Actualitate

Ce soluţie a găsit Vitalia ca să nu majoreze și în acest an tarifele

(VIDEO) Ca să nu majoreze şi anul acesta tarifele la salubrizare, firma Vitalia Servicii pentru Mediu SA a găsit o altă soluţie pentru echilibrarea bugetului companiei, spune Ștefan Sîngeorzan. Vitalia vrea să nu plătească anul acesta Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri Bistriţa-Năsăud redevenţa de 1,9 milioane de lei asumată prin contract.

Conform contractului, operatorul plăteşte o redevenţă trimestrială, cuantumul redevenţei pentru fiecare an fiind de 20% din valoarea anuală a contractului de concesiune, dar nu mai puţin de 200.000 de euro pe an.

Într-o conferinţă de presă în care a arătat că Vitalia are de recuperat de la clienţi aproape 3 milioane de lei din care 1,9 milioane de lei sunt sume restante, directorul administrativ Ştefan Sîngeorzan a prezentat şi soluţia pe care a găsit-o conducerea companiei.

„Acţionarii noştri au făcut un buget la început de an şi au constatat că lucrurile nu merg bine deloc. Au venit până acum cu suficienţi bani de acasă. Ne-au spus să ne străduim să ne încasăm banii pentru care am muncit, să discutăm cu ADI, din care fac parte toţi primarii din judeţ şi CJ, şi să găsim soluţia să echilibrăm veniturile. Echilibrarea bugetului nu poate fi făcută decât într-un singur fel: scăzând cheltuielile şi mărind veniturile. Cheltuieli nu avem de unde scădea fiindcă e vorba de salarii, motorină, piese de schimb, în schimb putem mări veniturile”, a spus Ştefan Sîngeorzan.

El a reamintit că, în momentul în care Vitalia a licitat a primit un caiet de sarcini în care era menţionat faptul că, în Bistriţa-Năsăud vor fi 311.000 de plătitori, aşa încât a stabilit tarifele pornind de la aceste date.

„La recensământul din 2011, s-a stabilit că suntem 260.000. Anul trecut am trimis noi adrese către toate primăriile şi le-am cerut să ne spună situaţia reală din fiecare localitate fiindcă mulţi oameni au plecat din judeţ. Primarii ne-au informat şi că un anumit număr de oameni a murit, dar nu am fost informaţi că s-ar mai fi născut copii. Când cineva moare, primim cerere să fie scos de la plată, şi e normal aşa, dar la fel de normal ar fi ca şi când se naşte cineva să fie trecut la plată. Lucrul acesta nu se prea întâmplă. Aşadar, urmare a comunicărilor primite din teritoriu, am aflat că sunt 218.000 de locuitori posibili plătitori în acest moment. Nu apar printre aceştia oamenii care nu au acces la servicii de salubritate, cei plecaţi în străinătate, urmaşi ai veteranilor de război, cei care beneficiază de ajutoare sociale, persoane cu handicap, etc.”, a mai spus Ştefan Sîngeorzan.

Potrivit acestuia, dintre cei 218.000 posibili plătitori, doar 181.405 au încheiat contracte de salubrizare, iar 120.000 au plătit contravaloarea serviciilor, restul diind rău-platnici.

În trei comune, Prundu Bârgăului, Romuli şi Rebra, Vitalia nu a încheiat niciun contract întrucât primăriile au impus încă de la început o taxă specială pe care au colectat-o chiar ele de la cetăţeni şi au virat banii apoi Vitaliei, celelalte adoptând abia de anul acesta hotărâri de consiliu prin care să le perceapă cetăţenilor fără contracte taxe speciale. Până acum însă, niciuna nu a virat bani în contul Vitaliei.

Obligată de lege să ridice gunoaiele şi de la cei care plătesc, şi de la cei care nu plătesc, altfel riscând ea însăşi amenzi, firma se confruntă cu mari dificultăţi financiare.

„Vitalia încearcă să încaseaze veniturile progonozate în caietul de sarcini. Am fi absurzi să cerem să fie plătită taxa pentru toţi cei 311.000 de locuitori prevăzuţi în caietul în caietul de sarcini în condiţiile în care am aflat de la colegii primari că sunt doar 218.000 de locuitori. Întrucât avem de recuperat peste 2,9 milioane de lei de la clienţi, dorim în momentul de faţă, nu neapărat majorarea preţurilor, ci îngheţarea redevenţei pe care trebuie să o plătim la ADI Deşeuri şi care ajunge la 1,9 milioane de lei pe an. Nu vrem să nu o mai plătim, vrem doar să ne fie reportată suma pentru 2017, 2018, 2019. Noi cerem să fim sprijiniţi să putem echilibra balanţa economică, să putem încasa pentru cei 218.000 de locuitori diferenţa ce o avem sub contract prin Legea 101, cerem redevenţa să fie îngheţată un an de zile ca să putem cumpăra şi noi şase maşini, să colectăm selectiv, să putem participa la un nou program pilot de colectare”, a spus Ştefan Sîngeorzan, adăugând că până la 1 ianuarie 2017 este exclus să crească iar tarifele.

De asemenea, compania mai cere ca autorităţile statului să o sprijine în ce priveşte sancţionarea agenţilor economici care nu au încheiat contracte de salubrizare.

Ştefan Sîngeorzan, Vitalia, 28 ianŞtefan Sîngeorzan, Vitalia, 28 ian

Posted by Timp Online on 28 Ianuarie 2016

„Sunt peste o mie de agenţi economici din judeţ care refuză să încheie contracte, motiv pentru care cerem sprijinul primăriilor, a Gărzii de Mediu să îi sancţioneze întrucât ei nu au voie să depoziteze în semiîngropate, acele containere sunt strict pentru populaţie şi totuşi o fac, iar oamenii când se duc cu gunoiul, constată că sunt containerele pline. Primăriile trebuie să le vizeze autorizaţiile în fiecare an. Ar trebui să nu o facă dacă nu au contract de salubritate încheiat. Poliţia Locală trebuie să intervină şi ea. Cea de la Bistriţa ne-a ajutat în repetate rânduri când a depistat agenţi economici care aruncă deşeurile în semiîngropate şi a dat amenzi de câte o mie de lei”, a mai spus Sîngeorzan.

Cele mai mari datorii le au clienţii din zona Bistriţei, circa 900.000 de lei, urmează cei din zona Beclean cu circa 229.000 de lei, zona Prundu Bârgăului cu cele nouă comune care au acumulat 228.000 de lei, Sîngeorz-Băi – 222.000 de lei, Lechinţa – 211.000 de lei şi Năsăud – 112.000 de lei.

Vitalia Servicii pentru Mediu este unic operator pentru servicii de salubritate în judeţ din urmă cu un an şi jumătate. Aceeaşi companie administrează şi depozitul ecologic de la Tărpiu.

14 comentarii

  • Anul acesta pana se pune la punct, sunt de partea VITALIEI. Eu de ce pot sa respect si sa colectez selectiv tot ce imi apartine ? Este vorba in final de disciplina cetateanului. Nu mai putem da vina la nesfarsit pe un furnizor de servicii, iar noi sa nu ne aducem aportul in nici un fel. Am fost in primii 100 de cetateni care am facut si semnat contractul in BISTRITA.

    • Vino sa vezi conteinerele de pe Valea Ghinzii vesnic pline cu gunoaie selectate pentru ca nu se golesc la timp. Aici menajerul se colecteaza cu tomberoane pe gospodarii si multa lume s-a conformat si aduna plasticurile, dozele si cartoanele separat. Nimeni nu este tampit sa-si umple tomberonul cu sticle si cartoane. In jurul comteinerelor zac mormane de saci cu peturi si cartoane.
      Unii nu fac contracte pentru ca Vitalia nu ridica gunoiul de la poarta pe strazile mici. Poti trage tomberonul 300 m pe o strada plina de gropi sau de zapada.

  • Tara ,judetul…orasul tuturor smecheriilor.orice e posibil aici…! Dupa ce am vazut ,ce se intimpla in CJ….nu mai am cuvinte.am crezut ca le-am vazut pe toate,dar…….mai este de vazut.

  • Dacă nu sunt capabili să desfășoare activitatea de salubrizare, să își ia jucăriile și să plece. Au câștigat contractul la preț de dumping, apoi au obținut de la CJ BN majorarea tarifelor peste cele cu care Urbana a pierdut contractul. Să îi lase pe cei de la Urbana să preia activitatea de salubritate.
    De faptul că din containerele semiîngropate, care le aparțin, sunt scoase gunoaie ce umplu străzile orașului de ce nu spun nimic? Îi amendează cineva pentru că nu asigură paza acestora, sau un sistem de închidere care să nu mai permită scoaterea gunoiului din containere?

  • In primul rand a fost castigat printr-o jmecherie contractul de salubritate de catre Vitalia cu ajutorul Presedintelui CJ Bistita-N si consilierilor judeteni ai PSD SI ALDE ,la pretul cel mai mic dintre ofertanti.Pe urma s-a omorat concurenta existand doar o singura firma care presteaza acest serviciu.Nici un agent economic sau un cetatean nu este obligat sa incheie contractul de salubritate cu Vitalia.Economia de piata presupune concurenta,servicii prestate de mai multi furnizori.Cred ca in fiecare trimestru se doreste majorarea tarifelor ,lucru permis in special de existenta unui singur prestator de serviciu respectiv Vitalia.

  • In conditile in care a doua ora mi se intampla sa gasesc pubela de carton plina ochi domule Balan ce fac pun pe langa pubela sau arunc in cea de gunoi menajer.

    • Dupa cum v-a sfatuit tov. Primar: lua-ti cartonul si cautati un alt tomberon sau mergeti cu el inapoi si reventi cand stimata companie Vitalia se va indura sa goleasca pubela. Acuma ca o fi azi, maine, peste doua saptamani, asta e. Ce vreti acuma sa primeasca si amenzi ca nu si-au facut treaba saracii? Unde va credeti?

  • Managere de succes, umbla la cheltueli… mai cumpara si tu motorina din gara… e mai ieftina!!!
    Lasand gluma la o parte, cu ce-s eu de vina daca cei de la Vitalia fac acelasi drum de 3 ori ca sa rezolve 1 problema???
    Ai calculat…ti s-a dat!!! BUUUN…ai gresit! ai cerut ti s-a mai dat!!!! tot n-ajunge??? Fratilor voi nu dati nimic… voi doar COLECTATI GUNOI – sunteti gunoieri… nu furnizori de apa, gaz, curent sau carbune sau pacura!!!!
    Voi doar luati….selectati gunoiul si ce e bun vindeti!!!! mai faceti niste bani! Puneti lacat si plecati daca sunteti incapabili!!!
    Nici pe vremea lu’ Ceausescu o firma ca asta nu supravietuia!!! Si ala va baga si in puscarie!!!

  • Fratele meu manager de succes!!! EU cu sotia si cu 2 copii platesc aproape 30 lei la gunoi????
    in conditiile in care voi ar trebui sa ma platiti pe mine, ca va dau numai material de calitate, curat si sortat!!!

    • DNA….nu se va autosesiza pentru ca merg la pescuit….
      hai treziti-va …nu mai dormiti doamna…DNA!

  • Cum pregatesc ei terenul pentru inca o dublare a tarifului…bineinteles anul viitor ca doar anul asta is alegeri ..si nu ar fi frumos, nu da bine ! Sincer, parca imi lipsesc postacii de anul trecut care bateau cu pumnul in masa: ,, Cu Vitalia ii mai bine si mai ieftin!!” ! Acelasi lucru o sa se intaple si la maturatul stradal unde tot niste ,, sudisti” bine infipti politic o sa opereze cu un super tarif..bineinteles pe o perioada limitata( de alegeri) ! Asta e, vad ca ne vindem ieftin si nu invatam din greseli!

  • D-le director ati efectuat majorari de pret :
    zona urban – de la 3.5 la 6.82 lei /persoană
    zona rural – de la 1.81 la 2.95 lei/persoană
    la 311000 locuitori =>cu tarifele licitate o suma de 725104 lei/luna
    la 218335 locuitori =>cu tarifele majorate o suma de 948571 lei/luna
    diferenta ce se poate incasa in plus este:223467 X 12 luni = 2.681.604 lei/an
    daca nici asa nu ajung banii inseamna ca lipsesc : managementul si oamenii potriviti la firma vitalia.Nu va mai plangeti ca deja ne-ati pacalit o data cu majorarea !!!

  • deci : costurile nu pot fi scazute iar pentru echilibrarea bugetului trebuie crescute … veniturile!!! . Sa inteleg ca Vitalia beneficiaza de un management fara greseala , iar singurii vinovati pentru disfunctionalitatea sistemului suntem noi : CETATENII !, altfel nu’mi explic cum, imediat, dupa o majorare a tarifului cu cca 95% , solicita , deja , alte facilitati .
    Vitalia , prin vocea domnului Sangeorzan , incearca sa argumenteze pozitia firmei , de parca nu au citit Caietul de Sarcini , Regulamentul si celelalte anexe , inainte de depunerea ofertei!
    Sa stiti ca nu faceti nici un favor familiilor numeroase , aceste prevederi erau cuprinse in Caietul de Sarcini !
    Dl . Sangeorzan comite , voit sau nu , unele mici inexactitati :
    1) Obligata sa ridice gunoaiele si de la cei cu contract si de la cei fara , omitand sa specifice ca pentru utilizatorii fara contract autoritatea locala are obligatia sa plateasca contravaloarea serviciului !
    2) Numarul de persoane , pentru care a fost dimensionat sistemul , a fost transmis de catre fiecare autoritate locala . Mai mult la solicitarea depusa catre ADI deseuri , in virtutea dreptului de a solicita lamuriri , raspunsul acestora a fost ceva de genul : ,, nu a fost omologat recensamantul „!!
    3) Este incorecta taxa pretinsa de catre primariile sus amintite . Vreau sa va instiintez ca incheierea de contracte individuale este prevazut in Caietul de Sarcini . Taxa speciala se percepe doar de la utilizatorii fara contract !(asa prevede legislatia ).
    4) Amplasarea anapoda a vaselor de colectare , fara corela capacitatea de stocare cu numarul de utilizatori , nu este datorata populatiei si asta este motivul mizeriei si a costurilor suplimentare .
    5) Chestia cu achizitia de motorina nu trebuia sa o mai amintiti ! ! De la 6,12 lei la 4,2 lei e o economie , in conditiile in care cheltuielile cu combustibilul reprezinta cca 10% din valoarea prestatiei .
    Si o intrebare : veniturile operatorului se obtin din tarifele pentru prestatiile efectuate la populatie si persoane juridice pentru : deseuri menajere , deseuri vegetale , deseuri din constructii si demolari si alte tipuri de deseuri : De ce majorarea de tarif cu peste 95% se aplica doar populatiei ??

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS