Actualitate

Ce s-a descoperit în urma unor cercetări arheologice la situl din Lunca

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Gherla, a efectuat un diagnostic arheologic în localitatea Lunca din comuna Șieuț, la situl arheologic Burgus roman Lunca – La Bolovani (Coasta Rotundului), în perioada septembrie-octombrie.

”Situl arheologic se află la est de vârful Dealul Rotund, la sud-vest de Poiana Iaşcu şi la vest de localitatea Lunca. Indentificat în anul 2017 pe baza unor fotografii aeriene de către arheologii de la Muzeul Județean Mureș, acesta nu a fost investigat arheologic anterior.

Fortificația este orientată pe direcția est-vest, fiind puternic afectată de o serie de drumuri moderne de plai care i-au afectat drastic integritatea. Astfel că s-a efectuat o secțiune de 10 x 2 pe latura estică cea mai bine păstrată a acestuia, din necesitatea identificării sistemului de fortificare a acestuia. Au fost identificate două valuri de pământ: primul cu lățimea de 3 m, al doilea cu lățimea 2,3 m; separate de un șanț cu adâncimea de 1,40 cm. În secțiunea respectivă a fost surprins și șanțul fortificației ce atinge adâncimea și lățimea de 1,60 cm. Pereții acestuia sunt căptușiți cu un strat de lut și pietriș, cu urme de arsură secundară. Urmele zidului de incintă din pământ, format din pari de lemn implantați, cu un emplecton din lut și piatră, avea o lățime de 1,80 m.

În interiorul burgusului, în imediata apropiere a zidului de incintă, a apărut o fundație de piatră fără mortar. Tot aici s-a conturat o groapă, din care au ieșit diferite tipuri de boluri ceramice, respectiv fragmente de ceramică dacică cu decor specific. Materialul arheologic identificat este unul nu foarte bogat, constând în special în fragmente ceramice ce provin de la vase de provizii, veselă și recipiente de băut, câteva piese de bronz (aplici de echipament militar), piese de fier (cuie, crampoane, cuțit etc.) dar și două vârfuri de săgeți. Investigația respectivă s-a efectuat cu scopul ca secțiunea să afecteze cât mai puțin din integritatea monumentului, dar și a putea observa starea de conservare și deteriorările provocate de o serie de drumuri recente care traversează fortificația. Dorim să mulțumim pe această cale comunității locale din Lunca (Friș) care s-au implicat activ ca și voluntari pe șantierul arheologic și în special profesorului universitar-preot Vasile Gordon, cel fără de care întreaga noastră strădanie nu ar fi avut succes, Primăriei Șieuț pentru sprijinul logistic acordat și tuturor voluntarilor care au participat activ pe șantierul arheologic. Sperăm să putem continua cercetările și anul viitor”, a menționat Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

8 comentarii

  • Imposibil sa nu gaseasca in groapa din mijlocul orasului ceva asemanator. Sa incerce sa sape caxsigur vor gasi obiecte de pe vremea lui Decebal.

    13
    2
    • Decebal nu avea cum să facă gulaș pentru că e o retata preluată de la maghiari, iar maghiarii pe vremea aia anul 106 erau in Asia.
      Șii nici nu avea cartofi să facă gulaș, pentru că e o planta adusă din America, după ce a fost descoperită de Cristofor Columb in 1492.

      22
      2
    • Bă da deștept mai ești.
      Vrei sa spui ca Decebal nu știa sa fiarbă carne cu legume într-un ceaun sau vas de lut si ca a trebuit sa vina ungurii sa-l învețe?

      7
      3
    • @Era…
      Nu-i gluma !
      Decebal făcea gulașul cu guli ( de aici denumirea de “gulias “)…oricum si daca ar fi avut cartofi tot nu i-ar fi mâncat , istoria spune ca Decebal era alergic la amidon .
      Deci gulașul era inventat cand au venit hunii , urmașii lor au meritul de a fi adăugat cartofii si putina paprika .
      Dar cel mai mare merit in treaba asta il au țiganii , ca ei au făcut ceaunul !
      Degeaba ai cartofi si carne daca n-ai țigani sa-ți faca ceaunul !
      Mai pune , domnule , mana pe cartea de istorie gastronomica !
      Aia scrisă la Bucarest ,nu ediția revizuita la Budapest !
      PS
      Normal ca era o gluma , nu credeam ca cineva poate lua in serios asemenea aberații !
      Se pare ca m-am înșelat amarnic !
      😀

  • @era…
    Așa este; 🍲
    Însă „rețeta tradițională de gulaș unguresc Este cu găluște de făină, ” pare-se…
    Oricum
    Ce-are gulashu cu. Articolul în sine?

    7
    2
  • Ba făceau gulaș, dar neavând cartofi, îl făceau cu kiwi…
    Intre timp îl înjurau pe Columb pentru faptul că nu mai vine odată cu cartofii ăia (ceea ce era de înțeles, fiind aglomerație mare la supermarket-urile din America).

    5
    1
  • Uite cu ce-și pierd o samă de oameni timpul.
    Și încă pe bani publici.
    Și mie n-are cine-mi săpa în grădină; tot pe bani, privați !

    7
    5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS