa mult in orice loc din lume si daca e sa punem pe hartie toate cheltuielile care sunt intr-un cabinet stomatologic vom vedea ca preturile sunt justificate.
    Felicitari d-lui dr.Marius Pop pentru initiativa .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.