Recomandări Social

Ce se întâmplă cu ”fratele mai mic” al Castelului Teleki din Posmuș

”Fratele mai mic” al Castelului Teleki din Posmuș, restaurat cu fonduri europene și inaugurat cu noua sa destinație de centru cultural, va fi și el supus unui amplu proces de reabilitare, a anunțat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan. Este vorba despre Castelul Teleki din Comlod, comuna Milaș, monument istoric de valoare naţională şi universală din grupa A, aflat într-o stare avansată de degradare.

”Vestea bună este că proiectul pentru fratele mai mic al Castelului Teleki din Posmuș, Castelul Teleki din Comlod, al doilea castel aflat în proprietatea publică a județului Bistrița-Năsăud, are proiectul finalizat și le mulțumesc celor de la ADR Nord-Vest pentru că împreună am găsit surse de finanțare a documentațiilor tehnice. Așteptăm cu mare nerăbdare ca domnul ministru Marcel Boloș să finalizeze discuțiile cu Comisia Europeană și să dea drumul la noul Program Operațional Regional, pentru a putea începe lucrările și acolo”, a spus președintele CJ Radu Moldovan.

De altfel, CJ a depus la Agenția pentru Protecția Mediului solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul ”Reabilitare Castel Teleki Comlod, județul Bistrița-Năsăud”.

La rândul său, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis: ”Proiectul pentru fratele castelului fiind pregătit pentru depunere pe finanțare din fonduri europene, vă așteptăm cu brațele deschise să atrageți tot mai multe fonduri europene și astfel de bijuterii patrimoniale să poată fi puse în valoare”.

Castelul Teleki de la Comlod se întinde pe o suprafaţă de 7.843 mp şi are un regim de înălţime beci (3 camere) + parter (14 camere), fiind monument istoric de importanţă naţională, cu o valoare arhitecturală reprezentativă pentru barocul transilvănean.

Clădirea, acum în ruină, a fost până la începutul secolului XX reşedinţă pentru membrii a două familii transilvănene influente: Wesselényi şi Teleki. Reşedinţa de la Comlod a fost construită în 1756, după cum atestă inscripția de pe fațada clădirii, de către István Wesselényi de Hadad care se căsătorește in 1742 cu Polixenia Dániel la Vargyas. Blazoanele din piatră ale celor două familii domină şi acum faţada principală a clădirii: sub o coroană – simbol al alianţei familiilor – se vede sirena cu un trandafir în mână, blazon al familiei Wesselényi, şi lebăda cu gâtul străpuns de o săgeată, blazonul familiei Dániel. Cele două blazoane au fost adăugate la 30 de ani după construcţia clădirii şi au fost executate în piatră de celebrul sculptor Anton Schuchbauer.

Clădirea constă într-un singur volum masiv şi compact, cu un acoperiş tipic baroc, înalt şi în două pante. Subsolul palatului, acoperit cu bolţi de factură renascentistă, sugerează existenţa unei etape de construcţie datând din secolul XVII. Parterul este baroc, cu bolti la interior, arce in leagăn la partea superioara a golurilor şi două ferestre de formă ovoidală pe faţada principală. Portalul din piatră sculptată de la intrare este şi el tratat în manieră barocă, cu forme curbe şi motive specifice (cochilia de scoică). O particularitate a acestei clădiri este asimetria compoziţiei. Astfel, o latură a clădirii este puternic vitrată, răspunzând cerinţelor unei funcţiuni reprezentative (de exemplu, salonul, sau sala de bal), în timp ce latura opusă corespunzătoare beneficiază de un număr redus de goluri, adăpostind funcţiuni anexe locuirii (cămări, toalete, etc.).

Clădirea era înconjurată de o grădină amenajată, cu numeroase alei străjuite de carpeni, din care nu a mai rămas aproape nimic. Importanţa, în trecut, a grădinii, ca element privilegiat al ansamblului, este pusă în evidenţă de tratarea faţadei dinspre grădină ca faţadă principală.

În secolul al XIX-lea, domeniul ajunge prin căsătorie în posesia familiei Teleki. În 1951, clădirea este naţionalizată, iar după Revoluţia din 1989 intră în administrarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

14 comentarii

  • Si din 2007 de cand suntem membru UE de ce nu s-a facut nimic ?
    Vestita ministra Udrea a auzit de aceste castele ?
    A tocat banii pe stadioane in panta facute la sate si pe indicatoare turistice puse total aiurea peste tot cu nemiluita, o alta afacere dubioasa cu o firma din Suceava.
    Frunza Vede laba gastei a fost toata activitatea acestei ministre aflata acum la PUSCARIE.
    Felicitari lui RADU MOLDOVAN care merita in schimb statutul de cel mai atent si bun Presedinte de CJ din BN.

    8
    20
    • În fața la Palatul Culturii Bistrița s-au acoperit cu ciment niște vestigii?…Cred că urmașii țăranilor români se bucură foarte mult că renasc castelele. O splendoare. Amintiri dragi. Să sperăm că istoria nu se mai repeta… Acum că se renovează castelele și conacele… să ne bucurăm doar de patrimoniul cultural…

      11
      4
    • Balane ,se cutremura o parte din urmasii Bratienilor pe carei lingi in koooe cucatata ravna cand vad ce spui tu despre colegii si sefii lor de partid,Udrea si Flutur.Asta din urma e si acul mare sef liberal .Ar teebui sa iti prezinti odata cu scuzele si certificatele medicale.

      12
      3
  • Păi hai acum să reconstruim pe banii statului și pe banii din PNRR toate așa zisele „castele” (în realitate niște dărâmături hidoase) a grofilor maghiari!

    16
    15
    • Alina, hai sa le lăsăm sa se distrugă ca sa aratam după aia cu degetul ca nu s-a făcut nimic! Încearcă sa te ridici de la nivelul de „ghiolbana”!

      11
      11
    • Pe logica ta, Alina, am lasat sa cada zeci de castele si biserici in Ardeal in loc sa le folosim si sa traim dupa ele in loc sa spalam batrani la fund prin Italia.

      16
      8
    • Dupa ce sunt renovate se vind pe niste bani de nimic ori sunt revendicate Sunt niste cladiri ineficiente si foarte greu de intretinut .

      1
      2
  • Trebuie spus faptul ca de-a lungul anilor au existat mai multe demersuri de-a reabilita Castelul Teleki din Comlod, dar niciunul nu a avut finalitate, imobilele continuand sa se degradeze. La un moment dat se vorbea de o o companie britanica specializata in restaurare si constuirea de cladiri istorice care a depus la registratura Consiliului Judetean o solicitare prin care isi manifesta intentia de cumparare sau concesionare a Castelului Teleki Comlod, in vederea renovarii complete a cladirii si deschiderii unei scoli cu regim de internat si cu tabara de vacanta pe timpul verii, pentru copii cu handicap. În speranța că ar putea fi salvat de la ruinare, castelul din Comlod a fost chiar scos la vânzare prin licitație, însă posibilii cumpărători au fost se pare speriați de sumele pe care urmau să le investească în reabilitarea imobilului, așa că au renunțat, iar Consiliul Județean a rămas cu o ruină.
    In prezent, situatia castelulului de la Comlod, comuna Milas, jalnica, fiind vorba de o uriasa ruina care a strabatut secolele, castelul fiind afectat si distrus intr-o proportie de 80%. De aceea, mai degrabă in cazul castelului Comlod este vorba de o reconstructie decât de reabilitare:
    (Vezi: https://www.sospatrimoniu.ro/sos-articole/patrimoniu-din-tara/item/317-in-lipsa-restaurarii-promise,-castelul-teleki-este-pus-in-conservare-de-catre-autoritatile-locale)

    4
    2
    • Asa e, Toni, numai ca, vezi, unii ca alde Alina, zic sa se lase in ruinare aceste resedinte nobiliare care daca nu mai sunt ale aristocratiei. Mandia nu e mendre daca nu vine cu beton.

      6
      8
    • Bravo.Apropo….nu Udrea era cu sălile de sport și stadioane in pantă….ci Năstase 4 case….bombonel cu mătușa Tamara.Felicitari.

  • Se vede clar ce calitate au unii cititori la astfel de stiri ce tin de patrimoniu si cultura.
    Se poate vedea ca acei cititori care sunt de partea buna si normala a lucrurilor care apreciaza efortul restaurarii unor monumente istorice fie ele si maghiare, au primit minusuri la ce zic ei.
    Deci mie imi spune multe si imi dau seama in ce hal sunt unii acuma in 2022 si cat de inpoiata este gandirea lor.
    Insa cand ies in Europa admira la alte popoare astfel de monumente si exclama (VREAU oTARA ca ADARA )
    Cum insa ei nu iubesc Romania si o terfelesc si nu-i intereseaza din prostie ce valori are judetul si tara vomita aici tot felul de ineptii dupa chipul si asemanarea lor.
    TRIST !

    6
    13
  • Eficienta castelului cu astfel de comentaci inculti nu se va vedea deloc.
    Ei vor ramane mereu afara din Castel preferand nimicuri si o pseudo-cultura de acest gen pe internet , comozi din casa si mereu corigenti cu capu la absolut toate.

    1
    8
    • Corect…Toate castelele nobililor aveau maskariciul lor.Asa si acum ,tu ,in rolul de bufon,indeplinesti aceasta sarcina de a distra sefimea cu limbi nenumarate.

      8
      1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS