Economie Sănătate

Ce va conţine dosarul electronic de sănătate al pacientului. Cine nu va plăti asigurări de sănătate

Dosarul electronic de sănătate al pacientului, componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate, va include informaţii medicale despre pacient, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale sub contract cu casele de asigurări cu care acesta a intrat în contact. Ce categorii de persoane vor fi scutite de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Dosarul va preluadatele şi informaţiile existente în Sistemul Informatic Unic Integrat în ceea ce priveşte istoricul medical al pacientului, realizând o colecţie de date medicale, necesară luării celor mai bune şi rapide decizii medicale, la care au acces în primul rând proprietarii acestor date, asiguraţii, conform procedurii aprobate de Guvern.

„Iniţializarea dosarului electronic de sănătate se realizează de către orice medic care deţine o semnătură electronică calificată. La iniţializarea unui dosar, se va încărca din Sistem istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, anul din care există Sistemul centralizat”, arată Guvernul.

Executivul susţine că informaţiile stocate respectă cadrul legal privind protecţia şi securitatea datelor cu caracter personal.

Informaţiile din dosarul electronic de sănătate vor fi structurate în cinci module, respectiv Modulul „Sumar de urgenţă” (accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului), Modulele „Istoric medical”, „Antecedente declarate de pacient”, „Documente medicale” şi „Date personale” (accesibile medicilor numai cu acordul pacienţilor).

Accesul pacienţilor la propriul dosar electronic de sănătate se poate realiza prin intermediul matricei de securitate care se eliberează pacienţilor de către medici, în baza cardului de sănătate sau a actului de identitate.

Medicii au acces la datele şi informaţiile din dosar al pacientului pe baza unui certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, certificat înregistrat la casa de asigurări de sănătate. Pacientul poate vedea oricând dacă i-a fost accesat dosarul de sănătate, cine a avut acces şi la ce nivel.

De asemenea, modificarea legislativă care exceptează anumite categorii, precum copii, tineri, persoane persecutate politic şi magistraţii înlăturaţi politic din justiţie în regimul comunist, veterani de război, revoluţionari, sunt scutiţi de la plata CASS pentru anumite venituri a fost aprobată de Guvern.

Astfel, în Codul fiscal vor fi menţionate explicit următoarele categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), precum şi categoriile de venituri pentru care nu vor datora contribuţie, printre care copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor. Aceste categorii datorează contribuţie, dar numai pentru situaţia în care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură.

Şi tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului datorează contribuţie, dar numai pentru venituri din salarii sau asimilate salariilor, din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură, sau sunt beneficiari de ajutor social acordat.

Alte categorii exceptate sunt soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, persoanele persecutate politic de fostul regim comunist, magistraţii înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în timpul regimului comunist, veteranii şi văduvele veteranilor de război, persoanele ale căror drepturi au fost stabilite prin Legea privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, luptătorii răniţi în revoluţia din Decembrie 1989. Aceste categorii de persoane vor fi exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate dacă nu realizează alte venituri decât cele provenite din drepturile băneşti acordate în baza acestor legi.

Şi persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dacă nu realizează venituri asupra cărora
se datorează contribuţia, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia, femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia sau dacă nivelul acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, vor beneficia de excepţie.

„Trebuie precizat că pentru persoanele care au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, baza lunară de calcul a contribuţiei este condiţionată de un plafon minim, respectiv, de valoarea salariului minim brut pe ţară stabilit prin hotărâre de guvern. Dacă venitul lunar realizat este sub plafonul minim, contribuţia se calculează asupra plafonului”, transmite Guvernul.

O altă modificare vizează extinderea scutirii persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură. Până acum, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat beneficiau doar de neimpozitarea veniturilor obţinute din salarii sau pensii.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS